עבודה על פי מתכונים מדויקים הכרחית להשגת התוצאות הטובות ביותר. אי דיוק בכמויות עלול לגרום לקבלת מרקם שונה, צבע אחר ובעיקר לפגום בטעם. הקפדה על המרת מידות מדויקת חשובה בעיקר בפעמים הראשונות בהם אתם מנסים מתכון חדש או מכינים מנה שלא הכנתם בעבר. המדריך הבא נועד לסייע לכם להמיר מידות בישול ואפייה בקלות. זה כל כך פשוט לבצע המרת מידות מדויקת כך שאין סיבה שלא לעשות זאת.
מה צריך בשביל לדייק בכמויות בבישול ואפייה?
- סט כוסות מידה
- סט כפיות מידה
- משקל מטבח
- מדריך המרת מידות בישול ואפייה
כל שלושת הפריטים אינם יקרים כלל ופשוטים לשימוש. כדאי להשקיע בסט כוסות/כפיות מדידה שאפשר לשטוף במדיח הכלים. משקל מטבח פשוט יעלה כמה עשרות שקלים. במתכונים ישראלים המידות הן לעתים על פי כוסות חד פעמיות. ייתכן ותמצאו במתכון הנחיה למדוד את הכמויות לפי כוס חד פעמית של שתייה קרה (הכוס הכי פשוטה) או כוס חד פעמית של שתייה חמה.
דגשים חשובים להמרת מידות וכמויות בבישול ואפייה
לקראת הכנת מתכון חדש נמליץ תחילה לקרוא אותו במלואו ולוודא שאתם אכן מבינים את כל ההנחיות. במידת האפשר כדאי להעדיף מתכונים שמלווים בסרטון וידאו. אתר פודיק מציע מבחר גדול של מתכונים עם סרטוני וידאו. הסרטון מאפשר לכם לראות בעצמכם את הפעולות הדרושות ומגדיל את סיכויי ההצלחה.
- המרת שמרים יבשים לטריים דורשת הכפלת כמות פי 3 (20 גרם של שמרים יבשים שווים ל-60 גרם של שמרים טריים).
- בכל מתכון עם ביצים כדאי לבחור בביצים בגודל L אלא אם צוין בפירוש ביצים בגודל XL או M.
- אם התבקשתם להשתמש בשמן הכוונה היא לשמן צמחי כמו קנולה, חמניות או תירס. שמם זית אינו מתאים לאפייה וכדאי להשתמש בו רק אם צוין במפורש ברשימת המרכיבים. שמן קוקוס יהיה תחליף טבעוני לחמאה (תקבלו ארומה וטעם של קוקוס).
איך ממירים כמויות של קמח?
קמח הוא ללא כל ספק אחד המרכיבים הנפוצים ביותר באפייה. כיום בכל מטבח ביתי נמצא כמה סוגים של קמח. הדרישה ברוב המתכונים היא לקמח לבן בהיר. אם לא כתוב במפורש קמח מלא או קמח כוסמין, הכוונה היא לקמח רגיל. החלפה של הקמח הרגיל בקמח מלא או כל קמח אחר עלולה לשבש את המתכון כולו.
כוס אחת של קמח שווה 240 מ"ל שהם 16 כפות (הכוונה היא לכוס מידה אחידה ולכפות מדידה מקצועיות). 3/4 כוס קמח שווה ל-180 מ"ל שהם 12 כפות. 1/2 כוס קמח שווה 120 מ"ל שהם 8 כפות. כף אחת של קמח שוות ערך ל-15 מ"ל וכפית אחת ל-5 מ"ל. המרת כמויות של קמח תופח זהה לזו של קמח רגיל. שימו לב שאם אתם משתמשים בקמח רגיל במקום קמח תופח יהיה עליכם להוסיף אבקת אפייה.
עבודה עם סוגים שונים של קמח
מדפי הקמח במרכולים מציגים מבחר גדול ואנחנו לא בטוחים איזה קמח הוא הטוב ביותר בעבור המאפה שלנו. הקמח הרגיל הוא קמח חיטה לבן שנטחן מחיטה מקולפת. ערכים תזונתיים רבים מתרכזים דווקא בקליפה של החיטה ובהתאם נעדיף במידת האפשר להשתמש בקמח מלא (נטחן מגרגיר החיטה במלואו). חשוב להדגיש שלמרות הערך התזונתי הגבוהה יותר שיש לקמח המלא, לא בכל מתכון אפשר להשתמש בקמח מלא. במתכונים רבים החלפה של קמח רגיל בקמח מלא תביא לשינוי במרחק, בטעם, בכמויות ובמשך האפייה.
השוואת כמויות בין סוגי קמח:
1 כוס של קמח תופח שוות ערך לכוס זהה של קמח רגיל בתוספת 1 כפית אבקת אפייה. 1 ק"ג של קמח תופח שווה ערך ל-1 ק"ג של קמח רגיל בתוספת 2 שקיות אבקת אפייה. המרה של 1 כוס קמח לבן לקמח מלא תהיה 1 כוס פחות 2 כפות. אפייה של מאפים על בסיס שמרים תתבצע עם קמח רגיל או קמח מלא בהתאם למתכון. השמרים אחראים לתפיחה כך שאין צורך באבקת אפייה או קמח תופח.
איך ממירים כמויות של סוכר?
המרה מדויקת של כמויות הסוכר במתכון מבטיחה טעם מאוזן. 1 כוס סוכר שווה ל-200 גרם. 1 כף של סוכר לבן שווה ל-12 גרם. אם יש לכם משקל מטבח כדאי לדייק בכמות הסוכר. כוס דחוסה של סוכר חום שווה ל-240 גרם. 1 כף של סוכר חום שווה ל-15 גרם. שימו לב ששימוש בסוכר חום במתכונים (אלא אם המתכון מיועד לסוכר חום) עלול להביא לשינוי בצבע ובמרקם.
הקפדה שלכם על כמויות מדויקות בכל מתכון חיונית להצלחתו. אלא אם צוין אחרת, יש למדוד כמויות במתכונים על פי כוסות מידה אחידות וכפות מידה אחידות. אם אין לכם סט של כלי מדידה תשתמשו במשקל מטבח. אתר פודיק מציע מדריך המרת מידות בישול ואפייה – מאוד פשוט לשימוש, מובן ומתאים למתחילים. רוצים לדעת כמה זה מיץ מתפוז אחד או לימון אחד? כל המידות המדויקות באתר פודיק.
כתבה זו נכתבה על ידי צוות הכותבים של אתר פודיק – שחר חן – מתכונים קלים טעימים ומהירים אוכל טעים בצ'יק