הגעתם לשלב בו הרופאים מעלים בפניכם את האפשרות להתחיל הליך פונדקאות? הגיע הרגע להתחיל לחשוב על ההליך ועל משמעותו, על הפרוצדורה כולה ועל מציאת אם נושאת. מדובר בהליך מורכב, הן רגשית והן כלכלית, אז מה כדאי לדעת על הליך פונדקאות בישראל ועל המסמכים השונים שיש להגיש? כל התשובות בהמשך.
שלב ראשון – פניה לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים
השלב הראשון להליך הפונדקאות הוא פניה לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים על מנת לקבל את אישורה להתחלת ההליך. את הבקשה מגישים ההורים המיועדים בצירוף מסמכים, ביניהם בין היתר יידרשו לצרף צילומי תעודות זהות, כתובת, טלפון וכתובת דואר אלקטרוני, מעמדם הזוגי והאישי, תמצית רישום ממשרד האוכלוסין, חוות דעת רפואית שקובעת שהאישה לא יכולה להרות או לשאת הריון, בדיקת זרע של האב וסיכום מידע רפואי מרופא המשפחה של בני הזוג. את המסמכים יש לשלוח במייל או בדואר ולאחר שהוועדה בוחנת את המסמכים השונים היא מאשרת את הבקשה, או שלא – הכול תלוי בעמידה בתנאים השונים להליך הפונדקאות.
שלב שני – מציאת אם נושאת
מציאת אם נושאת הוא אולי החלק המאתגר ביותר בהליך הפונדקאות שכן הביקוש בתחום זה עולה בהרבה על ההיצע. ישנם קריטריונים בהם צריכה לעמוד האם הנושאת, ואנשים משתמשים בשיטות רבות כדי למצוא את האם המיועדת. בין היתר הם מחפשים אותה דרך סוכנויות שמתמחות בתחום, דרך אנשי מקצוע פרטיים שעוסקים בכך וגם דרך הרשתות החברתיות.
שלב שלישי – שליחת מסמכים
אחרי שמוצאים אם נושאת יש לשלוח מסמכים משותפים של בני הזוג ושל האם הנושאת לוועדה. מסמכים משותפים בין הצדדים יהיו הסכם תיווך בין הצדדים, מכתב שחרור סיום התחייבות מהליך פונדקאות אחר (אם קיים כזה), טיוטת הסכם בין הצדדים ומסמך תאום ציפיות.
במסגרת הליך פונדקאות בישראל יש להמציא גם מסמכים שכל אחד מהצדדים צריך לשלוח בנפרד, למשל, האם המיועדת צריכה לשלוח תמצית רישום עדכנית ממשרד הפנים, חוות דעת רופא משפחה, חוות דעת גינקולוגית, חוות דעת פסיכולוגית, טופס הצהרה, אישור עו"ד, תוצאות בדיקות בהתאם לדרישות הרפואיות ועוד.
שלב רביעי – בחירת נאמן והגשת בקשה מפורטת
לאחר איסוף כל המסמכים יש לבחור נאמן שיפקיד את כספי התמורה בחשבון נאמנות. הכספים המשולמים לאם הנושאת מהווים פיצוי מההורים במסגרת ההליך הכוללים בין היתר תשלומים עבור עורך דין, חברות ביטוח, פסיכולוג, הוצאות אשפוז, פיצוי עבור ביטול זמן, אובדן הכנסה, אובדן כושר השתכרות ועוד.
את המסמכים המלאים יש לשלוח בשבעה עותקים לוועדה, לאחר שכל המסמכים יהיו אצלם יקבע דיון ראשוני בוועדה ולאחריו יתקיימו ראיונות אישיים עם ההורים המיועדים ועם האם הנושאת. בסיום הליך זה הוועדה מוציאה סיכום ואז גם מתקבלת ההחלטה האם לאשר את ההליך עם האם הנושאת הספציפית או לא. במידה והתיק מאושר ההסכם בין הצדדים מאושר ובאותו מעמד יינתן עותק של ההסכם החתום לכל אחד מהצדדים, בשלב זה ניתן להתחיל את שלב ההפריה.
מבחינת ההליך הרפואי – פונדקאות מתבצעת באמצעות הליך הפריה חוץ גופי, קופת החולים של בני הזוג היא הגורם המממן של הטיפולים ובשבוע ה-20 להיריון על הצדדים להודיע לעובד סוציאלי ראשי על ההיריון.