רשלנות רפואית מתייחסת להתנהלות בלתי הולמת של איש מקצוע רפואי שאינה עולה בקנה אחד עם סטנדרט הטיפול המקובל על ידי אנשי מקצוע רפואיים, וכתוצאה מכך מובילה לפציעה של מטופל. לא כל אי עמידה בסטנדרט הזהירות נחשבת לרשלנות רפואית. בנוסף, לא כל נזק שנגרם למטופל מקורו ברשלנות רפואית. אך כאשר הרופא חורג מסטנדרט הטיפול המקובל, וכאשר המטופל סבל מפציעה כתוצאה מכך, עשויה להיות למטופל תביעת רשלנות רפואית.
איך מוכיחים רשלנות רפואית?
לצורך הבנה מעמיקה ביותר בכל הקשור להוכחת רשלנות רפואית, פנינו לעורך דין שמואל קשיוב העוסק ברשלנות רפואית ,אשר ציין בפנינו כי קיימים 4 אלמנטים אותם יש להוכיח לצורך קבלת פיצוי פיצוי במסגרת תביעת רשלנות רפואית. האלמנטים הם:
- הרופא או המוסד הרפואי חב חובה כלפי המטופל;
- הרופא הפר חובה זו;
- ההפרה היא הגורם הישיר לנזק שנגרם;
- לתובע נגרמו נזקים הנובעים ישירות מאותה הפרה.
כדי להוכיח מקרה של רשלנות רפואית, תובע צריך כמעט תמיד לשכור מומחים רפואיים שיעידו כי כל אחד מהמרכיבים הנ"ל התקיים. המומחה, או המומחים, הדרושים לתביעה חייבים לעמוד בכישורים מסוימים ולהיות בעלי מומחיות מתאימה כדי שעדותם תהיה קבילה במשפט. לכן חשוב להעסיק עורך דין שיוכל לשכור את המומחים המתאימים לתמוך בתביעה.
על פי החוק, גם כאשר איש מקצוע רפואי מבצע הליך כראוי, למטופל עשויה להיות תביעת רשלנות רפואית בת קיימא אם איש המקצוע הרפואי לא השיג את הסכמתו מדעת של המטופל על ידי חשיפת כל הסיכונים והחלופות הרלוונטיים. אם המטופל לא נתן הסכמה מדעת למנתח והמטופל נפגע, ייתכן שתוגש תביעת רשלנות רפואית.
מהי תקופת ההתיישנות בגין רשלנות רפואית?
חוק התיישנות הוא חוק המגביל את משך הזמן שיש לאדם להגיש תביעה. ברוב המצבים, לאדם שנפגע יש 7 שנים ממועד הרשלנות הרפואית של הגורם הרפואי כדי להגיש תביעה. עם זאת, לחוק יש חריגים שמאריכים את הזמן. לדוגמה, במקרה של קטין אשר נפגע כתוצאה מרשלנות רפואית 7 השנים יתחילו להיספר עם הגיעו של הקטין לגיל 18, ולכן קיימת אפשרות להגיש את התביעה עד שהילד יגיע לגיל 25. כך גם אם מטופל לא ידע על הרשלנות הרפואית ולא יכול היה לגלותה בשקידה סבירה, תקופת ההתיישנות מתארכת מעבר ל-7 שנים. למרות שיש מספר חריגים נוספים, הם מאוד ספציפיים ודורשים הערכה. לכן חשוב לדבר עם עורך דין לרשלנות רפואית בהקדם האפשרי כדי להעריך אם יש באפשרותכם להגיש תביעה.
כיצד מחושבים כאב וסבל ברשלנות רפואית?
צד שנפגע מרשלנות רפואית של רופא או מוסד רפואי כלשהו יכול לקבל פיצויים. הנזקים הללו כוללים פיצוי בגין נזק לא ממוני אשר נקרא גם פיצוי בגין כאב וסבל, אשר נועד לפצות בגין עוגמת נפש וגורמי לחץ רגשיים אחרים.
בשל העובדה שמדובר בפיצוי בגין נזק לא ממוני, הסכום אשר יינתן בראש נזק זה עשוי להשתנות משמעותית ממקרה למקרה אפילו כאשר מדובר במקרים דומים. לכן חשוב לשכור את שירותיו של עורך דין מנוסה לרשלנות רפואית, אשר מכיר את הפסיקה במקרה הספציפי שלכם בכל הקשור לפיצוי בגין כאב וסבל.
האם התיק שלי יגיע לדיון הוכחות?
עורך דין לרשלנות רפואית צריך להיות מוכן תמיד למקרה בו התיק לא יסתיים בפשרה והוא יתקדם להוכחות, אך לעתים קרובות תיקים מסתיימים בפשרה בין הצדדים הן בעזרת בית המשפט והן באמצעות הליך גישור בין הצדדים. אם זה ישיג את התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח, עורכי הדין יחפשו את המטרה הזו. אך במקרים בהם הגורם שהתרשל מסרב לשלם סכום פיצוי הוגן לתובע בגין הנזקים שהוא גרם, סביר להניח שעורך הדין ימליץ ללקוח להמשיך עם התיק קדימה לדיון הוכחות ופסק דין שיינתן על ידי השופט בבית המשפט.