מילד פלא של עולם החזנות בתל אביב של לפני כ-60 שנה, צמח מרדכי סובול לחזן, מנהל מוזיקאלי ומנצח של חזנות ומוזיקה יהודית, מחיה עולם החזנות בדורנו, מורה דרך ומודל חיקוי לעשרות חזנים בארץ ובעולם. כמידי ראש השנה, גם הפעם נסע לעבור לפני התיבה בארה"ב, שם לקה במוחו וכעבור יומיים נפטר. לזכרו
ביום שישי האחרון, עת התארגנו לקראת כניסת שבת המלכה וברדיו קול חי הושמעה התכנית "לפני התיבה" שהוקלטה מראש, ד"ר מרדכי סובול, מנחה התכנית, קיבל אירוע מוחי קשה באטלנטה שבניו יורק. בבוקר יום ראשון החזיר ד"ר סובול את נשמתו ליוצרה.
כילדה וכבת לאב חובב חזנות מושבע, האזנתי מידי יום שישי לתכניתו של סובול, בה הושמעו קטעי חזנות ישנים לצד חדשים של חזנים מוכרים יותר או פחות, או כמו שאומר הקריין בפתיח התכנית: "על חזנות, חזנים ובכלל". התכנית הזו גרמה לי כבר כילדה לחבב חזנות ואולי זה סוד קסמו של מרדכי סובול ז"ל.
ד"ר סובול ז"ל נולד בתל אביב לפני 67 שנים, להורים ניצולי שואה. בגיל 8 למד את תורת החזנות ורזי נוסח התפילה אצל החזן שלמה רביץ ז"ל שקירב אותו וראה בו ממשיך דרכו בחזנות.
"הזיכרון הראשון שלי ממרדכי הוא שאני רואה לנגד עייני את תמונתו כחזן צעיר, 'ילד פלא' של עולם החזנות, כשהוא עובר לפני התיבה באוהל שם בתל אביב", מספר שלמה גרופמן, יו"ר האנסמבל הישראלי לחזנות ולמוזיקה יהודית 'יובל', וממשיך: "פגשתי אותו רבות אצל החזן והמנצח שלמה רביץ שהוריש לו את כל יצירותיו והקומפוזיציות כי ראה בו בכיר תלמידיו".
המאסטרו
לפני 20 שנה הקים שלמה גרופמן יחד עם ד"ר סובול שנחשב כבר אז למחייה החזנות בישראל, את 'יובל'– האנסמבל הישראלי לחזנות ומוזיקה יהודית כדי לתת ביטוי ליכולותיו של סובול. סובול שימש כמנהל מוזיקאלי ומנצח קבוע של התזמורת הסימפונית 'יובל'. מאחוריו מאות רבות של קונצרטים בארץ ובעולם בהם ניצח על תזמורות סימפוניות רבות, והקים אחריו דורות של חזנים.
שלמה גרופמן: "ראיתי בו גאון שעולם הידע של תולדות החזנות, הכרת החזנות והעברת נוסח החזנות לדורות הבאים טבועים בו. הוא היה מורה לרוב חזני הדור ואכן ב'יובל' נתן ביטוי ד"ר סובול לכל כישרונותיו כקומפוזיטור וכמאסטרו– כמנצח על התזמורת הפילהרמונית הישראלית ומקהלה של עשרות חברי מקהלה כאשר בכל קונצרט הופיעו גדולי החזנות שבדור, גם מהארץ וגם מהתפוצות. זו הייתה הפעם הראשונה שהיכל התרבות בתל אביב היה מלא בקהל חרדי, דתי, מסורתי ושאינו. בכולם הצית ד"ר סובול את הנשמה היהודית על ידי קסם החזנות שהוא הצליח להעביר".
סובול הכשיר במהלך השנים את החזנים המובילים בעולם, בהם יצחק מאיר הלפגוט, יעקב למר, חיים אדלר, צבי וייס, נתנאל הרשטיק ועוד. החזן נתנאל הרשטיק הכיר את ד"ר סובול מילדות. הוא נזכר בהופעה הראשונה שלהם יחד: "בהופעה הראשונה שלי איתו בהיכל התרבות, הוא כל כך פרגן ועודד ונתן הרגשה של ׳ברוכים הבאים׳ למרות שלא הרגשתי זכאי או ראוי לכך".
בנוסף, בקונצרטים הרבים שערך, שיתף פעולה עם החזנים המובילים בעולם, אותם טיפח מתחילת הקריירה שלו, ועם זמרים ישראלים כמו דוד ד'אור ועמיר בניון. בשיחה עם "שבתון" מספר הזמר דוד ד'אור על הקשר שלו עם ד"ר סובול ונפרד ממנו בכאב: "זכיתי להכיר את ד״ר סובול במספר מופעי חזנות גדולים בהם הזמין אותי להשתתף. נחשפתי לתופעה מדהימה בה אלפי אנשים בקהל שרים ומתרגשים מפרקי החזנות ששרנו על הבמה. בזכותו, למעשה, נחשפתי לעולם החזנות. יחד עם המנצח האגדי אלי יפה הוא לימד אותי פרקי חזנות נפלאים שלא הכרתי לפני כן, יצירות מופלאות שלמדתי לאהוב. הוא היה אדם חם ומקסים שאהב בכל ליבו מוסיקה ותרם תרומה ענקית לשימור החזנות. הדבר האחרון שזכור לי ממנו זה חיבוקו הגדול והחם לאחר שסיימנו קונצרט בהיכל התרבות כשהקהל מריע דקות ארוכות פניו נהרו בהתרגשות".
"בזכות מרדכי סובול נחשפתי לעולם החזנות. הוא לימד אותי פרקי חזנות נפלאים שלא הכרתי לפני כן, יצירות מופלאות שלמדתי לאהוב"
סוד הקסם
כמו שבי (מ.ל) הצית ד"ר סובול את האהבה לחזנות, כך הצית בפני קהל רב לאורך השנים, צעירים ומבוגרים, דתיים ושאינם.
שלמה גרופמן מספר על אהבתו של סובול לכל אדם ועל כך שבגלל שבכל יהודי קיים הניצוץ החזנות מצליחה לעורר את הלבבות: "סוד הקסם שלו הוא קודם כל באהבתו את כל אדם ובצורה שהוא העביר את היצירות לקהל. בכל יהודי יש את הניצוץ היהודי והנשמה היהודית מבית אבא ואמא ודווקא השירה והחזנות שמתנגנת לנשמה הצליחה לעורר בלב כל כך הרבה חילונים את האהבה המחודשת לתפילה, לבית הכנסת ולעבודת ה'".
החזן נתנאל הרשטיק: "מרדכי הנגיש את החזנות האותנטית בדרכים שונות, חלקן גאוניות, והצליח לחבר חילונים ודתיים בקונצרטים המשובחים ש׳יובל׳ הפיקה. מרדכי היה אנציקלופדיה של חזנות ופרפקציוניסט, מקצוען מהרמה הראשונה בעולם. כל חזן שהופיע אתו ידע שמרדכי יכל לשיר את הקטע לפחות טוב ממנו, ועל הבמה, בפני הקהל, הוא היה מתקן לחזנים את הטעויות ושר איתם בקול מלא. אמנם, הקהל לא ידע ולא שמע, אבל המבצע ידע טוב מאד".
"ד"ר סובול היה היסטוריון של עולם החזנות", מוסיף גרופמן, "הוא הכיר יצירות ודאג מיד אחרי השואה יחד עם עמותת 'יובל' לקבץ יצירות שאחרת היו הולכות לאיבוד. זה מה שרצו הנאצים יימח שמם, אך סובול לא נתן להם. הוא לקח יצירות שהיו לחזן ומקהלה ועיבד אותם לתזמורת ומקהלה, נתן ביטוי ליצירות הוותיקות ברוח החזנות של זמננו ותמיד כינתי ומכנה אותו גם עכשיו "מחיה החזנות בדורנו". אין ספק שאם היום מתפללים מחדש ועוברים לפני התיבה חזנים- כל הנוסח החזני, זהו ד"ר מרדכי סובול, שלא רק עסק ביצירות עבר אלא חינך דור שלם של חזנים צעירים שמופיעים בכל רחבי ישראל והעולם, לימד תלמידים לקרוא תווים ואת נוסח התפילה, גם את היצירות בנוסח המקובל כפי שאנחנו נוהגים מדורי דורות. ד"ר סובול היה מלא בידע ורצון להעביר את הידע הזה לדורות הבאים ואת כל זה הוא עשה בענווה ובצניעות. לכל חזן ונגן בתזמורת הפילהרמונית הוא נתן ביטוי בכישרון הגדול שהיה בסוד הניצוח שלו, וגם כשעבר לפני התיבה בקול צלול לפני ריבון העולמים".
השיאים שלפני הסוף
אחד האירועים המשמעותיים ביותר בחייו של סובול, הוא ככל הנראה הקונצרט ב"קרנגי הול", אולי האולם הגדול והמפורסם ביותר בעולם. שלמה גרופמן: "אחד השיאים של 'יובל' היה שהצלחנו להופיע בניו יורק, על הבמה של אולם "קרנגי הול" בהשתתפות כל ראשי הקהילה. החיוך אחרי הקונצרט והסיפוק להביא את עולם החזנות לניו יורק עם מיטב היצירות והתזמורת היה אחד הרגעים שראיתי אותו בגדולתו".
שלמה הספיק לפגוש את ד"ר סובול בטרם יציאתו לארה"ב, כאשר השתתפו יחד באמירת סליחות בבית כנסת "נווה קודש" בנווה אביבים בתל אביב: "הוא בא כי החזן אליעזר הרשטיק הופיע באמירת סליחות. שוחחנו לפני ואחרי אמירת הסליחות ונפרדנו. ביום שישי איחלנו שנה טובה, הוא נסע ביום שני שלאחריו".
מידי יום שישי התקשר מרדכי לשלמה לאחל שבת שלום, מכל מקום בעולם. ביום שישי האחרון, עת האזין שלמה לתכניתו של ד"ר סובול ברדיו קול חי, קיבל את ההודעה המצערת על כך שמרדכי לקה באירוע מוחי: "חיכיתי לטלפון גם ביום שישי זה אבל לצערי הגיע טלפון אחר. מאז אני כואב וליבי בוכה על אובדן גאון עולם החזנות וחבר יקר".
שיר פרידה
ביום שישי האחרון, בזמן ביקורו של ד"ר סובול אצל בתו באטלנטה, קיבל אירוע מוחי. בזמן שבארץ הושמעה תכניתו של סובול שהוקלטה מראש, הוא נאבק על חייו בבית חולים בארה"ב. בסוף התכנית, שלנצח תישאר תכניתו האחרונה, עוד מבקש ד"ר סובול מהקב"ה לכתוב את כולנו לחיים טובים ולשלום. נדמה היה כי ד"ר סובול נפרד. לא סתם פרידה רגילה של סוף תכנית- אלא פרידה לתמיד. וכך סיים ד"ר סובול את תכניתו:
"שמחתי להגיש לכם רצף של פרקי חזנות ליום כיפור. כתיבה וחתימה טובה בזה יום הדין הבא עלינו לטובה. יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתהא השנה הזו הבאה עלינו ועל כך עמך בית ישראל בכל מקום שהם שנת אורה, שנת ברכה, שנת גילה, שנת דיצה שנת הוד, שנת ועד טוב, שנת זמרה, שנת חדווה, שנה טובה, שנה טלולה, גשומה אם שחונה, שנת שובע, שנה שתוליכנו בה קוממיות לארצנו, שנה שתדבר בה עמים תחתינו, שנה שתכתבנו בה לחיים טובים ולשלום".
ד"ר סובול, נוח בשלום על משכבך. תודה על שהחייאת את עולם החזנות שכמעט ונכחד עם השואה, מה שיצר עבורי, עבור אבא שלי ועבור מאות אלפי אנשים בארץ ובעולם רגעי חסד מידי יום שישי לכבוד שבת המלכה ובקונצרטים. יהי זכרך ברוך