בין כסה לעשור – רגע לפני שמתחילים עשור חדש – 'שבתון' מסכמים את האירועים הבולטים בעשור האחרון
תשע"א – גם אם אדמתי בוערת
בחנוכה תשע"א התרחשה השריפה הגדולה בכרמל שגבתה את חייהם של 44 בני אדם, כבאים שוטרים ונערים מתנדבים שפעלו בשטח האש, מה שהפך את השריפה לאסון לאומי.
אותה שנה הייתה שנה שחונה, עצירת הגשמים והיובש הקיצוני הובילו להתפשטות שריפות. ביום הראשון לחג החנוכה, באזור 11:00 הוצתה שריפה ביער באזור עוספיה. הרשלנות, תנאי השטח הקיצוניים, רוח הקדים שנשבה באותו יום, ועוד – הובילו להתפשטות מהירה של השריפה הגדולה ביותר בכרמל.
אוטובוס שהוביל סוהרים לתגבר פינוי אסירים מכלא דמון נקלע לסופת האש ונשרף. 37 נוסעים (מתוך 40) נספו. שלושה כבאים, שלושה קציני משטרה ונער צופה אש נספו כשניסו להציל את האוטובוס הבוער.
כ-35,000 דונם של יער נטוע וחורש טבעי ומיליוני עצים עלו באש. שיקום נזקי השריפה ארך זמן רב, אסון אקולוגי של ממש.
תשע"ב – ושבו בנים לגבולם
הימים של שנת תשע"ב מאופיינים כשיא פריצת הרשת החברתית פייסבוק לתוככי החברה בישראל ותחילת התנעת מהלכים חברתיים ומחאות – דרכה.
גלעד שליט נחטף בידי החמאס ביוני 2006 ובתחילת שנת תשע"ב, רבים הביעו תמיכה ושינו את תמונת הפרופיל שלהם בפייסבוק לתמונת המחאה להשבתו של גלעד שליט לחיק משפחתו, יהא המחיר אשר יהא.
חמש שנים וארבעה חודשים הוא היה שבוי בידי החמאס, 1,941 ימים בהם כולנו התפללנו לראותו שב הביתה. ביום כ' בתשרי התשע"ב, בחג סוכות, גלעד שב הביתה במסגרת עסקת חילופי שבויים ענקית במסגרתו החזרנו לידי החמאס 1,027 אסירים ביטחוניים.
תשע"ג – מבצע עמוד ענן
במהלך העשור האחרון ולמעשה מאז שתכנית ההתנתקות יצאה לפועל, רצועת עזה לא שקטה. החמאס שהתמקם בחולות שהיו בעבר יישובים בחזקתנו, מקפיד לשמור על חוסר שקט ומתקפות חוזרות ונשנות לתוך גבולות ישראל.
בתחילת שנת תשע"ג הוחלט על יציאה למבצע "עמוד ענן". במהלך המבצע הותקפו יעדים ברצועת עזה, מעזה נורו לעבר שטח ישראל למעלה מ-1,500 רקטות, ליישובי הדרום ולערי המרכז.
המבצע הסתיים בהפסקת אש וללא הכרעה צבאית אך בשנה שחלפה ממבצע זה ועד לחטיפת ורציחת שלושת הנערים נמדד שקט יחסי באזור וירי הרקטות פחת. חמאס ניצל את תקופת הרגיעה להצטיידות ברקטות רבות וכאמור, השקט הופר עם חטיפת הנערים.
תשע"ד – "פתח לבך ברחמים על בניך"
ביום חמישי ט"ו בסיוון תשע"ד עלו איל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל הי"ד על טרמפ בצומת אלון שבות. ברכב אספו אותם שני מחבלים.
במשך 18 ימים המדינה כולה חיפשה את הנערים, התפללה לשובם ועקבה בדריכות אחרי החדשות. לצערנו, לבסוף נמצאו גופות. במשך הימים בהם חיפשו את הנערים, התאחדה המדינה כולה בדאגה כנה וסביב הכאב והסבל של המשפחות. אלו היו רגעיה היפים של המדינה שנדמה שלא שבו עד היום.
לאחר מציאת גופות הנערים וקבורתם ובעקבות ירי בלתי פוסק ליישובי הדרום ועוטף עזה, החל מבצע צוק איתן, שנמשך 50 ימים. במהלך המבצע נורו מרצועת עזה 4,594 רקטות לעבר יישובי הדרום והמרכז. במהלך המבצע איבדנו 68 חיילים, חמישה אזרחים, עובד זר ומאז ועד היום תושבי יישובי עוטף עזה והדרום חיים בחוסר שקט תמידי.
בת גלים שער עוסקת מאז רצח בנה הי"ד בדברור מדינת ישראל והשכנת אחדות בין כל יהודי התפוצות במסגרת עמותת סאנשיין שהקימו היא ובעלה אופיר לזכרו של גיל-עד הי"ד, לחיזוק הקשר בין ישראל לתפוצות וחיזוק האופטימיות בעולם היהודי ע"י חיבורים ומיזמים שונים בארץ ובעולם. בת גלים משמרת את האחדות שהחלה כאן בארץ ובוחרת בחיים כל יום, בוחרת לעשות טוב ולקרב בין כל היהודים הקרובים והנדחים.
"הבחירה בחיים היא יומיומית ולצד הכאב התמידי והחיסרון הגדול כל כך אנחנו משתדלים להסתכל על מה שיש ועל חצי הכוס המלאה" אומרת בת גלים ל"שבתון" וממשיכה: "הבנו שכשמדברים על עם ישראל זה לא רק העם בארץ אלא גם חשיבות הקשר עם יהודי התפוצות, נושא בוער בדור שלנו ואנחנו משתדלים להביא את הלב של העם היהודי בארץ לתפוצות ולהזכיר להם כמה הם חשובים לנו וכמה הם חלק מהעם שלנו וגם חשוב שהעם בארץ יבין את החשיבות של הקשר הזה.
"הוכחנו לעצמנו שאנחנו יודעים להיות טובים, אכפתיים ורגישים לזולת. אין עוד עם כזה בעולם שיודע לדאוג לבניו. גם בתקופות של שסע ופילוג אנחנו חייבים לקבל כוחות מהמסוגלות שלנו כעם ולהזכיר לעצמנו מי אנחנו באמת".
תשע"ה – פיגועים וגרבוזים
בתשע"ה לא פסקו ניסיונות ארגוני הטרור לפגוע בישראלים. מרבית הפעולות היו של מפגעים בודדים שרצחו ופצעו אזרחים חפים מפשע – בהם גם המחבל מטול כרם שעלה בחורף על קו 40 מתל אביב לבת ים, והחל לדקור את הנוסעים עם סכין שאחז בידו. מי שעצר בידו היה נהג האוטובוס הרצל ביטון, שהפך לגיבור ואף הדליק משואה בטקס הדלקת המשואות באותה שנה.
'טרור היחידים' המשיך גם רגע לפני שתשע"ה נסתיימה, לקראת ערב ראש השנה תשע"ו, כאשר פרצו מהומות בהר הבית, מה שהוביל להחרפת גל הטרור והאלימות על ידי צעירים חמושים בסכינים או ברכבים שדקרו ודרסו יהודים. ההסלמה בטרור הפלסטיני גררה גל פיגועים בלתי פוסקים ברחבי ירושלים, יו"ש ושאר אזורי הארץ, במהלכם נרצחו 47 ישראלים ו-3 אזרחים זרים.
עוד בתשע"ה, מערכת הבחירות התחרתה בשתיים האחרונות בתואר מערכת הבחירות המפלגת ביותר, אז יאיר גרבוז, החדיר לחיינו את הכינוי "עובדי אלילים ומנשקי קמעות" שייחס למצביעי הימין. לשימושה של השרה רגב.
תשע"ו – שחרור יונתן פולארד
10,956 ימים לאחר שנכלא בכלא האמריקני, בתאריך ח' בכסלו תשע"ו שוחרר יונתן פולארד לחופשי.
ב- 1987 נידון פולארד למאסר עולם בשל ריגול עבור מדינה ידידותית והפך לאדם היחיד בהיסטוריה האמריקנית שנידון לעונש כזה בעבור אשמה זו. ב-1985 נעצר בפתח שגרירות ישראל בוושינגטון, בה קיווה למצוא מקלט, אך השער היה סגור בפניו. רפי איתן, מי שהיה אחראי ב-1985 על גיוסו של פולארד ופעולותיו, סיפר כי הוא העביר לפולארד את מילת הקוד המורה לו לברוח מארצות הברית, והוא היה יכול לעשות זאת במשך כמה ימים, אלא שפולארד החליט לבוא לשגרירות עם שתי מזוודות מלאות בחומרים, בחושבו כי יקבל שם מקלט, אך איתן הורה להם שלא להכניסו.
פולארד שימש כאנליסט בתחום הערכת המודיעין וכך נחשף למידע מודיעיני שהיה קשור בישראל. בתחילת 1984 פגש פולארד את אביאם סלע, אל"מ בחיל האוויר, והציע את שרותיו. למן אותו יום ועד שנתפס מסר פולארד מאות אלפי מסמכים לידיו של סלע, חלקם שמשו רבות את ישראל.
על אף השחרור מבית הכלא, פולארד נתון עד היום בתנאים מגבילים קשים שעתידיים לפוג בעוד כשנה.
תשע"ז – יורים ובוכים
השם 'אלאור אזריה' נכנס לחיינו, לאחר ששני מחבלים הגיעו לעמדת צה"ל בתל רומיידה ודקרו את אחד החיילים. אחד מהם נהרג מירי מיידי שביצעו החיילים, והשני, נפצע ונשכב על הקרקע. כעבור מספר דקות ירה סמל אלאור אזריה בראשו של המחבל ששכב על הקרקע, והרג אותו.
אזריה הועמד לדין בבית דין צבאי, ואת החקירה והמשפט ליוו בדריכות אזרחי ישראל ואף חברי הכנסת שהיו חלוקים בדעותיהם לגבי מעשיו וההשלכות של העמדתו לדין.
תשע"ז הייתה השנה שבה הורשע אלאור אזריה בהריגה ובהתנהלות שאינה הולמת ונידון ל-18 חודשי מאסר בפועל, 12 חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת טוראי. לבסוף הוחלט לנכות לאזריה שליש, ולאחר שריצה תשעה חודשי מאסר, שוחרר מהכלא.
אזריה הפך לסמל בדיון חשוב שהפך לציבורי בישראל, על הקו שבין הגנה עצמית, מוסריות הצבא והיחס למחבלים, וכמובן חידוד נהלי הפתיחה באש – שניכר שהשפיעו על התנהלות חיילים ושוטרים בניסיונות הפיגוע שבאו לאחר אותו מקרה בחברון.
תשע"ח – אני לא בובה
שנת תשע"ח זכורה בעיקר בזכות נטע ברזילי, 'טוי' והניצחון שהביא את האירווזיון לישראל, 20 שנה אחרי הפעם הקודמת. אבל מעבר לזכייה בתחרות השירה המפורסמת, ברזילי, ששניות לאחר זכייתה אמרה "תודה שבחרתם בשונה", העלתה את הנושא של שינוי וגיוון באידיאל היופי וקבלת האחר על סדר היום וגרמה למהפכה שמחלחלת גם לעולם האופנה.
דורון מדלי וסתיו בגר, יוצרי השיר "טוי", נכבשו בקסמה של נטע והחזיקו אצבעות שהיא תהיה הנציגה שלנו בארוויזיון.
דורון: "כשסתיו ואני ראינו את נטע בטלוויזיה הרגשנו שהיא תזכה והרגשנו שהיא מקור השראה אדיר ליצירה", הוא מספר ל'שבתון'. "הרעיון שמאחורי השיר 'טוי' הגיע מזה שנטע משחקת בלופר, שהוא כמו צעצוע, ומזה שנטע היא בחורה עם טמפרמנט של ילדה שמשחקת משחקים, וככה נולד השיר 'טוי'. היה לנו שבוע לשבת ולכתוב כדי להגיש שיר לוועדה הבוחרת. בסקיצה המקורית השארנו מקום כי ידענו שיחד עם נטע נשנה קטעים בשיר שיתאימו לה וצדקנו. באולפן עם נטע נולד רעיון התרנגול והפתיחה המיוחדת של השיר".
על השיר, שמדבר ברובו על השונה, קבלתו ושבירת המוסכמות החברתיות הלקויות, מסביר מדלי שנטע מעצם קיומה הביאה לשינוי התודעה, שינוי שהחברה שלנו הייתה חייבת לעבור: "השיר נפתח בשתי שורות שאומרות 'תסתכלו עלי, אני יצור יפיפה ולא אכפת לי ממטיפי המוסר המודרניים', שהם נראים בצורה מדויקת הכל חוץ מנטע. על שלטי חוצות רואים את אותם אנשים כל השנים וגם בטלוויזיה, ונטע עשתה שינוי תודעה מעצם קיומה. היא עמדה על הבמה ואמרה 'אני מגניבה, מוכשרת, טוב לי עם עצמי, יש לי בטחון עצמי ואני עושה מה שבא לי', וזה מעורר השראה, ועל זה השיר מדבר".
בשנה שאחרי, זכינו כולנו לקבל את האחר כשהמועמדים הבטוחים לזכייה ולייצג אותנו באירוויזיון היו להקת שלווה שמורכבת כולה מבעלי תסמונות ולקויות. הלהקה נאלצה לפרוש בשל נושא שמירת השבת בארוויזיון, שהתקיים במוצאי השבת.
תשע"ט – צעד ענק לישראל
השנה עשינו היסטוריה: שיגרנו את החללית הראשונה לירח, "בראשית" של עמותת SPACEIL . החללית שוגרה בהצלחה לירח מבסיס החלל קייפ קנרוול בפלורידה. בחדר הבקרה ביהוד התקבלו אותות ונתונים מהחללית הישראלית. לצערנו, חודשיים לאחר שהחל המסע שלה בחלל, רגע לפני הנחיתה על הירח ועקב כשל באחד ממדי התאוצה של החללית, נגרמה שרשרת אירועים שהובילה לכיבוי המנוע ולאי הצלחת הנחיתה.
עם זאת, אי אפשר שלא להתרגש: ישראל היא המדינה השביעית מבין מדינות העולם וסוכנויות החלל שהקיפה את הירח והביאה אובייקט לפני השטח שלו.
בראיון שקיימנו "בשבתון" בשבוע בו שוגרה החללית, אמר לנו אורי אביחיל, מי שהיה מעורב בפרוייקט כמעט מראשיתו כי "זו הרגשה מדהימה לתרום ולהיות חלק מפרויקט ציוני היסטורי זה".
השנה שברנו שיא נוסף, אך מפוקפק: הכנסת הקצרה בתולדות מדינת ישראל. הכנסת ה-21 נבחרה בחודש ניסן האחרון ולאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו לא הגיע להסכמות על הקמת ממשלה ולרוב של 61 חברי כנסת, הוחלט על פיזורה המהיר בטרם הועבר המנדט לבעל המפלגה השניה הגדולה בישראל, כחול לבן, לנסות ולהקים ממשלה. כך מצאנו את עצמנו, אזרחי ישראל, הולכים בפעם השלישית בתוך שנה אחת להצביע – פעם אחת לבחירות לרשויות המקומיות ובפעם השניה והשלישית בבחירות לכנסת.