לפרנסתם הם עובדים כאנשי תקשורת חרדים, אבל חלקם, משמיע את קולו גם בתקשורת הכללית, כדי להסביר את עמדת הציבור החרדי שלדעתם לא מקבל יחס הוגן. בני רבינוביץ, אבי מימרן, ישראל כהן ורפי פרלשטיין בריאיון ל"שבתון"
הם עוסקים למחייתם כעיתונאים בתקשורת החרדית, ועם הזמן, מצאו את עצמם מוזמנים לראיונות בתחנות הרדיו השונות, ובעיקר באולפני הטלוויזיה ובאתרי האינטרנט המובילים. רובם ככולם, מתבקשים לספק זווית ראיה מתוך המגזר, כזו שרק שמי שחי את הדופק החרדי יוכל להסביר.
בני רבינוביץ, מוותיקי העיתונאים החרדים, מעורכי יתד נאמן בעבר וכיום מנהל התוכניות ברדיו קול ברמה, מתרוצץ כבר שנים מאולפן לאולפן בנוסף לעיסוקו התקשורתי. אבי מימרן, מאנשי התקשורת הבולטים במגזר החרדי ומגיש המהדורה המרכזית ברדיו קול חי, מוצא עצמו מוזמן להסביר את העמדה החרדית בנושאים שעל סדר היום. גם ישראל כהן, לשעבר הפרשן הפוליטי של האתר "כיכר השבת" וכיום הפרשן הפוליטי של "רדיו קול ברמה", שמככב בלא מעט תכניות ומפרסם טור קבוע בעיתון "הארץ", ורפי פרלשטיין, שמשמש ככתב בעיתון "ידיעות ירושלים", נקרא לעיתים כדי להשמיע את הקול החרדי. ארבעתם מסבירים ל"שבתון" האם בכלל ניתן לעסוק בסוגיות סבוכות בענייני דת ומדינה ולהסביר את עמדתו של הציבור החרדי לאוזניים חילוניות?
האם אתה רואה בכך שליחות?
בני רבינוביץ: "אני רואה בזה שליחות גדולה מאד. כל ההופעות שלי בתקשורת נועדו כדי להראות את העמדה החרדית. אין לי מזה כסף או רווח. לפעמים זה גם עולה מכיסי. לצערי הרב, אין הרבה בציבור החרדי שיכולים להעביר את המסרים בלי להתייפייף. לפעמים כדי להגיע לתכנית בוקר צריך לקום בחמש לפנות בוקר אבל בגלל שאני רואה בזה שליחות אני עושה את המאמץ".
אבי מימרן: "הציבור החרדי הוא מהציבורים המושמצים והמותקפים בתקשורת. הבעיה הראשונה היא שבכל ערוצי הטלוויזיה, תחנות הרדיו והאתרים, אתה יכול לספור את המגישים, הפרשנים והכתבים החרדים, על כף יד אחת. הציבור הישראלי שומע רק צד אחד בסוגיות של דת ומדינה. אז כשיש לנו הזדמנות להסביר את הציבור החרדי, בוודאי שזו שליחות".
ישראל כהן: "כן. חשוב להשמיע את העמדה החרדית בגאון ללא מורא וחשש. רוב העם מסורתי ומעריך יהדות ויידישקייט ולכן צריך להביא בפניו גם את העמדה הזאת ולא להפקיר את השטח לאנשי התקשורת מהשמאל ולפובליציסטים האנטי דתיים".
רפי פרלשטיין: "אני לא מתיימר להיות 'שליח' של המגזר החרדי וממש לא מנסה לייצג את עמדותיו או לשמש כדובר מטעמו. מעבר לכך, קולגות שהפכו את עצמם לדוברי המגזר ונהיו עושי דבר הממסד הפוליטי החרדי, בעיניי – חוטאים לעבודתם העיתונאית".
אלו סוגיות מעניינות את התקשורת בעיקר?
בני רבינוביץ: "בדרך כלל הנושאים המרכזיים שעל סדר היום הציבורי: החרם על פיניציה, גיוס בני הישיבות, גיור וכדו'. לפעמים יש נושאי נישה, בעיקר כתבות מגזין שבהן רוצים להכיר את הציבור החרדי לעומק. גיליתי לאורך השנים שיש בורות גדולה בהכרת הציבור החרדי. בגלל שאני לא פוליטיקאי אני נתפס כיותר אובייקטיבי והדברים יותר מתקבלים על לב השומע".
רפי פרלשטיין: "התקשורת הכללית מתעניינת באופן טבעי בתהליכים הפנימיים בתוך המגזר החרדי, בגלל ודווקא בגלל החומות והגטו שמנסה לשמר הכל בתוך השטעטל. אני מודה שכעיתונאי בכלי תקשורת אולטרא חילוני, הנושאים החרדים עם הנגיעה בצהוב יקבלו יותר במה. זה מה שמוכר – אין מה לעשות".
"בנושאים שאין מקום לדבר עליהם אני מעדיף שלא להתראיין כמו מצעד הגאווה וכל המסתעף. על זה נאמר כשם שמצווה לומר דבר הנשמע כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע"
אתה חושב שבתקשורת הכללית עושים עוול לתדמית של הציבור החרדי?
בני רבינוביץ: "לא הייתי מגדיר כעוול, אלא כבורות, חוסר מידע וחוסר היכרות. למעשה, אין עיתונאים חרדים שמסקרים את הציבור החרדי בערוצי התקשורת המובילים. בחדשות 12 או 13 אין כתב חרדי. גם לא בידיעות אחרונות או ישראל היום. גם בתאגיד שיש עיתונאים חרדים, כמעט לא תראה עיתונאי חרדי שמסקר את הציבור החרדי. וזה מעבר לעובדה שבעבר היו עיתונאים שסיקרו את הציבור החרדי עם אג'נדה אנטי חרדית. לשבחו של עיתון הארץ ייאמר שלקח עיתונאי חרדי שיסקר את הציבור החרדי, הבן שלי אהרון, מישהו שמכיר את יחסי הכוחות ואת הניואנסים הפנים חרדיים. לדוגמא, בסיקור של חוק הגיוס, כולם התייחסו לכך שהאדמו"ר מגור היה היחיד שהתנגד. מי שמכיר את ההווי הפנים חרדי יודע שזה פשוט לא נכון. רק מישהו מתוך הציבור החרדי יכול לסקר אותו כי הוא מכיר את הלכי הרוח".
אבי מימרן: "אני לא חושב שמדובר בעוול, אלא שהכל נובע מבורות, והיא יוצרת עוולות, אפליות ושיח שהוא לפעמים מסית. הציבור הכללי לא מכיר את הציבור החרדי. הציבור החילוני בישראל מפתח תפיסת עולם שגויה והוא בטוח שהציבור החרדי רוצה להקים מדינת הלכה ושאנחנו אנשים חשוכים מימי הביניים".
ישראל כהן: "למרות שיש שינוי איטי, הוא קיים אבל רק בטפטוף. עדיין רוב כלי התקשורת מייצגים את כל מה שמריח כאנטי דת ונוגד את ערכי הציבור הדתי ושומר המסורת. זה לא פלא כי הם שולטים ב-80-90 אחוזים ממוקדי הכח בערוצי התקשורת המרכזיים בישראל".
רפי פרלשטיין: "כן. התדמית של החרדי הממוצע תיבנה תמיד מהכותרת במהדורה על חסימת כבישים, תלישת מודעות עם תמונות נשים או פרובוקציה של חבר כנסת חרדי שחיפש כותרת. אבל התקשורת כולה, גם החרדית, חוטאת במציצנות ובחיפוש אחרי הצהוב והקליקבייט. האמת? מבאס".
"בשום אופן לא אסכים להתראיין או לשבת באולפן כשיש רפורמי לצידי. לשבת באולפן אחד עם רפורמי, זה נותן לגיטימציה למי שרוצה לעשות רפורמה בתורה הקדושה"
האם יש דרך להסביר לצופה או הקורא החילוני סוגיות מורכבות כמו גיוס, גיור, חילולי שבת במרחב הציבורי וכדו׳?
בני רבינוביץ: "ודאי שאפשר. לא תמיד המגישים נותנים לך את האפשרות. אפילו בנושא פיניציה שהכי קל להסית נגד הציבור החרדי, אפשר להסביר כאשר באים עם עובדות. אם המגישים הוגנים, אז מסבירים בדרכי נועם. אני מכיר היום את המגישים ואת הקו שלהם ולפעמים מתנה את בואי בכך שאוכל להשיב כמו שצריך ולא לדקה וחצי מבלי שאוכל לענות תשובה ראויה".
אבי מימרן: "בראיונות שבהם זמן הביטוי קצר מאד, אין דרך אמיתית להסביר השקפות עולם או רעיונות עומק. רוב הציבור לא מתעמק ולוקח את הדברים בשטחיות וברדידות, וקשה להתבטא בכמה דקות על סוגיא מהותית עמוקה ורצינית. ולכן השיטה היא להסביר את הדברים בצורה קלילה ולמצוא משפטים שיש להם מכנה משותף רחב או משל קולע שנותן לצופה או למאזין זווית שונה על הנושא, ובעיקר לדבר בשיח מחבק. במקרה כזה, גם אם הצופה או המאזין לא מסכים עם דעתך, הוא מקבל את עובדה שמותר לך להאמין בעקרונות אחרים".
ישראל כהן: "בתקשורת צריך להעביר לפעמים מסרים מורכבים במשפטים קצרים ולא תמיד זה אפשרי, אבל ברור שניתן לשפר את המבט ולשנות אפילו במשהו את ההסתכלות. אחד הדברים החשובים זה ההאנשה של המגזר החרדי, כי מסתכלים עלינו כגוש שחור ומאיים שמנסה לכפות מדינת הלכה. כשמפשטים את הדברים ניתן להראות שהדברים שונים לחלוטין".
רפי פרלשטיין: "אני באופן אישי לא מתיימר לייצג את המגזר החרדי וחושב שכעיתונאי עלי לסקר, לא לדברר, ולכן לא תראה אותי נכנס להסברים ופלפולים כדי לנסות ולשכנע את הצופה החילוני. אם רוצים לעשות שינוי אמיתי בדעת הקהל החילונית, צריך הסברה. המגזר החרדי בכלל והפוליטיקה החרדית בפרט, לוקה בהסברה".
"מסתכלים עלינו כגוש שחור ומאיים שמנסה לכפות מדינת הלכה. כשמפשטים את הדברים ניתן להראות שהדברים שונים לחלוטין"
האם זה לא תפקידם של חברי הכנסת החרדים להסביר את עמדת הציבור החרדי?
בני רבינוביץ: "לח"כים יש בעיה. לא תמיד הם יכולים להסביר ולדבר באופן אמתי, חוק הגיוס זו דוגמא בולטת, כיוון שהכל התנהל מאחורי הקלעים. זו בהחלט גישה נכונה, אבל באופן כללי אני חושב שהח"כים לא צריכים לדבר על פוליטיקה נטו".
אבי מימרן: "זה לא אמור להיות תפקידם של חברי הכנסת החרדים. תפקידם לפעול בחקיקה בכנסת ובממשלה, אבל עם הזמן הפכו את הח"כים החרדים לדוברי המגזר. מעולם לא שמעתי ח"כ חילוני מדבר על השקפת העולם של ז'בוטינסקי או כצנלסון. מראיינים אותם על חקיקה, על ימין ושמאל, על נושאים מדיניים וביטחוניים. לעומת זאת, ח"כ חרדי תמיד יתראיין על נושאים דתיים. זו ההוכחה שהתקשורת הישראלית מאד סלקטיבית ומכניסה את הפוליטיקאים החרדים לקטגוריה מסוימת".
ישראל כהן: "חברי הכנסת החרדיים עושים זאת מצוין וזה לא סותר. גם חברי הכנסת פועלים וגם אנשי התקשורת, וככל שיהיו יותר כך ייטב לציבור החרדי".
רפי פרלשטיין: "חד משמעית כן. למרבה הצער, רוב חברי הכנסת החרדים הפכו את ההסברה החרדית לסוג של תחרות מי מביא את העמדה היותר קיצונית, זו שמייצגת כפייה, את כל מה שאני כחרדי מסתייג ממנו בשנת 2019. רוב חברי הכנסת שלנו שוכחים שיש הבדל במסרים שצריך להעביר בעיתוני הבית, למסרים שצריכים להיאמר בתקשורת הכללית".
"רוב חברי הכנסת שלנו שוכחים שיש הבדל במסרים שצריך להעביר בעיתוני הבית, למסרים שצריכים להיאמר בתקשורת הכללית"
על איזה נושא לא תסכים להתראיין?
בני רבינוביץ: "בנושאים שאין מקום לדבר עליהם אני מעדיף שלא להתראיין כמו מצעד הגאווה וכל המסתעף. אין שום תועלת בלהתראיין בנושא. על זה נאמר כשם שמצווה לומר דבר הנשמע כך מצווה שלא לומר דבר שאינו נשמע".
אבי מימרן: "לא אסכים להתראיין על נושאים שקשורים למצעד הגאווה. בעבר התראיינתי בנושא אבל הגעתי למסקנה שאי אפשר לומר את דעת ההלכה בצורה ברורה מבלי לעורר זעם קיצוני. גם בנושא הרפורמים אני משתדל לא להתראיין מעבר להבעת העמדה הבסיסית של היהדות החרדית. אבל בשום אופן לא אסכים להתראיין או לשבת באולפן כשיש רפורמי לצידי. אין לי בעיה לשבת באולפן עם מישהו מהימין, מהשמאל, חילוני, ערבי, אבל לא רפורמי. לשבת באולפן אחד עם רפורמי, זה נותן לגיטימציה למי שרוצה לעשות רפורמה בתורה הקדושה".
ישראל כהן: "על נושאים שהם נטו רכילות והשמצה של הציבור החרדי בלי שום אפשרות להביא בהם מסר שונה לתועלת, אעדיף לוותר מראש".