הרווקות המאוחרת מתעדכנת לעידן הפייסבוק: תופעה בה רווקים ורווקות משתפים פוסט בפייסבוק כדי לחפש את האחד/ת תופסת תאוצה. לפעמים זה עובד. 3 רווקות ומאורסת אחת, מספרות ל'שבתון' על הקושי ועל ההחלטה שהובילה אותן ללחוץ על מקש האנטר
"היי, מה שלומך? אנחנו עוד לא מכירים, אבל רק רציתי שתדע שהשנה אנחנו מתחתנים.
כדי להקל עליך למצוא אותי, רשמתי לך כאן כמה פרטים בסיסיים עליי. אשמח אם תיצור קשר בקרוב, כי אני ממש רוצה כבר ל…". כך פתחה מעין שטיינברג, רווקה בת 38 מרחובות את פוסט הפייסבוק שפרסמה בינואר השנה. הפוסט זכה ל1,400 (!) שיתופים, ו-460 תגובות. ספויילר – בחודש אפריל באותה השנה היא כבר הייתה מאורסת.
אין ספק, למארק צוקרברג יש מקום מובטח בגן עדן. אינספור אנשים הכירו באמצעות הפייסבוק, וביניהם רווקי ארצנו. הרווקות המאוחרת והמייגעת בשילוב פורמט הפייסבוק, הצמיחה שיטה חדשה למצוא את האחד/ת. מדי כמה זמן מתפרסם פוסט של רווק/ה אמיץ/ה שמציעים את מרכולתם, תמונתם ואת רשימת הדרישות הצנועה שלהם מהמיועד/ת.
הפוסט שהוביל לטבעת
זה לא היה מובן מאליו שמעין תפרסם פוסט כזה. "השתעשעתי ברעיון די הרבה זמן. זה היה תהליך מאוד ארוך למצוא את האומץ לכתוב את זה וגם להחליט איך אני ממשיכה את זה הלאה".
לדבריה, חווית הרווקות שלה לא שונה משל הרבה רווקים אחרים בגילה ובגילאים אחרים: "ישנם אתרי ההכרויות עם הסיוטים הנלווים אליהם; פניות שפשוט לא רלוונטיות וזה לא משנה מה את כותבת על עצמך שאת מחפשת, פניות לא ראויות, אנשים שמורחים אותך, או עולם השדכניות, בקיצור – ייאוש. איפה מוצאים? ואני סטודנטית לרפואה, עם עומס בלימודים, והשעון הביולוגי והגיל – יחד עם ההורים שלי, הגענו למסקנה שעכשיו חתונה זה הפרויקט. היה גם תהליך נפשי מאוד משמעותי שאני עובדת עליו המון שנים וכל האסימונים נפלו בדיוק לנקודה שבה הייתי במקום הנכון לכתוב את הפוסט הזה", היא מתארת.
רוב האנשים ששיתפו את הפוסט לא מכירים את מעין, שקיבלה תגובות מפרגנות ומעודדות, וגם – פניות מגברים או מכאלה שרצו להכיר לה גברים, שמעטות היו רלוונטיות.
מעין: "אותן פניות שמקבלים באתרי הכרויות הגיעו גם פה. כשנמצאים באתרי הכרויות אחד מהדברים המתסכלים זה הפניות הלא רלוונטיות, וכשבפוסט כזה שוב מקבלים את הפניות האלה זה מאוד מקשה, אבל תודה לקב"ה, הייתי במקום מיוחד כשכתבתי את הפוסט שהייתי מספיק פתוחה לענות ולקבל גם את האנשים האלה מבלי להתייאש ולכעוס על זה.
"הפוסט הזה בא מהקב"ה. המקום הרגשי שבו הייתי, שהייתי מאוד פתוחה לקבל אנשים, גם לשמוע פניות שהן לא הכי רלוונטיות, הייתי יותר גמישה, פחות מיואשת באותם רגעים, כאילו לא עברו עלי כל השנים המתסכלות שלפני זה. לדעתי זה הצליח רק כי זכיתי להיות במקום אחר".
הפוסט הגיע למישהי שמעין לא הכירה, שתייגה את אייל – היום הארוס של מעין. לפני 4 שנים הם ניסו להיפגש ולא הצליחו לתאם וויתרו. בעקבות התיוג, אייל פנה למעין, הם נפגשו – והתארסו חודשיים לאחר מכן.
"ישנם אתרי ההכרויות עם הסיוטים הנלווים אליהם; פניות לא רלוונטיות וזה לא משנה מה את כותבת על עצמך שאת מחפשת; פניות לא ראויות, אנשים שמורחים אותך, או עולם השדכניות, ייאוש. איפה מוצאים?"
אז את ממליצה לכתוב פוסטים כאלה?
"כן, אבל לזכור שזה לא כמו אתרי הכרויות וצריך לכתוב את זה ממקום אחר. תיפתחו לשמוע ולקבל אנשים אחרים ולענות ולשמוע ממקום מקבל גם לפניות הלא מתאימות. וזה קשה. לא לכתוב את זה ממקום של ייאוש אלא ממקום של תקווה", היא משיבה.
רוצה להתחתן
"אחרי שנים באתרי הכרויות ננסה גם פה, מה כבר יקרה…
את יום הולדתי ה-27 אשמח לחגוג אותו עם בן הזוג שלי, ובשביל זה אני צריכה אתכם…
אם אתם מכירים בחור דתי, רווק בגילאי 27-35 שמוכן לזוגיות, לאהוב, לצרף מישהי לחייו, בשל לקשר, אכפתי, מכיל ושיכול להתאים לי – אשמח לשמוע.
ובעז"ה, שליש גן עדן מובטח".
הפוסט שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה לפני שבועיים מיכל צדיק, בת 27 ממושב תקומה, שותף על ידי 84 אנשים והיד עוד נטויה. מיכל בעולם ההיכרויות כבר מגיל 17. היא מספרת: "תמיד הייתי בטוחה שבגיל 19 אני אהיה נשואה עם ילדים. לא דמיינתי שאהיה בת 27 ורווקה. רוב החברות שלי נשואות ואמא שלי התחתנה בגיל צעיר, אנחנו חיים בסביבה לחוצה ומלחיצה בכל הנושא של להתחתן ולהקים משפחה. מגיל צעיר אני בהמון אתרי הכרויות, וכבר הרבה זמן אני מחפשת ועדיין לא מצאתי. זה גרם לי לחשוב שאולי אני צריכה לעשות עוד מאמצים".
"אתרי הכרויות לא נותנים מענה עד הסוף", היא מוסיפה. "את לא באמת מכירה את האדם שמהצד השני של המסך ולא תמיד הכוונות טהורות וזהות בשני הצדדים. לצערנו באתרי הכרויות יש הרבה נשואים וגם לא יהודים, וכאלה שימלאו את הנתונים כמו שצריך, אבל בסוף הם לא באתר בשביל למצוא באמת קשר רציני. כל הדברים האלה מעכבים, זה לפתח ציפייה למשהו שהוא מלכתחילה אבוד. אני רוצה להתחתן, אני רוצה אהבה, ואם זה מקדם את המטרה – אני שם".
מאיפה הגיע הרעיון של הפוסט?
"זה בא ממקום שנמאס לי לא להכיר את האדם שמאחורי המסך", היא משיבה. "אני צריכה שיהיה מישהו שאני אוכל לשאול את הסביבה שלו עליו. החלטתי לנסות בסביבה היותר מוכרת אבל הווירטואלית שלי. הרבה אנשים שלא מכירים אותי נחשפו לפוסט הזה, אבל יש שם גם הרבה אנשים שכן מכירים אותי, וזה מה שרציתי, שאנשים שמכירים אותי יציעו לי אנשים שהם מכירי. הפוסט הזה כתוב כבר המון זמן, והוא היה הרבה יותר ארוך, עם נימה מאוד מתוסכלת, והחלטתי שאני עושה לזה עריכה אחרונה ופשוט קופצת למים העמוקים".
לתגובות שקיבלה – מיכל לא ציפתה. "לא חשבתי שזה יגיע לכל כך הרבה שיתופים. אנשים זרים פנו אלי, גם גברים וגם אנשים שרצו להכיר לי אחים, דודים, ילדים. לא ציפיתי לכל האהבה שקיבלתי שם. זה יצא יותר טוב ממה שציפיתי", היא אומרת.
"אתרי הכרויות לא נותנים מענה עד הסוף. את לא באמת מכירה את האדם שמהצד השני של המסך ולא תמיד הכוונות טהורות וזהות בשני הצדדים. הדברים האלה מעכבים, זה לפתח ציפייה למשהו שהוא מלכתחילה אבוד"
לא מוותרת על זוגיות
את האומץ לפרסם פוסט בפייסבוק לחיפוש החצי השני, קיבלה יערה כהן, רווקה בת 38 מירושלים, ממיזם של הצלמת שמרית בנימין שמצלמת באופן מקצועי ובתשלום סמלי את רווקות המגזר כדי שיוכלו להשתמש בתמונות יפות שלהן למטרות היכרות. "זו הייתה הזדמנות מבחינתי. התמונות יצאו מדהימות ומאוד התחברנו. היא ביקשה שאאשר לה לכתוב עליי בפייסבוק. נורא התלבטתי אם בא לי להיות הבחורה הזו שהפנים שלה יתנוססו על דפי הרשת. הסכמתי בתנאי שמה שהיא תכתוב יישב לי טוב בלב, ובאמת הרגשתי שמה שהיא כתבה זה ממש אני. הרגשתי שזאת הזדמנות, שלח לחמך, יחד עם התמונות החדשות, והיא פרסמה. זה יצר תהודה שדי צפיתי אותה אבל לא חשבתי באיזה כיווניים זה יכול להשפיע", יערה מסבירה.
הפוסט שותף 136 פעמים ויערה קיבלה מאות פניות מחבקות מאנשים שקיוו בשבילה שתצליח בחיפוש. "זה היה נורא מחמם את הלב. אלה שלא הכירו אותי ניסו לשדך אותי לכל דבר שזז. קיבלתי מלא פניות על הגיס, על השכן, על הדוד… וגם מאנשים שהציעו את עצמם", היא מספרת, ומוסיפה: "זה כן היה קצת מביך אבל הרגשתי שהיום כל הדרכים כשרות כדי להשיג את המטרה. לדעת שניסיתי כמעט הכל. אם השיח הוא ברשת אז זה צריך להיות ברשת. היה מעניין לראות מה הפרסום הזה עושה, מה הכוח של רשת או של תמונה טובה אחת, או כשמישהו כותב עלייך כמה מילים טובות".
הפוסט הוליד 3 מערכות יחסים שלבסוף נגמרו. אבל בינתיים יערה הולידה משהו משל עצמה… יערה: "עברה שנה וחצי מאז הפרסום. לא הרגשתי שמצאתי את האחד שלי, למרות ההפצה הזו. בחרתי להיות אמא למרות הכל ויש לי תינוק מהמם בן 9 חודשים שהביא איתו המון אהבה והכניס אותי לעולם שכל כך השתוקקתי להיות בו. עכשיו כשהילד גדל אני מתחילה לפתוח שוב את הפרק הזה. אני מתעקשת לא לוותר על זוגיות. אני מרגישה שכל המערכות בגוף שלי נרגעו, עכשיו אני מגיעה עם ארסנל קצת אחר לחיפוש הזה. אני מגיעה יערה אחרת".
"לא הרגשתי שמצאתי את האחד שלי, למרות הפוסט. בחרתי להיות אמא למרות הכל ויש לי תינוק מהמם בן 9 חודשים שהביא איתו המון אהבה והכניס אותי לעולם שכל כך השתוקקתי להיות בו. עכשיו כשהילד גדל אני מתחילה לפתוח שוב את הפרק הזה. אני מתעקשת לא לוותר על זוגיות"
צריך להזכיר לאנשים
לפני שנה אחותה של נעמה, רווקה בת 35 מאפרת, פרסמה עבורה פוסט שזכה ל-372 שיתופים, "החלטנו שכדי לפתוח את מעגל ההכרויות צריך ליזום משהו אחר. ראיתי שאנשים עשו את זה כמה פעמים והיו המון תגובות וידעתי שאין לי מה להפסיד, זה בטוח יעשה משהו. אנחנו הרבה בנות רווקות ואנחנו לא שופעות הצעות. לפעמים צריך לעשות משהו אחר קצת כדי להזכיר לאנשים, שיחשבו בצורה יצירתית. לפעמים צריך לשחרר משהו לעולם", אומרת נעמה.
"הדייטים זו חוויה מתסכלת, אבל אין דרך אחרת. זה או להרים ידיים, או להבין שגם את צריכה להזיז הרבה דברים ולעשות מהצד שלך", היא מוסיפה. "בסופו של דבר הכי קל ונעים זה כשמישהו קרוב אליך מכיר לך מישהו והייתה התלבטות אם לשתף את הפוסט רק בקרב חברים או לא. אבל המטרה היא להגדיל את המעגל".
בין המגיבים הרבים היו גם מי שביקרו אותה על שהגדירה טווח גיל המתאים לה: "היו פניות לא פשוטות, 'למה את מגבילה את עצמך מבחינת גילאים? למה לצמצם?'. גם לי יש את הגבולות שלי. לגיטימי להגיד את זה כדי למנוע סיטואציות לא נעימות. צריך להבין שאי אפשר לקבל כל הצעה, זה קשה בנפש. אבל היום אני מצליחה להגיד לעצמי מה המטרה של הדבר הזה ואני מוכנה לסנן קצת דברים שבעבר היו קריטיים יותר".
למרות השיתופים הרבים, הפוסט לא הוביל לדייטים. נעמה לא מתחרטת. "לא יצאו דייטים מהפוסט אבל זה פתח לאנשים מחשבה ואנשים קרובים אלי התחילו להתאמץ קצת יותר, וגם לי זה עשה משהו קצת אחר, עשיתי תהליך עם עצמי. זה הוציא אותי מהשלווה, במקום לחכות את מתחילה לעשות משהו מהצד שלך. זה פתח בי משהו", היא משתפת.