שחר חדש מפציע?
תסכימו איתי, שאם מבצע 'שחר עולה' והעלייה להר הבית בט' באב היו מסתיימים אחרת ח"ו, היו רה"מ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ מטרות נייחות ללעג וקלס, להג ובוז. אז מכיוון שב"ה, טאץ' ווד, מבצע 'שחר עולה' הסתיים, לכל הדעות (כמעט) בהצלחה רבה, וגם עליית היהודים להר הבית בט' באב (שיא של כל הזמנים יותר מאלפיים ביום אחד, כולל הח"כ הפרובוקטור לכאורה איתמר בן גביר) עברה בשקט מופתי ומפתיע (מי לא צפה שהחמאס יחמם את השטח?), יש מקום לענ"ד להגיד גם תודה וברכה למי שמגיע, בגדר אל תמנע טוב מבעליו. צה"ל, השב"כ וכוחות הביטחון כולם, כמובן, אך גם לממונים עליהם ובראשם לפיד וגנץ. כן, אותו לפיד שכל כך אהבנו להדגיש את היותו בוגר עיתון 'במחנה' ולא איזה מאצ'ו, ויחד עמו בני גנץ, הוכיחו הפעם יכולת קבלת החלטות חכמות ונועזות. זוכרים את הביקורת שרבים מתחו על הסגר בן 3 ימים על הדרום? הקודקודים שמעו, מן הסתם נשכו שפתיים, והבליגו. הם ידעו על האיום הממוקד לטיל קורנט, הם ידעו מה הם עושים. ממתינים להזדמנות הזהב לחסל את ראשי ארגון הטרור. הצעה לסדר; אולי בעתיד נבחן את המנהיגים במבחן התוצאה ונתאפק בטרם 'נצא עליהם'?
לראשונה, ישראל הגיבה בחיסול ממוקד ואיכותי 'רק' נוכח איומים של ארגון טרור ולא כתגובה לירי טילים. המערכה הסתיימה ללא הרוגים בישראל ועם מינימום הרוגים שאינם מחבלים בעזה. לראשונה ישראל, תוך כדי הלחימה, השכילה להגיב במהירות רבה וביעילות מדהימה לשקרים שהפיץ ארגון הטרור ברשתות החברתיות על הרג חמישה ילדים בג'יבליה, ובכך גייסה ישראל את העולם לצידה. (וכל הכבוד לדובר צה"ל). לראשונה הקפידה ישראל לפגוע במטרות איכות רק של הג'יהאד הפלשתיני ושמרה את ארגון החמאס מחוץ ללחימה, תוך שימוש במקל ובגזר (משאיות דלק נכנסו לעזה כבר בבוקר שאחרי הפסקת האש). יש הסבורים כי בכך נפתח פתח לאיזושהי הבנה עם חמאס על החזרת הגופות והחטופים הביתה, וכי כבר עובדים על זה.
לראשונה, וכך מעידים ראשי כל הרשויות בעוטף ובדרום, הממשלה עדכנה אותם בנעשה ובצפוי (בגבולות המותר), ונתנה להם הרגשה שאכפת מהם. התושבים בעוטף יצאו מהמערכה הזו בהרגשה טובה, חזר להם האימון בממשלה ובמדינה. כמה חשוב.
ובגזרה הפנימית, וחרף החששות, העלייה להר הבית התנהלה בשקט מופתי, וגם בערים המעורבות נשמר השקט (נכון, ביפו התפרעו וצהלו כמה עשרות ערבים לנוכח יירוט הטיל מעל הים) כאשר שוטרים ומג"ב מראים נוכחות גבוהה. ייתכן ויש צדק בדברי בן גביר, ש'בני הדודים' מבינים כוח ואילו היסוסים הם מפרשים כחולשה. (זוכרים שממשלות קודמות אסרו עלייה להר מחשש למהומות?).
ועוד נקודה. במקביל למבצע בעזה עצרו צה"ל והשב"כ עשרות בכירים מהג'יהאד ביו"ש. בדגש על ג'נין. וראו זה פלא, גזרת יו"ש לא התפוצצה, חרף דרישות שהגיעו מאיראן וגרורותיה לארגוני הטרור שם. גם החיזבאללה הסתפק באיומים. מעניין.
ועוד משהו חיובי. התמיכה שנתנה האופוזיציה למבצע (להבדיל מהמבצעים הקודמים שהממשלה בראשות נתניהו חטפה מהאופוזיציה בראשות לפיד), ובכלל זה פגישת נתניהו-לפיד. דווקא בימי בחירות אלו זה נותן תקווה שאפשר גם אחרת. אם רק רוצים. והעם רוצה!
האם הצלחת המבצע בהיבט הצבאי שלו תביא לרגיעה ממושכת באזור? ממש לא בטוח. אבל הפעם ראינו שאפשר גם אחרת, ובכל מקרה; טוב להיות בצד המנצח.
ולסיום הסיכום ואני יודע שלרבים מקוראיי זה לא יחליק טוב בגרון. לפיד וגנץ 'שיחקו אותה'. מסתבר, שגם אם ביבי נתניהו לא בעמדת נהג הקטר, הרכבת נוסעת. לא אלמן ישראל.
אין חכם כבעל ניסיון
"קיבלתי עדכון מפורט, שמעתי את הדברים בקשב רב, ונתתי מניסיוני כמה עצות", אמר יו"ר האופוזיציה, רה"מ לשעבר בנימין נתניהו בסיום פגישתו הראשונה עם רה"מ יאיר לפיד, שהתמקדה בעניין הביטחוני סביב מבצע 'שחר עולה'. כזכור, נתניהו כיו"ר האופוזיציה סרב לקבל עדכון ביטחוני חודשי מרה"מ לשעבר בנט וכן מלפיד והעמיד תנאי (שסורב) שאת העדכון הוא יקבל מהמזכיר הצבאי של רה"מ. הפעם, בעקבות ימי הלחימה דרום, הסכים נתניהו לפגישה. בעיניים שלי, בטוח שמעומק ניסיונו יש לנתניהו מה לתרום בנושא, ואני מקווה שרה"מ לפיד ידע להניח בצד את המשקעים ולהקשיב לדברים רוב קשב. ואתם יודעים מה, אולי תהא פגישה זו תחילתו של שיתוף פעולה (אחרי הבחירות?), גם אם לא ידידות מדהימה. ואם בפוליטיקה עסקינן, אין ספק שפרסום צילום הפגישה ההיסטורית הזו מחזקת את דימויו של לפיד כראש ממשלה מכהן, ובה בשעה עושה טוב גם לדימויו של נתניהו כמי ששם את כל המשקעים בצד ובזמן לחימה נותן את כל הגיבוי לא רק לכוחות הביטחון אלא גם לממשלה. (ביקורות ודאי יגיעו בשוך הקרבות). וראוי להזכיר, כי במבצעים קודמים תחת הנהגת נתניהו, האופוזיציה ולפיד בראשם, לא פרגנו אלא מתחו ביקורת מכאן ועד הונולולו. מסתבר שיש גם דברים טובים ללמוד מנתניהו. ואם תשאלו, בכוונה אינני מתייחס למה שעסקו בו רבות עמיתיי העיתונאים, איזו תמונה ממפגש נתניהו-לפיד בחר הליכוד לפרסם (זו שהשניים מחייכים ונינוחים) ואיזו בחרה לשכת לפיד לפרסם (זו שהשניים סופר-רציניים וקרים). גם אם הפרסום האמור היה בכוונת מכוון, אני מעדיף להסתכל על חצי הכוס המלאה. עצם המפגש והרוח הטובה שהיתה בו. הלוואי שיימשך.
הבחירה שלי
לא התפקדתי למפלגת 'הציונות הדתית', אז לכאורה אין לי זכות להתערב בפריימריז שייערכו שם. ובכל זאת, מכיוון שסמוטריץ' 'ניכס' למפלגתו את השם 'הציונות הדתית' (בלי ששאל את רשותי…) ואני רואה עצמי חלק מהציונות הדתית (להבדיל מהמפלגה הנושאת שם זה), והוא ומפלגתו מתיימרים (כך התבטא) לייצג את כ-ו-ל-ם, אניח כאן את התובנה שלי לגבי הפריימריז שם. ואדייק. דבריי מכוונים לאותם (לא ברור כמה) מבין כ-24 אלף המתפקדים, שרואים עצמם אנשי ימין, אבל מתונים, דתיים שאינם חרד"ליים (על כל המשתמע משתי אבחנות אלה), וכן כאלה המתגוררים בערים וביישובים המעורבים (לדתיים ושאינם). כמוני. בפריימריס האלה שם רשאי כל מתפקד/ת לבחור בשמונה מבין 16 מועמדים. רוב רובם של המועמדים הם אנשי ההתיישבות שמעבר לקו הירוק, חרד"ליים או ממש ליד. אם רוצים שהרשימה לכנסת תהא על טהרת החברים המכובדים האלה- סבבה. אבל אם מבינים שכדי שהרשימה באמת תייצג את מגוון ה'טעמים' בציונות הדתית, מתבקש, ראוי ונכון שבמקומות סבירים יהיו בה גם כמה שהם לא מהגרעין הקשה של החרד"לים/מתיישבים. בעיניים שלי, שניים עונים על ההגדרה הזו באלף אחוז. חה"כ מיכל וולדיגר, שעושה לילות כימים למען החלשים בחברה (ולא לחינם נבחרה בערוץ 13 כחברת הכנסת המצטיינת של מפלגתה בהיבט של השתתפות בוועדות, הצעות לסדר, שאילתות וכדומה) ואיתה חה"כ אופיר סופר. סופר, סמג"ד במיל' (לא הרבה ברשימה שם יכולים להצביע על כזה רזומה מכובד של שירות צבאי…), גר בטפחות שבצפון, משלב רצינות, יסודיות אך גם נועם הליכות (מה שחסר לכמה מהמובילים ברשימה הזו), בכנסת היה פעיל מאוד לסייע לפגועי נפש והלומי קרב, נכי צה"ל, תעסוקה ללוחמים, פעל רבות נגד הטרור החקלאי, היה הראשון לדרוש ועדת חקירה בעניין הפגיעה בסוהרות, בקיצור, מתעסק גם בדברים הלכאורה קטנים, שבתכלס' הם הדברים הגדולים של החיים. אז לו הייתי בוחר שם, השניים האלה היו הבחירה הראשונה שלי. ושיסלחו לי האחרים.
מחיר לדחייה?
תוכנית הבנייה במזרח ירושלים, שהדיון בה נדחה בשל ביקורו של ביידן, אושרה בימים האחרונים להפקדה. מדובר בכ-1,400 יחידות דיור בין שכונת צור באהר לבין קיבוץ רמת רחל. אז תגידו, קרה משהו בגלל הדחייה הזו בת השבועיים? לא מחיר שווה בשביל לא לתקוע אצבע בעיניו של נשיא ארה"ב המבקר כאן בעת ביקורו הנשיאותי? כן, אני יודע, יש גם עניין של גאווה לאומית, זכותנו ההיסטורית ובכלל. ובכל זאת, כשמדובר בדחייה של שבועיים, בעיניים שלי, ה'מחיר' שווה. ואפרופו זה, התוכנית השנייה שהדיון בה נדחה, גבעת השקד ליד בית צפפא, בהיקף של כ-500 יחידות דיור, טרם אושרה. קדימה.
'בחיים'? אין דבר כזה בפוליטיקה
בכנס פעילים של הבית היהודי בפתח תקווה, בשבוע שעבר, אמר יו"ר הבית היהודי, יוסי ברודני, בין השאר: "אני בחיים לא אשב בממשלה עם בן גביר וסמוטריץ', אני מעדיף לשבת עם מרצ". זכותו. רק שתי הערות 'קטנות'. קודם כל- שייכנס לכנסת, בין עצמאית, בין אם כחלק מ'ימינה'. וגם אז, מי מבטיח לו תפקיד שר? ובית- ותיקים ומשופשפים ממנו בפוליטיקה הארצית דיברו ככה לפני הבחירות, והסוף ידוע…דע: פוליטיקה זו אומנות האפשר.
תיק נחשק
הבה נפנטזה שגם ש"ס וגם 'הציונות הדתית' יהיו בקואליציה הבאה (ואני מתעלם כאן מהשאלה מי יעמוד בראשה…). אתם יודעים על איזה תיק השתיים האלה יכופפו ידיים? תיק הדתות. כבר שנים שהמחזיקים בו יודעים לעשות מהלימון הזה (משרד שנתפס לא כ"כ חשוב) לימונדה (ג'ובים, מינויים לרוב די בכל אתר ואתר). סמוטריץ' כבר הבהיר שאם לרשימה שלו יהיו יותר ח"כים מאשר לש"ס, הוא ידרוש את המשרד הזה. והחרדים יוותרו? "החרדים מבינים שמה שהיה הוא לא מה שיהיה", אמר.
כמה זה עולה לנו?
הליכוד ומפלגת העבודה קיימו השבוע את הפריימריז שלהן. 'הציונות הדתית'- בקרוב מאוד. עזבו אתכם מהתוצאות (ירדנו לדפוס לפני), קבלו קצת נתונים כספיים, שדלינו מהעיתון 'כלכליסט'; הכנסת שילמה 11.6 מיליון שקל ל־45 ח"כים למימון הפריימריז במפלגותיהם. המימון הוא לפי מספר המתפקדים למפלגה. המימון ניתן כמענק וחברי הכנסת לא נדרשים להחזירו – בין אם ייכנסו לכנסת הבאה ובין אם יישארו בחוץ. (למה? מדוע שלא יסכנו גם מכספם? מ.ז). המענק לפריימריז: ח"כ בליכוד שמתמודד בפריימריז זכאי ל־330.6 אלף שקל, ח"כ שמתמודד בפריימריז בעבודה מקבל 175 אלף שקל, בציונות הדתית 148 אלף שקל ובמרצ 128.8 אלף שקל לכל חבר כנסת. הגיוני? לא בעיניים שלי.
בצד היוזם
ראש הממשלה יאיר לפיד הנחה את העוסקים בעניין השבויים והנעדרים 'לכו קדימה תביאו עסקה ותנו לי להיות בדילמה. עד היום היינו בצד המגיב להצעות חמאס, בואו נהיה בצד היוזם׳, כך עפ"י יוסי יהושע מ'ידיעות אחרונות'.
נחטף או נפטר?
משרד הבריאות עדכן על התקדמות משמעותית בהליך זיהוי קטין מפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן: המעבדה הביולוגית במכון הלאומי לרפואה משפטית הצליחה באופן תקדימי להפיק פרופיל גנטי מלא של שרידי המנוח, שנלקחו בפתיחת קברו של יוסף מלמד ז"ל.
מחווה?
רשות שדות התעופה הודיעה כי חברות התעופה הטורקיות אטלס ופגסוס יפעילו טיסות מיוחדות לפלסטינים משדה התעופה רמון לאנטליה בחודשיים הקרובים. מזל שלא בנתב"ג. רק אותם עוד היה חסר לנו שמה.
שיח נשיאים
נשיא המדינה יצחק הרצוג שוחח ביום שלישי עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הנשיאים דנו בנושאים בילטרליים שונים בין שתי המדינות, וביניהם, אתגרי העם היהודי בתפוצות. כמו כן, נשיא המדינה הרחיב בשיחה על סוגיית פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה. השיחה שהתנהלה באווירה חיובית, הייתה ארוכה, כנה ופתוחה. שני הנשיאים הדגישו את שיתופי הפעולה החשובים בין ישראל ורוסיה וסיכמו לעמוד בקשר על מנת להמשיך ולחזק את היחסים בין המדינות. נשיא רוסיה הדגיש את מחויבותו האישית להנצחת השואה ולמאבק באנטישמיות, והבטיח להמשיך ולעמוד לצד הקהילות היהודיות ברוסיה ובתפוצות. הנשיא הרצוג יזם את השיחה לבקשת ראש הממשלה יאיר לפיד ובתיאום עם משרד החוץ.
(ואתחנן תשפ"ב)