קרן גפן, בת 49, אמא ל-4 מקדומים. מנכ"לית אשכול יהודה ושומרון.

הקמת אשכול יו"ש
לאחר שנים של עבודה מאומצת של ראשי הרשויות ביהודה ושומרון להקמת איגוד ערים מקצועי שיהיה אמון על פיתוח אזורי באמצעות שיתופי פעולה ביניהם, קם האשכול ביהודה ושומרון באוגוסט 2020. האשכול ה-11 בישראל. עיקר ההקמה הייתה יצירת השותפות, החל מלמידת צרכי הרשויות המקומיות ביהודה ושומרון תוך מתן דגש לצרכים שיש לשותפות ערך מוסף עבורם. המאמץ הבא היה בגיוס תקציבי פיתוח וכספים למימוש הפעילות. לצד זה עסקנו רבות בהקמת התשתיות האדמיניסטרטיביות כמו חשבון בנק, רכישת ציוד משרדי, מערכות ניהול כספים ממוחשבות ועוד.
מועצת יש"ע
אני רואה במועצת יש״ע ארגון חשוב ומוביל הפועל לטובת ההתיישבות עשרות שנים. אשכול יו"ש, בהיותו גוף מקצועי, מהווה מכפיל כח הן לעשייה המבורכת של מועצת יש״ע והן לרשויות עצמן. יש השלמה טבעית בפעילות הגופים ואנו עובדים על בניית ממשקי עבודה משותפים על מנת לייעל את המאמצים לביסוס ופיתוח ההתיישבות.
האתגר העיקרי בניהול אשכול יו"ש
האתגר העיקרי בניהול האשכול הוא המתח המובנה בין הוכחת ערך לרשויות בטווח הקצר, לבין הצורך לבנות מהלכים עם השפעה ארוכת טווח ומשמעותית. כשרשות מבקשת למשל שנסייע ברכישת חשמל מוזל, אנו חייבים ללמוד לעומק את הפערים בין הרשויות, את אי הוודאות ברגולציה הצפויה ובהתפתחות שוק הספקים הווירטואליים ועוד. כל זאת כדי להשיג את המחירים הטובים ביותר ואת השירות האיכותי ביותר לשנים הבאות. לגוף חדש שזה עתה עושה את צעדיו הראשונים במרחב המשותף זה אתגר לא קטן. בנוסף, אשכול יהודה ושומרון מתפרס על מרחב גיאוגרפי עצום ומתן מענה אפקטיבי לרשויות האשכול מהווה אתגר גדול יחסית מאשר אשכולות אחרים.
המציאות בכבישי יו"ש
המציאות בכבישי יו"ש אינה סבירה. לצד ההישגים המבורכים האחרונים של ראשי הרשויות ומועצת יש״ע בהבאת תקציבים לשיפור ושדרוג התשתיות אנו פועלים לבנות עימם בשיתוף הרלב"ד תכנית מקיפה למאבק בתאונות הדרכים והגברת האכיפה. בנוסף לזאת, האשכול מקדם תוכנית להרחבת הזמינות של התחבורה הציבורית, חכמה ומותאמת לאזור. אנו רואים בקידום מהלכים אלו מענים מהירים למצוקה הקשה שאנו סובלים ממנה יום יום.
הכי דחוף לקדם ביו"ש
ישנם אתגרים רבים והתבססות האזור אינה תלויה ביסוד זה או אחר. יש לנו תוכנית עבודה המורכבת ממספר יעדים אסטרטגיים בהם פיתוח תשתיות האנרגיה באזור, מענים אזוריים לטיפול בפסולת, פיתוח התיירות בחזית העולמית והבאת תיירות נכנסת לנכסים הייחודיים שנמצאים באזורינו, פיתוח שירותים מתקדמים לאוכלוסייה הותיקה שרובה הם חלוצי ההתיישבות ובוניה ועוד. אני מאמינה שקידום השגת יעדי התוכנית שהיא מלאה ומגוונת תביא את האזור לשגשוג, כפי שחלמו חלוצי ההתיישבות ומקדמים מנהיגיה הנוכחיים.
החלת ריבונות
האשכול לא נכנס לסוגיות פוליטיות. אנו פועלים כגוף לגיטימי שהקימה ממשלת ישראל, במסגרתו מקדמים את ענייניהם האזרחיים של תושבי האזור תוך ראיה הוליסטית הכוללת סוגיות סביבה וסוגיות נוספות. מניעת זיהום אקוויפר ההר, לדוגמא, לא צריכה להיות תלויה בהחלת ריבונות. תיקון נזקים כזה יעלה הון תועפות ויהיה בכייה לדורות. אנחנו משמיעים את הטיעונים הללו ואחרים למי שמעוניין לשתף איתנו פעולה ובכך פועלים לשיפור איכות החיים כאן תוך אחריות לאדם ולטבע. לו היתה ריבונות באזור, היה קל יותר, בהיעדרה, נעבוד קשה יותר.
אזור מועדף ביוש
זה כמו לשאול איזה מילדיי אני אוהבת יותר. אוהבת את כל האזורים. נושמת את אוויר גוש עציון (שם מתגוררת בתי שהתחתנה ביקב פסגות בבנימין), ושותה יין ביקבי השומרון, נחה בגבעות באיתמר ומבלה באירועים המיוחדים בבקעת הירדן ובצפון ים המלח. ובימים מיוחדים קופצת למערת המכפלה ולקטיף דובדבנים בדרום הר חברון. אוהבת בכל ליבי כל פיסת אדמה ואוויר באזור הזה ומודה לה׳ על הזכות לגור כאן ולהיות חלק מהצוותים הפועלים לפיתוחו.
החזון שלי ליו"ש
החלום שלי הוא שהמשפט של אורי אורבך ז״ל יהפוך למציאות. 'התנחלות בלבבות'. שעם ישראל יראה את המתיישבים ביהודה ושומרון כפי שהם. מלח הארץ. אידיאליסטים, יצרניים, חולמים ופועלים. שההתיישבות לא תהיה סלע מחלוקת בעם אלא מקור עוצמה. וגם את המחלוקות הקיימות נצליח ליישב בכבוד, הערכה ובעיקר הכרות של אלו ואלו. אחרי שמכירים את העוצמה של האנשים כאן, את הניצוצות בעיניים ובלב, השיח אחר לגמרי. ההתיישבות ביהודה ושומרון היא אחד מהנכסים של המדינה והייתי שמחה שכל אזרחי המדינה יכירו ויבינו מה יש לנו כאן ויחד נבחן את הפתרונות לבעיות המשמעותיות שקיימות במציאות הנוכחית.
(אמור תשפ"ג)