מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-StudyFinds מגלה כי פעילות גופנית סדירה, הכוללת ריצות קבועות, עשויה לסייע במניעת מחלת הפרקינסון. אם כן, הרי לכם הסבר נוסף מדוע כל כך הרבה אנשים בעולם המערבי חולים בה: עם התקדמות הטכנולוגיה, אנחנו מאמצים את גופנו פחות ופחות באופן יום-יומי. והתוצאות הרסניות.
ואולם, לא פחות חמורה מכך היא העובדה שאלו שכבר חולים בפרקינסון לרוב אינם מודעים לזכויות שלהם. אחת המשמעותיות ביותר היא פטור ממס הכנסה. קראתם נכון. חולים בפרקינסון עשויים להיות זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה למדינה. באילו תנאים? כיצד מממשים את הזכות הזו? יצאנו לבדוק.
"חולי פרקינסון רבים בישראל אינם ממצים לחלוטין את הזכויות להן הם זכאים מהמדינה, וזה חבל. חלק גדול מהם אף לא מקבלים אותן כלל," מסבירים מומחי 'זכותי', חברה מובילה המתמחה במיצוי זכויות רפואיות. "זהו מצב בלתי מתקבל על הדעת, שכן מחלת הפרקינסון עלולה, בחלוף השנים, לגרום לחולה בה להיות תלוי לחלוטין בסביבתו, חסר יכולת לבצע פעולות יום-יומיות בסיסיות. במצב כזה, החולה צריך כל סיוע אפשרי מהמדינה, והצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לדעת מה מגיע לך. המדינה מספקת עזרה, אך להשיג אותה זה לא פשוט."
רעד בידיים של חולה פרקינסון (מקור: Freepik)
תנאי הזכאות
בכדי לעמוד בתנאי הסף הבסיסיים לזכאות לפטור ממס הכנסה, על החולה קודם כל להיות בעל הכנסה גבוהה מספיק בכדי שתהיה חייבת במס. בנוסף לכך, עליו להיות מוכר כנכה במוסד לביטוח לאומי. שימו לב כי לא כל בעל נכות עומד בתנאים לקבלת פטור ממס הכנסה. על המבקש להיות בעל נכות רפואית צמיתה של יותר מ-89.1%, או נכות רפואית זמנית של יותר מ-89.1% שנקבעה ל-185 יום לפחות. פרטים נוספים לגבי אחוזי נכות אפשר למצוא באתר של 'זכותי', כולל הסברים מפורטים לגבי ההבדל בין נכות צמיתה לנכות זמנית.
"חשוב לציין שאחוז הנכות הפוטר ממס הכנסה יכול להיות סכום של כמה נכויות מצטברות," ציינו מומחי החברה. "במקרה של חישוב משוקלל של כמה ליקויים, על אחד הליקויים – לאו דווקא הפרקינסון – להוות לפחות 40% משקלול אחוזי הנכות."
הליך ההכרה בנכות הוא מסורבל, איטי ועתיר בירוקרטיה. הוא מצריך מילוי טפסים, המצאתם לביטוח הלאומי, ועמידה בפני ועדה רפואית. רבים מחולי הפרקינסון לא מצליחים לקבל את הפטור ממס המגיע להם משום שלא הצליחו לקבל את ההכרה בנכותם בביטוח לאומי. גם כאן, חברות כמו 'זכותי' עשויות לסייע. ועם זאת, כאן הסיפור הבירוקרטי לא נגמר. לאחר ההכרה בפרקינסון כנכוח המזכה בפטור ממס הכנסה , יש לפתוח בהליך גם מול רשויות המס.
מילוי טפסים (מקור: pressfoto ב-Freepik)
להיות 'על זה'
לאחר השגת ההכרה בנכות ברף הנדרש בביטוח לאומי, יש להגיש מספר מסמכים לרשות המסים ולהמתין לבדיקה. בין היתר,צריך להגיש טופס בקשה לפטור ממס לנכים (טופס 1516), וכן את פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את נכותו של המבקש. את פרוטוקול הועדה הרפואית ניתן להשיג מהאזור האישי באתר הביטוח הלאומי. שכירים ימציאו גם את תלוש השכר האחרון שלהם ואם הם עובדים ביותר מעבודה אחת, הם יצטרכו להביא תלוש אחרון מכל אחד ממקומות העבודה שלהם.
את מסמכי הבקשה ניתן להגיש במספר דרכים: ניתן לשלוח אותם לפקיד השומה האזורי בדואר, או להגיע למשרדי השומה האזוריים. אם בחרתם באופציה השנייה, חשוב להזמין תור טרם ההגעה לסניף, אחרת ייתכן ולא יתנו לכם להיכנס. אופציה אחרת היא להגיש את הבקשה ע"י עריכת תיאום מס.
"כיום, זמני ההמתנה לביקור אצל פקיד השומה נוטים להיות ארוכים, וזה רק מבלבל את הזכאים עוד יותר. בשנים הרבות שאנו עוסקים בתחום, יצא לנו להיתקל במקרים רבים בהן דחו רשויות המס בקשות של חולי פרקינסון לפטור ממס הכנסה, רק כי הם הביאו מסמכים לא נכונים או לא עדכניים," הוסיפו המומחים של 'זכותי'. "לכן חשוב להיות 'על זה' כל הזמן. אנו יודעים שזה נורא קשה לאנשים חולים, וגם לבני משפחותיהם הטרודים. לכן, יש כאלו שמעדיפים להיעזר בתמיכה מקצועית בכל הנוגע להתנהלות אל מול מוסדות המדינה בכדי לקבל את זכויותיהם."
ממשיכים להילחם
חולי פרקינסון הם זכאים פוטנציאליים לזכויות רבות נוספות, שכן מדובר במחלה ניוונית קשה. עם זאת, רבים מהחולים במחלה נוטים שלא לממש את זכויותיהם, קטנות כגדולות. פטור ממס היא אחת הזכויות הגדולות של חולי פרקינסון, אם לא הגדולה שבהן.
"לא יעלה על הדעת שמבוטח שחולה בפרקינסון וזכאי לכך, לא יקבל פטור ממס. פרקינסון היא מחלה קשה, ובמקרים רבים, היא אינה מאפשרת לחולה בה לפרנס את עצמו. לכן, חשוב מאוד שהוא יקבל את ההקלות המגיעות לו, כולל פטור ממס הכנסה," סיכמו המומחים. "חברת 'זכותי' תמשיך להיאבק על זכויות המבוטח הישראלי, כפי שעשתה בהצלחה רבה במשך 18 השנים האחרונות."