לאחר סגירת מעגל הציווי על בניית המשכן, כליו וכו', מופיע הציווי על עשיית מזבח הקטורת: "וְעָשִׂיתָ מִזְבֵּחַ מִקְטַר קְטֹרֶת עֲצֵי שִׁטִּים תַּעֲשֶׂה אֹתוֹ".
שאלו המפרשים: מדוע נזכר הציווי על עשיית מזבח הקטורת בנפרד מהציווי על שאר כלי המשכן?
ספורנו: "לא הוזכר זה המזבח עם שאר הכלים בפרשת תרומה, כי לא היתה הכונה בו להשכין הא-ל יתברך בתוכנו, כמו שהיה הענין בשאר הכלים, כאמרו ושכנתי בתוכם, ככל אשר אני מראה אותך את תבנית המשכן ואת תבנית כל כליו (לעיל כה, ח – ט), גם לא היה ענינו להוריד מראה כבודו בבית, כענין מעשה הקרבנות, כאמרו ונועדתי שמה לבני ישראל (שם כט, מג) … אבל היה ענין זה המזבח לכבד את הא-ל יתברך אחרי בואו לקבל ברצון עבודת עמו בקרבנות הבקר והערב, ולשחר פניו במנחת קטרת".
רמב"ם (מורה נבוכים ג' מ"ה): "מכיוון שבמקום הקדוש שוחטים כל יום בהמות רבות, חותכים ושׂורפים בשׂר ורוחצים קרביים – לו היו משאירים אותו במצב זה, היה ריחו בלי ספק ריח בתי-המטבחיים. לכן ציווה על הקטרת הקטורת בו פעמיים בכל יום בבוקר ובין הערביים, למען ייטב ריחו וריח בגדי כל המשרתים בו".
בכדי להבין את דברי המפרשים נתאר את התהליכים בתחנת כוח לייצור חשמל. האנרגיה הכימית הנמצאת בתוך דלק המאובנים כמו פחם, גז טבעי או פצלי שמן, מומרת לאנרגיה תרמית, לאנרגיה מכאנית ולבסוף לאנרגיה חשמלית. המתקנים העיקריים לצורך הפקת חשמל: מערכת להובלת הדלק לדוד השריפה להפקת הקיטור. הקיטור שנוצר בדוד השרפה, מועבר לטורבינה, וגורם לה לסובב ציר המחובר למחולל (גנרטור), שמפיק את הזרם החשמלי.
בנוסף, קיימות מערכות עזר שאינן מעורבות ישירות בהפקת החשמל; מערכת סינון לתוצרי הלוואי של שריפת הדלק, ומערכת יחסי ציבור, לטיפול בקבלת אורחים ותורמים לפיתוח תחנת הכוח.
הקבלה בין כלי המשכן ומזבח הקטורת לתחנת הכוח תראה שבדומה למערכות העיקריות שנועדו להפקת חשמל, כך גם כלי המשכן "העיקריים" – שלחן, מנורה, וכו' נועדו להשכין הא-ל יתברך בתוכנו (ספורנו).
את תפקיד מערכות העזר בתחנת הכוח מילא מזבח הקטורת: סינון תוצרי הזיהום האקולוגי – הרחקת הריחות הרעים במשכן (רמב"ם), ומערכת יחסי הציבור בתחנת הכוח – היה ענין זה המזבח לכבד את הא-ל יתברך ולשחר פניו במנחת קטרת (ספורנו).
(תצווה תשעט)
היח"צ של מזבח הקטורת
השארת תגובה