מדוע ביקשנו להיבחן בבחינות הרבנות?
הרבנית רחל קרן
כך מתאר מדרש הספרי את הליכתנו ממצרים לארץ ישראל: 'שכל זמן שהיו הדגלים נוסעים לא היו הולכים עד שמרים מקדמת לפניהם, כפי שאומר מיכה: "ואשלח לפניך את משה אהרן ומרים"'.
לאחרונה, פנו נשים לומדות תורה אל הרבנות בבקשה להירשם לבחינה בהלכות נידה. הרשמתן נדחתה על הסף בהסבר: "לפי ההנחיות אין אופציה לנשים לעשות את הבחינה". הנשים הודיעו, שאם פנייתן לא תיענה הן תעתורנה לבג"צ, ומקוות שלא יהיה בכך צורך.
אף אני אחת מנשים אלו. אני עומדת שנים רבות בראש בית המדרש במדרשת עין הנצי"ב, וגם בראש תוכנית ללומדות ההלכה המשותפת עם ישיבת הקיבוץ הדתי במעלה גלבוע. כל הנשים הלומדות מלמדות תורה והלכה שנים רבות, נשאלות על ידי תלמידותיהן שאלות בתורה ובהלכה ומשיבות. כולנו נבחנו בעל-פה ובכתב בפני רבנים חשובים ועמדנו בהצלחה יתרה במבחנים.
מדוע פנינו עכשיו?
לכך כמה סיבות. פורמאלית– הרבנות אחראית על עריכת הרבנות מטעמה של מדינת ישראל ולא ייתכן שבחינות אלו תהיינה חסומות בפני נשים. בחינות הרבנות מקבילות לתואר אקדמי לצורך הגשת מועמדות למכרזים רלוונטיים בשירות המדינה, ויש יתרונות רבים לבעלי הכרת הרבנות– וכמובן, יש לכך גם משמעות כלכלית.
בעבר הוגשו כמה עתירות כנגד הרבנות בנושאים דומים, כך לפני כ-25 שנה, כנגד סירוב הרבנות לתת לנשים להיבחן כטוענים/ות רבניים/ות. נראה שאין מי שאינו רואה את השינוי