תחייתה של החזנות בשנים האחרונות צברה תאוצה עד שגדלה לממדים מרשימים – הופעות בבתי כנסת בחו"ל, אולמות ענק שמתמלאים מקונצרטי חזנות ועוד. מיזם חדש מאפשר להזמין ישירות דרך אתר אינטרנט הכולל חזנים, מקהלות ועוד – חזן לכל אירוע, בהתאם לנוסח, זרם דתי, מיקום ומחיר
רבות דובר על כך שבדור האחרון ישנה תופעה של תחיית החזנות. ד"ר מרדכי סובול ז"ל, אף קיבל, עוד ב-2006, את פרס ירושלים ופרס החינוך מנשיא המדינה על תרומתו להחייאת החזנות בישראל. מה יש בה, בחזנות, שסוחפת אחריה אנשים רבים, כולל כאלה שאינם דתיים?
"הגמרא אומרת ששני קולות לא יכולים להישמע ביחד. כששני אנשים מדברים אי אפשר לשמוע אף אחד מהם. אבל, כששני אנשים שרים – זו כבר הרמוניה. וכששלושה אנשים שרים זה נשמע הרבה יותר טוב, בוודאי בקבוצה. יש משהו בשירה הזאת שיכולה להתעלות מעל כל תפיסה דתית או פוליטית. משהו מחבר ומעורר שמחה. החזנות היא חלק מרכזי בעולם השמחה היהודי", אומר החזן אליעזר חרל"פ.
בעבר, 'המהדרין' גיוונו והחליפו מדי פעם בפעם את שליח הציבור הקהילתי המקומי בחזן מקצועי שהגיע לשמש כבעל תפילה בבית הכנסת, עם מקהלה או בלעדיה. בעשרות השנים האחרונות החזנים מופיעים ללא הרף, וממש לא רק בבית הכנסת. בעיקר ישראל, אך לא רק בה, תפס ז'אנר של קונצרטים לחזנות. "נוצרה מאליה תרבות של מוזיקה מאוד גדולה, שעומדת בפני עצמה ומפתחת את עצמה במקביל לתרבות של עמוד התפילה בשבתות ובחגים נוראים. היום זה לגמרי פולקלור איכותי יהודי שיש לנו הרבה מה להתגאות בו, וגם לפתח אותו", ממשיך חרל"פ.
החזנים החדשים
עם קול מרשים ועמוק והופעה מרגשת, חזנים רבים קנו לעצמם שם בתחום והם נקראים להתחזן ולהופיע ללא הרף, אך החזנים הצעירים מתקשים לצבור תאוצה בשוק החזנות. אליעזר מתאר שלאחר סיום לימודי החזנות, ההתקדמות בתחום תלויה בעיקר בהמלצות 'מפה לאוזן': "פונים אליך אם ראו אותך בקונצרט של בית הספר ללימודי חזנות, לדוגמא, או ששמעו אותך מתחזן באיזו שבת ואז מציעים לך משרה בימים נוראים. אהבו? מזמינים אותך לקונצרט סלון בערב חברתי, דינר וכדומה. זה הכל חבר מביא חבר. אם אין לחזן צעיר את הקשרים הנכונים הוא חייב מישהו שיחבר אותו לקהילות בחו"ל, והוא תלוי בטובות שחברים עושים לו. בלי זה קשה להתקדם".
מי שהחליט להרים את הכפפה ולייצר פלטפורמה דיגיטלית לחזנים ומקהלות הוא מוטי הספרי, אשר שימש בעבר כמנכ"ל GetTaxi ו- Mars Chocolate בישראל, ועוד ב-2006, כשלמד במכון ת"א לחזנות, חלם על פלטפורמת און- ליין לשירותי חזנים. רק שאז, מה לעשות, טכנולוגיית האינטרנט עוד לא הייתה בשלה למהלך, וגם המשתמשים בה.
מוטי: "אז, לחזנים שרובם ככולם נמנו על הזרם האורתודוכסי, לא היה סמארטפון, ובכלל גישה לאינטרנט, וגם הגבאים היו מבוגרים ואי אפשר היה לתקשר איתם און ליין, במייל וכדומה, אלא רק פיזית".
במהלך השנים, כשלמד בבית ספר לחזנות בפ"ת, נחשף הספרי לעוצמות התחיה המחודשת של החזנות, עולם שנעלם בשואת אירופה הנוראה. "מדהים לראות את כמות שבתות החזנות שמתקיימות, באופן מוסדי או פרטי, קונצרטי חזנות ענקיים, סדרות הקונצרטים לחזנות המדהימים של משפחת סובול – 'יובל' בהיכל התרבות בת"א עם אלפי מנויים ומזדמנים, חזנים רבים המופיעים בקרוזים כשרים ברחבי העולם, וכמובן חזנים שיוצאים בימים הנוראים להתפלל בקהילות בחו"ל. אין ספק שמשהו קורה כאן", מתאר הספרי.
התעוררות זו הביאה לפתיחת מספר בתי ספר לחזנות, הרכבים ייחודיים (למשל: 'חזנות בג'ינס' וכדומה) ויזמים המארגנים קונצרטים לחזנות בסגנונות שונים, בהם חברת 'הללויה' בניהולו של יצחק ראשי, שהפיקה לאחרונה את "חסידות בקלאס".
לכל אלו הצטרף טרנד נוסף. לדבריו של הספרי – החזנות מצעירה את פניה. "זו כבר לא החזנות הקלאסית האירופאית 'הבכיינית' של אירופה לפני השואה ולאחריה. כיום יש הרבה שילובים של מנגינות עכשוויות, אם זה בהשפעתו של קרליבך, ושילוב של ניגונים של מחזות זמר ושירים מודרניים ומוכרים שמנגינותיהם מוכנסות לתפילה. חבר'ה צעירים נכנסים לתחום, ומספר הנרשמים לבתי הספר לחזנות הולך וגדל. מה שמדאיג זה שיש היום טאלנטים בקנה מידה בין-לאומי שיכולים למלא את אולמות הקונצרטים הגדולים בעולם, אבל אף אחד לא שמע עליהם, הם 'טרם נתגלו', כי עד היום לא הייתה הפלטפורמה הנכונה שתחשוף אותם".
חזנות לכל היהודים
מוטי הספרי הבין שיש צורך ליצור פלטפורמה בלתי אמצעית שתחבר באופן ישיר בין החזנים ובין מי שירצו, כקהילות או באופן פרטי, לשכור את שרותיהם, "כמו שאנחנו רואים בתחום המלונאות, בחברות הביטוח, במוניות, שם יש אתרים דרכם הלקוח יכול להזמין ישירות", הוא מסביר.
אל מוטי חברו החזנים אליעזר חרל"פ ויקי לעאר, ויחד הקימו את JVocals , אתר בו כשרונות בתחומי הקול והשירה במה שקשור בעולם היהודי, יוכלו להציע בו את עצמם. כיום ישנן 3 קטגוריות באתר– חזנים, מקהלות ומורים לפיתוח קול, ובהמשך הם מקווים להתרחב לכלל בעלי המקצוע הקשורים לתחום זה.
יחידים, קהילות, מרכזים קהילתיים יהודיים וארגונים אחרים המעוניינים לשכור את שירותיהם של חזנים או פייטנים, לדוגמא, יוכלו לערוך סינון לפי קטגוריות רבות עד שימצאו את המתאים להם. הפילטר הראשון- המטרה לשמה אותו אדם זקוק לחזן – תפילת שבת, ימים נוראים, קונצרט, הילולה, אזכרה, בר מצווה, חתונה ועוד. לאחר מכן: אופי השירות – נוסח: אשכנזי, ספרדי, ירושלמי, תימני, אנדלוסי שירת הבקשות; רמת מחירים; שנות ניסיון; מיקום החזן ולאיזה אזורים/ מדינות הוא מוכן להגיע; עבור איזה זרמים אותו חזן מוכן להופיע; האם החזן יודע לעבוד עם מקהלה/ תזמורת, ועוד. בפרופיל של כל בעל מקצוע באתר ניתן להתרשם גם מקטעי וידאו מהופעותיו.
אליעזר: "אנחנו מאפשרים לבעלי המקצוע לבנות את הפרופיל לפי התחומים ונטיית הלב שלהם".
"אנחנו רוצים שאנשים יוכלו ליהנות מהשפע המוזיקלי שיש היום, בכל סוגי הנוסחים. שיראו שאפשר להביא חזן לארועים רבים בלי קושי – כעת יתברר לקהילה באוהיו, שבמרחק שעת טיסה מהם יש מגוון של חזנים מזרמים שונים, במחירים שונים, והם יכולים להשוות ביניהם"
האתר כיום הוא באנגלית ובצרפתית, מתוך הבנה שמרבית הביקוש יהיה בארה"ב.
חודשיים מאז הקמת הפלטפורמה וכבר כ-150 חזנים וחזניות, מכל הזרמים, הצטרפו. את השלושה מלווים צוות יועצים הכולל את החזן ישראל רנד, החזן, המנצח והמעבד המוזיקלי יוסי שוורץ, המנצח אופיר סובול, הפייטנים שמעון סיבוני ומשה לוק, והחזן בני רוגוזניצקי.
"החזון הגדול שלנו ב- JVOCALS הוא לשים על פלטפורמה אחת את כל סוגי הנוסחים, לכל היהודים", אומר מוטי וממשיך: "אנחנו רוצים שאנשים יוכלו ליהנות מהשפע המוזיקלי שיש היום, בעיקר בדור הצעיר, בכל סוגי הנוסחים. שיראו שאפשר להביא חזן לארועים רבים בלי קושי – כעת יתברר לקהילה באוהיו, למשל, שבמרחק שעת טיסה מהם יש מגוון של חזנים מזרמים שונים, במחירים שונים, והם יכולים להשוות ביניהם".
אליעזר: "כחזנים, מאוד הזדהינו עם החזון של קירוב בין הזרמים והקהילות. העושר התרבותי שיש לעולם החזנות היהודית להציע, כולל, כמובן את הפייטנות, לא מקבל את הבמה הראויה וגם לא מקבל מספיק חשיפה. וזה החזון שלנו בפרויקט הזה – לשיר ביחד, לחבר, לגדול ביחד, לשמוח".
החזן יקי לעאר משתף גם הוא: "חברתי לפרויקט הזה בגלל הידע שיש לי – אני מכיר את כל הקולגות ואני מאמין בדבר הזה, אני רואה בזה משהו יפה. חשוב להגביר את המודעות בעולם לחזנות ולחזנים הצעירים, כי אנשים לא מספיק מודעים לזה. הרעיון הוא להגביר את הצריכה – שאנשים יגידו לעצמם בכל אירוע קטן, לא רק בחו"ל, גם בארץ – 'וואלה, יש חזנים ב- 1000 – 1500 ₪, זה אפשרי'. ככל שנציע יותר אפשרויות כך יגדל גם הביקוש לחזנים".
"חשוב להגביר את המודעות בעולם לחזנות ולחזנים הצעירים. שאנשים יגידו לעצמם בכל אירוע קטן, בארץ ובחו"ל – 'וואלה, יש חזנים ב- 1000 – 1500 ₪, זה אפשרי"
מי 'הטופ' שנרשמו לאתר בינתיים?
"כרגע שמחנו לקבל לשרותינו את החזן יצחק מאיר הלפגוט, את החזן ישראל רנד, את החזן יעקב מוצן, יעקב למר, המנצחים הגדולים ביותר בעולם החזנות – אופיר סובול ואלי יפה, הפייטנים משה לוק ושמעון סיבוני, ליאור אלמליח, יוסי שוורץ וסיימון כהן, ובכירי המורים לפיתוח קול בארץ", משיב מוטי.
"כולם הבינו שיש פה משהו, יש פה אמירה ובשורה", מוסיף יקי.
אליעזר: "גם החזנים הגדולים שלא חסרה להם פרנסה נמצאים באתר כי הם מאמינים במוצר, מאמינים במהות של עולם החזנות. הם רוצים שהחזנים הצעירים יתקדמו ואומרים- 'אנחנו שם בשביל הדור הבא של החזנים'. זה מראה לנו שלחזון הזה יש על מה להתבסס".
6,000 חזנים מחכים
מעט מאוד בתי כנסת ברחבי עולם מחזיקים משרה קבועה של חזן במהלך השנה, ורובם מהזרם הקונסרבטיבי והרפורמי. רוב החזנים, המפורסמים ביותר, מופיעים בעיקר בשבתות, בימים הנוראים ועל בימות קונצרטים.
אליעזר: "רוב החזנים לא עובדים בחזנות כעבודה מסודרת, בגלל שהחזנות לא יכולה למלא את הנפח של שעות העבודה. אמנם יקי ואני, וחזנים אחרים, מתעסקים בעוד דברים כדי לפרנס, אבל חזנות זו התשוקה שלנו. חזן הוא חזן במהות, בהגדרה. ישנה התשוקה הזו לחזנות, למוזיקה היהודית, לתלמידים. זה משהו שחיים איתו לאורך כל שעות היממה".
כמות החזנים שיש כיום בעולם מוערכת בכ-6000 חזנים, מתוכם כ- 2000 בישראל, וכל השאר באירופה ובארה"ב. הנתונים כוללים פייטנים וחזניות, אלה שהוכשרו לכך באמצעות בתי ספר או בהדרכה פרטית. אליעזר מסכם: "בעולם החזנות יש ביקוש פוטנציאלי עצום שרק צריך להוציא אותו לפועל. בגלל שהביקוש הפוטנציאלי לא חשוף לעושר שיש לעולם החזנות להציע מבחינת טאלנטים – פייטנים, מנצחים, חזנים, מוזיקאים – הביקוש לא יוצא לפועל. אנחנו רק רוצים 'להוריד את הכיסוי' מהאפשרויות הרבות שיש בעולם החזנות והכל יתחיל להתגלגל".
"רוב החזנים לא עובדים בחזנות כעבודה מסודרת, בגלל שהחזנות לא יכולה למלא את הנפח של שעות העבודה, אבל חזנות זו התשוקה שלנו. חזן הוא חזן במהות, בהגדרה"