רבים סבורים שאת מחיר הזנחת העיסוק בנושאי דת-מדינה, משך שנים, מצד ה'מפלגה הדתית', תשלם הציונות הדתית גם בזהותם של הרבנים הראשיים הבאים, שייבחרו בעוד 3.5 שנים. מה כוחם של הנציגים ה'סרוגים' ברשויות המקומיות ומה הסיכוי שהם יסייעו למניעת מהפך בבחירות לכנסת?
אחד המאפיינים הבולטים של בחירות מרץ 2020 הוא הידוק שיתוף הפעולה בין הליכוד לש"ס. מעבר להצהרות התמיכה החד-משמעית שמשמיעים יו"ר ש"ס אריה דרעי ובכירי המפלגה בראש הממשלה בנימין נתניהו, שיתוף הפעולה המתהדק בין ש"ס והליכוד בא הפעם לידי ביטוי גם במנגנוני השטח. אריה דרעי, שועל פוליטי וותיק ומשופשף, הבין שהליכוד של השנים האחרונות איבד מעט את האחיזה בשטח, בעיקר בפריפריה ויותר התמקד ב'שטח' של הרשתות החברתיות, והחליט להעמיד לרשות מפלגת השלטון את המנגנון המשופשף של ש"ס, כדי להביא לניצחון המיוחל של נתניהו וגוש הימין.
מנכ"ל ש"ס חיים ביטון אמר בריאיון לתחנת הרדיו 'קול ברמה': "אנחנו עוזרים לליכוד בעבודת השטח, בליכוד היו רדומים, חשבו שהכל יבוא בקלות. אין מפלגה שמאורגנת בשטח כמו מפלגת ש"ס".
כל מי שמכיר מעט את יו"ר ש"ס, יודע כי אצלו אין מתנות חינם. אם אכן שיתוף הפעולה הזה יביא לניצחון בבחירות הקרובות, גוש הימין כולו ייהנה מפירותיו בטווח המיידי של הקמת ממשלה ימנית. אבל לטווח הארוך יותר, כנראה יהיו השלכות לאו דווקא חיוביות לציונות הדתית.
גורם בציונות הדתית העריך השבוע ל'שבתון' כי הקרב על זהות הרבנות הראשית והרבנים הראשיים הבאים, כבר הוכרע. מי שחלם על רב ראשי ציוני כנראה יתאכזב. "אריה דרעי הוא פוליטיקאי משופשף ומיומן שמסתכל תמיד כמה צעדים קדימה. החיבוק שלו לנתניהו והעמדת המנגנון האדיר של ש"ס לטובת הליכוד הוא בראש ובראשונה במטרה להביא לניצחון הימין והחרדים בבחירות הקרובות, אבל הוא גם מסתכל קדימה, למשל, לבחירות הבאות לרבנים הראשיים לישראל בעוד 3.5 שנים. זה לא סוד שש"ס רוצה גם לשלוט ברבנות הראשית ובזהות הרבנים הראשיים העתידים. כאשר מבין 150 חברי הגוף הבוחר, ישנם 24 ראשי הערים הגדולות ו- 14 ראשי המועצות הדתיות בערים הגדולות, רובם בשליטת הליכוד, בל נתפלא כי דרעי יבקש אז לפרוע את שטר החיבוק שהעניק לנתניהו ערב הבחירות לכנסת. לכן אפשר להעריך כי הרבנים הראשיים הבאים יהיו מי שש"ס ויהדות התורה ירצו ולא מי שהציונות הדתית תבקש למנות. אני אומר זאת בצער, אבל כנראה שהציונות הדתית כבר הפסידה את הבחירות לרבנות הראשית", תיאר אותו גורם.
חברת הכנסת לשעבר ד"ר עליזה לביא מסכימה עם ההערכה הזו, ומוסיפה כי את הקרב על זהות הרבנות והרבנים הראשיים הפסידה הציונות הדתית כבר לפני עשור, כאשר ראשי המפלגה הדתית לאומית (על גווניה ושמותיה) ויתרו על שמירת האינטרסים של הציונות הדתית והתמקדו בתחומים אחרים כמו התיישבות וביטחון. "היכן היו נציגי מפלגות הציונות הדתית כאשר עלו נושאים כמו גיור, הרכב הוועדות לבחירות דיינים ורבנים ועוד? נפתלי בנט אמר בכנסת ה-19 שלא יצטרף לממשלה שלא תאשר את חוק הגיור. בפועל הוא כמובן הצטרף למרות שחוק הגיור לא עבר. אני, כנציגת 'יש עתיד' הייתי היחידה שפעלה בנושא דת ומדינה וכשבאתי לחבריי במפלגות הציונות הדתית שיצטרפו למאבקים השונים, שיתמכו, תמיד הם 'נפנפו' אותי", אומרת לביא בשיחה עם 'שבתון'.
לדברי לביא, "ההפסד בקרב על זהות הרבנות והרבנים הראשיים אינו רק בגלל ההתקרבות בין הליכוד לחרדים, אלא בראש ובראשונה כי ראשי מפלגות הציונות הדתית העדיפו תמיד לטפל בנושאים אחרים. איילת שקד העדיפה לקדם רפורמות בעולם המשפט. היא נלחמה על מינוי שופטים בעלי השקפה שמתאימה יותר למחנה הלאומי, אבל לא ראיתי שהיא פעלה או לחמה בהתאם כאשר זה הגיע למינוי רבנים".
עליזה לביא מעידה כי היא דווקא כן חשבה על הבחירות הבאות לרבנים הראשיים והגישה כבר בכנסת ה- 19 הצעת חוק, לצירוף נשים לגוף הבוחר, שכרגע מורכב כולו על טהרת הגברים. לדבריה, הצעת החוק נפלה כי לא זכתה לשיתוף פעולה מצד חבריה בציונות הדתית. הישג אחד היא כן הצליחה לקדם יחד עם חבריה ב'יש עתיד' וזה שהרכב עשרת נציגי הציבור בגוף הבוחר, יהיה כולו נציגות ציבור. לביא גם העבירה חוק לפיו ארבע נשים יצורפו לוועדה למינוי דיינים, אך נכשלה לקדם מהלך דומה גם בוועדה למינוי רבנים.
"אני אומרת את זה בכאב, אבל לא ראיתי שותפות לדרך עם הבית היהודי וימינה בנושא של הרבנות הראשית ובכלל בקידום שירותי הדת, בהתאם להשקפת עולמנו. זה פשוט לא היה בראש מעייניהם. בשתי הכנסות שכיהנתי אני זו שהובילה את התחום הזה, העלתה הצעות לסדר היום, הגישה שאילתות, נציגי המפלגות הציונות הדתית כאילו וויתרו מראש והשאירו את זה לחרדים".
"ההפסד בקרב על זהות הרבנות והרבנים הראשיים אינו רק בגלל ההתקרבות בין הליכוד לחרדים, אלא בראש ובראשונה כי ראשי מפלגות הציונות הדתית העדיפו תמיד לטפל בנושאים אחרים"
אין מנהיגות אותנטית
יוסי ברודני, ראש עיריית גבעת שמואל, בשר מבשרה של הצינות הדתית ואיש ליכוד, טוען כי ההפסד ב"קרב" על הרבנות הראשית הוא רק חלק ממשבר זהות ומנהיגות גדול הרבה יותר בציונות הדתית. "הסיסמא של ימינה בבחירות האלה היא 'שומרים על הבית' אבל על איזה בית בדיוק הם שומרים? אני אומר את זה בכאב, הציונות הדתית התפזרה. אין לנו היום שום מכנה משותף אידיאולוגי. אין היום דמות אחת בציונות הדתית שתוכל לתת מענה לכלל הזרמים שבה. מצד אחד, כולנו מחנכים את הילדים שלנו על פי ה'אני מאמין' של הציונות הדתית- עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל, אבל בפועל הבסיס הזה התפזר. הפיזור כיום הוא גדול מדי ואין באמת מנהיגות שאכפת לה. ברגע שאתה מאבד את הבסיס, ברור שתפסיד גם את הרבנות הראשית ואת נושאי הדת והמדינה כי אתה לא שם, כי זה לא באמת מעניין את המנהיגים שלך. כיום אין מנהיגות אותנטית לציונות הדתית", גורס ברודני בשיחה עם 'שבתון'.
ברודני אף מציין את מספרם הרב של ראשי ערים ומועצות חובשי כיפות סרוגות, ממיטב בניה של הציונות הדתית, שנמצאים בליכוד. "לבית היהודי יש ראש עיר אחד בקריית מלאכי ובראש מועצת קדומים עומד נציג של האיחוד הלאומי. לליכוד, לעומת זאת, מתוך 80 ראשי ערים ומועצות, יש כמה עשרות שהם חובשי כיפות סרוגות, שמתמודדים ביום יום עם הנושאים שבאמת חשובים לכלל הציבור ובכלל זה ובדגש לציבור הדתי הלאומי. בעיניי, הנושא הכי חשוב כיום הוא הנושא החברתי, ההתמודדות עם השסעים בחברה. הציונות הדתית הייתה צריכה להתמקד בנושאים החברתיים, לדאוג למחיר שפוי במוסדות החינוך שלה, לדאוג לנושאי דת ומדינה ברוח הציונות הדתית, ובמקום זאת, מתעסקים רק בנושא הביטחוני, בהתיישבות ובקו הירוק".
אולי כי כיום יש נציגים לציונות הדתית בכל המפלגות?
ברודני: "הציונות הדתית התפזרה לכל הכיוונים. אף אחד לא יכול לדבר בשם 'הציונות הדתית'. לא ציפי חוטובלי ולא יועז הנדל וגם לא בנט וסמוטריץ'. לש"ס יש מכנה משותף ורשת חינוך אחת- 'אל המעיין', ליהדות התורה יש מכנה משותף- עולם הישיבות. לשתי המפלגות החרדיות חשובה האחיזה ברבנות הראשית. לצערי, לציונות הדתית אין כיום משהו שמלכד ומאחד אותה, לכן התפזרנו ולכן הנושאים שהיו צריכים להיות בראש סדר היום של המנהיגות הפוליטית הדתית לאומית- נמצאים הרחק מאחור. עם כל הכבוד, את 50% מהציונות הדתית לא מעניין נושא הסיפוח. מעניין אותם הכלכלה, החינוך, החברה והרווחה. אבל בגלל שאנחנו לא נמצאים שם, אז כל אחד לוקח את זה למקום שמתאים לו".
"הציונות הדתית התפזרה לכל הכיוונים. אף אחד לא יכול לדבר בשם 'הציונות הדתית'. לא ציפי חוטובלי ולא יועז הנדל וגם לא בנט וסמוטריץ'"
לא מרימים ידיים
במפלגת ימינה דוחים את הטענות. אריה פרידמן, יו"ר המועצה הדתית ברעננה, מהפעילים הבולטים ב'בית היהודי' אמר ל'שבתון' כי "אני יכול להעיד מכלי ראשון כי חברי הכנסת וכל הארגונים הקשורים למפלגה המאוחדת עסוקים יום וליל בעשייה למען הציבור בעיקר בתחומי חברה, רווחה, חינוך, דת ומדינה". לדבריו, "התקשורת מתמקדת בנושאים הדחופים בתחומי הביטחון ובסכסוך הישראלי פלשתיני ולכן העשייה העצומה של נציגינו נאבדת בפילטר של המדיה".
ובכל זאת, איך אפשר להתעלם מהטענות כי המפלגה שאמורה לייצג את הציונות הדתית זנחה את העיסוק בנושאי דת ומדינה ומתמקדת רק בנושאי ביטחון והתיישבות?
פרידמן: "הציונות הדתית היא תנועה שמרימה שלושה דגלים- תורת ישראל, עם ישראל וארץ ישראל. אירועי השנה האחרונה הוכיחו שלנציגות הציונית הדתית אין אפשרות קיום של האחד ללא השני. חייבים שילוב כוחות ואחדות בין כל הגורמים הפוליטיים הסרוגים כדי שנוכל להניף את שלושת הדגלים מעלה".
בניתוח קר נראה שאת ה"קרב" על הרבנות הראשית, שיתקיים בעוד 3.5 שנים, הפסדנו מראש.
פרידמן: "הכל תלוי בשאלה האם הנציגות הפוליטית של הציונות הדתית, המפוצלת כיום, תשכיל להתאחד ולבצע שלושה מהלכים: להתמקד במועמד מוסכם, להגיע לסיכום עם אחת מהמפלגות החרדיות לתמיכה הדדית במועמדים אחת של רעותה והשלישי – למנוע הגשת מועמדות של רבנים, ראויים מכל הבחינות, שיטרפדו את הסיכום הפוליטי. נכון שריבוי ראשי ערים מהליכוד בגוף הבוחר כמו גם שיתוף הפעולה שבין הליכוד לש"ס בבחירות לכנסת עשויים להקשות עלינו. האתגר שלנו יהיה ראשית להגיע להסכמות מוקדמות ברמת המפלגות הארציות. שנית, הנציגים המוניציפאליים של 'הבית היהודי' יצטרכו לשכנע את ראשי הערים שלהם לתמוך במועמד ציוני לתפקיד הרב הראשי".
פרידמן מאמין שניתן לעשות את השינוי. "הדבר תלוי בסדר הקדימויות ובחשיבות שההנהגה הארצית תיתן לנושא. אם נצא למלחמה נגד כל הגורמים- נפסיד. אם נדע לשתף פעולה ולשמור על האגפים- כפי שעשינו בעבר הרחוק- נצליח".
"התקשורת מתמקדת בנושאים הדחופים בתחומי הביטחון ובסכסוך הישראלי פלשתיני ולכן העשייה העצומה של נציגי הבית היהודי בשאר התחומים נאבדת בפילטר של המדיה"
השטח ידבר
כל זאת ביחס לבחירות לרבנות הראשית, עוד 3.5 שנים. ומה ביחס לבחירות לכנסת המתרגשות עלינו?
כל מי שנגע פעם בהנעת מצביעים אל הקלפי יודע כי ראשי ערים וסגניהם, אנשים פוליטיים ברוב המקרים, הם המפעילים את השטח ביום פקודה. הם 'מפקדי השטח' העיקריים של מפלגות האם, שאמורים לזהות טוב מכולם את הלך הרוח של התושבים, והם אלה, שיחד עם חברי הסניפים של המפלגות באותן ערים, אמורים לדרבן ולהבטיח את יציאת התושבים להצביע ביום הבוחר.
לליכוד יש 80 ראשי ערים ומועצות בכל רחבי הארץ. לש"ס, מנגד, אין אף ראש עיר מכהן מטעמה (למעט רחמים מלול ראש העיר רחובות, שכיום מזוהה גם עם ש"ס אבל גם עם הליכוד) אבל יש לה מאות סגני ראשי ערים וחברי מועצות. למפלגת הציונות הדתית יש ראש עיר אחד בלבד בקריית מלאכי, ראש מועצה אחת בקדומים, וקרוב ל-100 סגני וממלאי מקום ראשי ערים. למפלגת העבודה יש גם נוכחות גבוהה יחסית של ראשי ערים מטעמה כמו בתל אביב, חולון, קריית אונו, גבעתיים ועוד, אבל השפעתם פחתה משמעותית עם הופעת 'כחול לבן' שלפי תוצאות הבחירות בפעמיים הקודמות 'שתתה' להם לא מעט קולות באותן ערים, ודרדרה את אחוזי ההצבעה לעבודה הרחק מאחור.
בליכוד הבינו כי איבדו מעט את השטח, במיוחד אחרי הבחירות האחרונות, ולכן החליטו על הידוק שיתוף הפעולה עם ש"ס, אבל הם הבינו עוד דבר אחד. כדי להביא למיקסום פוטנציאל המצביעים ביום הבחירות, הם חייבים לשלוח לשטח את הפרפורמר מספר אחד של המפלגה- קוראים לו בנימין נתניהו.
גורם בליכוד, האחראי על עבודת השטח, סיפר ל'שבתון': "ראשי הערים שלנו עושים עבודה נפלאה, אבל יש את הליכוד שלפני הופעה של ביבי ויש את הליכוד שאחרי הופעה של ביבי. אחרי הפריימריז לראשות המפלגה הבנו כי רק ביבי יכול לעורר את השטח. כל הופעה, ביקור וסיור שלו בכל עיר ויישוב גורמים לחשמל באוויר. אין לי ספק כי כל ביקור כזה יעלה ב-20 אחוז לפחות את ההצבעה עבור הליכוד באותם מקומות. הוא פשוט מחשמל אותם", מתאר אותו גורם בליכוד.
ראש עיריית גבעת שמואל יוסי ברודני, שעומד בראש מטה הליכוד בעיר, מסכים עם התיאור. "אני לא חושב שיש עוד מפלגות שחזקות בשטח כמו הליכוד, אבל ההופעות של ביבי וכנסי הבחירות שהוא מקיים בכל עיר, נותנים תוספת כוח אדירה. אם בכל עיר הליכוד יעלה בבחירות הקרובות ב- 10 אחוז בלבד, זה יכול להביא את השינוי".
בעוד כעשרה ימים נדע אם זה עבד.