הדרישה למנוע הצבת דוכנים להנחת תפילין בתחנות הרכבת ו/או באזורי בתי ספר (שהתבררה כהנחיה ותיקה לכלל סוגי הדוכנים) עוררה גל אהדה לתשמיש הקדושה והיוותה עבורנו הזדמנות להביא כמה סיפורים יוצאי דופן על הדוכנים האלה בעיר העברית הראשונה
תל-אביב, העיר העברית הראשונה, מספקת חלק לא מבוטל מהסוגיות הנפיצות בתחומי דת-מדינה. המרכולים בשבת, העבודות בשבת בגשר יהודית, ובשבועות האחרונים הדוכנים להנחת תפילין. למי שלא עקב אחרי הסערה: סגן ראש העיר ראובן לדיאנסקי מסיעת 'חילונים ירוקים', טען שהעירייה קיבלה החלטה האוסרת על הצבת 'דוכני תפילין' בסמוך לבתי ספר. מן הסתם מתוך 'חשש' לנפש העדינה של נערים שייענו להזמנה להניח תפילין. דבריו הביאו לגל מחאה, אבל בכיוון ההפוך. כלי התקשורת הוצפו בסיפורים חיוביים בהקשר של דוכני התפילין; ברשתות החברתיות התארגנו מחאות ספונטאניות נגד ההחלטה. ברחבת עיריית תל אביב התקיים מניין תפילה עם הרבה אנשים עטורים בתפילין. ידוענים כמו קובי פרץ וקורין גדעון יצאו להגנת הדוכנים. בקיצור, כבר זמן רב לא נראה אדם ש'בא לקלל' ויצא ככה מברך…
הסערה יצאה מגבולות תל אביב והגיעה עד לקריית שמונה, שם החליט ראש העיר אביחי שטרן ליזום את 'יום הסובלנות והנחת התפילין העולמי'. "לא ניתן להפוך את הנחת התפילין לדבר שנוי במחלוקת. נקרא לכל יהודי להניח תפילין. גם מי שאינו מניח באופן קבוע יוכל להניח תפילין לפחות פעם בשנה", קרא שטרן.
אפילו ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, שגם כלפיו הופנתה חלק מהביקורת, פרסם פוסט בו טען כי מדובר ב'פייק ניוז' שכן העירייה לא קיבלה כל החלטה כזו, וכי מדובר בתקנה ישנה שאוסרת הצבת כל דוכן, מכל סוג שהוא, בקרבת בתי ספר. יו"ר המועצה הדתית בעיר, אלדד מזרחי, טען כי "עיריית תל אביב מעולם לא אסרה הצבת דוכני הנחת תפילין במרחב הציבורי. להיפך, עשרות רבות של דוכנים פועלים ברחבי העיר וכולם ברשות ובאישור העירייה. תעיד על כך תנועת חב"ד. לא חל כל שינוי בהגבלה שניתנה בעבר על הצבת דוכנים בסמוך לבית ספר והיא אינה קשורה דווקא לעניין דתי. הטענות כנגד העירייה וראש עיריית תל אביב חולדאי אינן לעניין והן חסרות בסיס עובדתי".
קולם של הנוגעים באמת בדבר, אותם שלוחי חב"ד חדורי מוטיבציה ואמונה, לא נשמע סביב הסערה התורנית. מדוע? כי הם היו עסוקים במה שהם יודעים לעשות הכי טוב: להניח תפילין לעוברים ושבים.
אז, פנינו אליהם לשמוע סיפורים מרגשים, המלמדים על הצימאון ליהדות שיש במרחב הציבורי, ובעיקר עד כמה מצוות הנחת התפילין פופולארית בקרב העוברים והשבים במרחב העיר הגדולה, דתיים וחילוניים, ימנים ושמאלניים.
ממרצ לחב"ד
לפני לא מעט שנים, כאשר מערכת הבחירות התרחשה ברחובות ולא ברשתות החברתיות, גינת שינקין בתל אביב הייתה יעד מבוקש של המפלגות. המקום היה מזוהה בעיקר עם מפלגות השמאל בדגש על מרצ, שהציבה שם דוכן עם פעיליה. זה כמובן לא הפריע לשליח הצעיר (אז) של הרבי מליובאוויטש בתל אביב הרב יוסף גערליצקי, להציב במקום דוכן תפילין. באחד מימי הבחירות, ברגע של מנוחה בשני הדוכנים, ניגש הרב גערליצקי לחבורת הצעירים שהייתה סביב דוכן הבחירות של מרצ והציע להם להניח תפילין. אחד מאותם צעירים, ש' (השם המלא שמור במערכת), אז מראשי תנועת צעירי מרצ בתל אביב, אמר כי הוא מוכן לנסות לראשונה בחייו להניח תפילין, וכך היה. הרב אף שאל אותו אם יהיה מעוניין להתארח לארוחת שבת אצלו, הצעיר השיב בחיוב. לא חלף זמן רב ואותו צעיר החל לשמור שבת, ובהמשך חזר בתשובה וכיום מדובר בחסיד חב"ד לכל דבר, שהקים משפחה לתפארת ועוסק בהפצת יהדות ותורת חב"ד…
הפעם הראשונה של חולדאי
לפני כ- 20 שנה, זמן קצר לאחר שנבחר לראשונה לתפקיד ראש עיריית תל אביב, הגיע רון חולדאי לביקור במוסדות חב"ד בעיר, על פי הזמנתו של השליח הראשי הרב יוסף גערליצקי. במהלך הביקור, כשאחד השלוחים הציע לו להניח תפילין, חולדאי ענה: "אני כמו אלוקים, הוא לא מניח תפילין וגם אני לא". החבורה המשיכה בסיור והגיעה בין היתר, לתלמוד תורה של חב"ד בתל אביב, שם פגשו נערים לפני בר מצווה, שהשמיעו להם מאמר חסידות בנושא חשיבות מצוות התפילין. חולדאי העיר להם: 'הקב"ה מניח תפילין או לא?', הנערים ציטטו את הגמרא במסכת ברכות בה כתוב בפירוש, כי אכן הקב"ה מניח תפילין. חולדאי חייך, הפשיל את שרוול חולצתו והניח תפילין…
"כשהציעו לחולדאי להניח תפילין, ענה: "אני כמו אלוקים, הוא לא מניח תפילין וגם אני לא". כשהנערים בתלמוד תורה של חב"ד בת"א ציטטו את הגמרא בה כתוב כי הקב"ה מניח תפילין, חולדאי חייך והניח תפילין…"
"תלכו לצבא"
ר' משה פליישמן מפעיל מספר 'דוכני תפילין' מדי יום שישי בלב תל אביב בשוק הכרמל, שינקין ועוד, במסגרת מה שנקרא 'דוכני אברכי כפר חב"ד שע"י מרכז חב"ד בתל אביב'. מדובר ב-40 אברכים היוצאים לפעילות מדי שבוע, המעמידים ממוצעים מרשימים למדי של 313 הנחות תפילין מדי שבוע ועוד כ- 2,074 חלוקת ערכות נרות לשבת.
כמה דקות של שיחה מרתקת עם ר' משה פליישמן, גורמות לך להבין היטב את גודל העוצמה שיש מאחורי אותם דוכנים. "הורים לילד שמשרת ביחידה מובחרת עברו לפני מספר חודשים ליד הדוכן שלנו. הם נעצרו והחלו לספר כי הבן שלהם התקשר אליהם לפני מספר רגעים והודיע כי הוא בדרך לפעילות מסווגת ומסוכנת. ההורים המודאגים הרגישו צורך לחפש אותנו כדי שהאבא יוכל להניח תפילין ולהתפלל עבור בנו… הייתה התרגשות גדולה כאשר עשינו לבן 'מי שברך' שיחזור לשלום מהמשימה", הוא מתאר.
"במקרה אחר", ממשיך פליישמן, "חולף על פניי אחד מהמפקדים שלי בטירונות. קידמתי אותו בברכת שלום והצעתי לו להניח תפילין, אבל הבחור הטיח בפניי 'קודם תלך לצבא'. הוא לא זיהה אותי, אז אמרתי לו- 'אתה לא מזהה אותי? אני הייתי פקוד שלך בטירונות'. הבחור לא האמין, אבל לאחר חצי דקה הוא כבר נזכר, שנינו צחקנו וכמובן שהוא נעתר בשמחה להניח תפילין".
ר' פליישמן ממשיך ומספר כי לפחות פעם בכמה ימים, הם זוכים להניח תפילין ליהודי שמעולם לא הניח תפילין קודם לכן: "יום אחד חלף על פניי יהודי שלא הבין בדיוק שהוא יהודי, אלא ידע רק שאמו יהודייה. הסברתי לו שהוא יהודי ב- 100 אחוז, אבל הוא סירב להניח תפילין והמשיך ללכת. אחרי כשעה, חזר אליי אותו יהודי ואמר שהוא לא מסוגל להמשיך לטייל עד שיניח תפילין".
"זה מזכיר לי", מוסיף פליישמן, "את המקרה של אותו נער ש-8 חודשים קודם לכן, חלף על פנינו יחד עם חברו. החבר ביקש להניח תפילין אבל אותו נער דחה בביטול וסירב. לאחר חודשים רבים, הוא הגיע לדוכן שלי וסיפר כי מאז אותו יום הוא לא פספס יום אחד של הנחת תפילין. הוא הסביר לי כי זה לא עזב אותו שיהודי הציע לו להניח תפילין והוא סירב. זה רק מראה איזה כוח יש אפילו לסירוב להניח תפילין".
"הסברתי לאדם שידע רק שאמו יהודייה, שהוא יהודי ב- 100%, אבל הוא סירב להניח תפילין. אחרי כשעה, הוא חזר אליי ואמר שהוא לא מסוגל להמשיך לטייל עד שיניח תפילין"
התפילין של הנער שנפטר
אחת הטענות המרכזיות של המתנגדים ל'דוכני התפילין' היא שמדובר ב'כפייה' וב'שטיפת מוח' של בני הנוער. אם תשאלו את ראשי עמותת 'תקוות עולם' אכן מדובר ב'כפייה', רק עם הבדל קטן אחד: אלו הנערים ש'כופים' עליהם לדאוג להם לזוגות תפילין…
את עמותת 'תקוות עולם' הקימו שמוליק מאירוביץ, יו"ר מועצת סניף הבית היהודי בגבעת שמואל וראובן גור אריה, לשעבר סגן ראש המועצה האזורית שומרון. בין מטרות העמותה- חלוקת זוגות תפילין לנערים מעוטי יכולת וסיוע לחיילים בודדים.
שמוליק מאירוביץ מתאר: "יום אחד קיבלנו טלפון מאמא שבנה נפטר, לא עלינו, מהמחלה. הייתה לה בקשה ספציפית לתרום את זוג התפילין של בנה לחייל בודד. כמובן שמילאנו את בקשתה ועוד באותו יום נסענו למוצב בצפון והענקנו את התפילין לחייל בודד.
"באחד המקרים קיבלנו פנייה מבית ספר לילדים עם צרכים מיוחדים שהם צריכים עשרה זוגות תפילין. התברר שחלק מאותם ילדים, נוסעים מביתם לבית הספר יותר משעתיים וחצי, כל יום. מאחר והם מקפידים להניח תפילין מדי בוקר, הם נאלצים לקום בשעה מאוד מוקדמת. יום אחד יצא שכמה מהם לא הספיקו להניח תפילין והגיעו לבית הספר כשהם במצב רוח ירוד. יועצת בית הספר פנתה ל'תקוות עולם' עם הבקשה, וכמובן הרמנו את הכפפה. ברוך השם, בתוך מספר ימים דאגנו להם לעשרה זוגות תפילין שתרמו אנשים טובים".
מאירוביץ מספר על אחד המקרים המרגשים שקרו להם: "קיבלנו פניה דחופה מחייל שהיה באמצע פעילות מבצעית. התפילין שלו נהרסו במהלך המבצע ומאחר והיה חייל ממשפחה מעוטת יכולת לא היה מי שידאג לו לזוג חדש. מיד רכשנו עבורו זוג תפילין מהודרות ונסענו עוד באותו יום לגבול עזה כדי להעניק לו אותו".
גם שגריר ארה"ב
לא מעט מפורסמים נתפסו בעדשת המצלמה בזמן שהם מניחים תפילין באותם דוכנים. רק בשבוע האחרון, בעקבות סערת 'דוכני התפילין' נצפה אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, מניח תפילין בכניסה להר הרצל. גם הזמר קובי פרץ עלה ברשת עם תמונה שלו מניח תפילין.
אחד המפורסמים היותר מעניינים שהתייצבו בדוכן הוא שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, דן שפירו.
שפירו השתתף לפני כ- 4 שנים במרתון תל אביב ובסיום המרתון, בדרכו למעונו הרשמי להתקלח ובעיקר לנוח, נתקל שפירו ב'דוכן להנחת תפילין' של חסידי חב"ד, והוא לא ויתר על ההזדמנות להניח תפילין. שליח חב"ד שזכה להניח תפילין לשגריר, הרב מנחם מנדל אליאס, סיפר אז כי "המחזה של שגריר ארה"ב מניח תפילין לעיני כל בסיום מרתון תל אביב, גרם להרבה אנשים לבוא ולהניח תפילין. הייתה הצלחה גדולה, הניחו כ- 350 איש רק באותו יום".
"המחזה של שגריר ארה"ב מניח תפילין לעיני כל בסיום מרתון תל אביב, גרם להרבה אנשים לבוא ולהניח תפילין"
בין קורונה לתפילין
אחת ההוראות שקיבלו נוסעי 'ספינת הקורונה' מישראל ששבו ארצה ומאז מוחזקים בבידוד בבית החולים 'שיבא' בתל השומר, לקראת נחיתתם בישראל והעברתם לבידוד, הייתה שלא ישתמשו בשום דבר שבו השתמשו בזמן שהותם על ספינת התענוגות שהפכה ל'ספינת הסיוט'… חלק מהגברים שבבידוד הם שומרי תורה ומצוות, ומה יהא על זוגות התפילין שלהם?
משפחות הנוסעים פנו ליו"ר 'יהדות התורה' באילת, עיר מגוריהם, אור מאיר מימון, שפנה ליו"ר המועצה הדתית בעיר הדרומית חיים עמר. שהרים את הכפפה, ובתוך זמן קצר דאג לצייד את בני המשפחות בזוגות תפילין עבור קרוביהם. במכתב שצירף עמר לתפילין כתב, בין השאר: "אני שמח להעניק לכם תפילין שישמשו אתכם בזמן שהותכם בבידוד. יהי רצון שיקויים בכם הכתוב 'והסירותי מחלה מקרבך'".
תיירים ממדינת אויב
אם מותר היה לחשוף את כל הפרטים הידועים לנו על המקרה הבא, כנראה שהסיפור הזה היה פותח את הכתבה ואולי אף מגיע לחדשות… אבל נאסר עלינו לחשוף כל פרט מזהה, לכן נפרסם את הסיפור במגבלות ה'צנזורה' שהטילו עלינו. באחד מ'דוכני התפילין' במרכז תל אביב הופיעה יום אחד חבורת אנשים. הם נראו כתיירים וכאשר מפעיל הדוכן החל לשוחח איתם, התברר לו פרט מדהים. מדובר ביהודים המתגוררים במדינה עימה אין לישראל קשרים. יותר נכון להגיד… מדינת אויב. על איך הצליחו אותם תיירים יהודים להיכנס לישראל ולהסתובב בה בחופשיות לא נוכל לפרט. מה שאותו שליח חב"ד כן יכל לספר לנו הייתה ההתרגשות שניכרה היטב על פניהם של אותם יהודים, לראות "יהודים מניחים תפילין ברחובה של עיר ללא חשש או מורא". "הם לא הפסיקו להגיד לי באנגלית שזה מדהים ומרגש אותם לראות שאפשר להניח תפילין ברחוב", הוא תיאר.