על המהפכה התעסוקתית האדירה שעוברת על המגזר החרדי אפשר ללמוד ממתחמי חללי העבודה המשותפים הרבים שהוקמו בערים החרדיות שאימצו את הטרנד ו"חרדו אותו" – מניין, הדף היומי, מטבח מהדרין והפרדה, מהם נהנים בנוסף לצד העסקי, יזמים, סטארטאפיסטים, אנשי הייטק ועובדים נוספים מהמגזר החרדי
שוק התעסוקה במגזר החרדי נמצא בעשור האחרון במגמת צמיחה. מדינת ישראל השקיעה הון רב על מנת לקדם הכשרה ותעסוקה מקצועית לציבור החרדי.
קרן ק.מ.ח (קידום מקצועי חרדי) הייתה חלוצת התחום. בשיתוף משרד הכלכלה, הג'וינט, המועצה להשכלה גבוהה וגופים נוספים, מסייעת קרן קמ"ח בקידום ושילוב המגזר החרדי בתעסוקה, מפרנסת באמצעות מגוון תכניות ופרויקטים ייעודיים.
בהתאמה, שוק העבודה החרדי צמח וגדל בעשור האחרון במספרים מרשימים. עסקים רבים נפתחו, חלקם תחת מה שמכונה מקצועות חופשיים, רבים מהם פתחו משרדים עצמאיים.
עבור אלו שהעסק שלהם נמצא בתחילת הדרך, או שאין להם צורך במשרד גדול בבניין משרדים, הוקמו מתחמי חללי העבודה בערים החרדיות. בעולם המערבי, מתחמים מסוג זה הפכו לנחלת הכלל. חברת WeWork היא הראשונה שהבינה שהעולם העסקי צועד לקראת מתחמי חללי עבודה משותפים בעיקר ליזמים, סטארטאפיסטים ועסקים קטנים. החברה שנוסדה בשנת 2010 בניו-יורק מחזיקה כיום בעשרות סניפים ב-5 יבשות, כולל 11 מתחמים בישראל.
הבשורה הגיעה גם לערים החרדיות. בני ברק, הבירה החרדית, מקדימה את כולן. שלושה מתחמי חללי עבודה נפתחו בה בשנתיים האחרונות והביקוש רק הולך וגובר. בשנה הקרובה עתידים להיפתח מרכזים נוספים בירושלים, באשדוד ובערים נוספות.
זכות ראשונים
ביזמקס, הייתה הראשונה שהביאה את הבשורה לציבור החרדי בירושלים. קרן קמ"ח, הרשות לפיתוח ירושלים וקרן האחים גלובל, ייסדו את מתחם BizMax שתוך זמן קצר נרשמה בו תפוסה מלאה, בעיקר ע"י יזמי הייטק חרדים.
המתחם, שהביא את טרנד חללי העבודה המשותפים למגזר החרדי – הוקם במטרה לעודד שילוב חרדים בעולם התעסוקה ומיועד ליזמים, עצמאיים או בעלי עסק מתחומים שונים, ולגברים בלבד. מאז הקמתו הצטרפו למתחם למעלה מ-100 חברות ויזמים חרדים. עובדי המתחם נהנים מעשרות סדנאות וקורסים בנושאים רלוונטיים החל מתכנון שנתי לצמיחה עסקית, מודלים חדשים בגיוס הון לסטרטאפים, וכלה בפעילויות נוספות על מנת לסייע לעסקים ולחברות להתקדם ולצמוח מבחינה מקצועית.
המתחם כולל מרחב עבודה משותף המעניק לחבריו את כל התשתיות, השירותים והכלים שהתרגלנו אליהם בשאר מתחמי העבודה, לצד הזדמנות לפיתוח עסקי המתאים לסגנון החיים החרדי.
בנוסף במתחם ביזמקס פועלות שתי חממות מקצועיות: הראשונה – BizLabs המהווה אקסלורטור לסטארט אפים בשלבים מתקדמים (גיוס של 250 אלף דולר ומעלה). השניה – BizUp – חממה ראשונה מסוגה המשמשת כקהילת יוצרים בתחום המדיה, העיצוב ועוד.
איציק קרומבי מנהל המתחם, מספר על המהפכה: "ביזמקס הביא את תרבות מתחמי העבודה המשותפים לציבור החרדי, וכיום פועלים כבר ארבעה מתחמי עסקים ייעודיים לחרדים. התאמת המתחם לצרכי היזמים מהמגזר החרדי, מוכיחה את עצמה כמסייעת לא רק ליזמים ועובדי המתחם, אלא משפיעה גם על הסביבה, מעוררת עניין ביזמות הייטק בקהילה החרדית בירושלים ואף מחוצה לה. לצד ההקפדה על צרכי המגזר, אנו משקיעים מאמץ רב בשמירה על הרמה המקצועית הגבוהה ביותר ומקיימים פעילויות; הרצאות מקצועיות וארוחת צהריים משותפת פעמיים בחודש כדי לבצע היכרות ולעודד שיתופי פעולה בין החברים".
"מתחמי חללי העבודה הקיימים בארץ לא מתאימים לחרדים. המטרה היא שהמקום יהיה מותאם לציבור החרדי על כל המשתמע מכך, כולל הפרדה בין גברים ונשים, מטבח מהדרין, תפילות, צומות, חגים והתאמה ללוח השנה היהודי"
בני ברק סיטי
לפני כשנתיים נחנך בקומה ה-18 של מגדלי קונקורד בצפון בני ברק, מתחם אמפרסנד (Ampersand). המגדל ממוקם באזור המכונה BBC (בני ברק סיטי) צמוד למגדלי בסר באזור התעשייה בצפון בני ברק. המתחם משתרע על פני קומה שלמה והוא מותאם ליזמי הייטק, מתכנתים, פרילנסרים, מעצבים, פרסומאים, יוצרים ואנשי עסקים דתיים או חרדים, וגם נשים.
החלל הענק מעוצב בסטנדרטים מפוארים והוא כולל קפיטריה, סלונים, חדרי ישיבות, כיתת הרצאות, מרפסת פנורמית ענקית המשקיפה על כל בני ברק, רמת גן, פתח תקוה ותל אביב. במקום מתקיימות פעילויות רבות בחינם לתועלת חברי הקהילה כמו קורסי אנגלית, שעות ייעוץ ומנטורינג מאנשי העסקים המובילים בתחומם, הרצאות ומפגשים עם יזמים ומשקיעים נבחרים וימי עיון בשיתוף עם החברות הגדולות בעולם. המקום מיועד הן לנשים והן לגברים, עם אזורי עבודה נפרדים לגברים ולנשים, כאשר כל אחד יכול לשכור עמדת עבודה בחלל הפתוח או חדרים סגורים פרטיים.
משה פרידמן, מי שעומד מאחורי המיזם 'קמא טק' שהוקם לפני 6 שנים יחד עם קבוצת שותפים, נמנה גם עם מייסדי מתחם "אמפרסנד". מיזם קמא-טק הוקם על ידי יזמים חרדים בשיתוף פעולה עם תעשיית ההייטק כדי לאפשר קידום חרדים בהייטק הישראלי ולסייע בגיוס משקיעים ופיתוח סטארט-אפים. למעלה מ-80 חברות הייטק ובהן גוגל, אפל, אמזון, מייקרוסופט, אמדוקס, סיסקו ועוד חברות רבות, פועלות יחד למען קידום גברים ונשים מהקהילה החרדית במיטב התפקידים בחברות המובילות.
כחלק מהביקוש, הוקם מתחם 'אמפרסנד' שהיה למרכז הראשון לחללי עבודה משותפים בבני ברק, שיתאים לאנשי הייטק חרדים.
לדברי משה פרידמן: "את ההשראה קיבלנו מהטרנד שכובש את העולם בשנים האחרונות. הבנו שמתחמים חללי העבודה הקיימים בארץ בת"א או בהרצליה לא מתאימים לחרדים. גם המרחק וגם הסגנון לא יתאים לאדם חרדי. לכן הקמנו את 'אמפרסנד', כאשר המטרה היא שמצד אחד המקום יהיה מותאם לציבור החרדי על כל המשתמע מכך, כולל הפרדה בין גברים ונשים, מטבח מהדרין, תפילות, צומות, חגים והתאמה ללוח השנה היהודי וכמובן שגם מבחינה גיאוגרפית זה מקל על הציבור שגר בבני ברק והסביבה. מצד שני, חשוב לנו לשמור על איכות העסקים במקום, שרובם מורכבים מאנשי היי-טק ומשקיעים. המקום מספק להם את כל הכלים כדי לצמוח ולהעצים את העסק שלהם. יש לנו מערכת תומכת כדוגמת שיעורי אנגלית חינם, מפגשים עסקיים שאנחנו יוזמים ועוד".
פרידמן מציין כי רק בחודש האחרון הגיעו לביקור במקום קרוב ל-50 בכירי תעשיית ההי-טק העולמית: אייל ולדמן מייסד ויו"ר מלאנוקס, הכלכלן הראשי של גוגל העולמית, נציג טוויטר העולמית, סגן נשיא של סנאפ צ'ט, בכירים מחברת סיסקו ועוד רבים. "זה מאפשר להייטקיסט החרדי להתפתח ולצמוח וליצור קשרים עסקיים חובקי עולם", אומר פרידמן. "מסתבר שאפשר לשבת בבני ברק באווירה חרדית ויש גשר שמחבר אותך לעולם הגדול".
מי ששותף להקמת אמפרסנד, הוא אחד מגדולי המשקיעים הישראלים: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי שנרתם לרעיון יחד עם משקיעים נוספים.
"זה מאפשר להייטקיסט החרדי להתפתח ולצמוח וליצור קשרים עסקיים חובקי עולם. מסתבר שאפשר לשבת בבני ברק באווירה חרדית ויש גשר שמחבר אותך לעולם הגדול"
עורו אחים
לפני למעלה משנה, נפתח במרכז העיר בני ברק "מרכז אחים". בקומה העליונה של בית מכבי במרכז רחוב רבי עקיבא בעיר, נפתח אחד המתחמים המפוארים שנועד לתת מענה עבור עסקים המעוניינים להישאר בגבולות העיר.
המרכז מעמיד לרשות היזם ואיש העסקים החרדי סביבת עבודה נוחה ומתקדמת במיוחד, עם כל שירותי המשרד ברמה גבוהה, ללא התחייבות ארוכת טווח וללא בירוקרטיה והוצאות מיותרות. מרכז אחים מעמיד לרשות החברים עמדות עבודה מתקדמות, משרדים פרטיים, מכונת צילום וסריקה, פקס, קווי טלפון, אינטרנט, עמדת מכרזים פתוחה אונליין, קפיטריה, חשמל, ארנונה, ניקיון, אבטחה, חדרי ישיבות מרווחים, כולל מערכות ווידאו קונפרנס ועוד.
אהרון גפני, מנכ"ל מרכז אחים, הגיע לתפקיד לאחר ניסיון של מספר שנים בקידום תעסוקה לציבור החרדי. בשנים האחרונות ניהל את מרכזי 'מפתח' שמקדמת תעסוקה חרדית באמצעות הכשרה מקצועית ותעסוקה איכותית. כעת, הוא מנהל את מרכז 'אחים' והחזון שלו הוא לחבר את הקהילה העסקית החרדית בארץ לקהילה העסקית החרדית בחו"ל. "בחוץ לארץ רובם עובדים וישנם הרבה מאד עסקים. בארץ עולם התעסוקה החרדי נמצא במגמת צמיחה וצריך לתת מענה לעסקים החרדים".
"כולם מדברים על הצורך להוציא את החרדים לעבודה", אומר גפני, "אבל אנחנו מביאים את היזמות והעסקים אל הציבור החרדי. זו הסיבה שאנחנו בתוך בני ברק. מי שבא לעבוד במרכז אחים, משמר את אורח חייו החרדי אבל נמצא בממשק תמידי עם עולם העסקים. אנחנו פונים למיינסטרים החרדי ומעניקים לו את הכלים לעבוד בסביבת עבודה חרדית, כולל שיעור דף היומי למעוניינים".
"אחת המטרות שלנו היא ליצור קהילה עסקית גדולה", מוסיף גפני. "יש לנו קהילה של 120 חברים וכעת אנחנו פותחים קהילה בפייסבוק כדי להביא גם את המקצועות הווירטואליים לפרונטלי. זה האתגר שלנו. כחלק מהפעילות אנחנו מקיימים בכל יום חמישי מפגש נטוורקינג, בשילוב הרצאות של בכירים במשק".
גפני מספר על אירוע מכונן שהתקיים בשבוע שעבר במרכז אחים. "ערכנו אירוע נטוורקינג בהשתתפות 250 איש, בעלי עסקים קטנים, יזמים ובעלי מקצועות חופשיים, שהגיעו לקבל ייעוץ אישי אחד על אחד מ-32 מנטורים, הבכירים באנשי המקצוע וראשי החברות הגדולות במשק".
ה- WORKUP של בני ברק
לפני כחודשיים נחנך מתחם WORKUP החדש. המתחם ממוקם בשתי הקומות העליונות של מגדל המשרדים המפואר וי-טאואר שבמתחם BBC.
המתחם מחולק ל-2 קומות לגברים ולנשים ומאובזר בציוד משרדי מפואר ומתקדם. שימי סגל, אחד השותפים ומנהל המתחם, מספר על ה- WORKUPהחדש: "לקחנו קונספט בינלאומי מצליח שכובש את העולם והתאמנו אותו למגזר החרדי. בתשלום אחד המנוי מקבל משרד עם כל השירותים ללא הוצאות נלוות. התשלום כולל שכירות, ריהוט, אינטרנט, מטבח, דמי ניהול, ניקיון, פקס, מדפסת, מזכירות ושאר ההוצאות. המטרה שלנו היא לפנות את העובדים לעבודה נטו מבלי לבזבז זמן רב. והכי חשוב: אין התחייבות ארוכת טווח".
לדברי סגל, "פיתחנו פלטפורמה ייחודית למגזר החרדי והדתי. זיהינו את הצורך של מתחם עבודה שיהיה בעיקר עבודה ופחות נטוורקינג. שיהיה יותר דיסטנס כדי שיתאים לציבור החרדי. כדי שאישה תרגיש בנוח- יש לה את הפרטיות שלה מצד אחד, ומצד שני, אם היא צריכה לשבת לפגישת עבודה עם גבר, יש את החללים המשותפים – הלובי, חדרי הישיבות והקפיטריה".
"מעבר לכך", מדגיש סגל, "שידרגנו את המתחם, שמצד אחד יהיה שיתופי, אבל מצד שני שכל אחד יחוש פרטיות. לכן בין החדרים יהיה בידוד כפול. גם הדלתות מבודדות. השקענו גם בריהוט מכובד כראוי למשרד".
"כדי שאישה תרגיש בנוח- יש לה את הפרטיות שלה מצד אחד, ומצד שני, אם היא צריכה לשבת לפגישת עבודה עם גבר, יש את החללים המשותפים – הלובי, חדרי הישיבות והקפיטריה"
"כיוון שב-WORKUP נמצאים אנשי עסקים מכל התחומים", מספר סגל, "אנחנו מפתחים אפליקציה שתאפשר לכל אחד שיושב במתחם לראות מי עוד נמצא במתחם ובאיזה תחומים הוא עוסק על מנת לייצר חיבורים עסקיים בין יושבי המתחם. יושבים אצלנו מגוון של עסקים: עורכי דין, מנטורינג, גרפיקה, שיווק דיגיטלי, פתרונות טכנולוגיים, מפיקי אירועים, כתבים, רואי חשבון וכו'. האפליקציה תאפשר לכל אחד במקום להיעזר בעסקים הנמצאים ממש לידם", ומוסיף: "אנחנו עומדים לפתוח סניפים נוספים בירושלים, באשדוד ובריכוזים נוספים. אנחנו מגששים למציאת מקומות גם בריכוזים החרדיים בלונדון ובניו-יורק. הרעיון הוא שכל מי שיש לו צ'יפ של וורקאפ יוכל להיכנס לכל אחד מהסניפים בארץ ובעולם ולקבל שירותי משרד".