האם יתפשט האיסור על שחיטה כשרה באירופה? נכון להיום הגזירה הזו תקפה בשלוש מדינות. אבל יהודי אירופה חוששים שמדינות נוספות עלולות לאמץ את התקנה הזו. כמה מיהודי אירופה עלולים להיפגע מכך? ומה עושה ישראל בנדון?
בעוד בישראל הוויכוח בנושא כשרות הבשר הוא בד"כ מי יהיה הגוף המשגיח, ממלכתי או פרטי, אבל בשר כשר יש מכאן ועד הודעה חדשה, באירופה מתגבר החשש כי בעקבות החלטת בית הדין לצדק של האיחוד האירופי, לאסור שחיטה כשרה בשני מחוזות בבלגיה, הרעיון הזה יתפשט על פני מדינות נוספות על אלה שכבר היום אוסרות שחיטה כשרה.
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק בוז'י הרצוג, פנה בימים אלה באיגרת ל-26 ראשי מדינות באירופה וטען בה ש"איסור שחיטה כשרה כמוהו כהוצאה מחוץ לחוק של היהדות עצמה". "זוהי הטלת חרפה על מסורות בנות אלפי שנים שההלכה היהודית מושתתת עליהן. אלה עמודי היסוד של מצוות היהדות, ואין מקום להתפשר עליהם", ציין.
הרצוג הוסיף: "כיו"ר הארגון היהודי הגדול בעולם, שמחבר בין קהילות בכל רחבי תבל, אני חש כי חובתי היא להתריע בפניך על תחושת האי-נחת ההולכת וגוברת בקרב יותר ויותר קהילות באירופה בעומדן מול ניסיונות חוזרים ונשנים להגביל ולצמצמם את אורח חייהן".

ממשרד החוץ נמסר בתגובה להחלטת בית הדין לצדק של האיחוד האירופאי: "בית הדין לצדק של האיחוד האירופי נתן יד לאיסור בפועל של שחיטה כשרה בבלגיה, ובכך העביר מסר קשה ליהדות אירופה כולה. מעבר לעובדה שההחלטה פוגעת בחופש הפולחן והדת באירופה, שהוא ערך ליבה של האיחוד האירופי, היא מאותתת לקהילות היהודיות שאינן רצויות באירופה. חשוב שתימצא דרך לשנות את ההחלטה ולאפשר לאזרחי האיחוד היהודים להמשיך לקיים את מצוות הדת היהודית. כל החלטה אחרת עומדת בסתירה לערכי חופש הדת שאזרחי האיחוד האירופי דוגלים בה, ובצדק".
"מדובר בהחלטה קטסטרופלית", אמר שגריר ישראל בבלגיה, עמנואל נחשון לאתר 'ווינט', "זו מכה לחיים היהודיים באירופה. כנראה שסובלנות ופלורליזם הם מילים ריקות בעיני חלק מהאנשים".
והרבנות הראשית לישראל? לא שמענו כי נעמדה על רגליה האחוריות, לא שמענו כי הרבנים הראשיים טסו בבהילות לפגוש את ראשי המדינות או הפרלמנטים באירופה, אולי עשו כמה שיחות דאגה מול המנהיגים היהודיים באירופה. מספיק? לא בטוח.
כאמור, על פי קביעתו העקרונית של בית הדין, יותר למדינות החברות באיחוד האירופי לחוקק חוקים האוסרים על קיום שחיטה כשרה. והיהודים שומרי הכשרות במדינות השונות באירופה חוששים שהמחלה הזו של איסור שחיטה כשרה תהיה מדבקת ותחצה גבולות.
מה המצב באמת? מה היקף השחיטה הכשרה באירופה? כמה יהודים שם אכן שומרים על כשרות? לפני מספר שנים נערך בכנסת דיון בנושא, שכבר אז הדאיג. לבקשת דני דנון, שהיה אז יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, נערך מחקר מקיף בנושא (לפני כעשור) ולהלן עיקרי ממצאיו:
סוגיית ההגבלות על שחיטה דתית, הנדונה כיום בכמה מדינות באירופה, אינה נוגעת באופן בלעדי בשחיטה היהודית הכשרה, אלא בכלל השחיטה הנעשית בהתאם להלכות דתיות, ובתוך כך לשחיטת "חלאל" המוסלמית.
סוגיה זו מורכבת, וקשורה בין היתר לסוגיות לאומיות, פוליטיות וחברתיות שונות שנמצאות כיום על סדר-יומן של חלק ממדינות אירופה.
מגבלות על שחיטה דתית קיימות כיום גם במדינות מחוץ לאירופה, ובהן אוסטרליה וניו-זילנד.
להלן הממצאים המרכזיים העולים במסמך:
אוכלוסיית הליבה היהודית באירופה היא כ-1.8 מיליון איש (בלי יהודי חבר המדינות). לפי אומדנים, שיעור האוכלוסייה היהודית השומרת כשרות בעקביות הוא בין 25% ל- 35% מכלל אוכלוסיית הליבה היהודית באירופה, כלומר בין 300 אלף ל- 400 אלף איש לערך.
עיקר השחיטה היהודית הכשרה באירופה נעשית בצרפת ובבריטניה. מדי שנה נשחטות במדינות אלה כ-240 אלף בהמות (לא כולל עופות), כ-150 אלף בצרפת.
הבשר שמקורו בשחיטה כשרה הוא פחות מ-3% מכלל הבשר המשווק לצרכנים בבריטניה.
כיום, הימום בעלי-חיים לפני שחיטה, קרי הליך מכני, חשמלי, כימי או אחר שנעשה לפני השחיטה במטרה לגרום לבעל-החיים עילפון עד תום השחיטה, הוא דרישה מחייבת באירופה. עם זאת, תקנות אלה מחריגות מחובת ההימום את השחיטה הדתית, הנעשית ללא הימום מקדים, בתנאי שהיא נעשית בתנאים שנקבעו בתקנות.
שחיטה דתית ללא הימום מקדים מותרת כיום ברוב מדינות אירופה, פרט לאלה: לטביה, שבדיה, נורבגיה, שווייץ ומחוז אלנד בפינלנד, שחיים בהן כ-3.1% מאוכלוסיית הליבה היהודית באירופה.
רובן המכריע של מדינות אירופה, שחיים בהן כ-95% מכלל אוכלוסיית הליבה היהודית ביבשת, מתירות שחיטה דתית ללא הימום מקדים בתנאים שנקבעו, והן: אירלנד, איטליה, בריטניה, בולגריה, בלגיה, גרמניה, הונגריה, הולנד, טורקיה, יוון, ליטא לוקסמבורג, מלטה, מקדוניה, ספרד, סלובניה, פולין, פורטוגל, קרואטיה, קפריסין, צרפת ורומניה.
בצרפת חיים כיום כ-42% מכלל אוכלוסיית הליבה היהודית באירופה. נוסף על כך, צרפת היא אחת משתי המדינות שבהן נעשית עיקר השחיטה הכשרה באירופה. בשר שמקורו בשחיטה יהודית כשרה בצרפת מיוצא למדינות אחרות באירופה, ובהן שווייץ ושבדיה.
בשנת 2010 פרסמו פרופסור סרג'יו דלה-פרגולה, מומחה לדמוגרפיה של הקהילות היהודיות בעולם, ועמיתיו מחקר בו העריכו את גודלה של "אוכלוסיית הליבה" של יהדות אירופה, כלומר מי שמזהים עצמם כיהודים או מזוהים כיהודים על-ידי בני משפחותיהם ואינם מאמינים בדת מונותיאיסטית אחרת, בכ- 1.9 מיליון איש, לא כולל יהודי חבר המדינות. כ-96 אחוז מאוכלוסייה זו מתגוררת במדינות האיחוד האירופי. גודלה של האוכלוסייה היהודית המורחבת באירופה, הכוללת בתוכה גם את אלו שהם בעלי רקע יהודי אך אינם מגדירים את עצמם יהודים גדול ביותר משליש מגודלה של אוכלוסיית הליבה, ועל-פי נתוני המחקר לעיל מדובר ביותר ממיליון וחצי איש, לא כולל האוכלוסייה היהודית המורחבת בחבר המדינות.
מסקרים שונים בנושא עולה כי שיעור השומרים בעקביות על כשרות נע בין 25% ל-35% מכלל אוכלוסיית הליבה היהודית באירופה, כלומר בין 300 אלף ל-400 אלף איש לערך.