למרות מרחק הגלות, קהילות ישראל ברחבי העולם התאבלו על חורבן בית המקדש – כל אחת בדרכה ועל מנהגיה השונים, כולל חגיגות לאחר חצות היום
ד"ר אסתר שקלים
אסור להסתפר, אסור לכבס, אסור לשטוף את הבית ואסור לקנות בגד חדש – כל החומרות הללו בתשעה באב ידועות ומוכרות היטב בכל עדות ישראל.
אך, הן חלות רק עד שעות הצהריים! מצהרי תשעה באב ואילך, כל המלאכות הללו מותרות ואף רצויות. הלכה לעתיד לבוא? ממש לא!
אלו מנהגים שהיו ידועים ומקובלים בחלק מקהילות ישראל בגולה, ואף במדינת ישראל היום. הכיצד?
מתאבלים בגולה על ביהמ"ק
האבל על חורבן שני בתי המקדש ניכר היטב בהליכותיהם של יהודים בתשעה באב בכל רחבי העולם לאורך כל שנות הגלות הארוכות, והוא התבטא בדרכים שונות.
כך למשל בערב הצום נהגו לאכול בסעודה המפסקת מאכלים סמליים דלים, כגון ביצים ועדשים, הנוהגים גם במהלך ימי "השבעה" באבלות (בניגוד לארוחה הדשנה המקובלת בערב יום הכיפורים, הנחשב ליום חג), באיראן נהגו להניח את הראש בלילה על אבן במקום על כרית, ובלוב היו מורחים את כפות הרגליים בשום, בשל האמונה שבלילה קשה זה העקרבים פעילים במיוחד.
בהונגריה, בקווקז ובצפון אפריקה היו נשים רבות עולות לבית העלמין לפקוד את יקיריהן, כשהאבל האישי מתמזג עם הצער על החורבן הלאומי.
באיראן נהגו להניח את הראש בלילה על אבן במקום על כרית, ובלוב היו מורחים את כפות הרגליים בשום
חגיגות תשעה באב
אולם, בקהילות צפון אפריקה היתה אווירת הנכאים משתנה לפתע בשעות הצהריים, ותכונה חגיגית ניכרה בכל מקום: הנשים היו מכבסות את הבגדים, ממרקות את הבית ומסיידות במרץ את הקירות בהיותן עדיין בצום, בעוד הגברים מסתפרים ומתגלחים. במשפחות שונות במרוקו אף נהגו להעניק לילדים "דמי איכה" (במקביל ל"דמי פורים"), לקניית צעצועים ושאר דברים המשמחים את הלב.
מנהגים אלו קשורים כנראה לאמונה לפיה המשיח ייוולד דווקא בתשעה באב (תלמוד ירושלמי, מסכת ברכות, פרק ב', הלכה ד'), והם נהוגים אפוא לכבוד קבלת פני המשיח שכבר נולד!
אין ספק שמנהגים אלו נוצרים בחובם אופטימיות עמוקה ואמונה בלתי מתפשרת בכך, שאף אל פי שהתמהמה – בוא יבוא!
בתפיסת הפסיכולוגיה המודרנית מקובל לערוך "דמיון מודרך" לציור העתיד המבוקש, לשם יישומו והנכחתו, בחינת "דמיון יוצר מציאות".
בצפון אפריקה לא הסתפקו בדמיון מודרך, אלא המחיזו ממש את ההכנות לבואו של הגואל, במהרה בימינו. אמן.
ד"ר אסתר שקלים, משוררת וחוקרת קהילות ישראל
https://esthershkalim.co.il/