איך מחפשים אהבה בגיל השלישי? האם אתרי היכרויות ואפליקציות כגון 'טינדר' רלוונטיים לגיל הזהב? איך מכירים בתקופת הקורונה – בה הדיורים המוגנים הפכו למבצרים מגודרים? ומה שונה בזוגיות של הגיל השלישי? בכתבה שלפניכם
למרות המסר שמעבירה לנו תעשיית הקולנוע בהוליווד – שהאהבה מיועדת ליפים ולצעירים, האמת היא שאין גיל לאהבה. כל אדם זקוק לאהבה ולזוגיות. עם העלייה בתוחלת החיים בעולם המערבי, במקביל לעלייה באחוז הגירושין נוצר מצב שבו אנשים רבים מוצאים את עצמם בודדים בגיל מבוגר; אלמנים ואלמנות, גרושים וגרושות, מחפשים לבנות שוב את ביתם, וישנם גם הרווקים והרווקות שלאחר שנים רבות של חיפוש – לא אמרו נואש.
יוסי קפלן, מנכל דיור מוגן לב גנים, מסביר על הקושי להכיר בגיל מבוגר:
"שריר ההיכרויות בגילאים היותר מבוגרים זה שריר שצריך לדעת להפעיל. החיים מובילים אותנו למצב שבו אנחנו נמצאים לרוב סביב אותם אנשים, אותם אנשים שהכרנו כשהקמנו משפחה – קרובי משפחה, ילדים, נכדים ובני זוג, ואנחנו פחות ופחות משתמשים בשריר הזה של להכיר אנשים חדשים. הסיטואציה שבה אנשים הופכים פתאום לבודדים, מחייבת אותם להתאמץ כדי להכיר חברים חדשים; בן זוג, בת זוג או חברים לידידות".
בדיור המוגן אותו יוסי מנהל מתגוררים 'צעירים' בני 66 וגם מבוגרים הנושקים לגיל 100 שגרים כבר 25 שנה במקום. הם נמצאים במרכז העיר בנתניה, מיקום שבימי שגרה מספק גישה להרבה פעילויות וחברה עבור הקשישים המתגוררים בו. אבל, בעקבות הקורונה מקומות הבילוי נסגרו ונוצר צורך לחשוב על דרכים אחרות להיכרויות: "אירועי הקורונה יצרו סיטואציה שבה הפכנו להיות אי באמצע העיר. הקורונה סגרה את הכל והתכנסנו פנימה. נוצר מצב שבו חיפשנו דרך לעזור לדיירים, בעיקר אלה שלא מקומיים, להכיר חברים וחברות לא רק מתוך בית הדיור המוגן", מספר יוסי ומסביר: "דיור מוגן זה לא מוסד, זה בית מגורים. אתה יכול להכיר מתוך המאה עשרים אנשים שגרים פה בן זוג בת זוג שמתאימים לך. אבל, אתה בעיר – יש לך אלפי תושבים מחוץ לבית. איך תכיר אותם? לפני הקורונה הדיירים היו נפגשים בסינימה סיטי ב'שלישי בשלייקס' – בסרטים או בהרצאות, או בתיאטרון שקרוב אלינו – הייתה סיבה שגרמה להיכרות. עם הקורונה כל זה נעלם".
טינדר – לבני 65 ומטה
בעקבות הצעה של אנשי הצוות להביא לדיור המוגן סדנא לשימוש באפליקציית ההיכרויות 'טינדר', החליט יוסי ללמוד על השימוש בכלי והוריד את האפליקציה. להפתעתו גילה שאין אפשרות להשתמש בטינדר בגיל השלישי, כיוון שגיל ההיכרויות באפליקציה מוגבל ל-65.
"זו גילנות לשמה – מי אמר שבן 70, 75, 80 לא צריך כלים טכנולוגים להיכרות?", נרעש יוסי. "פתחתי במאבק קטן וכתבתי למנכ"ל פייסבוק בלשון מקצועית, חברית אך גם מאיימת- שמדובר בגילנות, והמלצתי לו בעדינות 'שנה את האפליקציה'. כמובן שגם הפצתי את המכתב בעיתונות כדי שיהיה לחץ נוסף. להפתעתי תוך שבוע קיבלתי תשובה שישנו את טווח הגילאים באפליקציה – והם באמת שינו".
האם נוצרו אצלכם היכרויות דרך טינדר?
"לא", משיב יוסי. "אני יכול להעביר את הדיירים שלי סדנא על השימוש בטינדר, אבל האנשים בשכונה לידנו לא משתמשים בזה, אז זה מה שנקרא 'חצי מהלך'. המהלך הבא יהיה של טינדר שיפיצו את האפליקציה בקרב אוכלוסיית הזקנים".
איך נוצרות היכרויות, אם כן?
יוסי: "בנושא של היכרויות בגיל הזה, יש פה סדנאות. בנוסף, בתוך הדיור המוגן יש המון הזדמנויות, כי יש כל הזמן חברה של אנשים. אני רואה אנשים שמגיעים אחרי שנים שהיו לבד בבית עם הטלוויזיה, או פה ושם נפגשו עם בן אדם פעמיים בשבוע, וברגע שיש לך כל יום פעילות שבה אתה פוגש אנשים שאתה מכיר שגרים איתך, בחוגים, בהרצאות ובקפיטריה, אז השריר של ההיכרות מתחיל לעבוד. יש מי שקל להם יותר, ויש כאלה שזה קצת יותר מורכב עבורם, ואז אנחנו על פי בקשתם, ועל פי הצורך – גם מסייעים".
יוסי מספר על זוגיות שנוצרה בתוך הדיור המוגן, דווקא בין מי שהגיעו לשם בזוגיות אחרת: "היו אצלנו זוג דיירים שכל אחד מהם הגיע עם בן הזוג שלו, ובמהלך השנים בת הזוג האחת התדרדרה במצבה הרפואי עד שהלכה לעולמה. קצת לאחר מכן התדרדר מצבו של בן הזוג של החברה השניה, והוא הלך לעולמו. שניהם מצאו את עצמם אלמנים צעירים והם מצאו נחמה אחד בידו או בידה של האחר, והם היום זוג לכל דבר ועניין".
יוסי קפלן עם מרסל, דיירת בלב גנים. צילום: דיור מוגן לב גנים
"לפני הקורונה דיירי הדיור המוגן היו נפגשים בסרטים או בהרצאות, או בתיאטרון שקרוב אלינו – הייתה סיבה שגרמה להיכרות. עם הקורונה כל זה נעלם"
הצעות חברות בפייסבוק
עד שאפליקציית 'טינדר' תגיע אליהם, האם בני ובנות הגיל השלישי משתמשים באתרי היכרויות מקוונים לצורך היכרות? האם השימוש באינטרנט מספיק נגיש להם ומסייע להם להכיר אנשים?
אתרי הכרויות לגיל השלישי קיימים בישראל, אחד מהם הוא "מוטקה". נכנסתי לאתר של "מוטקה" וכתבתי לאריה, גרוש בן 67, המנהל את הקבוצה "פנויים פנויות באיזור קרית אונו" של אתר "מוטקה". לדבריו, "מוטקה" לא מצליח לפעול כאתר להיכרויות בשביל זוגיות (אם כי יש לו בהחלט מטרות חשובות אחרות), והניסיון האישי שלו להכיר דרך אתר היכרויות אחר המיועד לבני 50 פלוס היה לא מוצלח. מה שכן, הוא משתמש ברשתות החברתיות להיכרויות – בעיקר דרך פייסבוק, שם יש קבוצות להיכרויות, או שהוא מציע חברות לנשים שהוא נתקל בהן שם.
היה רשום באתר שזו קבוצה של פנויים פנויות. הקבוצה אינה למטרת היכרויות?
"היא כן, אבל בסוף, רוב הקבוצות שאני מכיר ב"מוטקה" הן יותר בקטע של לצאת לבלות ביחד. פה ושם יש איזה דייטים או משהו אבל זה מעט מאד", אריה אומר, ומסביר: "קודם כל, אין אצלנו הרבה גברים, אנחנו בסך הכל שלושה או ארבעה גברים בקבוצה וכל השאר נשים, אז זה יותר מסובך ויותר קשה. וגם, הנשים לא כל-כך רוצות את ההיכרויות בתוך הקבוצה כי זה הגיע למצב שאנחנו מכירים כל כך טוב אחד את השני, שזה פחות מתאים".
איך אתה מכיר מישהי לזוגיות, אם לא דרך הקבוצה?
"קודם כל יש את הפייסבוק, שם אני שולח בקשת חברות לנשים ומנסה לגשש ולראות מי מעוניינת בכלל. אפילו הייתה לי זוגיות מאוד יפה במשך שנה שלמה, עם מישהי שהכרתי בפייסבוק. בפייסבוק יש גם הרבה קבוצות של גרושים – גרושות, פנויים – פנויות. חוץ מזה, חברים יודעים שאני גרוש ומנסים להכיר לי, מכירים לי מפעם לפעם, עכשיו הכרתי מישהי מאד נחמדה לפני חודש והולך לי נחמד כרגע", הוא משיב.
אתה מנסה להכיר גם דרך כל מיני אתר היכרויות?
"אני לא נכנס לתוך הנישה הזאת, כי יש אתר היכרויות שנכנסתי אליו ולקח לי יותר מחצי שנה עד שנפטרתי מהאתר הזה, מכל ההודעות שקיבלתי מהם".
אתה מתרשם שבגילאי 60-70 יש פחות שימוש ברשת המקוונת לצורך היכרויות?
"לא, יש עדיין הרבה שימוש ברשת המקוונת להיכרויות, זה אחד המקומות שאנשים מחפשים דרכם להכיר", הוא סבור.
"אני שולח בפייסבוק בקשת חברות לנשים ומנסה לגשש ולראות מי מעוניינת בכלל. יש גם בפייסבוק הרבה קבוצות של גרושים – גרושות, פנויים – פנויות"
יש לזוגיות בגיל השלישי יתרונות
אורנה רז התאלמנה מבן זוגה הראשון לאחר שלושים שנות נישואין מאושרות. מספר חודשים לאחר מותו היא הבינה שהיא רוצה לבנות שוב את ביתה והתחילה לצאת לדייטים במטרה להכיר את האדם המתאים. היום היא נמצאת שוב בזוגיות מאושרת עם בן זוגה ג'וני, זוגיות שהם בונים זה כתריסר שנים.
היא משתפת: "מספר חודשים לאחר שבעלי נפטר החלטתי שאני רוצה להמשיך ולהכיר מישהו. גלשתי באתר ג'יי דייט – אתר הכרויות, וחיפשתי מישהו מתאים. לרוב יצאתי לפגישה אחת ובסוף הערב הייתי הולכת הביתה וכותבת הודעה מנומסת – 'תודה רבה, אבל לא נראה לי שזה ילך'.
"יום אחד קראתי טקסט של אלמן, שמה שהוא כתב בכרטיס שלו היה דומה למה שאני כתבתי שנה קודם. הוא כתב שהיה בנישואים מאד טובים והוא מחפש זוגיות, והטקסט שלו נורא נגע לליבי, אז כתבתי לו שגם אני אלמנה ושעברה שנה וחצי מאז שהתאלמנתי. הוא השיב לי: 'אני רואה ששנינו מרמת גן, בואי ניפגש'. נפגשנו באותו ערב, ומצאנו הרבה דברים משותפים. נפגשנו בפארק הלאומי, אמרתי לו שנלך ברגל כדי שזה יהיה פחות מביך, ישבנו בבית קפה והזמנו קינוח אחד עם שתי כפיות, שנינו היינו אחרי שלושים שנות נישואים אז זה נראה לנו די טבעי. הלכנו לכיוון המכונית והמשכנו לדבר, אני נכנסתי לאוטו ופתאום אני רואה שהוא קופץ ומתיישב לידי. הוא היה רק ארבעה חודשים אחרי שאשתו נפטרה ופתאום הייתה לו חיוניות כזאת שנתנה לי תקווה. קבענו להיפגש, ומאותו יום לא נפרדנו בעצם".
אורנה רז וג'וני. צילום: פרטי
"כל הדאגות והמאבקים של זוג צעיר על קריירה, פרנסה וגידול ילדים, החיפוש אחר הזהות, לא קיימים אצלנו. אני יודעת שלא אשנה אותו והוא יודע שהוא לא ישנה אותי"
ובזוגיות הזאת – הם ארבעה.
אורנה: "שנינו היינו בזוגיות מאד טובה, בגלל זה היה נראה לנו שזה הדבר הנורמלי. מההתחלה אמרנו שאנחנו ארבעה בזוגיות הזו. אני הבאתי את בעלי, הוא הביא את אשתו ואנחנו מדברים על החיים הקודמים. האתגר היותר גדול זה המשפחה המורכבת שלא כולם מקבלים את זה, ועם זה אנחנו מתמודדים".
מה היתרונות שאת מוצאת בזוגיות בגיל מבוגר, זוגיות של פרק ב'?
"היתרונות שלי ושל ג'וני הם שאנחנו מאד תומכים אחד בשני ומרגישים שאנחנו עוברים את הגיל המבוגר ביחד כזוג. אנחנו לא צריכים לדאוג לפרנסה מכיוון ששנינו בפנסיה. אנחנו עושים דברים ביחד, מטיילים, וטוב לנו ביחד, אנחנו חברים טובים. כל הדאגות והמאבקים של זוג צעיר על קריירה, פרנסה וגידול ילדים, החיפוש אחר הזהות שלי, כל זה לא קיים אצלנו. יש בינינו הרבה כבוד אחד לשני, אני יודעת שלא אשנה אותו וג'וני יודע שהוא לא ישנה אותי".
ואולי הזוגיות המאושרת הזו יכולה להאיר בזרקור פוטוגני את הגיל השלישי עצמו – ואת מה שהוא מאפשר לזוגיות להיות עבור בני הזוג – משמעותית ומקבלת אולי יותר מכל שלב אחר בחיים.