האביב בפתח, ואיתו חוזרים המטיילים לטייל ולסייר באתרים בצפון הארץ, לאחר שבמהלך תקופת המלחמה אזורים אלו היו סגורים לציבור. אחרי תנומה ארוכה, הצפון מתעורר לתחייה עם מטיילים מכל רחבי הארץ שהתגעגעו וחיכו לחזור ולבקר במקומות הכי יפים בארץ. סקרנו בכתבה זו כמה מהמסלולים היפים, האטרקציות הטובות והגנים הלאומיים המפוארים שיש לצפון הירוק שלנו להציע.
מסלולים ונהנים
פארק הגשרים התלויים בנשר
במורדותיו הצפון-מזרחיים של הר הכרמל, בפאתי העיר נשר, נמצא פארק נשר. הפארק הגדול והמרשים משתרע על שטח של 275 דונם, שעמוסים בעצי אורן וחורש ים תיכוני של עצי ברוש ואלון. פארק נשר הוא בין היעדים האטרקטיביים ביותר באזור נשר וחיפה. במרכזו נמצאים שני גשרים תלויים העוברים מעל הוואדי של נחל קטיע. מסלול הגשרים התלויים הוא מסלול חווייתי שמתאים לכל המשפחה. אורכו המלא של המסלול הוא כ 1.7 ק"מ, הוא מעגלי וברובו נגיש. אורכו של הגשר התלוי הראשון כ-70 מטרים, ואורך הגשר השני כ-80 מטרים. על הגשרים התלויים ניתן לעבור אך ורק ברגל, כך שאם הגעתם לכאן עם עגלות תינוק תוכלו להשאיר אותן בצד הדרך.
מתחת לגשרים נחשף נוף מיוער מרשים, שלאורכו עובר גם חלק מנחל קטיע שהוא נחל אכזב, ולכן לרוב לא תראו בו מים. לאחר שתחצו את הגשר הראשון יש פנייה ימינה עם סימון שבילים ירוק שנקרא "דרך אורי". "דרך אורי" הוא מסלול מעגלי שמתאים למשפחות, אך הוא אינו נגיש. במהלך המסלול תטיילו ביער מרשים ויפהפה. מולכם תוכלו לראות את בניין אוניברסיטת חיפה הגבוה שילווה אתכם כנקודת ציון לאורך כל הטיול. בסיום המסלול תוכלו לשבת בפארק נשר, שיש בו פארק שעשועים קטן לילדים וספסלי פיקניק.
כתבו ב-waze: "פארק נשר הגשר התלוי"
נחל השופט

נחל השופט נקרא על שם השופט האמריקאי-יהודי יוליאן מק. הנחל זורם באזור רמות מנשה, כשהוא מתחיל את דרכו בין היישובים רמת השופט ועין העמק, דרך קיבוץ הזורע, ומסתיים בהישפכו אל נחל קישון. הגבעות הירוקות, האוויר הצח, זרימת המים בחורף, הפריחות הקסומות (ובעיקר אלו של האביב) כשכליל החורש מרהיב בוורוד וסגול – כל אלו הופכים את הנחל היפהפה הזה לפופולרי במיוחד.
בסוף החורף מציפים את גדות הנחל מרבדי פרחים משלל סוגים, כמו רקפת, כלנית מצויה, עיריוני צהוב, חרצית מצויה ועוד. על גדות הנחל צומחים עצי ערבה, אולמוס שעיר, כמו גם שיחי פטל קדוש, המעניקים בקיץ פרי עסיסי וטעים. לאורך הנחל יש מסלול מסומן בסימון שבילים אדום, שתחילתו ליד עין העמק וסיומו ליד קיבוץ הזורע.
כתבו ב-waze: חניון חרובים נחל השופט
עין יבקע – מעיין הסוסים
עין יבקע, הידוע גם כ"מעיין הסוסים", נמצא בגליל התחתון והינו אחד משלוש הנביעות העיקריות המזינות את נחל ציפורי – נחל איתן הזורם מהרי נצרת לנחל קישון. מימיו של מעיין עין יבקע נובעים בכל ימות השנה, וממלאים בריכה גדולה מאוד באורך של כ-25 מטרים, ועומקה מטר. בנוסף, יש אזור שבו המים רדודים וילדים קטנים יכולים לשחק בהם.
הבריכה שאליה זורמים מי עין יבקע נבנתה על שרידי בריכה מהתקופה הרומית. חלקה של הבריכה שימש בריכת הרמה להובלת מי המעיין דרך אמת מים. המטרה הייתה להפעיל באמצעות מים אלו את טחנת הקמח הסמוכה, הידועה גם כטחנת הנזירים. ניתן לשלב את הביקור במעיין עם מסלול הליכה לאורכו של נחל ציפורי. מסלול ההליכה קווי, כ-4.5 קילומטרים, עד לטחנת הנזירים.
כתבו ב-waze: עין יבקע
נחל תבור

בדרכו ממורדות התבור לבקעת הירדן, חוצה נחל תבור את רמת הבזלת של מזרח הגליל התחתון. מעיינות מעטים באגן ההיקוות של הנחל נובעים כל השנה ויוצרים פלג איתן של מים חיים, המקיים עולם עשיר של חי וצומח. בתחום השמורה, צומחת חורשה נדירה של שיטה מלבינה.
המסלול בנחל תבור הוא אחד היפים בארצנו, במיוחד בימי סוף החורף והאביב, אז הנחל זורם ואלפי פרחים מעטרים את הדרך. הטיול ברמת קושי בינונית, וכולל עלייה לא קלה בסופו (בכל כיוון בו תטיילו), ולכן מתאים רק לילדים מיטבי לכת או להורים עם מנשאים.
ישנם שני מסלולי טיול: מסלול מעגלי ארוך – כ-8 קילומטרים, 3-4 שעות הליכה; מסלול נוף מעגלי קצר יותר – כ-3 קילומטרים.
כתבו ב-waze: שמורת טבע נחל תבור
אטרקציות – חוויה אחרת
אתר החרמון

אתר החרמון משתרע על שטח של כ-2,434 דונם, בגובה 1,600 עד 2,040 מטר מעל פני הים. האתר מציע מגוון אטרקציות לילדים הקטנים ולילדים הגדולים בחורף ובקיץ. עם בוא החורף האתר התכסה שלג, וכעת הוא מהווה אטרקציית חורף מובילה בשל היותו אתר הסקי והשלג היחיד במדינה. האתר מציע מגוון מסלולי גלישה להנאתם של חובבי הסקי והסנובורד בכל הרמות, החל מגולשים מתחילים ועד גולשים מתקדמים. באתר קיימים 9 רכבלים, מעליות וטי-ברים לשימוש הגולשים. ישנו בית ספר לסקי המלמד גלישה לגולשים מתחילים ללא ידע בסקי, וגם לגולשים מתקדמים המעוניינים בשיפור סגנון הגלישה. יש גם חנות למכירת ציוד וביגוד סקי.
הכניסה לאתר חופשית, השימוש ברכבל ובאטרקציות – בתשלום.
כתבו ב-waze: אתר החרמון חניון תחתון
בית לוחמי הגטאות
בית לוחמי הגטאות, על שם יצחק קצנלסון, למורשת השואה והמרד הוא מוזיאון השואה הראשון והיחיד בעולם שהוקם על ידי ניצולי שואה. הבית מספר את סיפור השואה במלחמת העולם השנייה. הוא מתמקד בגבורה, בניצחון רוח האדם וביכולת המופלאה של ניצולי השואה ולוחמי המרד לבנות את חייהם מחדש בארץ שעליה חלמו, היא מדינת ישראל.
בית לוחמי הגטאות ממחיש את גודל חזונם של מייסדיו, אשר שמו מאחוריהם את השכול והאימה והגיעו אל הגליל המערבי כדי להקים דווקא כאן את הקיבוץ המשגשג לוחמי הגטאות ואת המוזאון הפועל בו. ב-1995 הוקם בבית לוחמי הגטאות אגף "יד לילד", במטרה להנציח את הילדים היהודים שנספו בשואה וליצור מפגש חווייתי בין המבקרים הצעירים לבין עולמם של הילדים שחיו בתקופה החשוכה ההיא.
במוזיאון יש גם תערוכות מתחלפות, וכדאי להתעדכן באתר האינטרנט של המוזיאון. המוזיאון פתוח בימים א'-ה' בשעות 09:00 – 16:00. יש לרכוש כרטיסים.
כתבו ב-waze: קיבוץ לוחמי הגטאות
אגמון החולה
אגמון החולה ממוקם בצפונו של הבקע הגדול, המהווה אחד מצירי נדידת הציפורים החשובים בעולם. בכל עונת נדידה, בסתיו ובאביב, חולפים בעמק החולה יותר ממיליארד עופות נודדים (500 מיליון ציפורים פעמיים בשנה, באביב ובסתיו). סך הכול נצפו בעמק כ-300 מינים שונים של ציפורים. אלפים מהם נשארים באגמון בתקופת החורף, ואחרים בוחרים לקנן בעונות האביב והקיץ. האגמון משמש את העופות הנודדים מקום מנוחה ומקור מזון.

ניתן להשכיר אופניים או רכב חשמלי כדי להתנייד בשמורה. בנוסף, מומלץ להשכיר משקפת, באמצעותה תוכלו לצפות בציפורים השונות, לעקוב אחר התנהגותן וליהנות מקרוב מטבע בשיא תפארתו. ישנם סיורי צפרות מודרכים בעגלת המסתור, המציעים חוויה ייחודית של קרבה יחסית אל הציפורים ובעלי החיים השונים. ניתן להתעדכן בשעות הסיורים באתר. במרכז המבקרים של האגמון ישנן מספר אטרקציות נוספות, כגון מיצג אור-קולי המגולל את סיפור המקום, סרטים הממחישים את יפי האגמון ואת השינויים המתחוללים בו במהלך השנה, חידון ציפורים אינטראקטיבי לכל המשפחה, ואף חווית מציאות מדומה VR המזמינה אתכם לעוף עם להקת עגורים בשמי העמק.
כתבו ב-waze: אגמון החולה
גנים לאומיים – כשציונות פוגשת טבע
גן לאומי גן השלושה (הסחנה)
גן לאומי גן השלושה הוא גן לאומי מוכרז, המשתרע על כ-130 דונם במערב עמק המעיינות (עמק בית שאן). בתחום הגן הלאומי כלולים נחל עמל על בריכותיו והמוזיאון הארכיאולוגי. מתכנני הגן הלאומי, האדריכלים ליפא יהלום ודן צור, זכו בפרסים חשובים על תכנונו.

השם גן השלושה מנציח את זכרם של שלושה מחלוצי המתיישבים באזור – אהרון אטקין, חיים שטורמן ודוד מוסינזון. הם נהרגו ב-1938 בעלות רכבם על מוקש בעמק בית שאן. בגן הלאומי יש בריכות שחייה של מים חמימים, ועל גדותיהן מדשאות רחבות ידיים. בנוסף, ניתן למצוא בגן הלאומי גם טחנת קמח משוחזרת, בוסתן ארץ ישראלי ואת המוזיאון לארכיאולוגיה אזורית ים תיכונית. הגן הלאומי מחזיק בתוכו גם את אתר חומה ומגדל, המשחזר את ראשית ההתיישבות בקיבוץ תל עמל. בתוכו אתר חומה ומגדל שוכן מגדל התצפית: ממרומי המגדל נפרסים נופי עמק המעיינות, הר הגלבוע, רמת יששכר והגלעד. בחלקו התחתון של הגן הלאומי גדלים שיחי עבקנה שכיח, קנה מצוי, פטל קדוש, פלגית שיחנית, מלוח קיפח, טיון דביק ועוד. במי הנחל חיים בהרמוניה דגי אמנון וחלזונות שחריר הנחלים.
הכניסה לגן הלאומי חינמית, אך יש להתעדכן בשעות הפתיחה של הגן באתר האינטרנט.
כתבו ב-waze: גן לאומי גן השלושה (הסחנה)
גן לאומי ציפורי
ציפורי הייתה בירתו המפוארת של הגליל כבר מתקופת הכיבוש הרומי, בשנת 63 לפסה"נ. במאה השנייה לסה"נ העביר אליה רבי יהודה הנשיא את הסנהדרין, ובה נחתמה המשנה. גם הנוצרים מייחסים לעיר חשיבות, כיוון שעל פי המסורת הנוצרית התגוררו כאן הוריה של מרים (מריה), אמו של ישו. בפי יוסף בן מתתיהו כונתה ציפורי "פאר הגליל כולו". אוכלוסיית העיר הייתה מעורבת, והיא הייתה מרכז רוחני יהודי. חכמים רבים חיו בה, רבי יהודה הנשיא העביר אליה את מושב הסנהדרין מבית שערים, וסביב שנת 220 לסה"נ אף חתם בה את המשנה.
באמצע המאה השלישית, בעקבות העתקת מושב הסנהדרין לטבריה, איבדה ציפורי את מעמד בירת הגליל, ועם זאת, נראה שהיא המשיכה להיות מרכז יהודי חשוב עד המאה החמישית לסה"נ, עת גדלה הקהילה הנוצרית בעיר והייתה מרכיב ניכר באוכלוסייתה.
הגן הלאומי ציפורי הוכרז בשנת 1993. באתר ישנו 'התיאטרון' – שריד משוחזר של תיאטרון רומי ייחודי. יש בו 4,500 מושבים, ונשקפים ממנו בקעת בית נטופה והרי הגליל העליון. במקום נערכות מפעם לפעם הופעות נגינה ושירה. ניתן גם לשוטט בסמטאות 'הרובע היהודי' – שרידי רובע מגורים יהודי מתקופת המשנה והתלמוד.
ישנם גם אתרי מורשת יהודים נוספים באתר וביניהם 'בית הכנסת' – מבנה צר וארוך דמוי בזיליקה, המתוארך לשלהי התקופה הביזנטית. ובבית הכנסת ישנה רצפת פסיפס מרשימה המחולקת לארבעה חלקים: עקדת יצחק, גלגל מזלות, תיאור המשכן במדבר וארון הקודש בבית המקדש בירושלים. ואם אנחנו כבר עוסקים בפסיפסים, ישנו גם 'בית דיוניסוס' – וילה רומית, ובה רצפת פסיפס המתארת סצנות מחיי דיוניסוס, אל היין במיתולוגיה היוונית. בפסיפס המרשים מופיעה דמותה של אישה, שהיא "המונה ליזה של הגליל". לדעת חוקרים רבים, פסיפס זה הוא שיא אמנות הפסיפסים בארץ ישראל.
ניתן להתעדכן בשעות הפתיחה של הגן הלאומי באתר של רשות הטבע והגנים.
כתבו ב-waze: גן לאומי ציפורי
אז למה אתם מחכים? צאו טייל!