שרון לוין, בת 52 מצור יגאל. נשואה ליגאל, אם לחמישה ילדים וסבתא לנכדה. מנהלת ההסברה בארגון פעמונים
הטעויות הכי נפוצות של ישראלים בכלכלת משק בית
חוסר מודעות למצב הכלכלי; לוקחים הלוואה לכיסוי המינוס, לא פותחים חשבונות, קונים כשלא צריך, משלמים באשראי באופן לא מבוקר, ועוד.
כמה אנחנו אמורים לחסוך בכל חודש?
בפעמונים ממליצים לחסוך בין 5% ל- 10% מהנטו.
על מה משפחות מוציאות הכי הרבה כסף?
דיור וחינוך הן ההוצאות הגדולות ביותר, ואחריהן, הוצאות המזון.
ועל מה מבזבזות?
מוציאים כסף כפיצוי עצמי או כפיצוי לילדים. קונים, כי כולם קונים/ טסים/ מבלים ויש לחץ חברתי לעמוד בסטנדרטים חברתיים. החליטו מה נכון לכם, מה הצרכים שלכם ולפי זה ערכו קניות. אנחנו רוצים הרבה דברים, וצריך לעשות הפרדה בין מה שאנחנו צריכים לבין מה שאנחנו רוצים.
החודש עם הכי הרבה הוצאות
חגי תשרי ופסח. גם חודשי הקיץ יקרים, בגלל החופש הגדול והחזרה ללימודים.
מה עושים עם עליות המחירים – של החשמל, הלחם, הדלק, וכו'?
צריך להיות עם יד על הדופק, לשים לב להוצאות ולעקוב אחריהן. בדקו כמה אתם משלמים ועל מה? ערכו מיפוי מדויק של ההוצאות, ההכנסות, הנכסים והחובות, כדי לקבל תמונה אמיתית של המצב הכלכלי. בדקו שאתם לא חורגים ויש מספיק כסף לחסוך או להחזיר חובות, אם יש. ייתכן שבתקופה הקרובה תצטרכו לוותר על רכישות כדי שתוכלו לעמוד בהוצאות. זה יהיה מאתגר, אך חיוני, כדי לא ליפול לבור כלכלי.
לדבר עם הילדים על המצב הכלכלי?
אני בהחלט ממליצה לדבר עם הילדים על כסף. זו הזדמנות מצוינת לעסוק בחינוך פיננסי. אפשר לשתף את הילדים בדרכים בהן הם יכולים לחסוך ולחשוב על זה יחד. למשל, למנות את אחד הילדים שיהיה אחראי לכיבוי מזגנים ואורות, כשלא נמצאים בחדר. אני ממליצה לקחת ילדים לסופר ולהראות להם כמה הדברים עולים, לתת להם סכום קטן איתו הם יכולים לרכוש משהו לפי בחירתם. זה מלמד המון על השוואת מחירים, סדרי עדיפויות ודחיית סיפוקים.
דמי כיס
זו הדרך לאפשר לילדים להתנסות עם כסף באופן קבוע. תנו להם סכום שבועי או חודשי, לפי הגיל והיכולת שלהם ושלכם. הגדירו מראש מה זה כולל ותנו להם להתנסות בקניה של דברים שהם רוצים. למדו אותם לחסוך שליש/חצי מהסכום, לטובת משהו גדול יותר שהם ירצו לקנות, לעשות בעתיד או לתרום.
החופש הגדול
החופש הגדול מביא עמו הוצאות גדולות של קייטנות, בילויים ונופש. תכננו מראש ותבלו במקומות חינמיים או זולים, עשו מנוי משפחתי ונצלו אותו, השתמשו בהנחות וכד'. אפשר להוריד מאתר פעמונים לוחופש לתכנון הוצאות הקיץ.
ההשפעה של הקורונה
במחקר שעשינו, גילינו שמשפחות שסיימו ליווי, פיתחו 4 גורמי חוסן: המסמכים היו מסודרים יותר, היו להם יותר חסכונות ובטחון גבוה יותר בניהול המצב הכלכלי ובהתמודדות עם זעזועים. כל אלה הקלו עליהם להתמודד עם הקורונה והפגיעה במצב הכלכלי והתעסוקתי.
מי לרוב פונה לפעמונים?
כל שנה פונים, מכל הארץ, כ- 5000 משפחות ויחידים עם מוטיבציה לעשות שינוי כדי לשפר את מצבם הכלכלי. המענה הוא בליווי פרטני או בהדרכה קבוצתית. כ-20,000 משתתפים בשנה, מכל הגילאים, בהרצאות וקורסים בנושא התנהלות כלכלית נבונה, בבתי ספר, ארגונים וחברות. יש תכנית ייעודית לצעירים, זוגות צעירים ואנשים לפני פרישה ואני ממליצה ללמוד בקורס כדי לקבל כלים לעצמאות כלכלית.
באיזה גילאים בעיקר אנשים מתחילים לצבור חובות?
יש שצוברים חובות מגיל צעיר, בזמן השירות, ויש שצוברים חובות בעקבות הוצאות החתונה, או כי הם אוהבים לקנות. יש שפותחים עסק ונכנסים לחובות, כי לא היה להם הון עצמי ראשוני או שהם לא יודעים לנהל את זה.
טיפ זהב
תלמדו, תשאלו ותתייעצו. אל תפחדו מכסף. דברו על זה עם בן/בת הזוג והקדישו לזה זמן, קבלו החלטות משותפות וחסכו לטובת העתיד.