עו"ד צילית יעקבסון, נשואה למאיר, אם לשמונה וסבתא לנכדה מגבעת שמואל
יו"ר עמותת בת מלך המפעילה את המקלטים היחידים שנותנים מענה לנשים נפגעות אלימות במשפחה וילדיהן מהציבור הדתי והחרדי, ופועלת רבות למיגור האלימות במשפחה באמצעות חינוך והסברה להעלאת המודעות לסימני האזהרה, לתופעת האלימות כלפי נשים ולאפשרויות הסיוע, כמו גם בפעילות בוועדות הכנסת השונות ואל מול מקבלי ההחלטות.
בת מלך עבורך
בית נוסף, חדרי לב שנוספו לחיי. בת מלך עבורי היא מקום של תקווה. בית בו מתוך תהומות של כאב, של הסתרה והשתקה, נשים לומדות לנשום, להזדקף, לשתף ולהבין כי קיימת להן ולילדיהן הזכות לחיים בטוחים ומאושרים. בת מלך היא הושטת יד בקהילה, היא רגישות ואחריות חברתית. בת מלך היא תקווה.
אלימות במשפחה במגזר הדתי
האלימות חוצה מגזרים, מעמדות, השקפות ואורחות חיים. לצערי אין אף חברה היכולה לומר "אין הדבר נוגע אליי". כל אישה החיה בזוגיות אלימה צריכה בראש ובראשונה לזהות כי היא חיה במציאות זו, לדעת כי יש לה לאן לפנות ואת האומץ לעשות זאת. כאשר מדובר על חברה דתית החומות גבוהות עוד יותר וישנן רגישויות ואתגרים הייחודים למגזר הדתי.
אלימות רוחנית
בנוסף לסוגי האלימות השונים שאני מניחה שרובכם מכירים, ישנה אלימות נוספת שעלולה להיות בתוך מערכת אלימה אצל זוג דתי: אלימות רוחנית. בבסיס מערכת אלימה קיימת שליטה הבאה לידי ביטוי באופנים שונים. אלימות רוחנית מתאפיינת בשליטה דרך עולמה הרוחני של האישה, באמתלה של פסקי הלכה. בן הזוג יאסור עליה לקיים מצוות, או יכריח אותה לפעול בניגוד לאמונתה. דריסת רגל אלימה שמגיעה גם לעולמה הרוחני, במרחב שנתן לה את הכוחות לשרוד, זהו דבר שעלול למוטט את עולמה.
אפשר לומר שהחברה הדתית/חרדית עברה תהליך בנושא בשנים האחרונות?
גם חברות אלו עוברות שינוי בהתייחסות לתופעת האלימות כלפי נשים. מדובר בתהליך איטי ורגיש, בייחוד כשמדובר בקהילות סגורות שאינן חשופות למדיה הכללית. אנו משקיעים הרבה מחשבה ואנרגיה בהגעה גם לנשים מהזרמים האדוקים ביותר בין אם באמצעות רתימת סוכני שינוי מתוך הקהילה, הגעה אל הנשים בדרכים יצירתיות כמו גם העלאת הנושא לשיח באופן רגיש ובטרמינולוגיה המתאימה. אנו רואים כי משנה לשנה ישנה עליה במספר הפניות לקו הסיוע שלנו, גם מקרב המשפחה או הסביבה של האישה המוכה. הדרך עדיין ארוכה.
הרבנים
הרבנים הנם עמודי תווך בקהילה. מעבר להיותם פוסקי הלכה הינם מורי דרך ועל כן מקומם מאד משמעותי ויש לרתום אותם כדי להניע את התהליך, כדי שיבינו ויכירו את התופעה. מקום הרבנים משמעותי עד מאוד בהוקעת התופעה והפניית הנפגעות לגורמי מקצוע.
החיים במקלט
בניגוד לדימוי שלו – המקלט הוא בית לנשים ולילדיהן. מעבר להיותו מקום הגנה, המקלט מהווה מעטפת טיפולית שיקומית עבורם. נשות צוות מקצועיות מהציבור הדתי והחרדי מקיפות אותם 24/7. הנשים עטופות במעגלי שיקום והכוונה לקראת היציאה לחיים עצמאיים. במקלט יש להן הזדמנות לנשום, להיות מוגנות ועטופות ובעיקר לדעת שהן בדרך לבניית חיים בטוחים ויציבים עבורן ועבור ילדיהן.
סימן אזהרה שכדאי לשים לב אליו כחברי קהילה
אחד מסימני האזהרה הראשונים לזוגיות אלימה הינו בידוד חברתי. כקהילה יש לנו יכולת לעיתים לשים לב למישהי שמפסיקה להגיע למפגשים חברתיים וכיו"ב. תיגשו אליה ובעדינות תעבירו את המסר: "אני פה איתך, את לא לבד".
הדבר שהכי בוער לשקם באישה נפגעת אלימות
להחזיר לה את האמון בעצמה, ובעיקר שאנו כסביבה מאמינים לה, שיש לה גב. תחושת הבדידות בתוך מערכת אלימה מאוד קשה, ולכן הפחד שאף אחד לא יאמין לה מאוד חזק.
צעדי מניעה
עין רגישה ולב שומע. דברו על הנושא ברגישות המתאימה. מציעה ליזום ערבי הסברה להעלאת המודעות ובמעגלים השונים ומתן כלים לזיהוי הסימנים, וגם כיצד לגשת ולאן לכוון.
אות השרה לשוויון חברתי
מודה על הזכות והכבוד לקבל את אות השרה על המיזם המרגש איתך – אישה אל אחותה, המכשיר שגרירות מתוך הקהילה להיות שם עבור נשים החיות במערכת אלימה, כתובת ראשונית לסייע ולתווך לגורמי מקצוע. בעייני האות הוא לכבודו של צוות הקם יום יום לשליחות יומו בבת מלך, ולכבודן של השגרירות הבוחרות להושיט יד יציבה, המביטות סביבן ואמרות , אני איתך , את לא לבד.
לנשמה
להיות שם ברגע שאישה מגיעה למקלט עם חיים ארוזים בשקית, ואחרי תקופת השיקום לשמוע אותה מדברת בהתרגשות על התהליך שעברה בבת מלך, על הצוות שליווה אותה, שם למדה שגם היא קיימת, שיש לה את הזכות לחיים בטוחים ומאושרים. מאושרת ומודה על הזכות להיות חלק ממסעה, וממסען של עוד עשרות נשים מידי שנה.
קו הסיוע של עמותת בת-מלך: 1-800-292-333
(ויצא תשפ"ג)