אביבה סילברמן, בת 52 מנחלים. נשואה ואם לשישה. עו"ד. מייסדת עמותת אביב לניצולי שואה ומקדמת מיזמים חברתיים.
שוויץ
נולדתי בציריך שבשוויץ למשפחה דתית ציונית והדרכתי בתנועת בני עקיבא. מבני דודי שחיו בישראל למדתי עברית ודיברתי את השפה כבר בגיל צעיר. קיבלתי חינוך ציוני והיה ברור לי ולמשפחתי שעם סיום לימודיי בתיכון אעלה לישראל וכך היה.
העלייה לארץ
בגיל 18 עליתי לבדי לארץ. למדתי במכללה לבנות בירושלים ולאחר שנה התקבלתי ללימודי משפטים באוניברסיטת בר אילן. הכרתי את דוד שעלה לארץ מדנמרק, שנינו נסענו יחד באוטובוס להתנדבות במרכז קליטה בלוד, כך העמיקה ההיכרות שלנו והסתיימה בחתונה ובהקמת בית בישראל.
איך הכל התחיל?
ב- 1992 בזמן שביתת הסטודנטים, פניתי לבית אבות מונטיפיורי בפ"ת וביקשתי להתנדב כדוברת גרמנית עם קשישים דוברי יידיש. ביקשו ממני שאסייע לניצולי שואה למלא בקשות בגרמנית כי רבים מהם קיבלו מכתבים מגרמניה ולא הבינו מה עליהם לעשות. כך התוודעתי לנושא זכויותיהם של ניצולי השואה. למדתי כמה הנושא מורכב ועד כמה יש חוסר מודעות לזכויות הקיימות. עבדתי במרכז מידע לניצולי שואה מייסודו של הרב מלכיאור ובוועידת התביעות, אך חשתי תסכול מכך שרבים מניצולי השואה אינם ממצים את זכויותיהם.
"אביב לניצולי שואה"
לאור הידע והניסיון שצברתי החלטתי להוביל שינוי. לפני 15 שנים הקמתי בסלון ביתי עמותה שתסייע לניצולים למצות את זכויותיהם ללא כל תשלום מצידם. הכשרתי מתנדבים וצוות של עורכי דין יועצי זכויות, הנגשנו מידע לניצולים בחוברות, בהרצאות ובאינטרנט, הקמנו מוקד סיוע טלפוני – 5711*, הפעלנו מערך של נקודות ייעוץ בקהילה ואנו מנגישים את הסיוע לניצולי שואה בכל הארץ, כולל כאלו המרותקים לביתם והכל בחינם.
הסכומים שסייעתם להשיג
ב-15 שנות פעילות הצלחנו לסייע ל-70 אלף ניצולי שואה לקבל זכויות והטבות מגופים שונים מהארץ ומחו"ל בשווי של למעלה מ-600 מיליון שקלים. החזון של העמותה הוא שכל ניצול שואה יחיה בכבוד וברווחה. מתן הכבוד לכל ניצול והאוזן הקשבת של הצוות המסור שלנו בעמותה חשובים לנו לא פחות מהסיוע הכספי.
הדבר הכי נפוץ שניצולי שואה לא ידעו שמגיע להם
רבים לא ידעו שניצולי שואה שמקבלים קצבה חודשית מהרשות לזכויות ניצולי השואה והכנסותיהם נמוכות, עשויים להיות זכאים לתגמול מוגדל לפי הכנסה. מדובר בהשלמת הכנסה חודשית שעשויה להסתכם בתוספת של אלפי שקלים בחודש. גם כיום, זו עדיין אחת ההטבות הנפוצות שאנו מסייעים לניצולי השואה לקבל ולשפר את חייהם.
יש זכויות לדור שני באם הוריהם ניצולי השואה נפטרו?
לבני הדור השני אין זכויות בישראל. ילדים של ניצולי שואה שהיו ועבדו בגטו, לא קיבלו פיצוי על עבודה בגטו ונפטרו אחרי יוני 2002, עשויים להיות זכאים לפיצוי חד פעמי מהביטוח הלאומי בגרמניה, אך העמותה איננה מסייעת ליורשים.
האם היו בשנים האחרונות חידושים משמעותיים?
כן, העיקרי שבהם בחוק הגטאות הגרמני – ההכרה ב-50 ערים ברומניה ובבולגריה כגטו. ההכרה משמעותית עבור אלפי ניצולי שואה ששהו בגטאות אלו ועשויים להיות זכאים להטבות רבות כגון: זכאות לקצבה חודשית, מענק מוועידת התביעות וזכאות לרנטה סוציאלית על עבודה בגטו הכוללת סכום רטרואקטיבי שעשוי להגיע לעשרות אלפי אירו.
מה עוד נותר לעשות בתחום?
אלפי ניצולי שואה בישראל עדיין לא ממצים את זכויותיהם. אנחנו במרוץ נגד הזמן ולכן קוראים לניצולי השואה לפנות אלינו ולבדוק את זכויותיהם. גם אם בעבר הם נדחו, יתכן שהיום הם זכאים לזכויות נוספות. לצד זאת, אלפי ניצולי שואה בישראל לא מקבלים קצבה חודשית והטבות נוספות רק משום שעלו לישראל אחרי 1953 ואנו פועלים לקידום חקיקה שתרחיב את זכויותיהם.
קולטורא
זיהיתי צורך בשנים האחרונות בחברה הדתית, שצעירים וצעירות בגיל 20-30 אינם מקבלים מענה של תרבות ופנאי שהולם את הצרכים שלהם. לכן הקמתי מיזם בשם קולטורא, אשר מציע לצעירים פנאי עם ערך מוסף יהודי, ישראלי, צעיר ורלוונטי. ב-4 שנות פעילות קיימנו 290 אירועים לכ-5,000 משתתפים – מפגשים סביב מעגלי השנה, שיעורים שבועיים, סדנאות, "בירה ונשירה", התנדבות חברתית, טיולים ועוד, בשיתוף פעולה עם גופים רבים.
בשביל הנפש
אני מקדמת מיזמים חברתיים בהתנדבות, לומדת ימימה, עושה ספורט ונהנית מכל רגע עם משפחתי האהובה.