דמנו לא שפכו את הדם?
לא, פשוט לא ניתן לעבור לסדר היום נוכח ריבוי תאונות הדרכים הקטלניות שגבו מחיר כה יקר. התאונה בבנימין בה מצא את מותו הילד מתן צינמן בן ה-6, חייבת להוציא את משרד התחבורה וגופים רלוונטיים אחרים משלוותם, להפשיל שרוולים ולהתחיל לטפל ברצינות בנעשה בכבישי יו"ש. הם לא צריכים ללכת רחוק, גם דוח מבקר המדינה האחרון חשף עד כמה המצב שם עגום ועד כמה המדינה לא עושה כמעט כלום לשפר את בטיחות הנסיעה בכבישי יו"ש. לפני כמה שבועות הבאנו כאן את עיקרי הדברים, ונחזור עליהם. מספר סיבות למצב העגום שם בכבישים; השקעה אפסית בתשתיות הכבישים ביו"ש (העניין נופל בין כסאות משרד התחבורה למשרד הביטחון, שכל אחד מנסה להפיל זאת על השני), כמעט אפס אכיפה של המשטרה (גם בגלל מחסור כרוני בניידות ובשוטרים), כמעט אפס אכיפה על מצבם המכני הגרוע של כלי רכב ערביים ישנים שנוסעים שם ואי הורדתם מהכביש, כמעט אפס גבייה של דוחות תנועה שניתנו לנהגים ערביים (שהצטברו לסכום של 270 מיליון שקל!!!) כך שהם אדישים לנושא ונוהגים כאילו לית דיין ולית דין, וכדומה. אולי הגיע הזמן שמדינת ישראל באמצעות המשטרה, משרד המשפטים, הרלב"ד וכל מי שרלוונטי יתחילו להזיז את עצמם בנושא?
61 אינו מספר קדוש
גוש הימין מתפלל/פועל/מקווה להגיע למספר הנכסף של 61 חברי כנסת, וגוש השמאל-מרכז מתפלל?/פועל/מקווה שגוש הימין לא יגיע לאותם 61 מנדטים, כלומר שיהיה לו (לשמאל-מרכז) גוש חוסם. ואני הקטן מתפלל שמי שזה לא יהיה, שיהיה לו 65 מנדטים לכל הפחות. כבר למדנו, ולא רק בכנסת היוצאת, שקואליציה התלויה באצבע אחת מתקשה לתפקד, ממשלתה מקרטעת והמדינה נפגעת. אז נכון שהמנדט ה-61, בשיטת הבחירות הנוכחית, הוא 'המכה בפטיש', אבל אוי ואבוי לנו אם שוב נהיה על המספר הזה. עניין שכדאי לראשי המפלגות לזכור ולו מרגע סגירת הקלפיות, בעת הכניסה למו"מ קואליציוני. פירוש רש"י; מותר קצת לוותר, לרדת קצת מהדיבורים ומההבטחות הגבוהות ובטח ובטח מההחרמות, כדי לייצר כאן משילות יציבה לכמה שנים.
מי צריך מפלגות?
חה"כ מיכל שיר (בחיי שיש דבר כזה), מ'תקווה חדשה' של גדעון סער, עברה השבוע דירה, למפלגתו של יאיר לפיד, 'יש עתיד'. הגברת הסבירה כי 'יש עתיד' זה הגוף שיעמוד בפרץ בפני אלה המנסים לפורר אותנו. איכא דאמריי, שהגברת הבינה כי לאחר החיבור בין 'תקווה חדשה' למפלגה של גנץ, אין לה סיכוי להתברג במקום ריאלי, אז אולי המזל יאיר לה פנים יותר אצל לפיד. בית פוליטי שלישי תוך 3 שנים, לפי הסדר הזה; ליכוד, תקווה חדשה וכעת כאמור יש עתיד. לה, נראה שיש עתיד. אבל הגברת שיר לא פחות טובה מאחרים שם. למשל, ח"כים נכבדים כמו יועז הנדל וצבי האוזר שעברו ארבע תחנות/מפלגות בשלוש-ארבע שנים – תל"ם של בוגי יעלון, כחול לבן, דרך ארץ ועתה הצטרפו ל'הרוח הציונית' של שקד, בנט ושקד (הבית היהודי, הימין החדש, ימינה, מגעים עם הליכוד) ואחרים, המחליפים מפלגות כמו גרביים. זה מביא אותנו לתהות- אז מה כבר חשובה המפלגה? מה עם נאמנות למפלגה, האם זה עדיין ערך? או אולי מפלגה זה בעיקר מנגנון לסדר ג'ובים ולקבל מימון? אני מכיר את הטענה המלומדת שריבוי מפלגות מאפשר יותר ייצוג ליותר מגוון דעות ועמדות. אבל יש לי את ההרגשה שהגענו למצב של 'תפסת מרובה לא תפסת'. אז אם לא ללכת לקיצוניות של שתי מפלגות ותו לא, כמקובל בארה"ב, לפחות מתבקש לטעמי העלאה רצינית של אחוז החסימה, מה שבהכרח יביא לצמצום מספר המפלגות וכפועל יוצא מכך לצמצום המעברים התכופים ביניהן. אה, כן, גם מומלץ למחוק את הערך 'כלנתריזם' מוויקיפדיה. הוא כבר לא רלוונטי. וכמעט שכחנו. הגברת שיר הודיעה במקביל גם על התפטרותה מהכנסת. מי שיחגוג במקומה על חשבוננו, זה הפעיל הפוליטי מישל בוסקילה, ממקורבי גדעון סער, שיחד אתו פרש בזמנו מהליכוד. ומה רציתם, שהכנסת בזמן הפגרה תישאר רק עם 119 חברי כנסת? הגזמתם. איך המדינה תשרוד. אהבתי את שצייץ מיכאל שמש, כתב 'כאן', על כך: "ח״כ נורווגי לשלושה חודשים, שיוכל למנות 3 יועצים, לשלושה חודשים, רכב לשכה תקציבים וכו' לשלושה חודשים". ואנחנו נוסיף, ומה כבודו לא יעשה? לא יעבוד, כי הכנסת בפגרה ומאמציי כולם שם מוכוונים לבחירות הקרובות. הא ותו לא.
התפקדות- לא בכל מחיר
חלק ממפלגות המגזר יצאו בפריימריז. אני לא יודע איך זה היום, אבל בעבר, חוץ מהחתימה והתשלום, המתפקד גם נתבקש לחתום על כך שהוא מזדהה עם מטרות המפלגה. לוויכוח אם פריימריז עדיף או ועדה מסדרת עדיפה – יש זקן ארוך. מן הסתם יש נימוקים טובים לכל אחת מהאפשרויות. מה שהביא אותי להידרש הפעם לנושא הוא פוסט שקיבלתי מחבר, בחור מעולה, איש ציבור נמרץ, כל מה שטוב- יש בו. כל כך טוב, עד שבפוסט ששלח לחבריו הוא ביקשם להתפקד לאחת ממפלגות המגזר (למרות שהעיד על עצמו שאינו מזדהה עם רבות ממטרותיה) בשביל לבחור באחת המועמדות, שעפ"י היכרותו הקרובה איתה, היא באמת משהו משהו, שנכון וראוי שתהיה בכנסת. אז, ביקש חברי, תתפקדו לאותה מפלגה, תבחרו באותה מועמדת בפריימריז, ואח"כ- אלוקים גדול. לכנסת תבחרו באיזו מפלגה שבא לכם. גם לא לאותה מפלגה לה התפקדתם. כך לפחות דבריו הובנו. אני כנראה שייך לדור קודם. בעייני מוסרי זה לא. וזה שכל המערכת הפוליטית רקובה ונגועה, זה כואב וחבל, אבל אני לא רוצה להידבק בנגיף. בעיניים שלי, זה בסדר להתפקד למפלגה איקס שנראית לך ואח"כ בגלל שינוי נסיבות אלו או אחרות שלא היו ידועות מראש להצביע למפלגה אחרת, אבל מלכתחילה כשאתה יודע שאין בכוונתך להצביע בבחירות לכנסת לאותה מפלגה לה התפקדת- זה מריח לא טוב. באף שלי, לפחות. אני תמים, אבל מקווה שלא אהבל מושלם. כן, אני מכיר את 'מיפקד הארגזים', אני זוכר ממערכות לפני עשרות שנים את ה'פוקדים המקצועיים' מטעם המפלגה עם סטפות (ערמות) של לירות בידיהם לממן את התפקדות החברה' מהשכונה שמכיסם לא יוציאו גרוש בשביל המשחק הזה, אני יודע שחברי הנ"ל, שאני אוהב אותו ומעריך אותו, לא המציא את השיטה. ובכל זאת, כשם שאני בטוח שהוא (ואנחנו) לא היינו גונבים במכולת בשביל חבר קצת רעב, כך יש לנהוג גם בהתפקדות ובהצבעה בפריימריז. לטעמי, לפחות.
"הומלסים פוליטיים"?
ישנם עשרות אלפים בציונות הדתית שהם "הומלסים פוליטיים", הם מחפשים את בני עקיבא שלהם. הסיעות החרדיות לוחצות על השותפים הפוטנציאלים שמי שייקח את מתן כהנא יהיה פסול לקואליציה עתידית משום שהעז "להתערב" בנחלות שלהם, ואני חושב שזו בדיוק הסיבה שגנץ או לפיד צריכים לשלב אותו ואת תומכיו. כך כתב האסטרטג אבי בניהו ב'מעריב' בשבת שעברה. בעיניים שלי מתן כהנא הוא סבבה ואני גם מזדהה עם כל מה שניסה לקדם (וכידוע, בסוף כמעט לא התממש). אני גם סבור שהציונות הדתית השפויה (ואולי אף המדינה כולה) צריכה אחד כמוהו שיודע לדחוף (בטח כשבשנה הבאה עומדים לבחור רבנים ראשיים לישראל ובאמת הגיעה השעה ל'החזיר עטרה ליושנה' עם רב ציוני) ולא נרתע מאיש. אבל ממש באותה נחישות אני יכול לומר שלאחר הסאגה ש'ימינה' העבירה אותנו, וכהנא היה כידוע בכיר שם ואולי הכי מקורב לבנט, המנייה שלו גם בציבור הדתי לאומי המתון כבר אינה בערך הגבוה שהיה לה אך לפני חודשים ספורים.
יש איחוד?
כשמדור זה נכתב, הסכם האיחוד בין סמוטריץ' לבן גביר טרם נחתם. החלוקה ברשימה סוכמה, כשידו של בן גביר על העליונה, בהנחה שהרשימה הזו תקבל 10 מנדטים. בן גביר עצמו יהיה במקום השני, וחבריו ל'עצמה יהודית' במקומות 5, 7 (לגביו דרושה הסכמה של סמוטריץ'), 9 ו-10, כלומר חמישה מתוך העשרה. ומכיוון שהמקום הרביעי יהיה משוריין לסמוטריץ', מה שנשאר למתמודדים בפריימריז של 'הציונות הדתית' זה 3 מקומות בסך הכל; 3, 6 ו-8. ועל כך יצא שם הקצף. שכן, בין המתמודדים גם כמה חברי כנסת מכהנים, שזכו לפופולריות רבה, (וולדיגר, סופר, סטרוק), ואז נתן לזה, נתן לזה, נתן לזה ולמתפקדים החדשים… כבר לא נשאר. כאמור, בשעת כתיבת שורות אלה החתימה על הסכם האיחוד טרם נחתמה, אך ההנחה היא כי בסוף החברים יחתמו, שכן כמה שיישמעו בטוחים בעצמם כל אחד לחוד ושניהם יחד (זוכרים את בנט ושקד לפני הבחירות בהן לא עברו את אחוז החסימה בגלל חוסר של כ- 1,400 קולות בלבד?), החשש שאם ירוצו לבד, כל אחד ברשימה נפרדת, עלול מי מהם, אם לא שניהם, שלא לעבור את אחוז החסימה, ואז ביי ביי לסיכוי לממשלת ימין. וזה כבר מחיר שהם יתקשו לעמוד בו מול ציבור שיאשימם אישית בכך. אישית, אני מעריך שגם אם יחתמו וירוצו ברשימה אחת, לא מעט קלקולים צפויים בדרך, ולו בגלל השוני באופי של כל אחיד מהמנהיגים. כך או כך, באם ירוצו ברשימה אחת- מה יהיו ההשלכות על שאר המערכת? לענ"ד, נוכח הצבע המאוד ימני וחרד"לי של הרשימה הזו (גם אם למקום 7 יביאו 'דתי לייט' נחמד), לא מעט מה'דתיי מרכז' שעוד היו מוכנים איכשהו סמוטריץ' אבל בלי בן גביר, או להיפך, יעדיפו כעת, כשהרשימה הזו נצבעת בימין-חרד"לי חזק אופציה אחרת, וכאלה לא חסר, ב"ה. 'הרוח הציונית', הליכוד וחלקם אפילו 'הבית היהודי' בראשות ברודני, שאמורה- מכל המפלגות האחרות- להזכיר את המפד"ל ההיא, למי שנשאר לו עוד טעם מתוק בפה ממנה. ואף קיבלתי תנא דמסייע לאפשרות/החשש הזה מחברת הכנסת וולדיגר מ'הציונות הדתית', שבעקבות ההסכמה בין סמוטריץ' לבן גביר צייצה "אסור שהציונות הדתית הקלאסית תידחק לסוף הרשימה". וולדיגר, תושבת גבעת שמואל, הובאה לשם ע"י סמוטריץ' כנציגת 'הציונות הדתית הקלאסית', אם תרצו, הבורגנית. ובינתיים, ח"כ אבי מעוז, יו"ר נעם, נציג זרם הר המור, שבבחירות האחרונות היה הצלע השלישית ברשימת 'הציונות הדתית' נשאר נכון לעכשיו קירח מכאן ומכאן מהסיכום של סמוטריץ' ובן גביר, ללא שום נציג בעשירייה הראשונה. לא לעצמו ולא לחבריו. בריאיון לבועז גולן הבהיר מעוז: "אם בציונות הדתית רוצים אותנו, מעולה. ואם לא, נעם תתמודד בבחירות הקרובות, יש עוד חיבורים אפשריים על הפרק, דורשים מסמוטריץ' שני מקומות בעשירייה". רגע, מישהו ראה/שמע את מתן כהנא באחרונה? בעיניים שלי, אם הוא לא יהיה ח"כ/שר, ההפסד יהיה לא רק שלו.
מי מחליא?
"לא יאומן – כניעה מבישה לדתיים ולדת היהודית במדינת ישראל. מחליא", התבטא פרופ' עמירם גולדבלום מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, על הודעת האוניברסיטה לעובדיה כי בט' באב לא יתקיימו שיעורים כדי לכבד את המועד. הפרופסור המלומד, שהיה מראשי 'שלום עכשיו' הוסיף, בין השאר: "חשבתי שהאוניברסיטה העברית התנתקה מהדת ושזו אוניברסיטה של יהודים וערבים בישראל. אינני זוכר שהאוניברסיטה סגורה בחג כלשהו של מוסלמים או נוצרים. אולי ראוי לשנות את שמה ל'אוניברסיטה היהודית'? זה מתיישב היטב עם הגזענות המשתוללת בישראל". מהאוניברסיטה העברית נמסר שהיא "מכבדת את חגי ומועדי מגוון הדתות, העדות, המגזרים והמגדרים. יום תשעה באב הוא מרכיב משמעותי בזהות היהודית ולכן האוניברסיטה, משך כל השנים, נתנה יחס מיוחד ליום זה". יוסי ברודני, ראש עיריית גבעת שמואל ויו"ר רשימת הבית היהודי לכנסת ה-25 הגיב: "אין זה מקרה שמי שקרא להעלות עם טנקים על ביתו של מתיישב בעופרה וחבר ב'קרן לישראל חדשה' אשר מובילה את הרדיפות נגד חיילי צה"ל ומדינת ישראל יתבטא כך. הגיע הזמן שפרופ' מכובד זה יועף לאלתר מהאקדמיה. אסור לאף אדם ללכת לקיצוניות שכזו. אוי לאותה הבושה".
(דברים תשפ"ב)