אני לא מבין את אלה העושים עצמם מופתעים (ומזועזעים, עאלק) מהנחת. לא חלפו 12 שעות מהרגע בו אישרה הכנסת (64-אפס) את ביטול עילת הסבירות, וח"כים נמרצים מיהדות התורה הניחו על שולחן הכנסת את "הצעת חוק יסוד לימוד תורה". בליכוד, ולא רק שם, עשו פרצוף של מופתעים, וכמה 'אמיצים' שם הכריזו בפני כל מיקרופון פתוח: לא יהיה. בטח לא עכשיו. היו שם גם כאלה שכעסו על יהדות התורה, למה דווקא עכשיו? ואני שואל? אלף- למה לא? בית – באמת הופתעתם? הרי החרדים, ובעיקר אגודת ישראל, אמרו זה מכבר כי חוק הסבירות מעניין אותם אך רק בהקשר לחוק הגיוס. הם עשו הנחה וטובה לנתניהו כשהסכימו לדחות את העלאת חוק הגיוס לאחר פגרת הקיץ ולא התנו תמיכתם במליאה בחוק ביטול הסבירות בקבלה במקביל (או לפני) של חוק (אי) הגיוס, כפי שדרשו בהתחלה.
הכי לא ברור מה עושים עצמם חברי הכנסת, ובעיקר מהליכוד, מופתעים. הרי הדברים מפורשים בהסכם הקואליציוני (שמי שעמל עליו הכי הרבה היה רה"מ בפועל יריב לוין), כדת (?), וכדין (וזה לא מחייב שזה גם מוסרי, כמובן). נחתם אז, גם על דעת חברי מפלגת הציונות הדתית של סמוטריץ' ועוצמה יהודית של בן גביר. בושה, בושה, בושה. (עם כל הכבוד ללימוד תורה, ויש, רק זו הדרך?).
יותר מסביר, שהעלאת החוק הזה עתה תוסיף שמן למדורת המחאה ברחובות, תעמיק את הקרע בחברה, וכפי שצפו החרדים, שבחכמה לא התערבו במחאה החברתית בעניין חוק הסבירות, עתה יופנה הזעם גם ובעיקר כלפיהם. לא זו אף זו, אחרי מחאת הסרבנים מהמילואימניקים (לגישתם 'רק לא מתנדבים'), סביר מאוד שאם חוק יסוד לימוד התורה יעבור בכנסת, באווירה הכללית כיום, גם צעירים לפני גיוס מהציבור שאינו דתי יעשו פעמיים חושבים למה להם להיות הפראיירים של כולם. וכידוע, להשיג אישור של פסיכיאטר זה רק עניין של כמה אלפי שקלים.
קצת נתונים; ב"הצעת חוק יסוד: לימוד תורה" שהניחו ח"כ משה רוט (יהדות התורה) וחברי אגודת ישראל ביום שלישי על שולחן הכנסת נכתב כי "מדינת ישראל כמדינה יהודית, רואה חשיבות עליונה בעידוד לימוד התורה ולומדי התורה".
עוד קובע החוק כי "אלו שיקבלו על עצמם להתמסר ללימוד תורה, לתקופה משמעותית, ייחשבו כמי שמשרתים שירות משמעותי את מדינת ישראל והעם היהודי, וכי תהיה לכך השלכה על זכויותיהם וחובותיהם." בעברית פשוטה, שווים לחיילים ששרתו שירות מלא בצה"ל. מי יודע, אולי יקבלו גם 'גמול שחרור' כחייל קרבי.
בשביל מה צריך את החוק הזה? כי נכון לעכשיו כל חוק גיוס שהובא לכנסת, נדחה בידי בג"צ שקבע שהוא אינו שוויוני במידה סבירה. בג"צ התאפק הרבה שנים והשאיר זאת לחברי הכנסת, דחייה רודפת דחייה, אבל נראה שגם לו הסבלנות מסתיימת. ועתה, לכשיעלה שוב הנושא בבג"צ, במהרה בימנו, כדי שקואליציית הימין-ימין תוכל להיות בטוחה שהשופטים 'השמאלנים האלה', 'עוכרי ישראל', לא יטרפדו את הסיכומים שבין נתניהו לחרדים בעניין אי גיוס החרדים, יש רק שתי ברירות להגנה על חוק הפטור מגיוס מביקורת שיפוטית: חוק יסוד לימוד תורה, או פסקת ההתגברות. בלעדיהן בג״ץ יבטל את החוק, כפי שעשה בעבר.
תשאלו, מה התעוררו עתה? ובכן, ח"כ רוט אמר כי "בהסכם הקואליציוני סוכם כי הצעת חוק זו תהיה הצעה ממשלתית, אך הדבר לא נעשה בלוח הזמנים שסוכם. לכן החלטנו להגיש את החוק כהצעה פרטית מטעם כל הסיעה כדי שנוכל לקדם את החוק מיד בתחילת מושב החורף." בליכוד פרסמו הודעה בה נאמר כי "הצעת חוק לימוד התורה אינה על הפרק ולא תקודם". גם בש"ס ובדגל התורה הביעו פליאה על הגשת הצעת החוק ואמרו כי מדובר במהלך שלא סוכם עימם. איך אומרים אצלנו? זכו? נעשתה מלאכתם בידי אחרים. דרעי אף נשמע זועם במיוחד. לא שיש לו ח"ו משהו נגד לימוד תורה כל היום וכל הלילה. דרעי עובד חודשים רבים להביא חוק גיוס סביר שיתקבל גם על דעת רבותיו, מועצת החכמים של ש"ס, שהחוק הזה הוא ליבת עניינם בממשלה, ושאם לא יתקבל, הם עלולים להנחות את ש"ס להיפרד מהממשלה ומנתניהו. לכן, הנושא הזה הוא ציפור נפש עבור דרעי, והעלאת חוק לימוד התורה במתכונת המוצעת, עשויה לשבש לו את המהלך.
פעם היה כאן ראש ממשלה בנימין נתניהו ששלט בחברי הקואליציה שלו ביד רמה. פעם. היום, כך נראה, הם שולטים בו (תשאלו את בן גביר, סמוטריץ' ולוין).
(ואתחנן נחמו תשפ"ג)