ח"כ ניסן סלומינסקי הוא שבע קרבות.21 שנים עמד בראשות מועצת אלקנה ואותו מספר שנים כיהן בכנסת, ובכלל זה כיו"ר ועדת הכספים ויו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט. עכשיו הוא אומר שלום ולא להתראות לכנסת, אבל אינו מתכוון להתנזר מהפוליטיקה. מבחוץ. על הבית היהודי אחרי תקופת בנט ושקד, סמוטריץ', ובכלל
"חבריי היקרים, לאחר לבטים, החלטתי שלא אתמודד – לא לראשות הרשימה ואף לא לרשימה עצמה. אבל, אני לא עוזב את הבית, אמשיך לפעול ולעזור לחזק ולבנות את הבית היהודי כדי שיצליח בבחירות, והוא גם בע"ה יצליח. וזאת, למרות תנאיי ההתחלה הקשים ביותר שעומדים לפנינו", כך הודיע ח"כ ניסן סלומינסקי, "זקן" חברי הכנסת של הבית היהודי, לחברי מרכז המפלגה לפני כשבועיים. ניסן, פיזיקאי בהכשרתו, היה ממקימי גוש אמונים, ראש מועצת אלקנה במשך 21 שנה, וחבר בכנסת ישראל מאז שנת 1997. עתה החליט שאת הפרק הזה בחייו, סיים.
בימים סוערים אלה, כשהספינה הפוליטית של הבית היהודי מיטלטלת בעקבות נטישת הקברניטים בנט את שקד, עסוקים הבכירים שנשארו שם, וסלומינסקי בתוכם, במאמץ להציל את הספינה מטביעה סופנית. שוחחנו עם סלומינסקי.
נכון לסקרים, נכון לעכשיו, לא בלתי אפשרי שהבית היהודי, המשכו של המפד"ל ההיסטורית, פשוט יילך ויימחק בבחירות הקרובות. חוץ מהעסקנים וכמה בעלי תפקידים ומקורבים, למה שמישהו יתרגש? מה, מפלגות אחרות לא ידאגו לציונות הדתית?
סלומינסקי: "מדינת ישראל צריכה מפלגה כמו הבית היהודי. ואין אלה מלים של שבת. בבית היהודי המדינה אינה רק בית. היא נשמת אפה. בציונות הדתית ארץ ישראל היא הבית הלאומי כבר אלפיים שנה. פעם בתפילות ובחלומות, היום ב"ה, בעין. לא רק המדינה, גם החברה צריכה את הבית היהודי כמפלגה שמייצגת ציבור שמכניס פה ערכים מיוחדים שאין בציבור של מפלגות אחרות. הדבר בא לידי ביטוי לא רק במעורבות של הציבור שלנו בכל תחומי החיים כאן אלא גם ב'נשמה' היהודית' שהפחנו במספר לא מבוטל של חוקים. וכן, גם הציונות הדתית זקוקה, ועוד איך, למפלגת הבית היהודי, זו שדאגה לחנך את הילדים של כולנו על אותם ערכים. למפלגת העבודה, שבעבר הייתה גדולה ומשפיעה, אין דור שני ושלישי הממשיך בדרכה ההיסטורית. כך גם לא לבית"ר. התנועה שלנו היא היחידה שהצליחה לחנך את ילדיה ואת נכדיה לאותם ערכים, באותם מוסדות, ארגונים, ללימוד תורה, מעשי חסד וכמובן שילוב של תורה ועשייה.
ומי אמר שכך חייב להיות גם בעתיד? מה, מפלגה ציונית כמו הליכוד, לדוגמא, לא תדאג בדיוק לאותם דברים? ראה כמה 'סרוגים' יש במרכז המפלגה שם. הרי עיקר הסיוע שהעברתם מופיע כבר בספר התקציב?
סלומינסקי: "אף אחד לא ידאג לדברים האלה כפי שהבית היהודי או המפד"ל בגלגולה הקודם דאגו. משרד החינוך ללא ראש שלנו לעולם לא ידאג לציבור שלנו כפי שדואגים כשיש לנו שליטה שם. עובדה, גם כשיש שם שר "שלנו", לא להכל הצלחנו לדאוג. לדוגמא? רוב הסיוע שלנו למוסדות החינוך, לתנועות הנוער וכדומה, הוא דרך הכספים הייחודיים, או אם תרצה, הכספים הקואליציוניים שקיבלנו".
אתה יכול לתרגם זאת לכסף?
"רק בקואליציוניים זה בין 200 מיליון ל-300 מיליון שקל בשנה. הוסף לכך סיוע נוסף מתוך המשרדים, סכומי עתק. גם עולם התורה, אפילו זה החרדי, יהיה בסכנה אם הבית היהודי ייעלם. כשהמפלגות החרדיות היו באופוזיציה, הבית היהודי, שמר עליהם מפני הגזירות שניסה שר האוצר דאז יאיר לפיד להנחית עליהם. דאגנו להחזיר להם כמעט את כל הכסף. אני לא בטוח שאם המצב יהיה הפוך, הם יחזירו לנו טובה".
אתה וחבריך נשמעים משוכנעים, אבל הסקרים העדכניים מראים, כמעט פה אחד, שהציבור לא קונה את ההסברים האלה או את ההפחדות האלה, והבית היהודי עומד אפילו מתחת לאחוז החסימה ברוב הסקרים. שלא לדבר על זה שיש לא מעט מפלגות עם דתיים במקומות ריאליים.
סלומינסקי: "אני לא חסיד גדול של סקרים. בכל מקרה, חלק גדול מהציבור הדתי לאומי שמצביע לליכוד או למפלגות ימין אחרות עושה כן או לפחות עשה כן כשהוא ידע שיש את הבית היהודי שידאג לדברים הבסיסיים של חינוך, תנועות הנוער, שבת וכדומה. הם ידעו כי בתי הספר של הילדים שלהם בטוחים כי הבית היהודי דאג להם, ולכן הרגישו חופשיים להצביע למפלגה אחרת מסיבה זו או אחרת. אני משוכנע שאותם דתיים שברשימת 'יש עתיד', לדוגמא, לא ידאגו לחינוך של הילדים והנכדים שלנו כפי שאנחנו דאגנו. 80 אחוז מהדתיים שהצביעו למפלגות אחרות ולא לבית היהודי היו משוכנעים ש'יש מי שדואג', הבית היהודי. אני מעריך שעתה, נוכח הסקרים, הם יחשבו פעמיים".
אם תיעלמו, מה יהיה על החובות של הבית היהודי? מהיכן יוחזרו?
סלומינסקי: "יש מצב משונה בחוק. אם סוגרים מפלגה, ויש לה חובות, המדינה, בעלת החוב, אכלה אותה. וכבר היה תקדים".
זו אפשרות שאתם בוחנים? אולי לסגור את הבית היהודי ולפתוח משהו חדש? אולי המפד"ל 2019?
"ח"ו, שלא נגיע לזה. זה גם לא מוסרי לנהוג כך. יש חובות- יש לשלמם. בעבר כבר הקמנו כמה ועדות לעניין, מימשנו לא מעט נכסי נדל"ן, ובכל זאת לא הצלחנו לצמצם משמעותית את החובות".
מה נשאר לכם בר מימוש?
"מעט מאוד מקומות בהם פעלו בעבר סניפים. פעם היינו גם שותפים בבעלות על בנק מזרחי, זה נגמר. כיום יש לנו איזה חלק בבעלות על חברת משהב, ועוד כמה סניפים, לא הרבה, ככל שאני יודע. מהיכן צמח החוב הזה? להבנתי, בכנסת הקודמת היינו 12 מנדטים, ולקראת הבחירות האחרונות הסקרים נתנו לנו אף 18 מנדטים. המפלגה ביססה את ההוצאות שלה לבחירות ההן על 14 מנדטים, ולבסוף קיבלה רק 8 מנדטים, כידוע. זו הייתה נפילה גדולה, גם במנדטים וגם כלכלית".
סמוטריץ' נבחר לראשות 'האיחוד הלאומי' ולוטש עיניים גם לראשות 'הבית היהודי' המאוחד. אתה בעד האיחוד הזה?
סלומינסקי: "אני מאוד מקווה שהוא יקרה, שכן אחרת ספק אם הבית היהודי מזה והאיחוד הלאומי מזה יעברו את אחוז החסימה"
בהנחה שיווצר האיחוד, איך יוכלו אותם המיינסטרים שבציונות הדתית להצביע לכם, כשסמוטריץ' מוביל ונותן את הטון במפלגה הזו?
"תמיד דאגנו שכל הגוונים בציונות הדתית יקבלו ביטוי ראוי בהנהגה, כך שכולם יוכלו להצביע למפלגה. לכן, אני מקווה ואף פועל לכך שהבית היהודי ישכיל להעמיד בראשו שלו אישיות כזו שתייצג גם את הזרם המתון יותר בציונות הדתית. יתרה מכך, אני מאמין ומקווה שסמוטריץ' בהנהגת האיחוד הלאומי יפנים את מעמדו שהוא מעבר ל'עוד חבר כנסת', ויגלה הרבה יותר אחריות בהתבטאויותיו ובכלל".
"חלק גדול מהציבור הדתי לאומי שהצביע לליכוד או למפלגות ימין אחרות עשה כן כשהוא ידע שיש את הבית היהודי שידאג לדברים הבסיסיים של חינוך, תנועות הנוער, שבת וכדומה"
מאחוריך עשרות שנים של עבודה פרלמנטרית. אז ועכשיו- השווה והשונה.
סלומינסקי: "בעבודה הפרלמנטרית הכנסת השתנתה מאוד. כבר אין בה את ההוד וההדר שהיה פעם. הכנסת היוצאת בהחלט התדרדרה. אולי הגרועה בכנסות עד כה. היו בה לא מעט דברים הזויים. חוקים הזויים, הצעות חוק הזויות, השיח בכנסת התדרדר, עולים לדוכן לדבר בארבע אחה"צ ועד 2 לפנות בוקר מדברים דברים שכלל לא קשורים לעניין שאמור להיות נדון. נכון, לא כל חברי הכנסת כאלה, יש שעושים מלאכתם ברצינות, אבל התקשורת, מטבעה, נותנת דגש דווקא על הראשונים. הבדל מהותי נוסף הוא הקשר עם הציבור. בעבר חבר הכנסת כיתת רגליו בשטח, היום בעידן הרשתות החברתיות אתה מעלה פוסט אחד ומגיע ל-100 אלף איש. כל השיח נהיה קר יותר, נמוך יותר, הרעיונות מתגמדים".
עמדת בראש הוועדה אולי החשובה מכולן- חוקה חוק ומשפט. מה הרגשת כששרת המשפטים איילת שקד, ראש מפלגתך (אז), השר בנט ועמיתך ח"כ מוטי יוגב, שיפדו את בג"ץ והשופטים וזרקו עליהם בליסטראות?
סלומינסקי: "עמדתי בראש ועדת חוקה חוק ומשפט משך 4 שנים ורבים מעידים שלא הייתה בעבר כזו עוצמה לוועדה, כולל רפורמות חברתיות חשובות שהעברנו. 70 אחוז ויותר מהדברים עברו בוועדה בהסכמה בלי קשר לקואליציה או אופוזיציה. נכון, בכמה נושאים כמו נושאים הקשורים להתיישבות ביו"ש, המשפט העברי וכדומה היו מלחמות עולם בוועדה. זה צד אחד. הצד השני הוא של מערכת המשפט. אתה מגלה שמערכת המשפט, שכולנו חפצים ביקרה, ודואגים לה, הוסבה, בעיקר באמצעות השופט בדימוס אהרן ברק, לכיוון אחד מאוד ברור, ואתה מרגיש מחנק. גם כדתי, גם כבעל השקפה לאומית, אתה מרגיש שאין לה מה לעשות שם, שלא מקשיבים לך. נשיא בית המשפט הוא שקובע את ההרכבים, ובעידן של ברק ואלה שהלכו אחריו – תמיד הפסדת. כמעט מראש. אני זוכר שכשנכנסתי כחבר צעיר לוועדת חוקה חוק ומשפט הגעתי להבנה עם שר האוצר דאז טומי לפיד על תוספת שני תקנים לבית משפט העליון. בדיון בוועדה, היחיד שהביע התנגדות לכך היה השופט בדימוס אהרן ברק, שהסביר שהוא צריך שתהיה אחידות בשפיטה, לכיוון אחד, וככל שנגדיל את התקנים לשופטים, הוא יתקשה למצוא כאלה. בזמננו של ברק, לא היה מינוי אחד של שופט, גם לבית משפט השלום, שלא עבר דרכו וקיבל את אישורו".
"במצב דברים שכזה הבנו שאנחנו חייבים להכניס שופטים חדשים, שאינם אקטיביסטים. כאלה שתפיסת עולמם היא שבית משפט העליון הוא לא הריבון במדינה הזו, אלא הכנסת, ולו יש את התפקיד המוגדר שלו. הרגשנו חובה לאומית להחזיר את המערכת לשפיות. אני אישית סבור שהשופט אהרן ברק גרם נזק עצום למערכת. ההתבטאויות הקשות? יתכן שלפעמים היו בוטות מדי וניתן היה לומר את אותם הדברים אחרת. אגב, לא רק בתי המשפט. מצאנו גם פרקליטות שכמעט כולה בצבע שמאלני אחד. גם שם עשינו שינויים מפלגים".
הודעת, שאינך מתמודד יותר לכנסת. נמאס לך? חששת שלא תיבחר?
סלומינסקי: "ממש לא. אני משוכנע שבין אם הבחירות יהיו במרכז ובין אם בפריימריז- הייתי נבחר, ובמקום טוב. להזכירך, בעבר נבחרתי ראשון בפריימריז, הייתי מועמד לתפקיד שר, אך לא רציתי. כיום אני מרגיש שאני בשיא, וזה הזמן המתאים לעזוב. אני לא עוזב את החיים הפוליטיים. אמשיך להיות מעורב בבית היהודי, אסייע לשיקומה, אני חש כי מוטל עלי לבנות את הבית מחדש, אבל עם הכנסת- סיימתי".