שיתוף פעולה מפתיע בין כוחות צה"ל לעופות דורסים מביא להתקדמות באיתור חללים בעוטף עזה
בשבוע השני של המלחמה הצטרפו 'שחקני חיזוק' למאמץ המלחמתי לאיתור חללי ישראל ולהביאם לקבורה – העופות הדורסים. עובד חטיבת חינוך וקהילה של קק"ל, סגן אלוף (במיל'), ניסים מגנאג'י, היה בעוטף עזה עם מפקד יחידת אית"ן (מערך איתור נעדרים בצה"ל) במשימה של איתור חללים. במהלך האיתור זיהה במקום ריכוז גבוה של עופות דורסים. הוא יצר קשר עם ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, ועדכן אותו בדבר.
"לעופות דורסים יש ראייה מצוינת. הם יודעים לעוף לגבהים משמעותיים מאוד כדי לאתר משם אוכל", אומר צ'רקה. "מבחינתם, הגופות שראו הן מקור מזון עבורם".
יחידת אית"ן לקחו צעד נוסף ויצרו קשר עם רשות הטבע והגנים (רט"ג). לרט"ג יש פרויקט שבמסגרתו הם מְמַשְׁדְּרִים (מתקינים משדר GPS) עופות דורסים שנמצאים בכל מיני סיכונים בישראל במטרה לעקוב אחריהם. מצמידים את המשדר לגב של העוף בין הכנפיים באמצעות רתמה מיוחדת, כך שזה לא מפריע לתנועת הכנפיים. ה-GPS משדר כל הזמן את מיקום העוף. המטרה של רט"ג בפרויקט היא לזהות מצב שבו עוף שרוצים לשמור עליו נפגע (לדוגמה מין בסיכון), ואז הם מנסים להגיע אליו כמה שיותר מהר כדי לראות אם אפשר לטפל בו ולהגן עליו.
העופות רואים את הגופות כמקור מזון, ואנחנו מנצלים את זה לטובתנו
"אם מגלים עוף דורס שנמצא כמה ימים באותו המקום ולא זז – יכול להיות לזה שתי סיבות מרכזיות", מסביר צ'רקה. "או שהוא פגוע ולא מסוגל לזוז, ואז רט"ג תנסה להגיע אליו כדי לטפל בו; או שהעוף הגיע למקום שיש בו הרבה מאוד אוכל, ואין לו סיבה לעזוב את האזור".
בעזרת ה-GPS הכווינה רט"ג את צה"ל לעופות טורפים מסוג עיטם לבן ועיט נצי הנמצאים במשך ימים ארוכים באזור של עוטף עזה, ובכך סייעה לאיתור חללים רבים. "בסוף אנחנו חיים בסביבה שלמה, והסביבה הזאת כוללת גם עופות. כדאי שנדע לנצל את המשאבים שהסביבה מספקת. זה די מזעזע, אבל העופות רואים את הבשר כהזדמנות – אנחנו מנצלים את זה לטובתנו. אני מתפלל לימים שקטים יותר, שהחיילים שלנו יחזרו הביתה לשלום, ושכולנו נחזור לשגרה שבה נוכל לצאת לטבע וליהנות הרבה יותר מהציפורים שלנו כאן בישראל", מסכם צ'רקה.