יהודה עמיחי כתב: "למה ירושלים תמיד שתיים – של מעלה ושל מטה? ואני רוצה לחיות בירושלים של אמצע!" לקראת תשעה באב נצא מירושלים של אמצע, נעפיל אל ירושלים של מעלה, ונרד לירושלים של מטה.
נקודת התחלה: שער יפו, העיר העתיקה ירושלים
נקודת סיום: רחבת הכותל המערבי
הכניסה לאתר טיילת החומות ולאתר מנהרות הכותל בתשלום.
נתחיל את הסיור למרגלות חומות העיר העתיקה, בשער שממנו יוצאת דרך עתיקה וחשובה המגיעה לנמל יפו ומקנה לשער את שמו – שער יפו. גם הדרך לחברון, עיר האבות, עוברת בסמוך לשער זה, מה שמקנה לו את השם בערבית "באב אל חליל" – שער הידיד, הוא אברהם אבינו, המופיע גם בשלט בערבית בתוך מבנה השער. ניכנס דרך השער אל העיר העתיקה, ולאחר תשלום עבור ביקור ב"טיילת החומות הדרומית" בעמדה המתאימה, נחצה את הכביש לכיוון מגדל דוד. נעבור את "רחבת התותחים" ,ששימשה בעבר את תותחי הצבא העות'מאני, ונעלה אל טיילת החומות.
בשנת 1537 התעורר בבהלה הסולטן הטורקי המפואר סולימאן מחלום שבו אריות רודפים אחריו – הוא ראה זאת כאות משמיים להגן על ירושלים הקדושה, וכך נתן הוראה להקיף את העיר בחומה. 10,000 פועלים מרחבי האימפריה העות'מאנית עמלו במשך 4.5 שנים על בניית 4 ק"מ של חומות, שכוללות שמונה שערים, 35 מגדלים ו-344 אשנבי ירי, והכל מאבנים שנאספו בשטח. כיום, נתיב הזקיפים העליון ששימש את השומרים העות'מאנים לשמירה על החומות, ובהמשך גם את הירדנים, משמש אותנו להליכה לאורך החומה ולהשתאות מיופייה של העיר.
על החומה מוצבות כ-20 דמויות של שומרים מתקופות שונות – ליד כל דמות יש ברקוד המעוצב בהתאם לתקופה, אותו ניתן לסרוק באפליקציית "טיילת החומות" ולהחיות את הדמות שתספר את סיפורה. כך למשל נפגוש על גג הקישלא, ששימש בית מעצר גם בתקופה הבריטית, את צמד החיילים הבריטים על ציודם "מתצפתים" אל העיר, מספרים לנו על כניסתו של אלנבי לעיר העתיקה, ומנעימים בשיר "הנה נגילה" שחובר ע"י היהודים להבעת שמחה.
לאורך כל הדרך נביט מחוץ לחומות אל הנוף הקסום של ירושלים על הריה ושכונותיה, ופנימה אל הרובע הארמני שמלווה אותנו ואל הרובע היהודי שנגלה לעינינו, וכשהר הבית נחשף למולנו נגיע אל רחבת הכותל המערבי.
הכותל המערבי, "שריד בית מקדשנו", הוא אחד מארבעת הכתלים שבנה הורדוס סביב שנת 19 לפנה"ס, כדי לבנות ביניהם רחבה גדולה שתאפשר את בניית המבנה המפואר בתבל באותם ימים – בית המקדש, שעליו אמרו חז"ל "מי שלא ראה בניין הורדוס – לא ראה בניין נאה מימיו"! הכותל המערבי הוא הארוך מבין הכתלים, 488 מ', ורובו המוחלט נסתר מאחורי ומתחת בתי הרובע המוסלמי שנבנו לפני כ-800 שנה. רחבת הכותל המוכרת לנו כיום פונתה מהבתים המוסלמים שהסתירו גם הם את הכותל המערבי, מייד עם שחרור העיר העתיקה במלחמת ששת הימים. על מנת לראות את הכותל לכל אורכו ולחוות את החיים שהיו כאן בזמן בית המקדש השני – ניכנס לאתר "מנהרות הכותל" (הכניסה מצפון לרחבת הכותל, לסיור מודרך ובתשלום).
במסלול המכונה "הגשר הגדול", נוכל לרדת לבסיסו של גשר שנבנה לפני למעלה מ-2,000 שנה בתקופה החשמונאית, ומחבר בין אזור הרובע היהודי של היום להר הבית. נלך לאורכו של הגשר, נתרשם מקמרונותיו, מהאולם המפואר שבנה הורדוס ובו מזרקת מים מרשימה ומקוואות, מאבני הכותל המערבי השמורות ומסותתות היטב מתחת לרחבת הכותל, משרידי רחוב ראשי שבו הלכו יהודים בדרכם למקדש והחנויות שליוו אותם בדרכם, מהאודיאון (מבנה למופעי מוזיקה) שבנו הרומאים מאבני החורבן, ומדגם מודולרי מרשים של הר הבית והמקדש.
מסלול נוסף מכונה "האבן הגדולה", ובו נלך לאורכו של הכותל המערבי הנסתר מתחת לבתי הרובע המוסלמי, נחלוף על פני האבן הגדולה ביותר בכותל (13.6 מ' אורכה, כ-570 טונות משקלה) ששוברה בידי הרומאים, נלך על אבני הרחוב שבו הלכו בתקופת בית המקדש ולאורך תעלה גדולה ורחבה שהובילה מים למקדש, ונסיים בבריכת מים גדולה ומלאה שנבנתה ע"י הורדוס ושימשה במקורה חפיר להגנה על מצודת האנטוניה שעמדה בסמוך לנו.
גולת הכותרת של המסלול נמצאת באמצעו: שער חסום שדרכו נכנסו למקדש, ובסמוך לו הנקודה בכותל הקרובה ביותר למקום הקדוש ביותר – 97 מ' בלבד מאבן השתייה ומקום קודש הקודשים!
נאחל להתגשמות נבואת הנחמה של זכריה, שצום תשעה באב "יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים, והאמת והשלום אהבו".