ערב הכניסה לארץ, פונה משה ליהושע ואומר לו מספר פעמים את צמד המילים הללו: 'חֲזַק וֶאֱמָץ'. כך גם אומר ה' ליהושע לאחר מות משה.
עיון בתנ"ך מגלה שהמילים הללו נוכחות במיוחד בזמנים של משבר, או לקראת משימות קשות ומורכבות. המילים הללו אמורות להיות מילות חיזוק ועידוד לאותם אלו הזקוקים לכך.
אין בצמד המילים הללו כדי להתחמק מהאתגר ומההתמודדות, אבל יש בהן משהו שנותן כוח ותעצומות נפש להתמודדות. עידוד וחיזוק הדדי בין בני אדם נותן להם כוח לעבור יותר טוב את המשימה, ועיתים גם את המשבר.
בימים הלא פשוטים העוברים עתה על האנושות כולה, ועלינו כחלק ממנה, עלינו לומר לעצמנו ולסובבנו את 'סיסמת הקרב' הזו: "חֲזַק וֶאֱמָץ" – אנחנו חזקים, נתחזק עוד יותר, ונחזק את האחרים. יש כאן שתי מילים שונות ודומות, אולי כדי לחבר ביניהן ולומר לנו שכדי להתחזק צריך להתאמץ. אי אפשר להתחזק מתוך פחד או אדישות. חיזוק ומאמץ כרוכים זה בזה ורק שילובם יחד יביא לתוצאה המקווה של התחזקות ואומץ.
איש איננו יודע מה צופן המחר, וחלילה הדאגה והחרדה יכולים להזיק ולפגוע יותר מהבעיה עצמה. במצב שכזה אין עצות קסם ואין תרופות פלא, אבל יש כמה עצות טובות שיש בהן כדי לסייע לעבור את התקופה המורכבת הזו עד כמה שניתן יותר טוב.
אחת מהן מיוחסת לאחד מגדולי חכמי תור הזהב בספרד, רבי אברהם אבן עזרא, שאמר: "העבר אין, העתיד עדיין, וההווה כהרף עין. אם כן, דאגה מנין" ?
במילים שלנו- את העבר אי אפשר לשנות. העתיד עדיין לא כאן, וההווה חולף כהרף עין, ולכן- דאגה מנין ? במצב של חוסר ודאות ואף חוסר אונים שכזה, לפעמים נכון יותר להגביל מאד את צריכת התקשורת למינימום האפשרי, לשמור על כללי הזהירות הנדרשים, ולחיות את ההווה. לנצל את הביחד המשפחתי לזמן איכות ולחוויות משותפות, לנצל את הזמן שהתפנה להעשרה, העצמה עצמית וללמידה, ולנצל את השקט וההפוגה ממירוץ היום יום להתבוננות על החיים ומשמעותם.
המשפט והשיר המפורסם המיוחס לרבי נחמן מברסלב אומר: "כל העולם כולו גשר צר מאד והעיקר לא לפחד כלל".
גשר החיים לפעמים הוא צר מאד, ואין ברירה וצריך לעבור עליו ואת הימים האלו. העצה לחיים שנותנות המילים הללו היא להשתדל עד כמה שניתן – לא לפחד כלל. הנפילה מהגשר עלולה לקרות לא בגלל אובדן שיווי המשקל, אלא בגלל הפחד המשתק.
אל העצה הזו מתלווה הכוונה נוספת של רבי נחמן האומרת כך: "אתה נמצא במקום בו נמצאות מחשבותיך, ודא שמחשבותיך נמצאות במקום בו אתה רוצה להיות".
אם מחשבותיך יהיו כל היום מחשבות של חרדה פחד ודאגה- שם תהיה נפשך. אם מחשבותיך תהיינה חיוביות, אופטימיות ומקוות לטוב- שם תהיה נפשך.
אין זו התעלמות מן המציאות, אלא דרך כיצד ניתן להתמודד עם המציאות וכיצד ניתן וצריך לעבור על הגשר הצר.
(ויקרא תש"פ)