מכירים את המושג "כוויות שבת"? עדיף שלא תתקלו בו. במחלקות הילדים בבתי-החולים יודעים שבשבתות מגיעים הרבה יותר ילדים עם כוויות, בעיקר דתיים, שניכוו מפלטות, מיחמי מים, סירים וכדומה. 80% מהכוויות בילדים מתרחשות בתוך הבית. אסור להישאר אדישים
"ישבתי בבית קפה עם הבן שלי, שהיה בן שלושה חודשים, והמלצר שפך עליו בטעות מים חמים. מאותו רגע החיים שלי השתנו מקצה לקצה. זה אשפוז ארוך והטיפול קשה מאוד. זו לא הכוויה עצמה כמו הטיפול של הכוויה. זה טיפול נוראי. זה לא משהו שעובר ביום. הילד סובל גם נפשית וגם פיזית. הילד היה אפתי ולא הסכים לאכול ולשתות. בכל פעם, כשהוא רק היה רואה את האמבטיה- הוא היה פשוט מתפרץ בבכי ולא מסכים להיכנס אליה. תמיד אנחנו חושבות על כמה שיהיה לילדים טוב ודואגות להם, אבל אף פעם לא חשבנו על הנושא של הכוויה. לא היה לי בראש שיש אופציה בכלל של כוויות. אני מבקשת מכל האמהות ומכל מי ששומר על הילדים- תשמרו עליהם דבר ראשון מהכוויות. זה אחד הדברים הנוראיים שאפשר לעבור", מספרת בבכי מיטל, אמא לתינוק צעיר שנכווה, בסרטון מתוך עמוד הפייסבוק "מניעת כוויות".
העמוד הוקם, כמו שבוע המודעות למניעת כוויות שנערך השבוע, מתוך הבנה שהפתרון האידיאלי לכוויות בכלל ולכוויות בילדים בפרט, טמון במניעה ובמודעות הציבורית לנושא. שימו לב לנתונים- 80% מהכוויות בארץ נגרמות בתוך הבית, רובן במטבח. רוב הכוויות הן בילדים כאשר קרוב ל-50% מהכוויות בארץ הן בילדים בגילאי 0-4 בלבד!
"סביב הימים שישי ושבת יש עליה במספר הכוויות בבתי החולים בארץ. מיחמים, פלטות, בישולים, סירים רותחים. במרפאות הכוויות ברחבי הארץ זה דבר ידוע- הולכים להגיע הרבה ילדים בימים הללו"
זו השנה השנייה בה נורית מייקלסון, אחות במרפאת כוויות בשיבא תל השומר, מובילה ביחד עם בית החולים תל השומר, את שבוע המודעות למניעת כוויות בילדים: "ראיתי לצערי אלפי כוויות, רובן בילדים, ואת רובן ניתן למנוע על ידי העלאת המודעות, במיוחד את הפגיעות בתוך הבית. כש-50% מהכוויות הן בילדים בגילאי 0-4 יש על זה הרבה שליטה. כוויות בילדים מלוות בסבל רב. זה לא דבר קל. כשעל מבוגר נשפכת כוס קפה- זה לא נעים, זו כוויה קטנה, אבל זהו. לילד יש עור הרבה יותר דק ועדין. השטח גוף יחסית לנפח הוא הרבה יותר דק וגדול כך שבכל דבר שנשפך עליו- הכוויה יותר עמוקה וקשה. יש אצלנו ילדים שיכולים להיות מאושפזים מכוס קפה לשבוע ימים וגם להגיע להשתלת עור במקרים מסוימים".
נורית מספרת שהורי הילדים מגיעים למרפאת הכוויות המומים- איך כוס קפה אחת שהם, הגננת או הסבא והסבתא שתו ונשפכה על הילד גרמה לו סבל כה רב. הרי אנחנו מודעים לסכנה שבאש, מזהירים את הילדים סביב ל"ג בעומר, בהדלקת נרות החנוכה וכו', אבל כשמדובר בנוזלים חמים- המודעות לגודל הסכנה והסבל הפוטנציאלי שבכוויות פשוט לא קיימת.
כוויות שבת
את המושג "כוויות שבת" הכרתם? מסתבר שכוויות של ילדים בשישי-שבת הן כה נפוצות עד שהן קיבלו מושג ייחודי משלהן. סביב הימים שישי ושבת יש עליה במספר הכוויות בבתי החולים בארץ. מיחמים, פלטות, בישולים, סירים רותחים. במרפאות הכוויות ברחבי הארץ זה דבר ידוע- הולכים להגיע, לצערם, הרבה ילדים בימים הללו עקב "כוויות שבת". ובהמשך ישיר, וכנגזרת לזה, המגזרים המובילים בכוויות הם המגזר הדתי-חרדי והערבים. במגזר הדתי-חרדי זה נובע מהכנות ועזרי השבת- פלטה, מיחם וכו', וכמובן בגלל מספר הילדים הגבוה, ואצל הערבים, לדוגמא הבדואים, למספר הילדים מצטרף נתון נוסף- בישול באש ובסירים גדולים בשטח הבית או מחוצה לו.
בעקבות הנתונים הקשים והקלות בה ניתן למנוע את המקרים הללו, החליטה נורית, בסיוע של מרפאת הכוויות בתל השומר, ובשיתוף של משרד הבריאות, לערוך את שבוע המודעות למניעת כוויות, בו יתקיימו הרצאות בבתי הספר היסודיים להעלאת המודעות לנושא ולאופני המניעה. הם פנו לאחים ואחיות, פרמדיקים ורופאים בכל הארץ, שהתגייסו בהמוניהם, בהתנדבות מלאה, ומכל הארץ- שלומי, עפולה, נתניה, חדרה, באר שבע, קדומים, בת ים, חולון, פ"ת, ת"א, וגם במגזר הערבי- אבו גוש, טייבה, קלנסווה, ועוד. כולם יבואו בשבוע המודעות למניעת כוויות לבתי הספר היסודיים וירצו על הנושא בצורה חווייתית באמצעות מצגת וסרטונים שהוכנו במיוחד עבור הפרויקט (בהשתתפות מיכל ינאי), הותאמו גם למגזר החרדי ואף תורגמו לערבית.
בעיה בתקינות מיחמי המים
"אנחנו פונים לבתי הספר היסודיים מתוך מחשבה ותקווה שהילדים הם סוכני שינוי מאוד חשובים", אומרת נורית. "אם 80% מהכוויות הן בתוך הבית- הילדים הם אלה שנמצאים שם למעשה. זה נכון שרוב הכוויות הן אצל הילדים הקטנים אבל גם הילדים הגדולים באים עם כוויות, והם גם האחים של, הבני דודים של, הם נמצאים בתוך הבית ויכולים לעזור במניעה ובהסברה. אנחנו אומרים לילדים שהם השגרירים שלנו. אני מסבירה להם מה זה כוויה ומבקשת מהם לעשות איתנו את השינוי הזה. אני עוברת על כל סוגי הכוויות השונות, כוויות מאש, כוויות חשמל- אני מסבירה להם שלא מטפסים על עמודי חשמל ונזהרים משקעים, כוויות מחומרים כימיים כמו חומרי הניקוי, ואני אומרת להם- "יש לכם אחים קטנים? בני דודים? אם אתם רואים חומרים מסוכנים בחוץ תגידו להורים לשים אותם במקום יותר גבוה". אנחנו מסבירים להם גם על הנושא של המים, שיגידו לאמא שאפשר לשים את הקומקום טיפה יותר פנימה, ואומרים להם- "אם אתם רואים שאמא הניחה כוס קפה על משטח נמוך תגידו לה להזיז אותה משם", וגם באמבטיה, שם יש המון כוויות, אנחנו מסבירים להם שיפתחו את המים לכיוון הקיר ולא על עצמם, עד שיראו שהמים נעימים". מתארת מייקלסון. המניעה של כוויות השבת, שמעלות את המגזר הדתי-חרדי לראש הרשימה המפוקפקת של מובילי מספרי הכוויות בילדים, מתחילה מתקינות של מיחמי השבת. מיחמי השבת הישנים, בעלי מכסה דמוי מכסה של סיר שאינו הרמטי הם מסוכנים מאוד- אם המכסה הלוהט ייפול על ילד התוצאה תהיה קשה. חשוב להקפיד על מיחמי שבת תקניים ויציבים, עם מכסה בעל סגר ביטחון. את הפלטות והמיחם צריך להרחיק מהילדים ומקצה השיש, כמו את הקומקום, הסירים, הכוסות עם השתיה החמה. הרחקה, יציבות ותקינות הן מילות המפתח כאן.
הילדים מקבלים הסבר לא רק על איך אפשר למנוע כוויות, אלא גם על כיצד אפשר לטפל בהן בצורה נכונה. כשילד מקבל כוויה ההורים מאוד נלחצים וכל אחד פועל בצורה שונה- לאו דווקא זו המתאימה למצב. הטיפול הראשוני הוא מאוד חשוב בפגיעות מסוג כוויות, והוא פשוט משחשבתם: לפתוח את ברז המים הקרים (לא תמי 4, קולר ודומיהם) ולתת למים לזרום על הכוויה כ- 10-15 דקות. או כמו שמתנדבי הפרויקט מציגים לילדים- מים פושרים זורמים. לאחר מכן, אם זו כוויה קטנה אפשר לשים עליה משחה מתאימה, ואם הכוויה גדולה או במקומות קריטיים בגוף יש להגיע למוקד רפואי.
"אם זה היה בתודעה שלנו זה היה הרבה יותר קל כי בשבריר שניה הילדים יכולים להיפגע. זה מתסכל לראות בכל פעם עוד ילד ועוד ילד והורים המומים", אומרת נורית בצער. "כמה פעמים את רואה בבתי קפה אנשים ומלצרים עוברים והעגלה ליד? בחתונות, כשהמלצרים עם מגשים חמים והתינוק על יד השולחן? כואב הלב לראות ילד בן שנתיים-שלוש מגיע עם כוויה כי העוזרת גננת הייתה צריכה לשתות את הקפה החם שלה. אין בעיה, תצאו החוצה, תשתו ותחזרו. לא ליד הילדים, לא לשבריר שניה! האנשים לא מודעים למה זה יכול לעשות. אם הם היו יודעים איזה סבל ומה הדבר הזה עושה הם היו מרחיקים הכל. זה מאוד פשוט. ברגע שמרחיקים- אין כוויות. הטיפול הכי טוב זה המניעה", מסבירה מייקלסון.