מפלגת 'הימין החדש' בהנהגת בנט את שקד מנסה להעביר לנו מסר שבנושאי דת-מדינה היא תהיה היכן שהוא באמצע. המקף המחבר (מבית היוצר של יוסף בורג ז"ל). מכילה. לא כופה. להבדיל, גם אם לא אומרת זאת במפורש, מהסיעות החרדיות מזה ומהבית היהודי-האיחוד הלאומי מזה. כך לפחות מנסה בנט לשדר. ואז, באה חה"כ שולי מועלם-רפאלי, ובכינוס של רבנים ודיינים דיברה על הפוליטיקה כ"מהות המאבק על כניסה של התורה לכל אלמנט בחיים שלנו, ומדינת ישראל כולה בעז"ה תלך למקום הזה של מחויבות של תורה והלכה יותר ויותר". כמה מחיאות כפיים היא קיבלה שם. ואוו. אחלה. האם את אותו מסר, באותן מלים, היא תגיד גם לאוזניי מצביעים פוטנציאלים שאינם דתיים שמפלגתה החדשה מחזרת אחר קולותיהם? האם בנט היה חותם על מה שאמרה בפני הרבנים? בנט צייץ בטוויטר בתגובה: "אך ורק מצע המפלגה יחייב את כולם. מצע המפלגה יקבע שאנו בעד שורשיות ומסורת יהודית אך מתנגדים לכפייה דתית". בעיניים שלי, או ששולי מועלם עוד לא החליפה את הדיסקט של 'הבית היהודי' בזה של המסגרת הפוליטית החדשה שלה, או שהיא עוד לא הפנימה את האג'נדה של מסגרתה החדשה. יחד זה לא יכול ללכת. ואפרופו הרכש החדש של מפלגת 'הימין החדש', מפקד טייסת אפ-16 לשעבר אל"מ במיל. מתן כהנא, מבית גמליאל. איני מכיר את האיש, אך עברו הצבאי המרשים מצדיק הנחה, לפחות לכאורה, כי הוא אכן אדם איכותי ביותר, בעל יושרה פנימית, דביקות במשימה. מלח הארץ, אלא, שנוכח פני הפוליטיקה כיום (וככל הנראה כך מאז מעולם), האינטריגות, התככים, ניבולי הפה, האגואיזם ושאר מרעין בישין, כלל לא בטוח שאדם איכותי כמוהו "תפור" לפעילות פרלמנטרית ועשוי לקצור בה הצלחות כפי שהניב בתפקידו הצבאי. לו נתבקשנו לברכו היינו מאחלים לו (בהנחה שייכנס לכנסת), שיישאר כמו שהוא, שישפיע מאיכותו על אחרים ולא יתן לסביבתו החדשה להשפיע עליו ועל ערכיו.
הבית בוער
ב'בית היהודי' אמורים היו להחליט ביום רביעי (למחרת סגירת גליון זה) איך ממשיכים. מי יבחר את היו"ר ומי את הרשימה לכנסת. בימים האחרונים צצו עוד כמה שמות כמועמדים להנהגת הרשימה. עוד לא נאמרה המילה האחרונה. בינתיים, 'האיחוד הלאומי' בחר ביום שני את בצלאל סמוטריץ' כמי שיעמוד בראש מפלגה זו, והשר אורי אריאל הודיע שלא ימשיך. סמוטריץ' גם יעמיד עצמו כמועמד להוביל את הרשימה המשותפת עם הבית היהודי אם יהיה איחוד שכזה. הזדמן לי בשבוע האחרון לדבר עם לא מעט 'סרוגים' ליברליים, שלא רוצים ולא מסוגלים לקבל את עמדות הימניות הקיצוניות (בראיה שלהם) של סמוטריץ', והוסיפו, כי עם כל הרצון להצביע 'בית יהודי', אם סמוטריץ' יעמוד בראש, הם לא יהיו שם. הם מודעים לסכנה של מחיקת המפד"ל ההיסטורית מבית המחוקקים, ומוכנים אף כ'הוראת שעה' לתמוך בה הפעם כדי שלא תיכחד. אבל סמוטריץ' מפחיד אותם. הנה הצעה שיכולה להקל על ההרגשה. האיחוד הלאומי יישאר כמסגרת פוליטית נפרדה, וכך גם הבית היהודי המפד"לניקי. השתיים ירוצו כבלוק טכני לבחירות לכנסת, ולו כדי לחלוף מעל משוכת אחוז החסימה. אחרי הבחירות, כל מפלגה תמשיך לקיים את מוסדותיה (כפי שהיה עד כה), וכל ח"כ יהיה חייב למשמעת סיעתית של מפלגתו שלו. מה לעשות, מנעד העמדות בציונות הדתית הוא רחב מאוד, ולמרות שקשה לדור בכפיפה אחת, כשחרב מונחת על הצוואר, שווה להתאמץ. והרשימה? סמוטריץ' ראשון? מפד"לניק שני. או להיפך. וכן הלאה בריצ'רץ'. ואם יגיע 'כוכב' חדש שהוא שווה את הבכורה? יתכבד סמוטריץ' לזוז צעד אחד אחורה. לא נורא. הוא עוד צעיר. עתידו לפניו. כרגע, האתגר הגדול של 'הבית היהודי' הוא למצוא איזשהו 'כוכב'/ת. מספרים 2 והבאים, חשובים קצת פחות.
נבחרה נבחרת מפלגת האיחוד הלאומי
רכז מפלגת האיחוד הלאומי בחר בח"כ בצלאל סמוטריץ' לעמוד בראש הרשימה ובראש המפלגה. סמוטריץ' קיבל 83 קולות לעומת 40 קולות שקיבל השר אורי אריאל, שבשעה שהוכרזו התוצאות חש נבגד ע"י חברים רבים שהבטיחו לו את תמיכתו, ועזב את המקום עוד בטרם בחרו חברי המרכז את הבאים אחרי סמוטריץ' ברשימת האיחוד הלאומי. ואלה הם: .
מספר 2 – מזכ"ל האיחוד הלאומי: אופיר סופר, תושב טפחות שבגליל, סמג״ד בצנחנים שנפצע באירוע קבר יוסף וזכה בצל״ש ולשעבר מנהל פרוייקטים במשרד הנגב והגליל.
מספר 3 – ח"כ לשעבר אורית סטרוק, תושבת היישוב היהודי בחברון ומנהלת שדולת ארץ ישראל בכנסת.
מספר 4- יוסי כהן לשעבר חבר מועצת העיר אשקלון ופעיל בתנועת ״מולדת״.
מספר 5- הרב עמיחי אליהו, מנכ״ל איגוד רבני קהילות.
יו"ר האיחוד הלאומי הנבחר ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר קרא ליו"ר המודח, אורי אריאל להמשיך ולתרום מניסיונו הרב להצלחת המפלגה. בהמשך אמר: "יש מי שמנסים בתקופה האחרונה לגמד אותנו וטוענים שהציונות הדתית סיימה את דרכה. שהיא איבדה את יכולת ההשפעה שלה. שכדי להנהיג ולהשפיע צריך לעזוב אותה. הערב, כאן בירושלים, אנו אומרים בקול צלול: הציונות הדתית היא התנועה המשפיעה ביותר במדינת ישראל! והיא ממשיכה ותמשיך בכך במלא המרץ. בתורה, בחינוך, בהתיישבות, בגרעינים, בצבא, בכלכלה, בתקשורת, וכן, גם בפוליטיקה. ובשביל זה היא צריכה בית. "והיום אנחנו מתחברים מחדש לבית הזה.
סמוטריץ' גם קרא לבית היהודי "בואו נתחבר מחדש! זה זמן אחדות! אני מקווה שחברינו בבית היהודי יצליחו לייצב במהרה את הספינה שלהם, לעצב את רשימתם ולהתחבר מחדש".
מפילוג ייצא איחוד?
הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות חשפו את עומק המשבר שנפער בין אגודת ישראל החסידית ליהדות התורה הליטאית. בירושלים, למשל, חברה אחת מהן לש"ס בתמיכה במשה ליאון בעוד האחרת נאבקה בו מלחמת חורמה. וזו רק דוגמא אחת. הסקרים לקראת הבחירות לכנסת, כידוע, לא מחמיאים לש"ס ויש מהם שאף מגלגלגים אותה אל מתחת לאחוז החסימה. דיבורים שהיו פה ושם על פילוג אפשרי בין אגודת ישראל לדגל התורה וחבירה של אחת מהן לרשימה חרדית אחרת, גם היא לא מעלה את ערך מניותיהן בבורסת ההימורים. לא רק הרבנים והמנהיגים הפוליטיים שם מודאגים מאפשרות של פיצול במחנה החרדי, גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לא רוווה מכך נחת. בטח לא כשהוא רואה מגעים להתחברויות בגוף מרכז-שמאל. או אז, כל קול ימני, ויהיה זה של חרדי או אתאיסט, חשוב, ועשוי אף להיות מכריע. והחרדים, כידוע, הם 'תומכי הברזל' של נתניהו. מחששו שחלק ממפלגות הימין לא יעברו את אחוז החסימה (וכידוע היו תקדימים רבים לכך), מקיים נתניהו (עפ"י דיווחים שונים) שיחות עם ראשי המפלגות החרדיות במטרה שירוצו ביחד, ברשימה אחת בכנסת, מה שנקרא בלוק חרדי. עפ"י דניזקן מגלובס, סקר סודי שהראה שליח של נתניהו לליצמן, גפני ודרעי , בלוק כזה יניב להם 14 מנדטים. נתניהו גם מעוניין שאלי ישי יהיה בחבילה הזו. דרעי לא כל כך אוהב את הסייפא של הרעיון הזה, אבל דווקא ליצמן מתלהב ממנו, שכן בעיניים שלו הוא וישי יהיו צמד חמד כמשקל נגד לצמד דרעי את גפני. א-קיצר, עד 20 בפברואר, יום הגשת הרשימות, יהיה מעניין.
גולני לתמיד
אחרי גנץ, שכבר קיבל החלטה, הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, הוא הדמות הכי מחוזרת בימים אלה ע"י מפלגות. חדשות כישנות כאחת. גולנצ'יק, כריזמטי, קול, עור עבה, תוכו כברו, נראה כשחקן חיזוק בטחוני ראוי לכל רשימת מועמדים לכנסת. אשכנזי שומע ומתלבט. לא רק עם מי, אלא גם ובעיקר – בשביל מה הוא צריך את כאב הראש הזה. בתפקידו כרמטכ"ל יצא לו להכיר חלק גדול מהפוליטיקאים ולהבין מה הדי.אנ.איי שלהם. מה מעניין אותם באמת. מה לו ולהם? מצד שני, הוא גם מבין שאין כמו תפקיד בכיר בממסד הבכיר כדי להשפיע ולהייטיב את החברה והמדינה. ובעיניים שלו, למרות כל הטוב שבארץ חמדת אבות, יש עדיין הרבה מה לפעול. מצד שלישי, גם כיום הוא עושה לא מעט טוב באמצעות קרן רש"י שהוא עומד בראשה, ואת זה הוא עושה בלי להכניס עצמו לביצה ההיא. מצד רביעי – לא איש כגבי אשכנזי יירתע מאתגרים. אז מה? מקורביו (שחלקם מייעצים לו שלא להיכנס לפוליטיקה) מעריכים כי תוך שבוע-שבועיים אשכנזי יאמר: הנני. עפ"י יואב קרקובסקי, ראש הדסק הפוליטי של תאגיד 'כאן', נכון לעכשיו אשכנזי מציב תנאי: שיהיה זה חלק מהתגבשותו של גוש מרכז גדול, למשל: גנץ, עם כחלון ולפיד, ואולי גם תנועתה של ציפי לבני, גוש מספיק גדול כדי לאיים על שלטון הליכוד ומפלגות הימין. תחילת פברואר עד ה-20 בו, זה המאני טיים לחיבורים כאלה, שכן את טפסי הרשימות המתמודדות יש להגיש עד 21 בפברואר. עם אשכנזי או בלעדיו, גוש כזה קום יקום, מעריכים הפרשנים. וכשזה יקרה, לא מן הנמנע כי גם בימין יעשו משהו בכיוון.
(בשלח תשעט)