פרופ' עדו קנטר, המחלקה לפיזיקה, אוניברסיטת בר אילן
פרשת תרומה מכילה מילים חדשות אשר לא הופיעו בתורה לפני כן כדוגמת המילה "תרומה", "ידבנו" "זר", "חשב", "תבנית" ועוד. המתבונן היטב ימצא 278 מילים המופיעות לראשונה בפרשת תרומה. אבחנה זאת מעוררת מספר שאלות ובשלושה מעגלים שונים אשר אותם ננסה לברר בקצרה במאמר זה: (א) מספר המילים השונות בתורה ושכיחות הופעתן (מספר החזרות על המילה), (ב) כיצד פזורות המילים החדשות בין חמשת החומשים ובין הפרשות השונות, (ג) התבוננות בשכיחות הופעתן של מילים פרטניות.
התורה מורכבת מכ-80,000 מילים ומספר המילים השונות בה עולה ל-12,850, כלומר כל מילה מופיע בממוצע כ-6 פעמים. מתברר כי למעלה ממחצית ממילות התורה (6800) מופיעות בתורה פעם אחת בלבד כדוגמת "וסרח" בפרשתנו, ומספר המילים המופיעות פעמיים הוא 2120. מספר המילים המופיעות בתורה יותר מעשר פעמים הוא פחות מעשירית ועולה ל-1073 מילים בלבד. מי הן אותן מילים שכיחות בתורה ומי הן השכיחות ביותר?
במעגל החומשים נצפה כי מספר המילים החדשות יקטן במעבר מחומש לחומש זאת מהסיבה כי התורה נבנית נדבך על גבי נדבך. מכיון שאורכי החומשים שונים, השערה זאת נבחנה ע"י תדירות הופעת מילה חדשה בחומש, כלומר כל כמה מילים בחומש מופיעה מילה חדשה בממוצע. בחומש בראשית נמצאה מילה חדשה בממוצע כל 4.1 מילים, בשמות כל 6.3, בויקרא כל 8.3, בבמדבר כל 9.3, ואכן מספר המילים החדשות מתמעט מחומש לחומש כפי שצפינו. אולם בדברים באה הפתעה, מילה חדשה מופיע כל 8.5 מילים, כלומר חומש דברים עשיר במילים חדשות יותר מחומש במדבר.
עובדה זאת מתעצמת כאשר בודקים את מספר המילים החדשות לכל פרשה. כמובן שפרשת בראשית היא הפרשה העשירה ביותר במילים חדשות, כמעט כל מילה שניה בה היא מילה חדשה, בפרשת נח כל מילה רביעית חדשה ובפרשת ויחי כל מילה שישית חדשה. הפרשות "העניות" ביותר במילים חדשות הן פרשות פקודי ונשא (הארוכה בתורה וגם במספר המילים) אשר בהן מופיעה מילה חדשה כל 18 מילים.
פרץ הופעת מילים חדשות בתורה לקראת סיומה ראויה לציון ולחשיבה. בפרשת האזינו מופיעה מילה חדשה כל 3.5 מילים ובפרשת זאת הברכה כל 4.5 מילים. מספרים אלו דומים לפרשות בתחילת ספר בראשית ומציינות כי סיום התורה מתאפיין גם בהיבט זה בחדשנות, המשכיות ומחזוריות.
נעבור עתה למעגל השלישי, אשר הוא אולי המעניין ביותר, ונתבונן מקרוב במילים השכיחות ביותר בתורה. המילה השכיחה ביותר בתורה היא המילה "את" המאוזכרת 2622 פעמים (בממוצע כל 30 מילים) והשניה לה היא המילה "אשר" המאוזכרת כ-1600 פעמים (בממוצע כל 50 מילים). המילה השלישית הנפוצה בתורה היא שמו "י-ה-ו-ה" (1536).
כאשר נתבונן בשכיחות הופעתן של הדמויות בתורה נמצא כי "משה" הוא הדמות "הפופולרית" ביותר בתורה המופיעה כמילה עצמאית 616 פעמים או בכללותה (למשה, כמשה וכו') 662 פעמים. הדמות "הפופולרית" השניה היא "אהרן" המופיע בכללותה 301 פעמים. די מפתיע הממצא כי הדמות השלישית "הפופולרית" בתורה היא "פרעה" המופיעה 217 פעמים, והוא יותר מאיזכורם של האבות: "אברהם" (151), "יצחק" (100), "יעקב" (212). גם אם נכלול את "אברהם" ו"אברם" כשם אחד נמצא כי יחדיו הם מאוזכרים 210 פעמים, עדיין פחות מ"פרעה".
ארבעת האמהות מאוזכרות בתורה במספרים דומים: "שרה" (37), "רבקה" (30), "רחל" (44), "לאה" (33). ראוי לציין בעניין זה האיזכורים הרבים של רחל מלאה, ומצד שני מספר האיזכורים הקטן של רבקה, בדומה ליצחק האב האמצעי המאוזכר משמעותית פחות מאברהם ויעקב. ממצא נוסף הראוי לציון, ומפתיע במידת מה, הוא כי מספר האיזכורים של "בלעם" (55) גדול יותר מהאיזכורים של כל אחת מארבע האמהות ובנוסף האיזכורים הרבים של "בלק" (40).
לסיום נחזור לעניין מספר הופעות שמו של הקב"ה: מתברר כי שמו במידת הרחמים "י-ה-ו-ה" מופיע בתורה כנזכר לעיל 1536 פעמים ובכללותו (עם תוספת מילות היחס) 1808 פעמים. לעומת זאת שמו במידת הדין "אלהים" מופיע רק 228 פעמים ובכללותו 812 פעמים. נמצאנו למדים כי מידת הרחמים בתורה מרובה בהרבה מאוד על מידת הדין .
אסיים כי בעיני רוחי אני רואה מהדורה מודפסת של התורה אשר בה מעל כל מילה מופיעים לפחות שני מספרים קטנטנים: מספר החזרות על מילה זו עד עתה ומספר ההופעות של המילה בתורה. באותה השעה אולי יפתח צהר להבנת רבדים נוספים בתורה על ידי כל יחיד ויחיד המעיין בה, והייתי קורא למהדורה זו "מילים ה-מספר-ות בהר" השווה ל"מספר המילים בתורה".
(תרומה תשעד)