בדיון אסטרטגי לקראת מפגש צבאי אפשרי עם העם היוצא ממצרים, בלק העלה בפני זקני מדין תיאור מבעית, הלקוח מעולם החי, על שיטת ניהול מלחמות עם ישראל: "וַיֹּאמֶר מוֹאָב אֶל זִקְנֵי מִדְיָן עַתָּה יְלַחֲכוּ הַקָּהָל אֶת כָּל סְבִיבֹתֵינוּ כִּלְחֹךְ הַשּׁוֹר אֵת יֶרֶק הַשָּׂדֶה" (במדבר כב').
כיצד ניתן לתרגם תיאור זה לשיטת המלחמה שבני ישראל ניהלו נגד סיחון מלך האמורי ועוג מלך הבשן, כפי שהיא הצטיירה בעיני בלק מלך מואב?
רש"ר הירש: "עתה ילחכו וגו'. והנה השור תופס באמת את העשב בלשונו תחילה, הוא מלפף את העשב בלשונו ותולש אותה, ולפיכך אפשר לומר שהשור תולש את העשב דרך ליקוק ו"לחך" הוא כאן הביטוי ההולם".
לשור, בדומה למעלי גירה נוספים, יש קיבה המחולקת לארבעה חלקים (הֶמסֵס הקרוי גם כרס, קיבת הכוסות, קיבת העלעלים והקיבה האמיתית הנקראת גם קיבת המיצים). השור תולש – מלחך את העשב (כדברי רש"ר הירש), בולע את המזון כמעט מבלי ללעוס, ומאכסן אותו בקיבתו עד שהוא מותסס ומתפרק. ההתססה והפירוק מתבצעים על ידי מיקרואורגניזמים – חיידקים המצויים בקיבת מעלי הגירה המפרקים את התאית.
התאית היא מרכיב עיקרי בדשאים, עלים או גבעולים, וכשליש ממשקל הצומח העולמי הוא תאית. התאית היא מקור האנרגיה העיקרי אצל מעלי הגירה. בדרך זו של העלאת גירה, השור מסוגל לאכול כמויות גדולות במהירות רבה, ולעכל את האוכל באופן סופי רק מאוחר יותר כשהוא נמצא במקום נוח ומוגן. לאחר העיכול בחלק אחד של הקיבה, המזון חוזר ללעיסה מחדש, עד לעיכולו המלא. תהליך זה נקרא העלאת גירה, ולאחריו נבלע המזון שנית, ומגיע לעיכול נוסף בחלק אחר של הקיבה. השור אוכל כשש שעות במשך היום.
לאחר תיאור תהליך אכילת השור, נוכל להבין למה התכוון בלק בתיאור שיטת המלחמה של עם ישראל: "עַתָּה יְלַחֲכוּ הַקָּהָל אֶת כָּל סְבִיבֹתֵינוּ כִּלְחֹךְ הַשּׁוֹר אֵת יֶרֶק הַשָּׂדֶה".
לאחר כשלון מלחמת החפירות הסטאטית שאפיינה את קרבות מלחמת העולם הראשונה, הגרמנים פיתחו שיטת לוחמת בזק, הקרוי "בליצקריג". עקרונותיה מבוססים על ריכוז כוח אש וכוח פריצה גדולים באזור צר, בכדי להבקיע את מערכות ההגנה של האויב, ולהתקדם במהירות לעבר היעד, מבלי לעסוק בניקוי כל השטח מכוחות אויב. באלה יתעסקו כוחות משנה שיבואו בגל השני, לאחר שעיקר הכוח מוגר בשלב הראשון של לוחמת הבזק. הגרמנים עשו שימוש בלוחמת הבזק במלחמת העולם השנייה, בכיבוש פולין ושאר ארצות אירופה, וכן במבצע "ברברוסה" בפלישה לרוסיה.
צה"ל עשה שימוש במלחמת בזק במבצע קדש ובמלחמת ששת הימים.
התורה אינה מתארת את טקטיקת המלחמות נגד סיחון מלך האמורי ועוג מלך הבשן, אך מתיאור מלחמת עם ישראל בפיקודו של יהושע נגד מלכי הצפון, במהלך כיבוש הארץ עולה, שנעשה שימוש במלחמת בזק כבר באותם ימים: "וַיִּוָּעֲדוּ כֹּל הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה וַיָּבֹאוּ וַיַּחֲנוּ יַחְדָּו אֶל מֵי מֵרוֹם לְהִלָּחֵם עִם יִשְׂרָאֵל". בשלב הראשון יהושע ערך מלחמת בזק נגדם: "וַיָּבֹא יְהוֹשֻׁעַ וְכָל עַם הַמִּלְחָמָה עִמּוֹ עֲלֵיהֶם עַל מֵי מֵרוֹם פִּתְאֹם וַיִּפְּלוּ בָּהֶם: וַיִּתְּנֵם ה' בְּיַד יִשְׂרָאֵל וַיַּכּוּם וַיִּרְדְּפוּם עַד צִידוֹן רַבָּה" וגו'. בשלב השני באו כוחות המשנה של יהושע: "וַיָּשָׁב יְהוֹשֻׁעַ בָּעֵת הַהִיא וַיִּלְכֹּד אֶת חָצוֹר וְאֶת מַלְכָּהּ הִכָּה בֶחָרֶב :וְאֶת כָּל עָרֵי הַמְּלָכִים הָאֵלֶּה וְאֶת כָּל מַלְכֵיהֶם לָכַד יְהוֹשֻׁעַ וַיַּכֵּם לְפִי חֶרֶב" (יהושע יא').
חששו של בלק היה מוצדק. בדומה לשור המלחך שטח גדול של עשב בזמן קצר, כך בני ישראל נקטו בטקטיקת מלחמת בזק, וכבשו את שטחי ארצות סיחון ועוג הגדולים בזמן קצר.
(נצבים תשעה)
כלחוך השור את ירק השדה
השארת תגובה