בשבועות האחרונים אירעו מספר אירועי שוד רכבים יהודים, על ידי חוליית ערבים, לאור יום. בשבוע שעבר, בפעילות מבצעית נעצרו חברי החוליה. האם אנחנו מאבדים אחיזה בחלקים מסוימים במדינה? וגם טיפים והמלצות לנוסעים בכבישים הסובבים כפרים ערבים
"היו שני בחורים, הבחור הגדול יותר התקרב אלי עם מוט ברזל, הכניס את חצי הגוף שלו פנימה לתוך המכונית ניתק לי את החגורה ואת הפלאפון זרק על הרצפה. בשלב הזה שאלתי בעברית מה הוא רוצה אבל הוא לא ענה, גם לא בערבית, תוך כמה שניות פתחו את הדלת וגררו אותי החוצה שניהם, זרקו אותי על הכביש".
התיאור המצמרר הזה לא לקוח מתסריט לסרט מתח שיוצא בקרוב, אלא קרה פה, בכבישי מערב בנימין. בחודש האחרון התמודדו תושבי בנימין עם אירועי שוד רכבים, לאור יום. חברי חוליה ערבים מאזור רמאללה שביצעו את מעשי השוד, חיכו לטרף הקל: לנהג מבוגר או נהגת שנסעו לבדם ברכב, חברי החוליה איגפו את הרכב המיועד, עצרו את הרכב, הוציאו ממנו את הנהג המבוגר או הנהגת שדדו את הרכב והשאירו את הנהג או הנהגת ההמומים זרוקים וחבולים באמצע שום מקום.
מקרה השוד האחרון התרחש ביום שלישי שעבר. משה ישר, בן ה-62 שמתגורר ביישוב עופרה יצא ב-06:30 מבית הכנסת בעופרה לכיוון המשרד בו הוא עובד באשדוד. בשיחה עם "שבתון" מספר משה את אשר ארע: "קצת לפני הגשר של הכפר הערבי ביר זית עקף אותי רכב קטן לבן וחזר למסלול. כשחזר הרכב למסלול, הוא האט את הנסיעה, בלם וחזר קצת אחורה. אני לתומי חשבתי שיש לו בעיה מכנית ברכב ובשלב הזה פתחתי את החלון כדי לבדוק עם הנהג האם יש לו תקלה ומהי, רציתי לסייע. באותו הרגע, יצאו שני בחורים ערבים צעירים, הנהג שהיה פחות דומיננטי וזה שלצידו – בחור גדול יותר ושניהם ניגשו לשמשה של הרכב ולדלת לידי. מאחר שהחלון היה פתוח, הבחור הגדול יותר התקרב אלי עם מוט ברזל, הכניס את חצי הגוף שלו פנימה לרכב, ניתק את החגורה, ואת הפלאפון זרק על הרצפה. שאלתי בעברית מה הוא רוצה אבל הוא לא ענה, גם לא בערבית, תוך כמה שניות פתחו את הדלת וגררו אותי החוצה שניהם, זרקו אותי על הכביש, בשלב הזה הבחור הפחות דומיננטי חזר לרכבו והבחור עם מוט ברזל שדד את רכבי שהיה מונע. הם עשו פרסה וחזרו למקום ממנו באו – לכיוון רמאללה".
המום מהאירוע שעבר, ללא רכב, ללא הטלפון הנייד ובסמיכות לכפר ערבי, ניסה משה לעצור רכב יהודי שייקח אותו למקום מבטחים: "קמתי מהאספלט וניסיתי לעצור רכב של יהודים, כי רוב הרכבים שעברו שם היו רכבים של ערבים. כעבור 3 דקות עצר לי מישהו שזיהה אותי מבית הכנסת, נכנסתי לרכב שלו וקיימנו שיחת טלפון עם המשטרה, דיווחנו על המקרה. הנהג שאסף אותי, הוריד אותי בש"ג ביישוב עטרת וחיכיתי לכוחות הביטחון. כשהם הגיעו כל נציג מכוחות הביטחון – צבא, שב"כ ומשטרה, חקרו אותי בנפרד על מנת לקבל יותר אינפורמציה. אחרי עשרים דקות הגיע מח"ט בנימין, שאל כמה שאלות וביקש שאתלווה אליו לזירה. הראיתי לו את המקום בו נשדדתי והסברתי מה קרה, משם המשכתי לתת עדות בתחנת המשטרה בשער בנימין".
איך הרגשת באותם רגעים כשהם התקרבו לרכבך עם מוט ברזל?
"הרגשתי שזה הסוף שלי, לא חשבתי שהם רוצים את הרכב, למזלי לא התנגדתי ולכן לכאורה יצאתי בזול. ראיתי את הסוף שלי בשניות האלה. נפצעתי בכתף כי הפילו אותי לרצפה", הוא משיב.
"נעצרתי עם הרכב ושני בחורים ערבים צעירים יצאו מרכבם, ניגשו לשמשה של הרכב ולדלת לידי. תוך כמה שניות הם פתחו את הדלת וגררו אותי החוצה, זרקו אותי על הכביש ולקחו את רכבי"
שוד לאור היום
המקרה של משה אינו המקרה הראשון אלא הרביעי במספר בתוך חודש אחד. המאפיין של כל ארבעת האירועים הוא שמדובר בשוד לאור יום, כאשר חוליית הערבים חיכו לנהגת או נהג מבוגר בודדים כדי שיוכלו לתקוף. בכל המקרים המפגעים ניסו להוציא את הנהג/ת מהרכב, לקחת את הרכב כשהם משאירים בשטח את הנהג/ת. במקרה בודד של תושייה בזמן אמת, תושבת טלמון הצליחה להמשיך בנסיעה ולא הצליחו לשדוד את רכבה.
ביום רביעי, 04.07, נתפסה חוליית שודדי המכוניות על ידי פעילות מאומצת של כל כוחות הביטחון בגזרה. סנ"צ אלי עובדיה, מפקד תחנת בנימין, מספר בשיחה עם 'שבתון' על רגע תפיסת החוליה: "בפעילות מאומצת יחד עם כל כוחות הביטחון בגזרה, פעילות שכללה תחומים שונים גם בתחום המודיעין, גם בתחום המבצעי הגלוי והסמוי ובשת"פ עם יחידות מיוחדות, הבאנו בשבוע שעבר למעצר חוליה שמונה שלושה חברים בשנות ה-20 לחייהם, תושבי רמאללה רבתי, שחשודים במספר אירועי שוד. בחלק מהמקרים תפסנו את הרכב שנשדד ופירטים שונים של נשדדים והחקירה בעיצומה".
משה ישר: "החוליה הייתה מוכרת בחודש האחרון ולא יכלו לשים עליה יד. בלילה, כיממה לאחר ששדדו לי את הרכב, נתפסו חברי החוליה ויום אחר כך הייתי צריך לזהות אותם ואת ציוד שנמצא".
מתקשים לתת מענה באזורים בהם אין שליטה ישראלית מלאה
לעיתים נדמה שבאזורים הללו ובאזורים דרומיים יותר של המדינה, ההתנהלות היא כשל המערב הפרוע, בעקבות הישובים הערבים והבדואים הסובבים. מני בלונדר, מנהל אגף הביטחון במועצה, אומר כי המשטרה עושה כל שביכולתה אך בשל חוסר בכוח אדם ושיטור באזור מערב בנימין האזור פרוץ יותר למקרי שוד וגניבות ויש לדאוג ולהוסיף תקנים על מנת שתושבי מערב בנימין יזכו להגנה לה זוכה כל אזרח. סנ"צ אלי עובדיה מאשר את מה שאומר מני אך טוען כי המצב הנוכחי הוא עקב כך שבמקומות אלו, בהם אין אחיזה מלאה של גופים ביטחוניים, קל יותר לבצע אירועים מסוג זה וקשה לכוחות הביטחון לשים ידיים על החוליות אך גם חושף כי תוקם תחנת משטרה בכניסה למודיעין עלית.
מני בלונדר: "במערב בנימין יש בעיה קשה של כוח אדם ושיטור באזור, המשטרה עובדת על זה וכן עובדת על להפוך את נקודת מודיעין עלית לתחנת משטרה על ידי הוספת תקנים וניידות וכל מה שצריך. יש צורך שגם תושבי מערב בנימין יזכו ליחס ולהגנה לו זוכה כל אזרח".
סנ"צ אלי עובדיה: "לא בכל האזורים בארץ יש שליטה ישראלית מלאה ולכן יש מקומות שמוגדרים שטחי A, B או C – מקומות שאין אחיזה מלאה של גופים ביטחוניים ישראלים ולכן קל יותר לבצע העברות ולהסתתר במקומות האלה וקשה לנו לשים עליהם יד אבל אנחנו לא מרימים ידיים ועושים מאמצים כבירים. יש מעט פחות כוחות שיטור באזורים האלה, אך בימים אלו ממש החליט המפכ"ל עם הספק הארצי להקים תחנת משטרה עצמאית בכניסה למודיעין עילית מה שישפר את הנוכחות והפעילות המבצעית ויעניק תחושת ביטחון לתושבים. גם היום עושים מאמצים עם הצבא להגביר את הנוכחות על מנת לשפר את תחושת הביטחון. אך חשוב לי לציין שחלק מהאירועים קרו בתוך כפרים פלסטינים ולכן אני מבקש לקרוא לאזרחים הישראלים להימנע מכניסה לכפרים פלסטינים לא משנה באיזה שטח מכיוון שבשטחים האלו קל יותר לבצע אירועים פליליים ולנו קשה יותר לתת מענה גם אחרי שהאירוע קרה, קשה לתת מענה בזמן אמת. מבקש מכל האזרחים לגלות עירנות ולא לסכן את גופכם, נפשכם ורכושכם. אל תכנסו לשטחים פלסטיניים".
"במערב בנימין יש בעיה קשה של כוח אדם ושיטור באזור"
אילו טיפים והנחיות אתכם יכולים לתת לתושבים שגרים באזור למקרה וינסו לשדוד אותם?
סנ"צ אלי עובדיה: "קודם כל אני קורא לכל האזרחים להמשיך בשגרת חייהם, להיות מודעים לכך שכוחות הביטחון נמצאים בשטח ומשתדלים להעלות את תחושת הביטחון. כשקורה אירוע כזה יש לנסות לחמוק מהחסימה, לא לפתוח חלונות או דלתות, להמשיך בנסיעה לפיל בוקס או יישוב ישראלי ובמידת האפשר להתקשר למוקד 100 של המשטרה ונעשה ככל הניתן. מי שיש לו רישיון נשק להקפיד להיות חמוש לטובת ביטחונו".
מני בלונדר: "הפצנו דף הנחיות לתושבים כיצד להתגונן במקרה ואיך להימנע – להתקין מיגון נגד אבנים ונגד שבירת שמשות כמו שקרה בכמה מהאירועים שבאמצעות אלה שברו את השמשה ואז זה נותן לנהג להתאפס. לנעול דלתות וחלונות להיות ערים לסימנים מחשידים במהלך הנסיעה, רכבים שנוסעים בצורה מחשידה – לדווח למוקד בנימין, יש אפליקציית מצוקה במידה ולוחצים עליה המוקד מקבל מידע, איפה אתה ויש סרטון וידאו שאפשר לדבר בלי לגעת בטלפון ובמקביל מוציאים כוחות. לשאת את האקדח צמוד לגוף ולא ברכב, לצאת עם הטלפון ולדווח מיד על מיקום".
בסיום הראיון היה חשוב למשה ישר להבהיר נקודה חשובה: "אנחנו נמשיך לגור פה ולא נתייאש בגלל מקרה כזה או אחר. יכול להיות שהייתי צריך להיות זה שיגרום לחוליה הזו להיתפס. למדתי שצריך לנקוט במשנה זהירות גם כשעוזרים לאנשים או רוצים לקחת טרמפ – לא במקומות כאלה, לבחון פעמיים ולא לפתוח מידית את החלון ולעזור. לפני האירוע הזה עזרתי לאנשים אוטומטית, היום כבר לא. אני אעבור את הטראומה הלא קלה הזו בעזרת ה'".