כאשר אנו מדליקים את המחשב, אנו רואים מולנו מסך שנקרא שולחן עבודה. עליו אנחנו רואים אייקונים וחלונות המייצגים את התוכנות השונות ואת פעולותיהן. באמצעות האייקונים והחלונות אנו יודעים אלו תוכנות קיימות במחשב, ויכולים לעקוב אחרי התהליכים הקורים בהן. אנו גם יכולים להשפיע על התוכנות דרך האייקונים: כאשר אנו מזיזים אותם ממקום למקום, מוחקים אותם, משנים את הגדרותיהם וכדומה, תהיינה לכך השלכות לגבי התוכנות ופעולתן.
תארו לעצמכם אדם שאין לו מושג במחשבים. כאשר יתבונן במסך הוא ישאל את עצמו מהו היחס בין האייקונים לבין התוכנות, ומתוך כך הוא עלול להגיע למסקנה שהאייקונים הם אלה שמפיקים את התוכנות! כן, אותו עיגול תלת-צבעי הוא היוצר את הגוגל כרום על כל המידע שבו, ואותה אות W גדולה היא המפיקה את תוכנת הוורד על כל המסמכים שבה, וכן הלאה. כאשר ישאלו אותו איך יתכן שציורים פשוטים שכאלה יפיקו תוכנות כל כך מורכבות, הוא פשוט יאמר: עובדה! וכראיה לכך יצביע על השינויים שחלים בתוכנות כאשר מתעסקים עם האייקונים שלהן.
נשמע מגוחך? אבל כך בדיוק טוענים רבים לגבי היחס בין המוח לתודעה. רבים סבורים שהמוח – אותו גוש אפור קטן ודביק – הוא זה שמפיק את התודעה האנושית המופלאה, על כל המחשבות, רגשות, זיכרונות, חוויות, רצונות וכן הלאה. כאשר שואלים, איך גוש קטן כזה יכול להפיק משהו כמו תודעה, הם פשוט אומרים: עובדה! והראיה היא שכאשר מתעסקים עם המוח, באמצעים כימיים או פיזיים, זה משפיע על התודעה!
מי שרוצה להאמין בדבר מוזר שכזה, הרשות בידו, אבל יש הסבר מוצלח בהרבה: המוח אינו מפיק את התודעה, כשם שהאייקונים אינם מפיקים את התוכנות – אלא התודעה היא המפיקה את המוח, כשם שהתוכנות מפיקות את האייקונים! המוח, גוף האדם, ולמעשה כל תמונת המציאות שאנו קולטים, אינם אלא "שולחן העבודה" אותו מגישה לנו התודעה שלנו. הדברים שאנו רואים וחווים הם ייצוגים ויזואליים של תהליכים בתוך ההכרה, כשהם שהאייקונים הם ייצוגים ויזואליים של תהליכים בתוך התוכנות. ניתן להשפיע על התודעה באמצעות התעסקות עם ה"אייקון" של המוח, אבל אין זה אומר שהוא המפיק אותה.
יש עוד הרבה מה להרחיב בנושא, אבל הכיוון הזה מוצלח בהרבה מאשר המטריאליזם המגוחך.
(צו תשעז)
המוח ושולחן העבודה
השארת תגובה