אחד מתפקידיו החשובים של השלטון הוא לעשות צדק, למנוע עוול, ולהציל עשוק מיד עושקו. לשם כך קיימים המשטרה ובתי המשפט. עם זאת, במקרים רבים הם אינם מסוגלים להושיע. החוק דורש הליכים מסודרים וראיות ברורות כדי להרשיע נאשמים, ולא תמיד ניתן לספק דרישות אלה. נבלים רבים יודעים לנצל את החורים שברשת החוק ולחלוף ביניהם בלי להילכד בה. הרי אי אפשר להעמיד שוטר בכל בית ובכל פינת רחוב. מעשים רבים של בריונות, התעללות, ניצול, סחיטה וכדומה מתרחשים מתחת לרדאר, בבתים פרטיים, בבתי ספר, בגנים ציבוריים ובמקומות אחרים בהם אין מושיע, ולעשוקים אין למי לפנות לעזרה.
יצירות דמיוניות רבות מציגות דמויות שתפקידן הוא למלא את החלל שמשאירות הרשויות, ולהגיש עזרה לעשוקים ללא המגבלות והסרבול של רשויות החוק. כך למשל "המעניש" של מארוול, ו"יתום X" מסדרת הספרים של גרג הורביץ, הם ויג'ילאנטים הפועלים נגד פושעים על דעת עצמם, ומחסלים אותם ללא הליכים משפטיים. במקרים אחרים מתואר אפיק ישועה על-טבעי: בסדרת האנימה "נערת הגיהינום" ישנו אתר אינטרנט בו ניתן לרשום את שמו של מי שפגע בך, והוא יישלח מיד לגיהינום (אלא שהמחיר הוא שגם מי שהזמין את השירות יגיע לגיהינום לאחר מותו). תיאורים כאלה יכולים להיראות צורמים לאנשים שומרי חוק, אבל המציאות היא שיש אנשים הסובלים עד כדי כך שפתרונות כאלה הם המוצא היחיד עבורם.
אבל אולי יש דרך אחרת. יתרו מציע למשה מערכת שופטים ושוטרים היררכית, שמגיעה עד לרמת "שרי חמישים ושרי עשרות". לכל אזרח אמור להיות שופט מקומי, שמכיר אישית אותו ואת סביבתו, ואליו ניתן לפנות בעת צרה. במקום בתי המשפט של ימינו, שמתמודדים עם כמויות עצומות של תיקים, והשופטים שבהם רחוקים מאד במקרים רבים מהמציאות של בעלי הדין – יהיו לכל בניין, רחוב, שכונה ויישוב שופטים מקומיים משלהם שיהיו אחראים על הצדק. ואם הם לא יצליחו לתת מענה – אפשר לפנות הלאה, לדרג הבא.
אנחנו חיים בחברה של "שבטים" רבים, עם מנטליות ואורחות חיים שונים, והניסיון לאכוף על כולם אותה מערכת שיטור ושיפוט מוביל לבעיות רבות. אולי כדאי לנסות ליישם את המערכת שהציע יתרו, ולהקים לכל חברה שופטים ושוטרי משל עצמה, שידעו איך לנהל אותה טוב יותר.
(יתרו תשפ"א)