אנשים רבים הישוו את היקום למכונה גדולה, אולם רק בדורות האחרונים, כאשר חלה התקדמות גדולה הן בחקר היקום והן בפיתוח המכונות, מתחילים לראות עד כמה ההשוואה הזו מדויקת. התפיסה שהיקום הוא מעין מחשב-על או מכונת ענק – מכונת הא-ל, נקרא לה – יכולה להאיר את עינינו להבין דברים רבים במציאות:
1. היקום הוא מכינה אחידה. חוקי הטבע הם התוכנה המפעילה אותו, והם אחידים בכל רחבי היקום.
2. היקום הוא מכונה מורכבת ורגישה. כל אירוע קטן, כמו משק כנפיו של פרפר, יכול להשפיע על המון אירועים אחרים, כמו גלגל שיניים שמניע מערכות שלמות.
3. היקום הוא מכונה מדויקת. חוקי הטבע פועלים בצורה מדויקת להפליא מבחינה מתמטית, כך שלכל פעולה יש תוצאות קבועות מראש. בגלל המורכבות הרבה של המערכת איננו יכולים לחזות אותן.
4. היקום הוא מכונה עם חלקים משוכללים. כל מה שקיים ביקום מהווה חלק מהמכונה, כולל הכוכבים, הצמחים, החיות ובני האדם. גם אנחנו מרכיבים בתוך אותה מערכת גדולה, מושפעים ממנה ומשפיעים עליה.
5. היקום הוא מכונה הכוללת תודעה. לפחות לחלק מהמרכיבים במערכת יש תודעה – לנו כמובן, וזו מהווה גורם רב השפעה על התנהלות המערכת. יתכן גם שאיננו היחידים, ושליקום כולו יש תודעה משל עצמו, או משהו הדומה לבינה מלאכותית אצל מחשבים.
6. היקום הוא מכונה מדהימה. ככל שחולף הזמן הוא הולך ויוצר יצירות משוכללות יותר ויותר, דרך התהליך האבולוציוני, הופעת בני האדם, וכעת פיתוח מערכות טכנולוגיות מתקדמות, מחשבים ורובוטים בידי האדם. מי יודע מה יהיו השלבים הבאים בהתפתחות?
7. היקום הוא מכונה שתכליתה לא ידועה. אי אפשר לדעת מה התוכנית הסופית אותה חותרת המערכת להגשים, ומה תפקידנו בתוכה, האם אנו מהווים חלק מאותה תכלית, או רק שלב ביניים שולי למדי.
מה המסקנות המתבקשות מכל זה? ראשית עלינו להבין, שכל פעולה אנושית יכולה להיות בעלת השלכות משליכות לכת ביותר על המערכת. אם פרפר אחד יכול לחולל סערה באמצעות משק כנפיו, האם אפשר להעלות על הדעת כמה שינויים יכולים לחולל בני האדם במעשיהם? אנו נוטים לראות את עצמנו כאינדיבידואלים, כשכל אחד פועל בבועה שלו, משפיע ומושפע רק על סביבתו הקרובה. אבל התבוננות קלה תבהיר לנו שהמעשה הקל ביותר יכול להתגלגל הלאה עד כמעט לאינסוף, ולשנות את המציאות בדרכים שלא ניתן להעלות בדעתנו. אילו היינו יודעים לצפות מראש את השלכות מעשינו, היינו יכולים לעצב את העולם כרצוננו. לנו אמנם אין יכולת כזו – אבל למכונת הא-ל יש, והיא פועלת לכוון את האנשים הנכונים למקומות הנכונים ולמעשים הנכונים, כדי להפיק את מטרותיה הנעלמות.
ברגע שמודעים למורכבות הקשרים בין פעולות לתוצאות, אף מצוה או הוראה לא נשמעת מוזרה. בית מקדש, קרבנות, ארבעת המינים, כשרות, עריות – כולם יכולים להיות מכוונים כלפי יצירת תבניות אירועים מסוימות, שישפיעו בדרכים נעלמות על חלקים שונים של המערכת, ובכך יובילו לתוצאות הרצויות. אפשר להבין את ההקפדה על כל מחשבה, דיבור ומעשה, את ההתנגדות לגישה של "חיה ותן לחיות", בה כל אחד פועל בנפרד בלי לקחת בחשבון את השפעותיו על המערכת. מהצד השני, גם אירועים לא מובנים, כמו אסונות בידי אדם ובידי שמיים, שמעוררים שאלות על ההשגחה – יכולים להיות מובנים הרבה יותר כשרואים אותם כחלק ממערכת, כאירוע הכרחי להשגת תוצאות מסוימות.
ה' בחר לנהל את העולם באמצעות מכונת-הא-ל, וזו פועלת בדרכים העומדות לרשותה, ולא באופן כל-יכול ובלתי מוגבל כמו ה' עצמו. באופן כזה אפשר גם להבין את יצירת החיים באמצעות האבולוציה, שמצד אחד מעידה על תבונה עליונה, ומצד שני משתמשת לפעמים באלתורים ובהטלאות כאשר היא נתקלת במכשולים בדרכה, במקום ליצור על המקום יצירות כלילות השלמות. באמצעות התבוננות על היקום כמערכת משוכללת שאנו חלק ממנה, אפשר להבין דברים רבים טוב יותר מאשר מתוך נקודת מבט אגוצנטרית של אדם הרואה את עצמו כמרכז העולם.
(וישלח תשע"ה)
תולדות מכונת הא-ל
השארת תגובה