יעל פלקובסקי, בת 38 מכפר פינס, נשואה לאברמי, ר"מ בישיבת בני עקיבא ואם לחמישה ילדים. מנהלת שילה – שירות לאומי דתי.
שירות לאומי – פריבילגיה לבנות הדתיות?
ישנן בנות רבות הפונות לשירות לאומי. אני לא מסתכלת על זה כפריבילגיה, אלא כהתאמה של צורך ועשיה. הציבור שלנו אוהב להיות בעשיה ולהרגיש שליחות, ולכן בנות רבות מגיעות לשירות לאומי בתחושת שליחות של ממש, ובאמירת "הנני כאן".
מקום השירות הכי מבוקש
יש מגוון רב של תקנים, ולכל בת יש את התקן המתאים לה. ישנן בנות רבות הפונות לתקנים של משרד הביטחון, וישנן בנות רבות הפונות לחינוך, רפואה, בטחון פנים, סייבר, מוקדי בטחון, כנסת, בית הנשיא ועוד. אין יותר טוב או פחות, ישנם צרכים שונים ויכולות שונות לכל תפקיד ולכל בת.
התחומים הפחות מבוקשים
לעניות דעתי אין תחומים כאלה. כל תקן מתאים לבת מסוימת ובכל מקום שיש צורך הבנות שלנו נמצאות שם. אני לא מכירה תפקיד שאף בת לא רצתה להגיע אליו. הבנות של היום יודעות להיות במקום הנכון ובזמן הנכון ולמלא כל צורך בעשיה.
רוב הבנות מעדיפות לצאת מהבית או להישאר – במהלך השירות?
הרבה בנות אוהבות לצאת מהבית אבל זה תלוי במשפחה, סביבה ואזורים. ככלל, אני חושבת ש"עניי עירך קודמים" ולכן יש לתת לסביבה הקרובה לפני שיוצאים להציל את העולם. אבל כמובן שיש נתינה ועשיה בכל מקום, ובסופו של דבר זה עניין אישי של כל בת.
גיוס נשים דתיות לצבא
סוגיה זו היא מן המורכבות בחברה הדתית לאומית. לדעתי, מן הראוי שבנושא זה יעסקו אנשי רוח ופוסקי ההלכה. ככלל, במדינת ישראל אנו הולכים לפי הוראות הרבנות הראשית, ובנושא זה הרבנות לדורותיה אינה מעודדת גיוס בנות דתיות לצה"ל. כמובן שישנם מקרים יוצאים מן הכלל וכל החלטה כזאת צריכה להיות לאחר ייעוץ עם רב מוסמך. אין ספק שכל נער ונערה המתגייסים לצה"ל מקיימים בגופם מצווה חשובה, וראויים להערכה מהחברה הישראלית על כל גווניה.
שירות – שנה או שנתיים?
כאחת שעשתה שנתיים שירות, האידיאל הוא שירות מלא, כמו בנות המשרתות בצבא. אבל, אני גם מבינה את השיקולים השונים של בנות כיום לשרת שנה. בעיניי הכי חשוב שכל אחת תתאים את ההחלטה שלה ליכולת שלה ולמה מתאים לה מבחינת התכניות שלה להמשך דרכה.
האתגר העיקרי של בנות השירות הלאומי
ישנם אתגרים רבים לבנות השירות, תלוי בתקן ובבת. זו הפעם הראשונה שהן יוצאות לחיים האמתיים ומנהלות לעצמן סדר יום. עבור הבנות שיוצאות מהבית וגרות בדירת שרות האתגרים רבים, החל מחלוקת החדר עם חברה נוספת, התארגנות על ארוחות וכלה בניהול סדר יום לפני ולאחר השירות, שמירה על תפילה בזמן, שיעורי תורה ועוד… בנוסף, ישנם אתגרים נוספים בתקן עצמו כמו לדעת להתנהל עם אנשים ומורכבויות שונות נוספות. בסופו של דבר זו יציאה הדרגתית לעולם הגדול, ורוב התקנים יודעים לשמור על הנכס הזה שנקרא בת שירות לאומי, ותפקידנו לעזור לה שהיציאה הזו לחיי השליחות ולחיים האמתיים תהיה באווירה טובה ובתחושת שליחות ונתינה.
שיפור שיטת ההרשמה הנוכחית לסיירות השירות הלאומי
אני מאמינה גדולה כי תמיד ניתן לשפר עוד ועוד. אני רואה את העשייה של החמ"ד ושל רשות השירות הלאומי בראשות ראובן פינסקי, בכדי להנגיש את העניין ולהקל על הבנות בתהליך הזה. החשיבה היא על הבנות – מה נכון להן ומה יעזור לשרות הלאומי ובטוחה שלאט לאט נמצא את השיטות לשיפור כל המהלך.