3 מערכות בחירות בשנה אחת

הכנסת ה-23
30 רשימות הגישו את מועמדותן
6,394,255 בעלי זכות בחירה
3.25% מהקולות הכשרים – אחוז החסימה
10,631 קלפיות בארץ
96 קלפיות בנציגויות ישראל בחו"ל
לראשונה בכנסת
- בחירות שלישיות בתוך שנה
- הכנסת השנייה ברציפות שלא הביעה אמון בממשלה חדשה
- נשבר שיא משך כהונתה של ממשלת מעבר בישראל שלא זוכה לאמון הכנסת
- לראשונה, הכנסת פוזרה לאחר שמוצו, ללא הצלחה, כל האפשרויות להרכבת ממשלה
- הבחירות ייערכו ביום שני ולא ביום שלישי
- לראשונה, עפ"י החלטתה של הכנסת ה-22, עובדים זרים בענף הסיעוד שעובדים כרגיל ביום הבחירות יוחרגו מהכלל, ולא יקבלו שכר כפול בגין עבודה ביום השבתון
מי זכאי לבחור ולהיבחר?
זכאי לבחור: כל אזרח ישראלי שביום הבחירות מלאו לו 18 שנה והוא רשום בפנקס הבוחרים.
זכאי להיבחר: כל אזרח ישראלי שגילו 21 ומעלה, למעט בעלי תפקידים בכירים במגזר הציבורי, לדוגמה: רבנים ראשיים, שופטים, מבקר המדינה, הרמטכ“ל ונגיד בנק ישראל, וכן עובדי מדינה וקצינים בכירים.
מועמד לכנסת לא יוכל להתמודד אם נידון למאסר בפועל של יותר מ-3 חודשים וטרם חלפו 7 שנים מיום סיום ריצוי העונש, אלא אם כן קבע יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית שאין עם העבירה קלון. רשימה או מועמד לא ישתתפו בבחירות לכנסת אם יש במטרותיהם או במעשיהם שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור במדינת ישראל.
■ בבחירות לכנסת ה-21 בג"ץ מנע את התמודדותו של מיכאל בן-ארי, ובבחירות לכנסת ה-22 מנע את התמודדותם של בנצי גופשטיין וברוך מרזל. בבחירות לכנסת ה-23 ועדת הבחירות המרכזית מנעה את ההתמודדות של היבה יזבק ורשימת מועמדים אחת (משפט צדק), אך בג"ץ ביטל את ההחלטה ואיפשר להן להתמודד.

זכות או חובה ?
בישראל ההצבעה אינה חובה, אולם ב-22 מדינות, ובהן ארגנטינה, אוסטרליה, בלגיה, טורקיה, קוסטה ריקה ויוון, חובה על פי חוק לפקוד את הקלפי.
ארוך-קצר
הכנסת הארוכה ביותר הייתה הכנסת השלישית, שכיהנה 1,568 ימים שהם כ-4.3 שנים. הכנסת ה-21 הייתה הקצרה ביותר בתולדות הכנסת – 156 ימים, שהם כ-5 חודשים, ובדומה לה, הכנסת ה-22, שארכה 165 ימים.
חשדות לזיופים בבחירות:
בבחירות לכנסת ה-21 היו חשדות לזיופים בבחירות, ונפתחו חקירות פליליות בחלק מהמקרים. בבחירות לכנסת ה-22, 6 קלפיות נפסלו לחלוטין ולא נכללו בתוצאות הסופיות, ו-7 קלפיות נפסלו חלקית. כמו כן, אותרו מאות מקרים של בוחרים שהצביעו הן במעטפות כפולות והן בקלפי שבה הם רשומים; אותרו מקרים של בוחרים שהיו אמורים להיות בחו"ל ביום הבחירות אך הצביעו בקלפיות שלהם בארץ; ודווחו אי-סדרים בהתנהלותן של ועדות קלפי שונות. בחלק מהמקרים נפתחו חקירות פליליות.
*באדיבות מרכז המחקר והמידע של הכנסת