ברוב גדול אושר חוק הקנאביס בקריאה טרומית, ויצא בדרך לחקיקה ראשית שתתיר לבני 21 ומעלה לצרוך את הצמח, הממש לא נייטרלי הזה, חופשי. יש הטוענים כי להיתר הזה עלולות להיות השלכות חמורות ביותר על התמכרות בני נוער בעיקר. מיליון מובטלים, וזה מה שיש לכנסת לעסוק בו כעת
רבים בתחושה כי הממשלה איבדה שליטה על נגיף הקורונה. שאין באמת בעל בית שמתכלל ומוביל את המאבק בנגיף המסתורי. יש גם מי שסבורים כי 'חוקי הקנאביס' שאושרו לפני כשבוע במליאת הכנסת בקריאה טרומית, בתמיכת הממשלה והקואליציה, מהווים אף הם סוג של איבוד שליטה. עם השלכות מרחיקות לכת.
ממשלת הליכוד- כחול לבן- חרדים, נתנה 'אור ירוק' לשתי הצעות חוק מהפכניות בנושא הקנאביס. הצעת חוק של ח"כ שרן השכל (ליכוד) מבקשת לקבוע כי מי שייתפס על ידי המשטרה עם כמות קנאביס של עד 50 גרם לשימוש עצמי לא יישא באחריות פלילית. כמות כזו תיחשב עבירה מנהלית בלבד, ותגרור אחריה לכל היותר קנס כספי. מי שייתפס עם כמות של יותר מ- 50 גרם לשימוש עצמי ייקנס ב- 2,000 ₪ ועם כמויות גדולות יותר כבר ייחשב הדבר לעבירת סחר פלילית. ח"כ השכל לא הסתירה את עמדתה כי היא בעד לגליזציה מלאה, אבל בחרה להגיש בחוק מתכונת מצומצמת יותר "מתוך התחשבות בחברי הכנסת שלא יסכימו ללגליזציה מלאה". לטעמה: "הסדרת נושא הקנאביס לצריכה עצמית היא ביטוי לזכותו של אדם לפרטיותו ולצנעת חייו, ביטוי לזכותו לקיים את אורח חייו כרצונו כל עוד הוא לא פוגע באחר".
ח"כ רם ברק (כחול לבן) הגיש הצעת חוק משלו, מרחיקת לכת הרבה יותר, שמטרתה להפוך את מדינת ישראל לאזור שבו צריכת הקנאביס תתאפשר בחופשיות מלאה לכל אדם מעל גיל 21. על פי ההצעה, תותר הקמת חנויות לממכר קנאביס, אם כי ההגבלות בחוק איסור פרסומות והגברת השיווק של מוצרי טבק יחולו גם על הקנאביס. תיאסר נהיגה תחת השפעת הקנאביס ותוקם קרן הסברה להצגת הסכנות ולמניעת התמכרויות.
שתי הצעות החוק אושרו בקריאה טרומית ברוב גדול, בתמיכת חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. נכון שהליך החקיקה ארוך ומאפשר שינויים, אבל העובדה שהקואליציה נתנה 'אור ירוק' לשימוש ב'סם הירוק' מעצימה את הוויכוחים בין תומכי הלגליזציה למתנגדיה.
ח"כ השכל דוחה את הטענות כי היתר שימוש בקנאביס יביא לפגיעה בעיקר בבני הנוער. השכל נסמכת על מחקרים לפיהם הסדרה של שוק הקנאביס דווקא מובילה לירידה בהיקפי השימוש בקרב בני נוער וחששות לנשירה המונית של בני נוער מבתי הספר התבדו. על פי אותם מחקרים, במדינות בהן הונהגה לגליזציה, היקף המקרים של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים ירד ב- 15 אחוז בממוצע. וישראל בעיניים שלה: "יותר ממיליון ישראלים צורכים קנאביס. רובם ככולם אנשים נורמטיביים מכל שדרות העם, אנשי אקדמיה, אנשי ציבור ולא עבריינים, שצורכים קנאביס בשעות הפנאי. הצעה זו מבקשת להפסיק את הפיכתם לעבריינים בעיני החוק", אומרת השכל, ומוצאת יתרונות נוספים בהסדרת שוק הקנאביס כמו הכנסות ממיסים של מיליוני שקלים; חסכון עצום בהוצאות המשטרה, הקלה על מערכת בתי המשפט ועוד.
כשהפוליטיקה מנצחת את העמדות
מי שמתנגדים בחריפות לקידום הלגליזציה ולשימוש בקנאביס הם חברי הכנסת החרדים. למרות זאת, משיקולים קואליציוניים, הם לא הרימו ידם נגד הצעות החוק, אלא העדיפו פשוט להיעדר מהמליאה בזמן ההצבעות, לא לפני שקיבלו לכך 'אישור' מיו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר.
שר השיכון יעקב ליצמן, שבימיו כשר הבריאות בלם כל ניסיון לקדם לגליזציה, טען בוועדת השרים לחקיקה כי קנאביס הוא "סם מסוכן ואין לתת יד ללחצים מהציבור. אם מישהו צריך את זה כתרופה הוא יוכל לקבל זאת באמצעות מרשם כחוק".
במערכת הפוליטית מעריכים, כי הח"כים החרדים ידאגו ל'עכב' את קידום הצעות החוק בהמשך, או לכל היותר, יאפשרו רק את הצעת החוק לאי הפללה, אבל יורידו מסדר היום את הצעת החוק של כחול לבן, להסדרה מלאה של שימוש בקנאביס.
מי שפחות התרשם מהבעת ההתנגדות הפומבית של הח"כים החרדים הוא ח"כ בצלאל סמוטריץ', (האיחוד הלאומי- ימינה) שהאשים את חברי הכנת החרדים כי אם החוק יעבור הם יהיו האחראים ל'הצפת רחובות ישראל בסמים". "בדיוק כמו שסיגריות ואלכוהול מוגבלות חוקית לגיל מבוגר ולמרות זאת מגיעות בקלות רבה לילדים ונוער, כך יהיה גם אם נאפשר צריכת סמים חוקית. כאשר המוצר זמין הוא מוצא את דרכו בקלות רבה לילדים ונוער, גם אם החוק קובע גיל מינימום. על נזק שהוא גורם להם אין מחלוקת. לכן, אם אנחנו רוצים להגן על הנוער שלנו ולמנוע ממנו את הגישה לנזקים האלה, אסור לנו להפוך את הסמים לחוקיים", הדגיש ח"כ סמוטריץ' שבניגוד לתומכי הלגליזציה, הוא לא מוצא שום הסבר הגיוני, במה מהלך כזה יתרום להורדת אחוז המשתמשים בסמים. "סמים בגיל ההתבגרות גורמים לנזק מידי, פיזי והתפתחותי-נפשי. התמכרות לאלכוהול היא משהו שאפשר לזהות מהר מאוד ולטפל. נער שיכור זה משהו שרואים ומריחים, גראס עובד אחרת. נער יכול לצרוך אותו תקופה מאוד ארוכה בלי שאף אחד יידע. הוא יעשן סיגריה אחרי הג'וינט כדי להחליף את הריח, ומאוד קשה יהיה לזהות שהוא משתמש. את העיניים האדומות יתלו בעייפות, את חוסר הריכוז בהפרעות קשב. הזיהוי והטיפול עלולים לבוא אחרי תקופה ארוכה של שימוש והתמכרות ואחרי שהנזק כבר נעשה. 17% מבני הנוער שמשתמשים בקנביס מפתחים תלות בתופעות הפסיכו-אקטיביות שלו. מדובר באחד מכל 6 ילדים. מהבחינה הזו פוטנציאל הנזק של הגראס גדול בהרבה", הדגיש.
צילום המציאות בשטח
עו"ד סוזי עוזסיני ארניה, מומחית בתחום הפלילי, מסבירה בשיחה עם 'שבתון' כי חוקי הקנאביס שאושרו בטרומית הן למעשה הכרה ממשלתית עם המציאות בשטח.
"נושא זה של לגליזציה ודה- קרימינליזציה קיבל מנוף רציני בהיבט של התפתחות חקיקתית במדינות שונות בעולם בשנים האחרונות, בעיקר בארה"ב. אנחנו מדברים על מדינות כמו קולורדו, וושינגטון, אורגון, אלסקה, אורוגוואי ואפילו קוריאה", מציינת עו"ד עוזסיני ארניה.
"יש לכך כמה סיבות: שינוי ערכי החברה ; הכרה חוקית בחוסר יעילות באיסור גורף ואימוץ איסורים פחות גורפים בכדי לבצע פיקוח יעיל יותר (איסור מכירת אלכוהול בארה"ב לקטינים בלבד); התאמת החוק להתפתחות טכנולוגית (כלי רכב); הרבה מדיניות קשרו לגליזציה בסמים קלים בהכרה לחוסר יעילות חוקתית ושינוי ערכי החברה כגון: חופש הפרט וחירותו. מה שהיה בישראל בשנים האחרונות זו מדיניות של אי אכיפה פלילית, בהחרגה של קטינים ושימוש במקום ציבורי".
מבחינה זו, מוסיפה עו"ד עוזסיני ארניה, הצעות החוק שאושרו בטרומית נועדו גם למנוע אכיפה סלקטיבית. "היו מקרים בשנים האחרונות של תפיסת ידוענים שהשתמשו בשימוש עצמי בסמים. היו שראו בכך שימוש ציני לצרכי תדמית המשטרה. נראה שהגיעה העת להתאים את החוק לנורמה החברתית ולהחמיר רק עם עבריינים כבדים יותר שעוסקים בסחר או מחזיקים כמות רצינית של סמים מסוגים שונים".
סכנה להתמכרות רבתי
סגן שר הביטחון והח"כ לשעבר הרב אלי בן דהן מונה באחרונה לנשיא עמותת 'תקוות עולם' שמטפלת, בין היתר, בבעיית הסמים בקרב הנוער הדתי. הוא סבור שהצעות החוק שאושרו עלולות ל'עודד' בני נוער לצרוך קנאביס ואולי אפילו סמים קשים יותר.
"לצערי, במיוחד בכל מה שקשור לחומרים ממכרים, אתה יודע איך אתה מתחיל אבל לא יודע לאן זה יכול לקחת אותך. איננו יודעים לזהות מראש את אלו שעלולים להתמכר, אבל יכול להיות שכל ילד שלישי בפוטנציאל עלול להיות מכור, וזו הסכנה הגדולה ביותר, ההתמכרות היא ממש מחלה, שקשה מאוד מאוד להתנתק ממנה, ולכן אני חושב שאם החוק יעבור נגדל דור של אנשים תלותיים בסם או בהתמכרות אחרת ולא נוכל להינצל מכך.
"ברור שיש לעשות הפרדה בין שימוש בקנאביס לצורך רפואי, שהוא חיובי, לכל שימוש אחר", הוא אומר.
תומכי הלגליזציה טוענים כי הצעת החוק למעשה מיישרת קו עם המציאות.
הרב בן דהן: "מסקנה כזו תגרום לאנרכיה. אסור לוותר על המלחמה בשפיות של ילדינו ועל בריאותם. אין שום מחקר שטוען שהקנביס מסייע לאנשים רגילים. להפך, נתקלנו בילדים טובים, שהקנביס הפך אותם לפגועי נפש, לתלותיים, לכאלה שאינם מצליחים לתפקד. אני חושש מאוד, שכדי להקל על חולים מסוימים, אנחנו במו ידינו נקים דור של אנשים חולים, חסרי מוטיבציה לעשייה, להקמת משפחה. הפתרון הוא להתמודד עם הקשיים, אבל לא בדרך של חלוקת סמים להמונים".
עד כמה המציאות הכואבת הזו קיימת במגזר הדתי לאומי?
הרב בן דהן: "נגע הסמים פגע גם בנוער הדתי לאומי. בימים אלו אנו נערכים בעמותה 'תקוות עולם', לצאת לקמפיין ציבורי בנושא. מאז נכנסתי לתפקיד, התברר לי כי חלק ממוסדות החינוך של הציונות הדתית אינם מודעים לבעיה ולהיקפה. זו הזדמנות לעורר ולקרוא להם לשתף פעולה בעשייה שהיא במפורש מצילת חיים. יש לשלב ידיים בין כל הגורמים החינוכיים כדי למנוע התדרדרות של בני הנוער להתמכרות לסמים, שאחריתם מי ישורנה".
נחזיק אצבעות לכך.