הכתוב מתאר את המשא ומתן שהתקיים בין אברהם אבינו לבין עפרון על מערת המכפלה: "וישמע אברהם אל עפרון וישקול אברהם לעפרון את הכסף וגו'. ויקם שדה עפרון אשר במכפלה אשר לפני ממרא, השדה והמערה אשר בו וגו'. לאברהם למקנה וגו'" (בראשית כג טז).
על פניו נראה שמדובר על מו"מ לרכישה נדלני"ת. אולם חז"ל הצביעו על כך שהמו"מ ביניהם כלל סעיף מדיני. תמורת הבעלות על שדה המכפלה נדרש אברהם להתחייב שלא לתקוף ולכבוש את עיר יבוס ירושלים, הוא ושלושה דורות אחריו: "ר' יהודה אומר שלשה אבות כרתו ברית עם עמי הארץ ואלו הם: אברהם יצחק ויעקב. אברהם כרת ברית עם עמי הארץ וכו', אמר לבני יבוס לקנות מהם את מערת המכפלה במכר טוב בזהב ובכתב לאחוזת קבר עולם, וכו', אמרו אנו יודעים שעתיד הקב"ה ליתן לך ולזרעך את כל הארצות האלה כרות עמנו שבועה שאין ישראל יורשים את עיר יבוס כי אם ברצונם, וכו'. ואח"כ קנה את המכפלה במכר זהב ובכתב עולם לאחוזת עולם וכו'. ויצחק כרת ברית עם עמי הארץ כשגר בארץ פלשתים וכו'. יעקב כרת ברית עם עמי הארץ, אמר לו לבן וכו'" (פרד"א לה). המדרש מתאר כיצד הברית שכרת אברהם עיכבה את כיבוש ירושלים ע"י דוד, דורות רבים אח"כ, הברית שכרת יצחק עיכבה את דוד במלחמתו מול פלישתים, והברית שכרת יעקב עיכבה את דוד במלחמתו מול ארם.
בפרשה הקודמת גם קראנו על הברית האסטרטגית שכרת אברהם עם אבימלך להבטחת ביטחונם ומעמדם של הדורות הבאים ולשם ביסוס היאחזותו בארץ ישראל, והתחייבותו שלא לפעול כנגד צאצאיו של אבימלך במשך שלושה דורות. "אם תשקור לי ולניני ולנכדי" (בראשית כא כג).
ישנה תפיסה הכופרת בצורך של עם ישראל בבריתות עם העמים בבחינת "הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב" (במדבר כג ט). אולם בדומה לשאר מרכיבי ה'ביטחון הלאומי' שמבוססים על המציאות ולא על ניסים, הבריתות האסטרטגיות בזירה הבינלאומית הן צורך, ומהוות מרכיב של עוצמה והרתעה מול אויבים פוטנציאליים. מהמדרש אנו למדים בעניין זה על 'מעשה אבות', שיהיו 'סימן לבנים'. אמנם 'ביחסים בינלאומיים אין ידידות רק אינטרסים', וניסיון העבר מלמד שלא כל הבריתות עמדו במבחן בשעת האמת, והיו ל"משענת הקנה הרצוץ" (מלכים ב יח כא), אולם אין בכך כדי לבטל את הצורך בהם. אדרבא, צריך להשתית את הברית על אינטרסים משותפים רחבים ככל האפשר כדי שתחזיק מעמד.
הדברים נכתבים בשבוע שבו הסתיימו הבחירות בארה"ב, ויתכן שגם תסתיים תקופת כהונתו של ידיד גדול למדינת ישראל, דונלד טרמפ וייכנס נשיא דמוקרטי במקומו. בשבוע זה דובר רבות על ה'ברית האסטרטגית בין ישראל לארה"ב'. ברית שיש בה לא מעט אינטרסים, וגם מידה לא מעטה של ידידות ושותפות. למי שמכיר את מרכיבי הביטחון, ברית זו היא נכס אסטרטגי. למרות שעלינו לבסס את ביטחוננו על היכולת העצמאית שלנו ועל סייעתא דשמיא.
(חיי שרה תשפ"א)