אם מישהו הופתע מפסיקת בג"צ בנושא הגיור הרפורמי והקונסרבטיבי, הוא צריך לחפש אצל עצמו. הכתובת היתה כתובה על הקיר מזמן. בג"צ יותר מרמז בדיונים הקודמים כי זו הדרך, כי אין לו ברירה מלפסוק בכיוון זה, ופנה, קרא, כמעט התחנן מהמחוקקים שישחררו אותו מהעיסוק בתפוח הלוהט הזה. בניגוד לנטייה שלו להתעסק בכל דבר שזז, בנושא הזה, שבג"צ היה ער כמובן לנפיצותו, הוא התבטא, כבר בדיונים, שעדיף שהמחוקקים יקבלו החלטה. פעם ועוד פעם נענה בג"צ לבקשות דחייה (כמה פעמים בגלל ש'אנחנו לפני בחירות' ובוא נתיר את הסוגיה לממשלה הבאה), עד הפעם. 15 שנה שהנושא הזה מונח על שולחן בג"צ, והפעם שמו לזה סוף (זמני). בדעת רוב של 8 מול אחד, השופט סובלמן, שגם אם הסכים למסקנה המשפטית של חבריו השופטים, סבר שיש לתת לבית המחוקקים עוד שנה אחת למצוא פתרון לסוגייה. בעיניים שלי, מרגיש טבעי שוב לתקוף את בג"צ והייתי שמח לו שמונת השופטים היו מצטרפים לחברם סובלמן ונותנים לבית המחוקקים החדש שיבוא עלינו לטובה (אכי"ר) להוציא את הערמונים מן האש. מצד שני, אי אפשר לומר על בית המשפט שהוא לא ניסה למשוך ידיו מהעניין הזה, עד שחש שאם לא יכריע, הוא מועל בתפקידו. המיקוד הוא בשאלה- עד כמה בג"צ צריך להיות צמוד לניירות שלפניו ועד כמה, מן הצד השני, הוא צריך ורשאי להרים את הראש ולראות מה קורה גם מעבר להיכל המשפט. בשטח. אך גם בכך העניין, לטעמי, אמביוולנטי. מצד אחד, 15 שנה, רמזים, כמעט תחינות של השופטים לכנסת- שחררו אותי מהעניין הזה. זה העסק שלכם, חברי הכנסת. מצד שני, גם השופטים עדים לכך שהכנסות והממשלות נרתעו מהעיסוק בתפוח הלוהט הזה, וכשכבר נגעו בו, מהר מאוד, בלחץ החרדים משכו ידיהם. ורשאים השופטים לחשוב, מה שונה יום מיומיים? מה ישתנה עתה? ובכל זאת, שוב, לטעמי שלי, החלטה כה נפיצה שלושה שבועות לפני בחירות לכנסת, מריחה לא טוב. לא בטוח שהשופטים רצו בכך להשפיע על הבחירות, אבל בהחלט סביר שלהכרעתם הפעם תהיה השפעה על ההצבעה. לשני הכיוונים. מחד גיסא- התכנסות של חרדים וחרד"לים יותר לכיוון מפלגות המגזר שלהן, ומאידך גיסא, התכנסות של ציבור חילוני לכיוון מפלגות שיאמצו בחום את פסק בג"צ ויבטיחו להילחם בכל ניסיון לעקוף אותו, אם דרך פסיקת ההתגברות, אם בחקיקה חדשה. כך או כך, לטעמי, אלה שדחו את מתווה הגיור הממלכתי שהציע השר לשעבר משה נסים, לא יכולים לרחוץ בניקיון כפיהם. הם בהתעקשותם על דרך הגיור המחמירה, הביאו על כולנו את החלטת בג"צ מהשבוע, שפתחה שוב עימות חריף לרבים מול שופטי בג"צ.
לא נראה טוב
מראה משפחות חרדיות שלמות, על הוריהן וטפן, עולות את הק"מ האחרונים של כביש 1 ברגל, ערב פורים תוך סיכון עצמי מהרכבים שחולפים לידם, מכיוון שמחסומי המשטרה לא אפשרו להן להיכנס לעיר במכוניתם, לא היה מראה משובב נפש. ולנציגים החרדיים זכרון ארוך. ח"כ יצחק פינדרוס תקף בוועדת הכלכלה של הכנסת את התקנות שהגבילו את הכניסה לירושלים ואיים להתנגד לאישור התקנות – דבר שיוביל לביטול הקנסות שהוטלו על אלו שהגיעו לבירה בניגוד להנחיות. כלפיי הליכודניקים אמר: "נסחפתם, אחריי שהתחננתם לחתימה של גפני על 'מסמך הנאמנות'. לא נהיה למרמס". ליצמן החרה החזיק אחריו ואת האיסור על הגעת אוטובוסים לירושלים בפורים הגדיר כ"היטפלות סלקטיבית בחרדים". אחרי שהבציע על ההפרות בתל-אביב והעדר כוח משטרה שם, הוסיף: "לא נעבור על כך לסדר היום". האמת, ההנהגה הפוליטית החרדית נמצאת זה שבועות תחת מתקפה עצומה ברשתות החברתיות החרדיות. אלפיי פוסטים המביעים מורת רוח מהם. "היכן הייתם? "מה עשיתם" – שואלים אותם, וסיעה נבוכה. בבטן טענות כרימון על נתניהו והליכוד, ובמסתרים לא שוללים בחינת האלטרנטיבה. השאלה- מי היא תהיה. לא כל חתונה היא תולדה של אהבה. יש גם נישואי תועלת. כדאיות. במקרה שנתניהו לא, לא הייתי שולל את האפשרות. בגבולות, בהגבלות, ובעיקר בהבנות, גם של הנציגות החרדית, שלפעמים יש זמן של 'הסתרה', שגם אותו צריך לעבור בשלום.
ה'פצצה הבאה'
משרד המשפטים יוזם שינוי בחוק ברית הזוגיות כך שהמרשם ייפתח לכלל תושבי ישראל, כולל בני זוג מאותו המין. בתזכיר שהופץ, נכתב כי מוסד ברית הזוגיות יתקיים לצד מוסד הנישואין, ועל בני זוג יהיה להצהיר במפורש שאין בכוונתם להינשא זה לזו לפי הדין הדתי הקיים, כך פורסם בתאגיד כאן 11. המתכונת הקיימת של חוק ברית הזוגיות מאפשרת לבני זוג – איש ואישה, ששניהם חסרי דת המסכימים לחיות יחד ולקיים חיי משפחה ומשק בית משותף, לבוא בברית הזוגיות בפני רשם הזוגיות. חסר דת לעניין זה הם לא רק אתיאיסטים אלא גם מי שאינו יהודי, מוסלמי, דרוזי, צ'רקסי או נוצרי. עפ"י החוק המוצע יוכלו לבוא בחיק חוק בזוגיות גם מי בני זוג מאותה עדה (בעצם, דת) וכמו כן בני זוג בני אותו מין. וכך, בני זוג אשר יבקשו לערוך ברית זוגיות ביניהם בפני רשם הזוגיות בהתאם לחוק, יוכלו לקבל מעמד רשמי להסכמה ביניהם לחיות יחד ולקיים חיי משפחה ומשק בית משותף, מבלי להינשא זה לזה. מישהו באמת מאמין שחוק כזה יעבור כאן בכנסת? לא רק החרדים, גם ה'סרוגים' צפויים להסתער עליו, למרות שברור כי מדובר ב'נישואין' אזרחיים גרידא. ואם, כצפוי, בג"ץ יתערב, וכמובן לטובת נוסח החוק כאמור, ואוו, איזה בלגן הולך להיות פה. על פחות מזה הפילו ממשלות.
מה עובר עליו?
ראש הממשלה בנימין נתניהו התראיין ביום שני בבוקר אצל אריה גולן ברשת ב', ובתשובה לשאלה כיצד הגענו למצב של כמעט 6,000 מתים מהקורונה, השיב כבוד ראש הממשלה: "תשאל את השאשות והפקות, את הפקה פקה. תשאל את כל האנשים שאמרו שזה כלום, שזה שפעת. אין שום סיבה שמישהו ימות, הבאתי מיליוני חיסונים". תודה רבה לך שהבאת, אבל עם תגובה שכזו, ועוד על הבוקר, נראה שבאמת משהו (לא טוב) עובר עליך. אף מילה של צער על המתים? משפט נחמה לאלמנות, אלמנים, יתומות ויתומים? עד כדי כך אתה מנותק? או אולי אתה כל כך לחוץ מהבחירות הקרובות? ולא, זה לא שאני מחזיק מד"ר יפעת שאשא-ביטון כאיזה מטאורית גדולה. בתפקידה אז כיו"ר ועדת הקורונה בכנסת, גם אם עשתה כמה דברים טובים, היא הוכיחה בכמה התבטאויות שלה, שתפיסתה את עומק הבעיה עם הקורונה היתה נמוכה בהרבה מתפיסתו של נתניהו. קשה לשכוח איך בשידור טלוויזיה מול פרופ' גבי ברבש שהזהיר מפני 600 חולים קשה, היא לגלגה על תחזיותיו. וכן, היתה אז בעד פתיחת חדרי כושר ועוד. ובכל זאת, מראש ממשלה ניתן לצפות לקצת יותר רצינות. בסוף, זחיחות הדעת הזו שלו תעלה לו במנדטים, ואולי גם בכס השלטון. ושלא יבוא בטענות ל'עם קשה העורף' והכפוי טובה הזה. בכאילו. ובחזרה ליפעת שאשא-ביטון, מספר 2 ברשימה של סער (שלמרבה הצער לא השכיל להציב ברשימה מספיק פיגורות אטרקטיביות). סער (או 'גדעון', כפי שבנט מתעקש לקרוא לו בראיונות, כדי להקטינו, כמובן), מייעד לה את תפקיד שרת החינוך. עצה שלנו- אל תמהרי לתפור חליפה. בשביל זה גדעון צריך להיות ראש ממשלה…
פעמיים כי טוב
הנה שתי סיבות טובות להצביע למפלגת 'הציונות הדתית' של סמוטריץ' את בן גביר. הן הזמר בני אלבז והן אושיית הפייסבוק והראפר "הצל", יואב אליאסי, קראו לאוהדיהם להצביע למפלגה הזו. אלבז, זמר הבית של ש"ס ודרעי, התקוע בארה"ב שם תפס את הקורונה, הסביר כי הוא, שהלך עם דרעי וש"ס באש ובמים משך 30 שנה, הוא עם דרעי גמר, כיוון שדרעי אפילו לא חשב להתקשר אליו לדרוש בשלומו כששכב בגולה עם הקורונה, ומעתה הוא עם אתמר בן גביר 'היהודי הטהור', כהגדרתו. תנא דמסייע, "הצל" הסביר בפוסט לעוקביו: "אני ליכודניק בלב ובנשמה, אבל הפעם אני אצביע ליחיד שיחזק את ממשלת נתניהו מימין ועל האצבע שלו ושלו בלבד תקום או תיפול הממשלה". אז הנה לכם השוקלים להצביע ל'ציונות הדתית', יש לכם על מי לסמוך.
לא קל ל'ימינה'
אותה מפלגת 'הציונות הדתית' בראשות בצלאל סמוטריץ', הפיקה סרטון בו נראית, בין השאר, קרן טרנר, לשעבר מנכ"לית משרד התחבורה, המשבחת את תפקודו כשר במשרד. אם לא זמן בחירות, סמוטריץ' בטח היה מסמיק מהמחמאות שהרעיפה עליו. אלא שאמיר אטינגר מ'סרוגים' הבחין כי זמן קצר אחרי שהסרטון הזה עלה לרשת, במטה הנשים של המפלגה הזו היו כמה שממש נפגעו מהסרטון ודרשו להסירו, ובטח שלא להפיץ אותו בתפוצה רחבה, והכל בגלל שקרן טרנר (חילונית למהדרין) צולמה שם ללא שרוולים לחולצתה. "צר לי, לא ניתן להעלות את הסרטון ככה", כתבה אחת מהן. היו שהציעו שם לכסות לטרנר את הידיים, היו שניסו למצוא צידוק בכך שהסרטון מיועד לא למגזר התורני ולהעבירו רק לקהל שאין לו בעיה עם זה. לעומתן, אחת הנשים בקבוצה שם הציעה "לצאת מהחשיבה של בית מדרש ואולפנא, ככה לא מנהלים מערכת בחירות". חברתה השיבה: "כשאנחנו מוציאים סרטון, הוא צריך להיות 100 אחוז הלכתי". אקשן.
ובכלל, לא רק שהסקרים לא בדיוק מאירים פנים לרשימת 'הציונות הדתית' שברוב הסקרים עומדת על 4 מנדטים, מה שאומר על גבול אחוז החסימה פלוס אבל גם עם אופציה למינוס (בגלל טעות המדגם המובנית בכל סקר), כלומר להישאר בחוץ, אלא שמסע השתדלתנות בקרב חוגי ישיבת מרכז הרב לא עלה יפה, לפחות נכון לעכשיו. עפ"י אטינגר באתר 'סרוגים', סמוטריץ' נפגש ביום שני שעבר עם ראש ישיבת "מרכז הרב" הרב יעקב שפירא, מתוך תקווה לקבל תמיכתו הפומבית ברשימה. תגידו, נו, פשיטא, אלא במי יתמוך ראש הישיבה, ברשימה של בנט ה'לייט', שאינו מתאמץ להראות שענייני דת-מדינה נדחקים אחורה, וברשימתו גם לא מעט מי שאינם דתיים? (אולי ל'יהדות התורה'?). עפ"י אותו מקור, הרב יעקב שפירא סירב לתמוך בצורה פומבית בסמוטריץ' ובמפלגת הציונות הדתית. איכא דאמריי, בגלל החיבור שבין סמוטריץ' ל'נעם'- אנשי הר המור שבינה לבין 'מרכז' עדיין זורם דם קר מאז האחרונים פרשות מ'מרכז הרב' ועשו לביתם. איכא דאמריי שב'מרכז' כועסים על סמוטריץ' על התרגיל שעשה בזמנו לחגית משה מ'הבית היהודי'. ומה עניין שמיטה בהר סיני? פשוט. אחד מהרבנים החשובים ב"מרכז" הוא הרב איתן אייזמן אשר היה שותף מלא להחלטות של חגית משה והבית היהודי במו"מ עם סמוטריץ'. הרב אייזמן אף הוציא תמיכה במפלגת 'ימינה'. האם זה מחייב את התלמידים שם? נראה שלא. סביר שחלקם יצביעו בכל זאת ל'ציונות הדתית', אבל לא בגלל סמוטריץ'. אלא בגלל רצונם לראות את בן גביר בכנסת.
חלאס עם הנפצים
אף פעם לא הבנתי מה הכייף הגדול הזה "להשתעשע" עם חזיזים או נפצים מרעישים בדציבלים גבוהים. רוצים להראות לכל הסביבה שאתם כאן? תפצחו בשיר. גם אם אתם זייפנים. מבחינתי, עדיף. אבל עיזבו אותי. חיים בקרבנו עשרות אלפי חיילים משוחררים, הלומי קרב, שכל חזיז כזה מעיר אותם שטופי זיעה, מקפיץ אותם ומעצים את קצב הלמות ליבם. זה יכול להיות השכן שלך בדלת ליד. לא, הם לא תולים שלט על הבעיה שלהם, גם לא מבקשים הנחות. לא מגיעה להם קצת התחשבות מצידנו? אז נכון שפורים עבר, אבל יום העצמאות מתקרב. והנ"ל נכון גם לגביי רעש הזיקוקין. לתשומת לב מארגני האירועים.
הופתע
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החל בשבוע שעבר בבליץ ראיונות לערוצים השונים ולחלק מהעיתונים. אין ספק, כי נתניהו הוא מספר 1 בלהתראיין. גם כשהמראיינים (ברוב מוחלט של המקרים) באים מראש עם אג'נדה של 'רק לא ביבי'. בריאיון עם יונית לוי לפני שבועיים, היה שם 'ונהפוכו'. המראיינת הזיעה, ונתניהו לקח בענק. מספר 2 לנתניהו הוא נפתלי בנט. יודע להתראיין, יודע לתקוף כשצריך, יודע להשתמש בתנועות הגוף כפי שצריך, מודל לשיעור בתקשורת כיצד לעבור ריאיון מוצלח. אלא, שעם הילה קורח, התפקשש לו. קורח הטיחה בבנט, שבכנסת היוצאת הוא לא נכח במליאה, לא הגיש שאילתות, לא הגיש הצעות חוק, נאדא, לא היה שם, בעוד את משכורתו קיבל משם. מהכנסת. בנט, שכנראה לא התכונן לאמבוש כזה, ניסה למכור לה, ובאמצעותה לנו, את פעולותיו המוצלחות בצוק איתן (המנהרות. זוכרים?), ואח"כ עם הקורונה בהיותו שר ביטחון ועוד, אך הילה קורח לא ויתרה וניסתה להחזיר אותו לכנסת ישראל, לקדנציה היוצאת, להעדר פעילות שלו שם. בצר לו, בנט נאלץ להסכים שאולי גדעון (סער) פרלמנטר טוב ממנו, אבל אני (בנט) עושה מחוץ לכנסת דברים חשובים יותר. (וכמובן לא שכח "אני יזם"). התחושה שלי למשמע תשובותיו היתה שנפתלי בנט 'לא סופר' את הכנסת, אולי כי הוא מכוון למעלה, למשרד הביטחון במינימום, לראשות ממשלה, עדיף. כל מה שלמטה, גם אם זה כנסת ישראל, זה בקושי נספר. אמצעי, לכל היותר. לטעמי לא ראוי. אלף- כי לשם התמודדת, לשם נבחרת, משם אתה מקבל משכורת, וכמו בכל מקום עבודה, יש כללי התנהגות. האמת? יומיים בשבוע לעבוד שם. לא כ"כ קשה. לפחות למען יראו. בית- באמת של הדבר, ברור שאינך מזלזל בכנסת. די לראות כמה אנרגיה אתה ושקד משקיעים בכוונה לחולל שינוי בבג"ץ כדי שיפסיק להיכנס לנעלי בית המחוקקים. אז, אולי תראה גם דוגמא אישית כמחוקק פעיל? כפרלמנטר פעיל?
דרך ארץ קדמה לתורה
בצלאל סמוטריץ'. כגודל הכישרון שלו, כך קטן הפתיל שלו. הפעם הוא שלף על פרופסור אסא כשר. זה האחרון ייחס לסמוטריץ' תמיכה לכאורה ברצח אבו חדיר ומשפחת דוואבשה. וסמוטריץ' פתח, כפי שהוא יודע. הנה כמה ציטוטים: אחד- "אתה ושכמותך בשמאל המטורלל הורדתם עד קרוב לאפס את התואר הזה (פרופסור). לפעמים גם מתחת לאפס." שניים- "אתה הרי לא סתם פרופסור. 'פרופסור לאתיקה'. עלאק. קשה למצוא ריקבון אתי ומוסרי יותר מהפוסט הזה שלך, שכולו הצגה מעוותת של דבריי". שלוש- "אז או שאתה סתם חובבן שנסמך על כותרת עיתונאית פרובוקטיבית מבלי לחפש את המקור ולקרוא בו, או שאתה פחדן ושטחי כמו דיקט ואין לך יכולת אינטלקטואלית להתמודד עם הטיעון המהותי שהעליתי בפוסט ההוא, או שאתה סתם מנוול שמוציא דברים מהקשרם כדי לנגח יריב פוליטי. באף אחת מהאפשרויות אתה לא הולם את התואר פרופסור לאתיקה…". דומני שמספיק. יכול להיות שטענתו של סמוטריץ' צודקת, יכול להיות שיש לו קייס לתביעת דיבה. שיתבע. אבל חבר כנסת, שר לשעבר ומי שרואה עצמו שר בעתיד, מייצג הציונות הדתית, שיתבטא ככה כלפי פרופסור אסא כשר, שהיה הדומננטי בקביעת הקוד האתי של צה"ל, ובעיקר- אב שכול שבנו נהרג בצה"ל? יהיה מה שיהיה, ככה, לטעמי, לא מתבטאים כלפיי מי שבגילו יכול להיות הסבא שלך, בטח אם הוא אב שכול. כמה חזק יצטרך בצלאל סמוטריץ' להכות על חזהו ביום הכיפורים!!
(כי תשא תשפ"א)