מומחים מזהירים שהמצב הבטחוני היום הוא המסוכן ביותר מאז מלחמת העצמאות
"הכינו את עצמכם, החורבן מגיע". אולי כדאי להפוך משפט זה למוטו ולתלות אותו על שלטים וסמלים במקומות מרכזיים. נכון, זה נשמע לא נעים, זה פסימי, מלחיץ, מטריד – אבל המציאות היא שעם ישראל מאז היוסדו צועד מחורבן לחורבן, מפוגרום לגירוש, מאסון לשואה. יש תקופות טובות, יש זמנים של שגשוג ופריחה, אבל אחרי כל קיץ ואביב מגיע לבסוף החורף, בחוקיות טבעית שאין ממנה מנוס. למעשה, אנחנו אכן מנציחים את המוטו הזה בכל פעם שאנו קוראים קריאת שמע ומזכירים לעצמנו: "השמרו לכם פן יפתה לבבכם… ואבדתם מהרה". חרב דמוקלס של החורבן ריחפה מעל ראשו של עם ישראל מאז היה לעם במדבר, ולא נשארה בגדר איום תאורטי, אלא הכתה בפועל שוב ושוב: בתקופת השופטים, בחורבן שילה, בחורבן ממלכת ישראל, בחורבן ממלכת יהודה ובית ראשון, בחורבן בית שני, במסעות הצלב, בגירוש ספרד, בגזירות ת"ח ות"ט, במלחמת העולם הראשונה, ובשואה, ועוד ועוד. חרב החורבן הונפה גם מעל מדינת ישראל הצעירה מרגע הקמתה, לא פעם ולא פעמיים ולא שלוש, ובחסדי השם נהדפה בכל פעם לאחור ולא נחתה. אבל עדיין היא מרחפת מעל לראשנו, מכיוון איראן והחיזבאללה ועזה והאויבים שבתוכנו, ואין לדעת מה צפוי לנו בעתיד.
אבל אם חלקו השני של המשפט מעורר חרדה, הרי שחלקו הראשון מעורר תקווה: "הכינו את עצמכם". באמצעות הכנה נכונה, אפשר למנוע את החורבן. אפשר להציל את המצב. אותה הכנה היא בראש ובראשונה רוחנית – תשובה ותפילה וצדקה, המעבירין את רוע הגזירה – אבל היא כרוכה גם בעשייה מעשית, בהיערכות מתאימה ותגובה נחרצת לכל האיומים והסכנות. מי שיירדם בשמירה מתוך תחושה שהכול בסדר ואין מה לדאוג, יתעורר חלילה רק כשיהיה מאוחר מדי.
במדינת ישראל אף פעם לא משעמם, במיוחד בתקופת הבחירות. לכולם יש אידיאלים ושאיפות שהם רוצים לקדם. אבל חשוב לזכור לפני הכל את הקיום עצמו. לא ברור איך אנשים יכולים לעסוק בשטויות בעוד האדמה בוערת וסדקים נפתחים מתחת לכפות רגלינו. מומחים מזהירים שהמצב הבטחוני היום הוא המסוכן ביותר מאז מלחמת העצמאות. חייבים להתעורר ולהתכונן בכל הדרכים, הרוחניות והארציות, כדי להדוף את הסכנה הקיומית – ותשעה באב הוא התזכורת הכאובה לכך שאם לא מתכוננים, החורבן מגיע.
(דברים תשפ"ב)