שמירת נגיעה, בחירה חופשית ופרשת השבוע הן רק חלק קטן ממה שהילדים שלכם יכולים להיתקל בו באינסטגרם ובטיקטוק באמצעות 'חדר השאלות' של נאמני תורה ועבודה
הנוער של היום. הוא בטח לא מה שהיה פעם. עד כמה מטרידות את בני הנוער הדתי, לכאורה אלו שמתחנכים על אקסטרה ערכים מאשר הקולגות שלהם ממגזרים אחרים, שאלות הקשורות בדת, אמונה והלכה?
"השאלות בנושאים הללו מאוד מטרידות אותם. למען האמת, זה כמעט התחום היחיד שבו החבר'ה שואלים שאלות", אומר הרב אילעאי עופרן, רב קבוצת יבנה וראש המכינה הקדם צבאית 'רוח השדה', ומפרט: "הם לרוב אוהדים את הקבוצה שאבא שלהם אוהד, מצביעים כמו ההורים שלהם, ברור להם שהם יתגייסו לצבא ושהם יחיו בישראל. הם לא פותחים לדיון כמעט אף שאלה בעולם ההשקפה שלהם. כל השאלות שלהם מתנקזות לעולם הדתי".
וכשמדובר בעולם סלולרי, את המענה לשאלותיהם מקבלים הצעירים מהאינטרנט.
הרב עופרן: "בעולם של פעם, כשהשאלות העסיקו את בני הנוער, לא הייתה דרך אחרת לברר אותן מלבד אצל אנשי הרוח וההוראה. פתאום בעידן הסלולרי יש לי בכיס מחשב רב עוצמה ואני לא חייב לפנות למבוגרים בשאלות שיש לי. כיום, המקום של ההורים והמחנכים של ילד ששואל שאלות ומעלה ספקות הוא בהכוונה לכתובות רלוונטיות שייתנו לו מענה נכון, אם להורים עצמם אין את הפנאי או הידע לשבת וללמוד איתו, וההורה עצמו יודע מה הילד יקבל שם".
בדיוק בגלל זה, הקימו נאמני תורה ועבודה את פרויקט 'חדר השאלות'.
"זה התחיל מזה שראיתי את הילד הגדול שלי מחפש בגוגל שאלות כמו – 'האם יש אלוקים', 'האם לקיים מצוות', וכיוב', והוא הגיע למקומות מאוד הזויים – אתרים של יהדות משיחית ומיסיונרים, ובמקרה הטוב למחזירים בתשובה דוגמת אמנון יצחק. משם היה לנו ברור שצריך למצוא כתובת אמינה ומהימנה לשאלות של הנוער שלנו", מתאר שמואל שטח, מנכ"ל נאמני תורה ועבודה.
רוצים להיות בטיקטוק
חדר השאלות החל כסרטוני יוטיוב קצרים עם תשובות לשאלות שכל בן או בת נוער נתקלים בהן ומוטרדים מהן, בענייני השקפה, דת ואמונה, כשדמויות תורניות וחינוכיות רבות ושונות השיבו לכל אחת מהשאלות – מה שיוצר מגוון השקפות רחב. חדר השאלות צבר צפיות רבות ואף הפך לכלי לימודי במסגרות שונות.
בשנה האחרונה הפרויקט היגר גם לאן שהצעירים ערקו כבר מזמן – לאינסטגרם ולטיקטוק, בפורמט שמתאים לדבר שהם, וכולנו, אוחזים בו 20 שעות ביממה – הטלפון הסלולרי.
עו"ד מרב שמש רוזן, מנהלת פרויקט חדר השאלות מטעם נאמני תורה ועבודה, מספרת עליו: "אנחנו רוצים שצעירים יוכלו לקבל תשובות איכותיות לשאלות שלפעמים לא נוח לפנות איתן לאנשים המוכרים, להורים או למורה. וגם, בני הנוער נמצאים רוב הזמן באינסטגרם ובטיקטוק, ובעצם זה שהתוכן שלנו גם נמצא שם, הוא מהווה אלטרנטיבה לתכנים אחרים. כשחבר'ה צעירים מדפדפים בסרטונים בטיקטוק, קופץ להם סרטון שלנו והם צופים בו. ויש כמות צפיות מאוד יפה. לסרטון שהעלנו בשבוע שעבר של הרב עופרן, שדיבר על תורה לאורך דקה, היו מעל 35,000 צפיות", היא גאה.
שטח: "היום, אין כמעט ילד שלא בוהה באינסטגרם ובטיקטוק, שעות על גבי שעות, וקשה מאוד להילחם בזה. וזה בכל האזורים והזרמים הדתיים. אין לנו מושג מה הילדים שלנו רואים שם, ובמקרה הטוב הם רואים דברי שטות ברמה הכי נמוכה שיש. השעות שהילדים שלנו מבלים עם הדמויות שהם פוגשים שם הרבה יותר ארוכות מאשר עם כל דמות חינוכית אחרת שהם פוגשים. שם החבר'ה שלנו נמצאים, וכדאי מאוד שנהיה שם. ואנחנו, נאמני תורה ועבודה, רוצים להיות שם גם. חדר השאלות הוא ברוח תנועת נאמני תורה ועבודה, והשאלות אוניברסליות לכל בני הנוער שלנו. כולם יימצאו שם מענה מהימן ואיכותי וכולם שמחים על כך שהתוכן הזה נמצא באפליקציות האלה".
הרב עופרן, שמפרסם גם הוא סרטונים בחדר השאלות, מצטרף: "חדר השאלות הוא התשובה לזה שהחבר'ה הצעירים גוללים המון שעות עם האצבע והם לא לגמרי יודעים מה הם מחפשים – מה שיבוא ישביע את הרעב הרוחני שלהם, זה יכול להיות סרטון של הבל הבלים וזה יכול להיות תוכן מעולמות שברוח. יש לנו משימה לוודא שיהיה שם גם תוכן רוחני משמעותי. לייצר משקל נגד. זאת כיכר העיר, שם החבר'ה מסתובבים".
לדבר את השפה
מדי יום עולים לעמודי האינסטגרם והטיקטוק של חדר השאלות סרטונים ממוקדים במגוון נושאים: אקטואליה, הכנה לחגים, פרשת שבוע לפני שבת, ומדי יום חמישי עולה פעולה לתנועת נוער שמקבלת כניסות רבות. בין לבין עולות תשובות לשאלות שונות, בהן גם כאלה שבני הנוער מציפים באינסטגרם ובטיקטוק של חדר השאלות.
היית צריכה להסביר לדוברים איך להעביר מסרים באפליקציות האלה?
"כמובן", משיבה עו"ד שמש רוזן. "אנחנו נותנים דגשים. צריך להתחיל לדבר את השפה של הנוער של היום. לאפליקציות האלה יש שפה. אם אתה לא מעניין ב-3 השניות הראשונות הלך הסרטון. צריך שיהיה מסר ברור כבר בשניות הראשונות".
"הפלטפורמה הזו בעיקר דורשת ממני לזקק את המסר, לחשוב לפני שאני מדבר ולא תוך כדי, וגם – לקצר. לא כל רעיון אפשר להעביר בדקה וחצי, אבל יש לא מעט רעיונות שאפשר", מוסיף הרב עופרן.
יש נושאים שבעיקר מעניינים את הצעירים?
"מטבע הדברים, יש נושאים עם רייטינג יותר גדול – עיסוק בעניינים שנוגעים לעולמות של בנים ובנות, עולמות אקטואליים, שאלות אינטימיות – אלו הדברים הכי מסקרנים. אבל תמיד יש הפתעות", הרב עופרן משיב.
עו"ד שמש רוזן מחזקת את דבריו: "ראינו, שהפסיקות ההלכתיות בעניין צניעות מאוד מעסיקות נשים צעירות ונערות. כמובן שנושא כמו שמירת נגיעה ונושאים שונים בינו לבינה מעוררים המון תגובות, אבל גם נושאים בהשקפה ודברים שקשורים במנהגים שאנחנו עושים היום ולמה, מדברים מאוד לגולשים".
התורה יורדת לשטח
ובינתיים, יש הד גדול לפעילות של חדר השאלות, כפי שעו"ד שמש רוזן מתארת: "אנחנו רואים הרבה עניין וגם מקבלים הרבה שאלות. בני נוער רואים בחדר השאלות אפשרות למענה טוב, מהימן ואיכותי ושמחים להיתקל בזה באפליקציה. חדר השאלות הוא כלי מעולה שמפגיש את התורה עם הנוער בשטח שבו הם נמצאים".
כדי שהנוער והצעירים שלנו ייחשפו באמצעות חדר השאלות לתכנים של שיח דתי, עמוק, עשיר ופתוח באינסטגרם ובטיקטוק, נאמני תורה ועבודה יצאו בקמפיין מימון המונים.
שטח: "כדי להעביר את התכנים הנכונים בצורה שתמשוך את הנוער ותתאים לו ישנה המון עבודה וחשיבה, וזה ממש במשרה מלאה. לתמצת את הכל לדקה זו אומנות. הדוברים שעונים על השאלות משקיעים המון זמן עבודה, ולאחר מכן יש עריכה של הסרטון כדי שהוא יעבור מסך ויתאים לצעירים, וגם עבודת קידום. אנחנו כבר מקבלים המון תגובות ורוצים לצמוח עם זה ולהוות אלטרנטיבה מהותית לתכנים שהצעירים שלנו צורכים באפליקציות. בהמשך, אנו שואפים להקים קו חם עם מענה איכותי לשאלות טלפוניות מצעירים. אבל בינתיים, אנחנו קוראים לציבור להצטרף ולתרום כדי שנמשיך לקדם את הפרויקט היפה הזה, חדר השאלות, כל הפרטים באתר נאמני תורה ועבודה".
https://www.jgive.com/new/he/usd/donation-targets/86750/about
(לך לך תשפ"ג)