מפתה להאמין שלבינה המלאכותית יש מודעות הדומה לזו שלנו
לאחרונה החלה הבינה המלאכותית (AI) לצבור תאוצה ופופולריות. כמה אתרים מאפשרים ליצור תמונות וציורים על פי הזמנה, אבל יותר מעניינת היא ה-AI שאפשר לשוחח איתה כדבר איש אל רעהו. אמנם, התשובות שלה על שאלות שהיא נשאלת נוטות להיות יבשות למדי, אולם כוחה הגדול מתבטא בכתיבת סיפורים. אפשר לבקש ממנה לכתוב סיפור על כל נושא שבעולם, סתמי או מוזר ככל שתרצו, ותוך כמה רגעים היא תכתוב סיפור של כמה מאות מילים בנושא הזה. לא רק שהסיפורים שלה קוהרנטיים, הם גם מבטאים "הבנה" עמוקה של הנושאים והשמות עליהם מדובר, ואת היכולת ליצור מהם תבנית מסודרת של סיפור תוך שימוש בתיאורים מתאימים. ומה שמעניין הוא, שהיא תמיד חותרת לסיפורים עם סוף חיובי ואופטימי. אתם מוזמנים לנסות אותה בעצמכם (חפשו Chat GPT) רק היזהרו, זה ממכר.
קיומה של בינה מלאכותית מסוג זה עומד כבר זמן רב במרכזם של דיונים סביב שאלת התודעה. כאשר ניצבים מול AI שמשוחחת וכותבת תגובות כמו אדם אמיתי, מפתה להאמין שאולי באמת יש לה מודעות הדומה לזו שלנו, מה שמעורר שאלות מוסריות ופילוסופיות. אולם, חשוב לזכור שזוהי אשליה בלבד. למרות שאותה תוכנה יוצרת משפטים וסיפורים מורכבים בתגובה להוראות, אין לה יותר מודעת מאשר למעלית ש"יודעת" להכריז לאיזו קומה הגעתם, או למשחק הטריוויה הממוחשב משנות ה-80, שנהג לחלק "מחמאות" עוקצניות כשעניתם תשובה שגויה. המערכת הנוכחית מורכבת לאין ערוך יותר, אבל גם אם תיקחו חשבונייה ותוסיפו לה עוד ועוד חרוזים – היא לעולם לא תפתח מודעות. היא רק מגיבה בצורה אוטומטית בהתאם לתכנות שלה.
משל "החדר הסיני" הידוע ממחיש את הרעיון. נניח שאתם יושבים בחדר סגור, אליו מכניסים מדי פעם פתק עם משפט בסינית. אתם לא מבינים מילה בסינית, אבל יש לכם ספר הוראות, שמורה לכם איזה פתק להוציא בתגובה לכל פתק שאתם מקבלים. על הפתקים שאתם מוציאים מופיעה התשובה המתאימה לפתק שקיבלתם. לאדם מחוץ לחדר נדמה שהוא משוחח עם דובר סינית רהוטה, אבל בפועל אתם לא מבינים מילה – רק מוציאים פתקים לפי ההוראות שלכם. וכך גם ה-AI.
הבינה המלאכותית היא פלא גדול שמבטא את החוכמה האנושית והאלוקית, אבל חשוב להיזהר לפני שמתחילים להתייחס אליה כאל בן אדם.
(וישב תשפ"ג)