אבות ג', ט'
"רַבִּי חֲנִינָא בֶּן דּוֹסָא אוֹמֵר: כָּל שֶׁיִּרְאַת חֶטְאוֹ קוֹדֶמֶת לְחָכְמָתוֹ, חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת; וְכָל שֶׁחָכְמָתוֹ קוֹדֶמֶת לְיִרְאַת חֶטְאוֹ, אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת. הוּא הָיָה אוֹמֵר: כָּל שֶׁמַּעֲשָׂיו מְרֻבִּין מֵחָכְמָתוֹ, חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת; וְכָל שֶׁחָכְמָתוֹ מְרֻבָּה מִמַּעֲשָׂיו, אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת."
ביקורת על החכמה מצויה במשנה, זו שחסרה יראת חטא והיא יהירה ובטוחה בעצמה, וזו שאינה מתורגמת לעשיה בשטח.
חכמה יהירה ואף שקרית נחשפה בשנת 1996, עם פרסום מאמר מפוברק של פיזיקאי צרפתי בשם אלן סוקאל, שפורסם בכתב עת מדעי. בעקבות הפרסום חבר סוקאל לפיזיקאי בלגי בשם ז'יאן בריקמון וביחד חברו ספר בו ניתחו כיצד מדעני החברה עושים שימוש שגוי במושגים אמפיריים ומתמטיים, כולל שימוש מלאכותי ובלתי מנומק במושגים ממדעי הטבע וההנדסה, כדי לשוות למאמריהם חזות מתוחכמת ומדעית.
מאוחר יותר, בשנת 2018, שלושה חוקרים אמריקאים: המתמטיקאי והפיזיקאי ג’יימס לינדזי, ההיסטוריונית הלן פלאקרוז והפילוסוף פיטר בוגוזיאן, שלחו לכתבי עת ידועים 20 מאמרים מומצאים, שכללו אג'נדות פוליטיות ושימוש במושגי אפליה ודיכוי. הכותבים קשרו למאמרים את הכותרות, האזכורים והביבליוגרפיות ״הנכונים״, ובתוך שנה ארבעה מאמרים פורסמו ושלושה המתינו לתורם. שבעה אחרים נכנסו לתהליך ההערכה ע"י כתבי העת, כשהניסוי נפסק. שישה בלבד נפסלו (מתוך אתר: רציו).
דוגמא לחכמה נטולת מעשה, אביא מפרופ' שמשון רובין, פסיכולוג קליני פעיל ופרופסור אמריטוס בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, ששיתף כיצד פיתח את מודל האבל הדו מסלולי, המסביר דרכי התמודדות עם אובדן. רובין, שאיבד את אביו, סיפר שכל תיאוריות האבל שהכיר כרכו תהליך תקין של עיבוד אבל עם סיום הקשר (רגשי ושכלי) של האדם החי עם הנפטר, ואילו הוא חש שהקשר עם אביו המנוח עודנו פועם וקיים ורצוי… חווייתו האישית הובילה אותו לבחון את החכמה מחדש ולהרחיב את גבולותיה, כך שתשקף את עולם התופעות האמיתי…
"החוכמה האמיתית והיחידה היא לדעת שאתה לא יודע כלום" (סוקרטס). אדם שיוצא מעמדת אי ידיעה, ניגש אל העולם בענווה, בסקרנות ובפליאה, מוכן ללמוד ולהשתכלל.
"וַיִּקַּח [משה] סֵפֶר הַבְּרִית וַיִּקְרָא בְּאָזְנֵי הָעָם, וַיֹּאמְרוּ כֹּל אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע" (שמות, כ"ד, ז) ברית כרותה בינינו לבין ה'. לא רק של שמיעה של החכמה האלוקית, אלא גם של ביטויה במעשים.
לתגובות: naomieini1@gmail.com
(ויקרא תשפ"ג)