אבות ב', ט'
"אָמַר לָהֶם: צְאוּ וּרְאוּ אֵיזוֹהִי דֶּרֶךְ יְשָׁרָה שֶׁיִּדְבַּק בָּהּ הָאָדָם. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמֵר: עַיִן טוֹבָה. רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר: חָבֵר טוֹב. רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: שָׁכֵן טוֹב. רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר: הָרוֹאֶה אֶת הַנּוֹלָד. רַבִּי אֶלְעָזָר אוֹמֵר: לֵב טוֹב. אָמַר לָהֶם: רוֹאֶה אֲנִי אֶת דִּבְרֵי אֶלְעָזָר בֶּן עֲרָךְ מִדִּבְרֵיכֶם, שֶׁבִּכְלַל דְּבָרָיו דִּבְרֵיכֶם. אָמַר לָהֶם: צְאוּ וּרְאוּ אֵיזוֹהִי דֶּרֶךְ רָעָה, שֶׁיִּתְרַחֵק מִמֶּנָּה הָאָדָם. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמֵר: עַיִן רָעָה. רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר: חָבֵר רַע. רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: שָׁכֵן רַע. רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר: הַלֹּוֶה וְאֵינוֹ מְשַׁלֵּם. אֶחָד הַלֹּוֶה מִן הָאָדָם, כְּלֹוֶה מִן הַמָּקוֹם בָּרוּךְ הוּא… רַבִּי אֶלְעָזָר אוֹמֵר, לֵב רָע. אָמַר לָהֶם, רוֹאֶה אֲנִי אֶת דִּבְרֵי אֶלְעָזָר בֶּן עֲרָךְ מִדִּבְרֵיכֶם, שֶׁבִּכְלַל דְּבָרָיו דִּבְרֵיכֶם".
רבן יוחנן בן זכאי שולח את תלמידיו למשימת חקר שאפתנית ומקבל חמש תשובות, כמספר תלמידיו. עיון בדבריהם מביא אותו למסקנה שדברי אחד מהם, כוללים את דברי כולם. משימת החקר הבאה, שאפתנית לא פחות ומטרתה לחקור מושג הפוך מהראשון. שוב מוחמא אותו תלמיד…
שלוש מתנות, לפחות, מציעה המשנה שלנו: מבנה מפואר, מהלך מחכים ותוכן מעורר מחשבה.
המבנה – מִגְזֶרֶת סימטרית יפיפייה. המהלך – הדגמה של הוראה מיטבית: מורה ששואל ולא אומר, שמעודד את תלמידיו לשאול ולחפש מתוך עצמאות מחשבתית, שמקשיב לתוצאות המסעות ומזהה "נקודה ארכימדית" השוזרת את כל כווני החשיבה יחד, לתשובה אחת, עשירה.
באשר לתוכן – מסקרנים דברי רבי שמעון. בשונה מדברי חבריו המובנים לנו אינטואיטיבית, בהשיבם לשתי החקירות באותו המטבע (עין טובה – עין רעה, חבר טוב – חבר רע…) הוא מעמיד מול "הרואה את הנולד" את: "הלווה ואינו משלם". מהי משמעות בחירתו? מדוע לא השיב – "שאינו רואה את הנולד?".
אסיק מתגובת רבי שמעון כי הלווה ואינו משלם דווקא רואה את הנולד ומבקש הלוואה במזיד, ביודעו שלא יוכל להשיבה! דרכו של לווה זה רעה, בנצלו את זולתו תוך שימוש בכושר ראיית העתיד.
רבי שמעון חקר והבין שהרוע אינו מוטבע באיבר (עין, לב), בחפץ, באירוע או באדם (חבר, שכן), אלא הוא ביטויה של בחירה/כוונה מודעת, לא בנאלית בכלל, להשתמש במשאבי הבריאה כקרדום וכהתרסה עקלקלה כנגד הבורא.
איזוהי הדרך? הכוונה שבלב.
naomieini1@gmail.com
(מסעי תשפ"ב)