פרשת חוקת, שפותחת במצווה של פרה אדומה, משמשת לנו דוגמה נהדרת להבנה של מהות הבינה המלאכותית, ובמיוחד הבינה המלאכותית היוצרת.
פרה אדומה היא "חוק", מצווה שנראית כלא ניתנת להבנה בעיני האדם. אנו מקיימים את המצווה מבלי להבין את סודה העמוק, ומקבלים את ההנחה שיש בה משמעות נעלמת שמעבר להבנתנו.
הבינה המלאכותית, להבדיל, בפרט הבינה המלאכותית היוצרת, מציגה לנו מעין "חוק" חדש בתחום הטכנולוגיה. היא מבצעת משימות מורכבות, יוצרת תוצאות ייחודיות, ומניעה תהליכים שאנו מתקשים להבין את הדרך שבה היא מגיעה אליהם.
כאשר אנחנו חושבים על מחשב או על תוכנה שמציירת תמונה, מלחינה שיר, או כותבת מאמר – האם אנו מבינים את "מחשבתה" של המכונה? האם אנו יכולים להבין את התהליכים שמניעים אותה? בדיוק כמו עם פרה אדומה, (להבדיל, כמובן), אנו נתקלים בחוק, או במקרה שלנו, בתהליך, שאנו לא מבינים הבנה מלאה. אך למדנו מפרשת חוקת שאפשר להמשיך לפעול, להתקיים, ולהתפתח – גם מבלי להבין הכל.
הבינה המלאכותית היוצרת מלמדת אותנו את השיעור הזה במקום שלה. אנחנו משתמשים בה, אנו מנצלים את היכולות שלה, ואנחנו מצפים לראות את ההתפתחויות הבאות – גם אם כרגע אנו לא מבינים את כל התהליכים שעוברים מתחת לפני השטח.
בשבועות הקרובים נביא בפניכם אי"ה סדרת מאמרים פרי כתיבתה של הבינה המלאכותית.
השבת, פרשת חוקת, נעצור לרגע ונחשוב – האם חייבים להבין הכל? ייתכן ומסתתרת כאן התשובה לאתגר הגדול שמונח לפנינו בעידן המודרני של הבינה המלאכותית (AI).
אחת המטאפורות הקיימות בספרות היהודית היא ה"גולם", יצור שנוצר בידי אדם באמצעות שימוש בשם המפורש של ה'. כפי שהגולם נוצר לשם שימוש חיובי, אך כשאינו מבוקר הוא עלול ליצור חורבן, כך גם הבינה המלאכותית המודרנית, ובמיוחד הבינה המלאכותית היוצרת.
הגולם, כיצור טכנולוגי עתיק, מציע לנו שיעור מעמיק לעידן הבינה המלאכותית. כשאנו מפתחים תוכנה חדשה, מניחים את "שם השם" (להבדיל, כמובן) על המחשב, ומאפשרים לה להתמודד עם בעיות וליצור יצירות חדשות, אנו חייבים לזכור את האחריות שלנו. כמו בריית הגולם, שמו המפורש של ה' הוא מפתח ליכולתו של האדם ליצור חיים, כך אף כאן בפיתוח הAI-, המפתח לשליטה הוא האחריות שלנו.
בכל פעם שאנו קוראים ל"גולם" ה-AI במחשב, אנו צריכים להזכיר לעצמנו את הגורמים המורכבים שמעניקים לנו את היכולת ליצור חיים ואת החובה לשמור עליהם במאמץ יומיומי.
הבינה המלאכותית היוצרת מאפשרת לנו להתמודד עם בעיות בדרכים שלא היו אפשריות בעבר. היא מעניקה לנו כלים ליצירה של יצירות חדשות ומרתקות, ולהתמודד עם בעיות בדרכים שלא היו אפשריות בעבר. אך כמו עם כל כלי, המפתח הוא באחריותנו. אנו חייבים לשמור על האחריות, לבקר את התהליכים, ולהבין את הגבולות של ה-AI שאנו יוצרים.
אנו לא תמיד מבינים באופן מלא את הטכנולוגיה הזו, אך נושאים בחובה המוסרית להבין ולשלוט במכונה שאנו יוצרים. כך, מבלי שנשאל האם הבינה המלאכותית היוצרת היא גולם מודרני, נזכור שאנחנו מתמודדים עם יכולת יצירה חדשה ומרשימה, שדורשת מאיתנו אחריות ויכולת שליטה.
טור זה לא נכתב בידי אדם. טור זה נכתב על ידי ChatGPT ונערך על ידי אלעד רוזנפלד.
(חוק תשפ"ג)