גם אם האדם מוקף לשכות יועצים ועוזרים למיניהם- בסופו של יום הוא ניצב שם לבדו, ויעמוד לבדו למשפט ההיסטוריה
בדברי הסיכום שלו את תקופת הנהגתו את העם, תקופה סוערת ומלאת אירועים מכוננים ותהפוכות, משתמש משה במילה אחת משמעותית, המגלה את המסתתר מאחורי כל מי שניצב בקודקוד הפירמידה ובראש כל ארגון, או עם – בדידות.
בסופו של דבר, בראש כל ארגון ניצב אדם אחד הנושא באחריות להחלטותיו ולהכרעותיו, כאלו שיש להם השפעה והשלכה ישירה ומיידית על הכלכלה, הביטחון, המשפט, ועל חיי אדם.
גם אם האדם מוקף לשכות יועצים ועוזרים למיניהם- בסופו של יום הוא ניצב שם לבדו, והוא גם זה שיעמוד לבדו למשפט ההיסטוריה.
את עניין הבדידות שבפסגה מבטא משה רבנו פעמיים בדברי הסיכום שלו הפותחים את ספר דברים. הוא ישתמש פעמיים במילה- 'לְבַדִּי'.
בפעם הראשונה הוא יאמר– "וָאֹמַר אֲלֵכֶם בָּעֵת הַהִוא לֵאמֹר לֹא אוּכַל לְבַדִּי שְׂאֵת אֶתְכֶם".
ומיד אחרי זה ישוב ויאמר: "אֵיכָה אֶשָּׂא לְבַדִּי טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם".
את המילה הזו כבר שמע משה בעבר לפני כארבעים שנה. כאשר חותנו יתרו בא לבקר אותו וראה אותו יושב מהבוקר עד הלילה ועסוק בהנהגת העם, אמר לו יתרו כבר אז- "…וַיַּרְא חֹתֵן מֹשֶׁה אֵת כָּל אֲשֶׁר הוּא עֹשֶׂה לָעָם וַיֹּאמֶר מָה הַדָּבָר הַזֶּה אֲשֶׁר אַתָּה עֹשֶׂה לָעָם מַדּוּעַ אַתָּה יוֹשֵׁב לְבַדֶּךָ וְכָל הָעָם נִצָּב עָלֶיךָ מִן בֹּקֶר עַד עָרֶב", וכדי להדגיש את דבריו יאמר שוב יתרו למשה: "נָבֹל תִּבֹּל גַּם אַתָּה גַּם הָעָם הַזֶּה אֲשֶׁר עִמָּךְ כִּי כָבֵד מִמְּךָ הַדָּבָר לֹא תוּכַל עֲשׂהוּ לְבַדֶּךָ".
העם הזה לא קל להנהגה. מעולם לא היה קל, עד היום הזה. על המילים "טָרְחֲכֶם וּמַשַּׂאֲכֶם וְרִיבְכֶם", יאמר ויתאר רש"י מציאות קשה ולא נעימה:
"טרחכם- מלמד שהיו ישראל טרחנין, היה אחד מהם רואה את בעל דינו נוצח בדין, אומר יש לי עדים להביא, יש לי ראיות להביא, מוסיף אני עליכם דיינין. ומשאכם- מלמד שהיו אפיקורסין. הקדים משה לצאת- אמרו מה ראה בן עמרם לצאת? שמא אינו שפוי בתוך ביתו? איחר לצאת – אמרו מה ראה בן עמרם שלא לצאת? מה אתם סבורים? יושב ויועץ עליכם עצות רעות וחושב עליכם מחשבות. וריבכם- מלמד שהיו רוגנים".
קשה להנהיג את העם היהודי, וקשה יותר עד בלתי אפשרי להנהיג אותו לבד.
מנהיגות איננה הופעה של אדם אחד, יהיה מוכשר וכריזמטי ככל שיהיה, ויהיה אפילו גדול הנביאים והמנהיגים כמשה רבנו.
מנהיג צריך לדעת לבחור את האנשים הנכונים לצידו, לדעת לעבוד בצוות, להאציל סמכויות, לתת אמון, לגדל ממשיכי דרך, לחלק אחריות, לנהל נכון את זמנו, ולמצוא לו שרי מאות ושרי אלפים וכו', ישרים, הגונים, נקיי כפיים מוכשרים וראויים, כדי שיישאו עימו בנטל ובמשא ההנהגה.
בדברי הסיכום שלו, שם משה רבנו את האצבע על אחד האתגרים הגדולים הניצבים לפני כל מנהיג הניצב לבדו בפסגה – למצוא ולהציב לידו ובסביבתו אנשי צוות מסורים, מוכשרים, ישרים ונאמנים שיסייעו בידו להנהיג את העם.
(דברים חזון תשפ"ג)