אחת המילים הקשות לביטוי, המלווות במטען רגשי כבד היא המילה "סלחתי". כאשר אדם נפגע גופנית או נפשית הוא צובר הרבה שנאה, תיעוב ורצון לנקמה כלפי הפוגע. במילה "סלחתי" הוא משיל את הרגשות הללו לקראת התפייסות עם הפוגע. גם הפוגע צריך לעשות מאמצים של פיוס וחרטה בכדי להשיג מהנפגע סליחה ומחילה.
מחקרים הראו כי אנשים הסולחים לאחרים הם אנשים שמחים ובריאים יותר מאלה הנוטרים טינה. ההשפעות החיוביות של היכולת לסלוח מתקיימות כאשר נעזרים בייעוץ בתהליך הסליחה. זאת בניגוד לקבוצת בקרה אשר לא קיבלה כל ייעוץ בנושא הסליחה.
חז"ל נתנו לנו את הייעוץ הטוב ביותר בנושא זה במשנה ביומא ח': "את זו דרש רבי אלעזר בן עזריה 'מכל חטאותיכם לפני ה' תטהרו'. עבירות שבין אדם למקום יום הכפורים מכפר, עבירות שבין אדם לחברו אין יום הכפורים מכפר עד שירצה את חברו". רבים טועים לחשוב שכל העוונות נמחלות על ידי עינוי הנפש ביום הכיפורים. בא רבי אלעזר בן עזריה ומגביל את כפרת העוונות ביום הכיפורים לעבירות שבין אדם למקום. על מחילת עבירות שבין אדם לחברו יש להתאמץ ולרצות את החבר הנפגע עד שיאמר "סלחתי".
בהפטרת שבת "שובה" לפני יום כיפור נאמר: "שׁוּבָה יִשְׂרָאֵל עַד ה' אֱ-לֹהֶיךָ כִּי כָשַׁלְתָּ בַּעֲוֹנֶךָ: קְחוּ עִמָּכֶם דְּבָרִים וְשׁוּבוּ אֶל ה' " (הושע יד').
נשאלת השאלה: מה הם הדבירם שעלינו לקחת בכדי לשוב אל ה'? האם אלה קרבנות? וכבר אמר הנביא הושע: "בְּצֹאנָם וּבִבְקָרָם יֵלְכוּ לְבַקֵּשׁ אֶת ה' וְלֹא יִמְצָאוּ חָלַץ )התרחק( מֵהֶם" (שם ה'), וכן פירש הרד"ק: "איני שואל מכם בתשובה לא כסף וזהב לא עולות אלא דברים טובים שתתוודו בהם עונותיכם ושובו אל ה'". מה הם אותם הדברים הטובים שיש לקחת עמנו כדי שהקב"ה יגיד לנו: "סלחתי כדבריך"?
כדי שהקב"ה יסלח לנו על כל עוונותינו, ובהם סליחה על עבירות שבין אדם לחברו, הוא דורש מאתנו את בקשת הסליחה מאנשים שפגענו בהם, וכן דרישה שאנחנו נסלח למי שפגע בנו. קחו עמכם דברים – קחו עמכם את ההתפייסות ביניכם לבין זולתכם, ועם הדברים האלה תתייצבו ביום הכיפורים בבקשה לשוב אל ה' ולכפר לכם על כל עוונותיכם.
הרב ד”ר גרוזמן מתייחס בספרו "על פרשת השבוע" (ע' (281 לעניין התשובה, ומסביר כי להתקרבות לה' במסגרת החזרה בתשובה יש שתי דרגות. הדרגה הנמוכה היא לשוב עד ה' והדרגה הגבוהה היא לשוב אל ה'. על בסיס הנחה זאת נוכל לומר:
שובה ישראל עד ה' אלוקיך – זו היא דרגה נמוכה יותר של החזרה בתשובה וכוללת את העבירות בין אדם למקום. קחו עמכם דברים ושובו אל ה' – זו היא הדרגה הגבוהה של החזרה בתשובה, כאשר מתווספות הסליחות וההתפייסויות בין אדם לחברו לבקשת הסליחה בין אדם למקום.
אפשר לדמות את תהליך ההתפייסות בין פוגע לנפגע לתגובה כימית בין שני חומרים. מולקולות החומרים מנסות להתקרב האחת לשנייה כדי ליצור את התרכובת ביניהן, אך כוחות בעלי מטען "שלילי" (האלקטרונים) העוטפים את המולקולות גורמים לדחייה ומונעים התקרבות ביניהן. יש להשקיע אנרגיית שפעול, היא האנרגיה המינימאלית הדרושה להפעלת תגובה כימית, שיתגבר על הכוחות השליליים, לגרום להתקרבות בין המולקולות ולייצור את התרכובת והאיחוד ביניהם.
תהליך דומה מתרחש בין שני ניצים. תחילה יש להתגבר על הכוחות השליליים ביניהם, ואחר כך להשקיע מאמצים להתפייסות ולהתקרבות ביניהם עד להשמעת מילת הקסם: "סלחתי"!
(נצבים תשע"ט)